Osztatlan közös tulajdon


facsiga77 # 2018.09.01. 16:55

Nem gondolom, hogy egy bank egy ingatlan tulajdoni hányadot fedezetként elfogad.

Nem a vízóra lesz a kérdés.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.01. 17:11

Általában elfogadják, ha van használati megállapodás. Az értékbecslésnél nyilván számolnak azzal a körülménnyel, hogy közös tulajdon.

Dbsr # 2018.09.01. 17:23

Igen, ez már tisztázott elfogadják. Csak a közművek kapcsán vagyunk bizonytalanok.
A hitelügyintéző sem tudta ezt megmondani.

drbjozsef # 2018.09.01. 17:33

Szerintem nemigen érdekli a bankot a közmű. A víz pláne nem : vagy egy millió társasházi lakás is hitelesített almérővel mér, a főmérő a társasházé. Igaz, ilyenkor az almérős tulaj is köt szerződést külön a vízművekkel, nektek van ilyenetek?

Dbsr # 2018.09.02. 08:23

Annyi információt kaptunk hogy egy esetleges banki árverezés miatt ház műszakilag, stb. elhatárolt legyen. Én is a társasház példájából indulok ki, tehát így lenne logikus. talán még az ikermérő ami megoldás lehet ha nem fogadják el ezt a felállást.
Persze van szerződésünk, reméljük a legjobbakat.

drbjozsef # 2018.09.02. 14:27

Ha a használati megosztás a tulajdoni lapra is fel van jegyezve, akkor a gyakorlatban szinte tökugyanaz a jogi helyzet, mint egy társasháznál. De ha nincs, akkor is hasonló, mert a szerződés akkor is érvényes.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.02. 14:53

Ha a használati megosztás a tulajdoni lapra is fel van jegyezve
Láttál már olyat?

oligaliga # 2018.09.03. 03:02

Dbsr

A bankot nem érdekli, hogy van-e almérőd vagy nincs. Ez igazából azt sem igazolja, hogy műszakilag megosztott az ingatlan, arra csak a használati megállapodás a jó, ami nektek van. A külön mérők szerintem inkább csak az értékbecslésnél jelenthetnek valamit.

drbjozsef # 2018.09.03. 06:18

KBS
Jogos, nem, meg nem jelenik rajta, de érdemes benyújtani adásvételkor csatolt okiratként, gondolom mégiscsak több, mint a fiókban.

bufurcka # 2018.09.17. 07:51

Érdeklődnék mit is tudok csinálni? Egy osztatlan közös tulajdonú telken van 2 ingatlan az ingatlanok szabályozva vannak területileg kinek mi a tulajdona. A szomszédom rendszeresen ráépít valamit a közös tulajdonra és 1-2 méter erejéig az enyémre is. Kérhetem a e kert megosztását? Szét mérését? Már többször lebontattam a teraszát mert az én házam falán van a fele és az én ablakom alatt van az oldala de mindig vissza építi.Az építésügyi hatóság nem küldte el a jogerős végzést közel 1 éve mert nincs főépítész és jegyző se egy ideje már a községben.Meguntam el szeretném adni az ingatlant valahogy.

drbjozsef # 2018.09.17. 08:42

Érdeklődnék mit is tudok csinálni?
...
Meguntam el szeretném adni az ingatlant valahogy.

Hát, én ez esetben meghirdetném eladásra.

nonolet # 2018.09.17. 08:55

bufurcka

Földmérővel tűzesd ki a megosztási vonalat (~60 eFt)
Aztán építs oda egy masszív kerítést a te oldaladon.

Így már csak a neki kijelölt részen tud majd építeni.
Vélhetően nem áll neki kerítést bontani.

Az ő részén való jogtalan építést persze továbbra is csak jogi úton tudod majd gátolni.
(az építés hatóság útján)

- -

A további lehetőségeid.

Vedd meg a szomszéd részét,
vagy
Add el a te részed (akár neki akár másnak)

bufurcka # 2018.09.17. 08:56

Jogos a pont de így az ingatlanom kevesebbet ér hogy ha el kell magyaráznom ez közös de a szomszéd rá rakta a szigetelését úgy nézzen ki mintha az övé volna ez a enyém de ide meg teraszt építettet.

Toto002 # 2018.09.24. 15:13

A fél tulajdonú ingatlanomban alakíthatók ki egy üzlethelyiséget,amit a későbbiekben bérbe tudnék adni?(Az ingatlan két részből áll,ezért a wc- mosdó helyiséget két oldalról bejárhatóvá szeretném alakítani)Ez közös költség lenne,vagy csak az enyém?

MajorDomus # 2018.09.24. 19:41

Miért lenne közös,ha csak a te érdekeidet szolgálja?
az értéknövekedés persze közös vagyon lesz.

egyezzetek meg!

Toto002 # 2018.09.25. 04:21

Az első részben a tulajtársam alakított ki üzlethelyiséget (wc-mosdóval,ezt szeretném közössé tenni),engem mindenből kizárva( utólag vásároltam a 1/2 részt),ezért szeretnék én is bevételhez jutni az ingatlanból.

Toto002 # 2018.09.25. 04:21

Az első részben a tulajtársam alakított ki üzlethelyiséget (wc-mosdóval,ezt szeretném közössé tenni),engem mindenből kizárva( utólag vásároltam a 1/2 részt),ezért szeretnék én is bevételhez jutni az ingatlanból.

jani2017b # 2018.09.27. 20:52

Osztatlan közös tulajdon 2x 1/3 része az enyém. Az eredeti tulajdonosok megosztották a telek használatát és 3 db házat építettek, alul felül és középpen, ebből az alsó és a felső résu az enyém. A középső tulajdonos eladta a részét és az űj tulajdonos jelentős sérelmeket okozva lakik ott középpen. Borzalmas búzt áraszt a környéke, jelentős szemézhegyeket halmozott fel valamint több tucatnyi kisállatot tart asszociális körülmények közt teli büdösítva az egész környéket. Ráadásul a húszonévek óta érvényes szemből a telek baloldalán való bejárást biztosító útat középpen az ő részén nem akarja biztosítani, benöveti minden féle növényzettel, viszont az ő feljárását megköveteli. Éjszaka velőt rázó ordításokkal, sikolyokkal félemlíti meg a környéket a nő. Nappal is alpári hangnemben szidalmaz, amikor nem alszik. Mit lehet tenni?

drbjozsef # 2018.09.28. 06:38

Birtokvédelem a helyi jegyzőnél.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.28. 08:27

Kivéve, ha a birtokháborító állapot több, mint egy éve fennáll. Akkor bíróság.

Aaaa2018 # 2018.10.03. 19:50

Tisztelt szakértők!

Közös osztatlan tulajdonú kertes házunk van. A mi udvarunkon jár át a hátsó szomszédunk. Van használati szerződésünk is szolgalmi út joga van. Ezzel nincs is semi problémán. De a villanyórája és gázórája a mi házunk falán van amit szeretnénk most leszigetelni de ő nem hajlandó kifizetni a regisztrált gázszerelő rá eső részét, hogy kijebb rakasuk a gázórát és mőgötte le tudjuk szigetelni a falat. Ugyan ez a helyzet a villanyórával is. Az ugyebár be van építve a falba és penészedik belül mind a kettőn órájánál amit szeretnénk megszüntetni, de ő nem akarja a rá eső részeket kifizetni. Nem a szogetelésre gondolok csak az áthelyezésre. Eggyáltalán kötelezhetjük arra, hogy a saját házára tetesse át? ( házaink nincsenek összeépítve a mi házunk és az ő háza között van a mi udvarunk). A telkünk közepén légkábellel van a villany hátravezetve hozzá 2 oszlop van ami tartja a mi udvarunkon az egyik el is rozsdásodot eltört ő ezt azzal oldotta meg, hogy egy vas csövet leszúrt mellé és hozzá kötötte. Van egy kislányom és ő szeret forogni körülötte amiér mi szólunk is rá ezért, de gyerek egy perc alatt megtörténik a baj és nagyon féltjük. A vezetéke miatt ki kellett vágnunk egy fánkat mert ha vihar volt nagyon rángatta. Valamint a kislányunk játszóházát is el kellett rakni mert pont elérte a kosházból a vezetéket. Erre azt mondta miért nem csináltunk kisebbet. Ezt a vezetéket föld alattira tetethetjük vele? A használati szerződésben nincs semmi ilyen megemlítve. Az udvarunkon nem csinálhatok már semmit szinte mert a tranbulinunknak os csak pont a vezetéknel lenne hely így azt is csak nézzük. A vízet rajtunk keresztül fizeti mivel mi vagyunk a főmérő és almérőként nem tudta fizetni így ránk terhelték. Szerencsére ezt fizeti nekünk, de már 4 éve. Ezt meddig csinálhatja? Van lehetőségünk tenni ellene valamit? 3 éve a NAV el akarta a házát árverezni de akkor nem volt rá elég kézpénzünk. Mostmár van de nem tudjuk, hogy meg lehet e még venni.

Szomorú örökös # 2018.10.04. 03:46

Aaaa2018

A vízet rajtunk keresztül fizeti mivel mi vagyunk a főmérő és almérőként nem tudta fizetni így ránk terhelték. Szerencsére ezt fizeti nekünk, de már 4 éve. Ezt meddig csinálhatja? Van lehetőségünk tenni ellene valamit?

Az a jobbik helyzet, ha fizeti a vizet, mert telken belül a vízmű nem foglalkozik ezzel. Nekem 5 évig nem fizette a másik házban lakó a vizet, de szerencsés helyzet lett, mert 5 év után a lánya egy összegben kifizette. És sajna le se vághatod a vezetékét, mert azzal meg ő mehet a jegyzőhöz eljárást indítani ellened (és meg is fogja nyerni). Szóval amíg fizet, addig nincs gond. Ha pedig „törvényesíteni” szeretné a saját mérőóráját, akkor az egy újabb eljárás neki, elég sok költséggel jár, és ráadásul azt ismét a hozzájárulásoddal kell ellátni, mert különben nem raknak ismét hitelesített mérőt. És hogy meddig csinálhatja? Ameddig akarja, hogy így maradjon. A lényeg, hogy fizesse!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.04. 05:45

szolgalmi út joga van.
Nem hiszem.

drbjozsef # 2018.10.04. 06:15

Most miért? Egy lehetséges megoldás :

Közös osztatlan tulajdonú kertes házunk van. A mi udvarunkon jár át a hátsó szomszédunk.
Közös osztatlan ferivel van, aki balra lakik tőlük a ház másik felén, de karcsi jár át az udvaron szolgalmi joggal, aki a hátsó szomszéd, különálló helyrajzi számú saját tulajdonú ingatlanjával.

lajcsó # 2018.10.04. 07:19

Elég idétlen megoldás az egész.
Az árverésről a NAV-nál kell érdeklődni, de meg is lehet nézni a NAV árverési felületén.