Hello!
Az lenne a kérdésem hogy adóstárs vagyok egy ingatlanhitelnél,bár bejegyzett tulajdoni jogom nem volt.A hitelt 20 évre vettük fel,és most szét kellett költöznünk.
Van-e arra megoldás hogy ne legyek tovább adóstárs ennél a hitelnél?
Köszönöm a választ előre is.
Adóstárs törlése?
Az adóstársi viszony a bank felé szól, a bank biztosítéka. A bankot pedig a szétköltözés nagyon nem érdekli. Viszont a korábbi élettársi jogviszonyra tekintettel az ingatlan tulajdoni hányada követelhető.
HA EGY SZERZÕDÉST ALÁÍRTÁL, AKKOR KÖTELEZETTSÉGID TÁMADTAK. AHHOZ, HOGY NE LEGYÉL ADÓSTÁRS, A MAI MAGYAR JOG SZERINT MEG KELLENE HALNOD. DE! AZ ADÓSSÁG ÖRÖKLÕDIK, ABBAN AZ ESETBEN, HA VAN ÖRÖKÖLHETÕ VAGYONTÁRGYAD, VAGY KÉSZPÉNZED, AZ ÖRÖKSÉGED FEJÉBEN PERELHETÕ AZ ÖRÖKÖS A KÖVETELÉS EREJÉIG. ÜGYVÉD OLVASÓKAT KÉRDEZEM: JÓL ÍRTAM?
HA EGY SZERZÕDÉST ALÁÍRTÁL, AKKOR KÖTELEZETTSÉGID TÁMADTAK. AHHOZ, HOGY NE LEGYÉL ADÓSTÁRS, A MAI MAGYAR JOG SZERINT MEG KELLENE HALNOD. DE! AZ ADÓSSÁG ÖRÖKLÕDIK, ABBAN AZ ESETBEN, HA VAN ÖRÖKÖLHETÕ VAGYONTÁRGYAD, VAGY KÉSZPÉNZED, AZ ÖRÖKSÉGED FEJÉBEN PERELHETÕ AZ ÖRÖKÖS A KÖVETELÉS EREJÉIG. ÜGYVÉD OLVASÓKAT KÉRDEZEM: JÓL ÍRTAM?
Hm,és akkor is jár nekem tulajdoni hányad ha nem volt bejegyzeve tulajdonjogom?
Nagyon nem értem én most ezt.Főleg az öröklődős dolgot.Segítsetek,mert nem tudom,mit tegyek,pereljek vagy ne.
Az örökléssel egyelőre ne törődj, ha csak nem tervezed a néhaivá lényegülést. :)
Az élettársi vagyonközösség (ahogyan a házastársi is) az ingatlannyilvántartásba való bejegyzés nélkül is fennáll.
Szóval ha papír nincs róla,akkor is mehet a per?Szuper! :)
Talán sikerül nyertesen kijönnöm az egészből.
Hálásan köszönöm a válaszokat!
Hoppá; ajándék. Akkor az utóirat törölve.
OFF
Te jonah, az egyik topikban élettársként vettél fel ingatlanhitelként; a másikban meg feleségként van haszonélvezeted. Ilyen bonyolult az életed, vagy szórakozol velünk?
ON
Bocsánat, az nem te vagy. Én v agyok a hühye - az' 'szem, alszok egyet.
Jézusom!Nem tudtam,hogy létezik már ilyen nick,mert nem írta ki a rendszer hogy foglalt.Én tök más vagyok,tegnap regiztem ide.
Szóval akkor most mit tegyek?Nem vagyok otthon az ilyenekben.
Attól fügetlenül, hogy magánéletileg sajnálatosan szétmentetek, a bank szorításából mint adóstárs nem fogsz tudni szabadulni.
A bank vagy az exeden vagy rajtad (= a mindenkori jövedelemből) de mindenképpen levonja az aktuálisan fennálló Ft/hó tartozást.
Ha egyikőtök sem fizetőképes, a bank elárvezeteti az ingatlant - általában ő a vevő, nagyon alacsony licitáron -, és ami ott megtérül neki azt beszámítja a még aktuális kölcsöntartozásba. És a fizetnivaló/tok/ megy szépen tovább, akár a 20 év egész időtartamáig...
Ahogy ObudaFan alant írta: az élettársi jogviszonyra tekintettel az ingatlan tulajdoni hányada követelhető - ez egy a fentiektől független külön pert jelent a részedről.
Annyit tehetsz - próbálni menteni a dolgokat -, hogy ha tudsz vegyél fel egy újabb hitelt, abból váltsad meg az ex-ed tulajdoni hányadát - ezzel ő tényleg el -, te pedig mint az ingatlan további egyedüli adósa, fizeted magad a lakásod 20 évig tartó kölcsönét.
Mielőbb menj be a bankba megbeszélni a lehetőségeidet (...), és vigyél friss jövedelemigazolást magadról.
Amúgy az életben soha senkinek adóstársa és/vagy kezese ne legyél!
Magad után vállalhatsz felelősséget, de az élet lám egy élettársi kapcsolatot "szétfújhat". (Akár egy házasságot is.)
Hidd el, jobb megoldás mintha a bank elárverezteti az ingatlant., adóstársként így is úgy is csak fizetned kell továbbra is.
Na ez most aztán végképp gáz.
Én nem tudom megváltani a tulajdoni hányadát,mert ő marad a lakásban.Most teljesen összekavarodtam.
És ezt sem értem mit jelent...:Ahogy ObudaFan alant írta: az élettársi jogviszonyra tekintettel az ingatlan tulajdoni hányada követelhető - ez egy a fentiektől független külön pert jelent a részedről.
Elnézést ha értetlenkedek.
A könnyebb számszaki értésed végett tegyük fel a lakás bruttó vételára 100 Ft volt.
Mondjuk neki volt 15 Ft kp-ja és neked is ugyanennyi, tehát 70 Ft hitelt kellett felvennetek +ennek a 20 évi kamata...
Azóta némileg telt múlt az idő, közben fizettétek a mindenkori havi kölcsönt, így jelen idő szerint ca. 17 - 18 % neki és ugyanennyi neked. Vagyis a 70 Ft hitelből jó esetben elfogyhatott esetleg már 2-3% tartozástok - a 20 évből.
Vagyis akkor ő most tartozik neked azzal a 17-18%-ra arányos pénzzel, és akkor te vagy az aki el - tőle is és a lakástól is.
Legalább is tőle el, de mint adóstárs a banktól nem el!
A jog ismeri a tulajdoni lapon kívüli tulajdonlás fogalmát, vagyis lényegében minden, hogy a földhivalatalban csakis az ő nevén fut a lakás., közösen vettétek - legalábbis vélelmezem ezt.
Ez ami utóbb perelhető, amennyiben nem adja ki a fenti 17-18 % pénzedet.
Ha nem tudja kiadni (...), azaz nem tudja magához váltani a te vagyoni részedet, akkor és ő sem tud külön újabb hitelt felvenni a banktól = akkor SAJNOS az árverezés következik - és az sincs ingyen.
A lakást rossz esetben végleg elbukjátok, ezen kívül ő még mindig tartozik neked azzal a 17-18%-kal.
Ha semmiképp nem tud fizetni, a polgári peres bírósági eljárást akkor is érdemes lefolytatnod ellene - és sajnos ennek felmerülő költségeit részedről fizetni.
És ha valamikor az élete során egyszer tán majd "rászakad" az OTP, akkor abból a pénzből (= jövedelméből, keletkezett esetleges vagyonából stb.) utólagosan rendezi a tartozást feléd IS.
Mert ő is adós marad a bank felé 20 - ca. 2-3 = kb. 17 évig még.
Meg te is.
Akkor kérd, hogy váltsa meg ő a te tulajdoni hányadodat. Mindenesetre ezt a kölcsönt ki kell fizetni, hogy az adóstársi kötelezettségektől megszabadulj.
Esetleg meg lehet kérdezni a bankot, milyen feltételekkel hajlandó a kötelemből elbocsátani, de ehhez túl vérmes reményeket ne fűzz.
Értem,már dereng.
És az hogy kifizeti-e a lakást az a saját jóindulatán múlik?
Mivel élettársak voltak, minden szerzemény, így az ingatlan is olyan
arányú közös tulajdon, amilyen arányban az összes vagyontárgy közös
szerzésében részt vettek. Ha ez nem állapítható meg, akkor 50-50%-
ban. Ez akkor is így van, ha az ingatlan-nyilvántartásban nem ez
szerepel. Ha Ön többet törleszt a jövőben ennél az aránynál (pl. 50-
50% az arány, de az adós nem fizetése miatt a teljes összeget Önön
hajtja be a bank), akkor a többletfizetést külön lehet a volt élettárstól
követelni.
Az ingatlan vonatkozásában a következő az igényérvényesítés menete.
Először egy perben meg kell állapítani azt, hogy itt közös tulajdonról
van szó, hiszen az ingatlan-nyilvántartás mást mutat. Ha ez megvan, el
kell dönteni, beköltözni szeretne-e felesben, vagy inkább pénzben
megválttatni a tulajdoni hányadát. Ez utóbbi közös tul. magosztási
perben lehetséges. Ekkor vagy arra kötelezik a másik felet, hogy az Ön
hányadának értékét fizesse ki, vagy ha erre em képes, akkor árverést
rendel el a bíróság.
T.Fórumolvasók!
Nemrégiben elváltam és a házasságunk alatt vásároltunk egy új építésű lakást,amire hitelt ill.szoc.pol vettünk fel.Közös megegyezéssel váltunk el,én a lakással kapcsolatban semmilyen követeléssel nem éltem,el is hagytam.A törlesztést a volt férjem fizeti.Az ingatlan 50-50%-ban van a mai napig bejegyezve.A bank felé én vagyok az adós illetve egy adóstárs-ő a volt anyósom.Több millió Ft még a hitel.Nem tudjuk eladni az ingatlant.Hogy tudnék "megszabadulni"ettől a hiteltől illetve a tulajdonjogtól?Tudnék e szoc.polt felvenni a jövőben,mivel gyermek nem is született ebből a házasságból?a bank felé már beadtam egy kérelmet,hogy töröljenek,de állítólag amíg mem állítok fel magam helyett adóstársat,nem lehet.Jogos ez így?Esetleg ajándékozás?Tisztelettel veszem segítségeteket!
Kedves Tanácsadók!
Szeretném egy hozzáértő segítségét kérni a következő ügyben:
párom idén tavasszal elvált a feleségétől. Kettejük nevén volt egy lakás és vele együtt egy OTP hitel. Közös megegyezéssel váltak el, a párom lemondott minden lakással kapcsolatos követelésről. Azóta az exfelesége fizeti a hitel részleteit a saját folyószámlájáról (tehát ez a módosítás az OTP-nél megtörtént). Azonban mi is szeretnénk felvenni lakásépítési hitelt, azonban amíg ez a másik, előző hitel a nevén van (50%-ban), aligha fognak neki/nekünk másikat adni. A válóperes papír kimondja, hogy az exfeleségnek gondoskodnia kell arról, hogy a hitel teljes egészében az ő, illetve egy általa bevont adóstárs/kezes nevére kerüljön, azonban - szerencsétlen módon - HATÁRIDÕT NEM ADTAK MEG!
Mi ilyenkor az elfogadott? Ha nincs kitűzve határidő, akkor ez azt jelenti, hogy akkor iratja át a hitelt, amikor neki kedve lesz hozzá?
Kérem a segítségeteket, mert szeretnénk intézni a saját, közös otthonunkat!
Előre is köszönöm!
csak az operatív részéhez szólnék hozzá:
a hitelt "átiratni" a két adóstárs együtt tudja, az exfeleség egyedül nem járhat el ebben.
a bankkal az elvált férj is ugyanúgy jogosult felvenni a kapcsolatot.
szerintem kérdezzetek utána, hogy miket igényel a bank ilyen esetben, készítsetek mindent elő, amennyire lehet, egyeztessetek időpontot, és cipeljétek el az elvált feleséget, nem kell megvárni, amíg ő lép.
gond akkor lehet, ha kell adóstárs. de ezt a bankkal való társalgás nélkül nem tudhatjátok meg.
Üdv mindenkinek! Én is tanácsot kérnék. Élettársi viszony felbomlása az alaphelyzet. :o( Közösen vásárolt ingatlanunkon még majdnem 20 évnyi hitel van, amelyet eddig fele-fele arányban fizettünk. A lakást a hitellel együtt az ex-párom kapná meg/váltaná ki. Az érdekelne, mire tarthatok igényt? A bútorokat és a hitelt fele-fele arányban fizettük, tehát ezek felére nyilván igényt tarthatok. A lakás értéke azonban szintén felesben fizetett felújítások révén nőtt, így az a kérdésem, vajon az értéknövekedés felére avagy a felújításhoz szükséges tényleges anyagköltségek felére tarthatnék még igényt? Előre is köszönöm a segítséget mindenkinek!
Vadalma: tudjuk, hogy a két ember kell hozzá. Csakhogy itt ugye szerződésmódosításra kell, hogy sor kerüljön, ami pénzbe kerül, és az exfeleség simán hárítja a dolgot azzal, hogy nincs pénze... mi hiába készítenénk elő mindent, fizetnénk a felét az átírásnak, ha ő nem hajlandó.
Ezért raktam fel ide a kérdést, hátha valamilyen jogszabály alapján mégis kötelezhetnénk rá.
de azért köszi!:)
Márti!
Az élettársak együttélésük alatt a szerzésben való közremûködésük arányában szereznek közös tulajdont. Ha a közremûködés aránya nem állapítható meg, azt azonos mértékûnek kell tekinteni. A háztartásban végzett munka a szerzésben való közremûködésnek számít.
Tehát attól függetlenül, miből ki mennyit fizetett, mindenből ilyen arányban részesedtek, és ilyen arányban kell viselni a további törlesztőrészleteket, eltérő megállapodás híján.
Üdv mindenkinek!
Szintén adóstársas problémám van, bár kicsit más jellegű. Barátnőmmel közösen vettünk egy lakást hitelre, mint adóstársak, és egyenlő részben (50-50%) vagyunk tulajdonosai a vásárolt lakásnak. Az élet szeszélye folytán útjaink szétválnak, és aziránt érdeklődnék, milyen lehetőségeim vannak arra, hogy a lakást minél költséghatékonyabban meg tudjam tartani.
Azzal nincs gond, hogy átvállalom a teljes hitel törlesztését, vagyis a barátnőmet kivesszük a hitelszerződésből, mint adóstársat. A kérdés az, hogy tudnánk elrendezni, hogy a lakás teljes tulajdonjogát megszerezzem? Amennyire tudom, ajándékozás útján a barátnőm nekem ajándékozhatja a tulajdonrészét, ám ezután 10% ajándékozási illetéket kell fizetnem. Van-e valami költséghatékonyabb mód ugyanezen cél eléréséhez?
Köszönöm a segítséget előre is!
Zag Zag
Zag Zag
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02