Adóstárs törlése?

MajorDomus # 2019.02.06. 19:58

Hm.
megint tanultam valamit!

gerbera317 # 2019.02.05. 20:10

A kérdező. Törölte a regisztrációját, és bepipálta hozzá, hogy a posztja(i) is törölve legyen(ek).

MajorDomus # 2019.02.05. 19:59

?
a moderátor?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.04. 20:58

Nem. Csak törölték a kérdést.

MajorDomus # 2019.02.04. 19:12

8 hónapos az ügy.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.03. 21:06

(Annyira nem érted te ezt az egészet, hogy jobb lenne, ha felkeresnél egy ügyvédet.)

Mi volt a hagyatékban? Mit örököltetek?

Moszi75 # 2018.06.26. 10:19

igen én is a hitelkiváltásra gondoltam, ha nem járul hozzá a bank a tesóm törléséhez. Köszönöm a segítséget.

ius latratus # 2018.06.26. 07:16

Igen.
Hacsak, vissza nem utasítják az örökséget. Ha még nem késő.

nonolet # 2018.06.25. 18:25

"aki nemrég szintén elhunyt. Nem szeretném, ha gyerekei kerülnének a hitelbe"

Akkor pedig MÁR!!! belekerültek.
(ha egyébként örökösök az apa után)

Mégpedig a halál pillanatában...
Az adósság örökösei IS lettek.

nonolet # 2018.06.25. 18:20

A banktól függ!

Hisz NYILVÁNVALÓAN ...

Kell a szerződés módosításhoz a bank jóváhagyása.

(nomeg a gyámhatóságé is, ha van kiskorú az örökös)

- -

Vagy "Hitel kiváltás"-sal váltasz egy új hitelre.
Amiben ők már nem részesek.
(ebből lezárod a régi hitelt és ez újat fizeted tovább)

Vagy kifizeted a TELJES hitelt és akkor magától oldódik meg a helyzet.

Moszi75 # 2018.06.25. 15:02

Kedves szakértők!

Jelzálog hitelünkbe a szülők halála után testvérem került be adóstársként, aki nemrég szintén elhunyt. Nem szeretném, ha gyerekei kerülnének a hitelbe. A testvéremnek nincs része, érdekeltsége a házban. Törölhető-e ő a hitelből. A férjem vette fel a hitelt én is adóstárs vagyok, igaz akkor még csak félállásban voltam, azért kellettek a szülők adóstársként, jelenleg főállásban vagyok jó fizetéssel.
Válaszukat előre is köszönöm.

Marcsi63 # 2006.10.21. 17:43

Akkor ezzel sem lehet lelkiismeretfurdalásom.

ObudaFan # 2006.10.16. 17:52

Ez attól függ, hogy van-e, aki ad neki. Ez pedig főleg attól függ, hogy milyen tehermentes fedezetet (főleg ingatlant) tud felajánlani.

Marcsi63 # 2006.10.16. 15:34

Igen, persze, már így is szenvedünk egy hónapja ezzel, összességében pedig már másfél éve, természetesen lesz normális határidő...

Ha valaki adóstárs, tud felvenni saját maga részére hitelt?

Köszönöm szépen!
M.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.11. 10:53

Ezt sem mondtam.
De ha valaki összeköti az életét egy másik személlyel (akár csak élettársként), az bizonyos felelősséget vállal, és vagyonjogi következmények is terhelik.

Ha az ember a másik fél helyébe képzeli magát, akkor azt is megérti, hogy miért kell a szívességi lakáshasználónak is megfelelő határidőt hagyni a lakás elhagyására.

Marcsi63 # 2006.10.11. 06:54

Válaszát köszönöm, megyek megkeresni azt a fórumot, ahol élettárs, jogcím nélküli lakó... vagy ilyesmi - kirakása található.

Számomra az azért elég furcsa, hogy ha egyszer valakit beengedek a házamba, mert ő az adóstársam, de közben ő egy fillért sem fizet semmit, csak lakik, fogyaszt, él és virul,
akkor így kell leélnem az életemet?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.01. 15:45

Nos, nem véletlenül mondtam, hogy önmagában nem keletkeztet. Attól függően ugyanis, hogy az a "párom" férjet takar vagy élettársat, felléphet igényekkel. S még a szívességi lakáshasználót, sőt jogcím nélkülit sem lehet csak úgy kirakni.

Marcsi63 # 2006.09.30. 17:30

Nagyon köszönöm, ez egyelőre megnyugtat erre a hétvégére... :)

És ha kirakom a "párom" és ruháit az utcára?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.30. 16:39

Az adóstársi minőség önmagában sem tulajdonosi, sem használati jogot nem keletkeztet.

Marcsi63 # 2006.09.30. 16:11

Kedves Szakértők!

Egy évvel ezelőtt vásároltam egy 1/1-es tulajdonú ingatlant, hitelt is igénybe véve.
A bank az utolsó pillanatban adóstárs bevonását szabta feltételül. Mivel párommal akkor még közös jövőben gondolkodtunk (hittem a mesékben...), így ő lett az adóstársam.

A törlesztőrészletet az én számlámról vonják, az összes közüzemi költséget is, azaz mindent én fizetek, egyedül. (a párom hozott egy autót, annak minden költségét ő fizeti.)

Egy komoly vita során rendősrséget kellett hozzánk hívni, és a kedves rendőrök felvilágosították a páromat, hogy ha ő adóstárs, én nem tehetem ki őt az én házamból.

Nos, az én párom ezzel rendesen vissza is él. Soha egy fillért nem adott a háztartásba, és önmagát sem tudja fenntartani anyagilag.

Kérdésem: hogyan tudnám ezt a lehetetlen állapotot megoldani?
Gondolom, egy öngyilkosággal minden gondom megoldódna, de talán van még valami más megoldás is.

Válaszukban reménykedem.
M.

csumpika # 2006.08.01. 21:38

Ezt értem.. de pont azt kérdezem, hogy mi lenne a legalacsonyabb.. Teszem azt a ráeső, eddig befizetett összeg felében is meg lehet állapodni vagy még kevesebben? Azért fontos ez, mert valójában ez csak egy látszat szerződés lesz, mivel a srác 1 fillért nem fizetett ezért a lakásért és nem is kell neki belőle semmi.. csakis a közös tulajdon megszüntetése miatt kell megkötni azt az adásvételit. Akkor viszont már a lehető legkisebb összegben lenne talán a legcélszerűbb megállapodni. Na erre próbáltam rákérdezni. Hogy %-ban kb mennyi lehet a befizetett részhez képest?

ObudaFan # 2006.08.01. 21:22

Hát mondjuk a ráeső, eddig megfizetett vételár összege a legmagasabb ahhoz, hogy ne legyen SZJA véleményem szerint. A második kérdéshez viszont a hitelszerződést teljesen pontosan kellene ismerni.

csumpika # 2006.08.01. 19:56

A másik.. talán buta kérdésem, hogy maga a közös tulajdon megszüntetése ráhat a hitelre vagy teljesen függetlenül attól neki lehet állni a megszüntetésnek és csak utána lerendezni az adóstárs kérdést?

Köszönöm a választ ObudaFan!

csumpika # 2006.08.01. 19:52

Mi az a legkisebb vételár, amiben meg lehet állapodni? Úgy értem a rá eső tulajdonrész arányában eddig befizetett összegnek hány %-a?

ObudaFan # 2006.08.01. 19:32

csump.!
A bankkal persze, lesz egy menet.
Illetéke az adásvételnek kisebb (4 millióig 2%, az ezt meghaladó összegre 6%), viszont ekkor figyelni kell arra, hogy személyi jövedelemadót ne kelljen fizetni. Ha nem nagyobb a vételár, mint a már kifizetett törlesztések fele része, akkor viszont ez nem merül fel. Másrészről ügyvédi költség mindkét esetben van, de az eljáró ügyvéd ebben az illeték és SZJA kérdésben is segít.