Hm.
megint tanultam valamit!
Adóstárs törlése?
A kérdező. Törölte a regisztrációját, és bepipálta hozzá, hogy a posztja(i) is törölve legyen(ek).
?
a moderátor?
Nem. Csak törölték a kérdést.
8 hónapos az ügy.
(Annyira nem érted te ezt az egészet, hogy jobb lenne, ha felkeresnél egy ügyvédet.)
Mi volt a hagyatékban? Mit örököltetek?
igen én is a hitelkiváltásra gondoltam, ha nem járul hozzá a bank a tesóm törléséhez. Köszönöm a segítséget.
Igen.
Hacsak, vissza nem utasítják az örökséget. Ha még nem késő.
"aki nemrég szintén elhunyt. Nem szeretném, ha gyerekei kerülnének a hitelbe"
Akkor pedig MÁR!!! belekerültek.
(ha egyébként örökösök az apa után)
Mégpedig a halál pillanatában...
Az adósság örökösei IS lettek.
A banktól függ!
Hisz NYILVÁNVALÓAN ...
Kell a szerződés módosításhoz a bank jóváhagyása.
(nomeg a gyámhatóságé is, ha van kiskorú az örökös)
- -
Vagy "Hitel kiváltás"-sal váltasz egy új hitelre.
Amiben ők már nem részesek.
(ebből lezárod a régi hitelt és ez újat fizeted tovább)
Vagy kifizeted a TELJES hitelt és akkor magától oldódik meg a helyzet.
Kedves szakértők!
Jelzálog hitelünkbe a szülők halála után testvérem került be adóstársként, aki nemrég szintén elhunyt. Nem szeretném, ha gyerekei kerülnének a hitelbe. A testvéremnek nincs része, érdekeltsége a házban. Törölhető-e ő a hitelből. A férjem vette fel a hitelt én is adóstárs vagyok, igaz akkor még csak félállásban voltam, azért kellettek a szülők adóstársként, jelenleg főállásban vagyok jó fizetéssel.
Válaszukat előre is köszönöm.
Akkor ezzel sem lehet lelkiismeretfurdalásom.
Ez attól függ, hogy van-e, aki ad neki. Ez pedig főleg attól függ, hogy milyen tehermentes fedezetet (főleg ingatlant) tud felajánlani.
Igen, persze, már így is szenvedünk egy hónapja ezzel, összességében pedig már másfél éve, természetesen lesz normális határidő...
Ha valaki adóstárs, tud felvenni saját maga részére hitelt?
Köszönöm szépen!
M.
Ezt sem mondtam.
De ha valaki összeköti az életét egy másik személlyel (akár csak élettársként), az bizonyos felelősséget vállal, és vagyonjogi következmények is terhelik.
Ha az ember a másik fél helyébe képzeli magát, akkor azt is megérti, hogy miért kell a szívességi lakáshasználónak is megfelelő határidőt hagyni a lakás elhagyására.
Válaszát köszönöm, megyek megkeresni azt a fórumot, ahol élettárs, jogcím nélküli lakó... vagy ilyesmi - kirakása található.
Számomra az azért elég furcsa, hogy ha egyszer valakit beengedek a házamba, mert ő az adóstársam, de közben ő egy fillért sem fizet semmit, csak lakik, fogyaszt, él és virul,
akkor így kell leélnem az életemet?
Nos, nem véletlenül mondtam, hogy önmagában nem keletkeztet. Attól függően ugyanis, hogy az a "párom" férjet takar vagy élettársat, felléphet igényekkel. S még a szívességi lakáshasználót, sőt jogcím nélkülit sem lehet csak úgy kirakni.
Nagyon köszönöm, ez egyelőre megnyugtat erre a hétvégére... :)
És ha kirakom a "párom" és ruháit az utcára?
Az adóstársi minőség önmagában sem tulajdonosi, sem használati jogot nem keletkeztet.
Kedves Szakértők!
Egy évvel ezelőtt vásároltam egy 1/1-es tulajdonú ingatlant, hitelt is igénybe véve.
A bank az utolsó pillanatban adóstárs bevonását szabta feltételül. Mivel párommal akkor még közös jövőben gondolkodtunk (hittem a mesékben...), így ő lett az adóstársam.
A törlesztőrészletet az én számlámról vonják, az összes közüzemi költséget is, azaz mindent én fizetek, egyedül. (a párom hozott egy autót, annak minden költségét ő fizeti.)
Egy komoly vita során rendősrséget kellett hozzánk hívni, és a kedves rendőrök felvilágosították a páromat, hogy ha ő adóstárs, én nem tehetem ki őt az én házamból.
Nos, az én párom ezzel rendesen vissza is él. Soha egy fillért nem adott a háztartásba, és önmagát sem tudja fenntartani anyagilag.
Kérdésem: hogyan tudnám ezt a lehetetlen állapotot megoldani?
Gondolom, egy öngyilkosággal minden gondom megoldódna, de talán van még valami más megoldás is.
Válaszukban reménykedem.
M.
Ezt értem.. de pont azt kérdezem, hogy mi lenne a legalacsonyabb.. Teszem azt a ráeső, eddig befizetett összeg felében is meg lehet állapodni vagy még kevesebben? Azért fontos ez, mert valójában ez csak egy látszat szerződés lesz, mivel a srác 1 fillért nem fizetett ezért a lakásért és nem is kell neki belőle semmi.. csakis a közös tulajdon megszüntetése miatt kell megkötni azt az adásvételit. Akkor viszont már a lehető legkisebb összegben lenne talán a legcélszerűbb megállapodni. Na erre próbáltam rákérdezni. Hogy %-ban kb mennyi lehet a befizetett részhez képest?
Hát mondjuk a ráeső, eddig megfizetett vételár összege a legmagasabb ahhoz, hogy ne legyen SZJA véleményem szerint. A második kérdéshez viszont a hitelszerződést teljesen pontosan kellene ismerni.
A másik.. talán buta kérdésem, hogy maga a közös tulajdon megszüntetése ráhat a hitelre vagy teljesen függetlenül attól neki lehet állni a megszüntetésnek és csak utána lerendezni az adóstárs kérdést?
Köszönöm a választ ObudaFan!
Mi az a legkisebb vételár, amiben meg lehet állapodni? Úgy értem a rá eső tulajdonrész arányában eddig befizetett összegnek hány %-a?
csump.!
A bankkal persze, lesz egy menet.
Illetéke az adásvételnek kisebb (4 millióig 2%, az ezt meghaladó összegre 6%), viszont ekkor figyelni kell arra, hogy személyi jövedelemadót ne kelljen fizetni. Ha nem nagyobb a vételár, mint a már kifizetett törlesztések fele része, akkor viszont ez nem merül fel. Másrészről ügyvédi költség mindkét esetben van, de az eljáró ügyvéd ebben az illeték és SZJA kérdésben is segít.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02