Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


MajorDomus # 2016.05.07. 20:44

Névtelenül bármit lehet ide írogatni. Általában azok adnak tanácsokat akik pár évtizedet eltöltöttek az adott területen. Én például azért kedvelem ezt a fórumot, mert rengeteget tanulok a jogászoktól olyan témákban amiben érintett vagyok, de nem értek hozzá. Például polgári jogi ügyek, föld ügyek, itt Kbs meg lajcsó rengeteget segít sok embernek, nekem is.

Anna_Anna # 2016.05.09. 21:21

Jó estét,

Tanácsot szeretnék kérni.
Adott egy Lakásszövetkezet, ahol a 80 éven felüli elnök a tavalyi évben eladott egy szolgálati lakást úgy, hogy egy két évvel azelőtti értékbecslés és a szolgálati lakásban lakó volt alkalmazottal való megállapodást vette figyelembe. Ez azt jelenti, hogy egy 10 milliós szövetkezeti ingatlant 6 millióért adott el. Mint kiderült, a megállapodáson nem volt határidő, ameddig az ajánlat érvényes. Idén is el akar adni egy lakást, de itt már látszik, hogy amikor megtudtam a 6 milliós elherdálást, szóvá tettem, mert most a piaci ár 12 millió és 10 millióért vehette volna meg a volt alkalmazott (és nem 7 millióért az előző lakáseladásnál alkalmazott "matek" alapján).
A másik problémám, amikor nagyobb felújítás van (10-20 milliós nagyságrendű) nem kér be árajánlatot (nem tendereztet), hanem "aki bejelentkezik a munkára" az kapja meg...
Végül, két éve csak azért kapott meg az egyik lakó egy pénztárosi állást - jelenleg kb. 3-4 ezer forintos órabérben dolgozik - mert elvesztette a munkáját és az elnök úr megsajnálta. Ezt is szóvá tettem, mert egy lakásszövetkezet nem szociális elfekvő, azóta se történt semmi.
A Felügyelő Bizottság mindhárom tagja kérte az elnök lemondását - tavaly volt egy agyvérzése, emellett csak a bérét veszi fel, de nem intéz semmit se - az elnök e-mailben jelezte, hogy rendben van, lemond egészségi állapotára hivatkozva, majd a közgyűlésen visszavonta a lemondását. Sajnos, elég népes nyugdíjas tábora van, akik folyamatosan panaszkodnak, hogy 100 ezerből nem tudják kifizetni a magas közös költséget, ugyanakkor nem zavarja őket, hogy az elnök felelőtlen gazdálkodást folytat.
Mit tudunk tenni?

Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv,
Anna

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.10. 03:32

Mit tudunk tenni?
Kerüljetek többségbe!

Anna_Anna # 2016.05.10. 04:52

Kedves Kovács_Béla_Sándor,

A lakók nagyobbik része nyugdíjas és az a kategória akik 30 évvel ezelőtt sem voltak tanultak és finoman fogalmaztam. Olyan "derék ládagyári munkások" akik a szocializmusból ragadtak itt, észérvekkel nem meggyőzhetőek. Kérem, azt ne írja, hogy várjuk meg ameddig kihalnak a házakból... Az sem megoldás, hogy egy ilyen típusú tömeg miatt minden fiatal elköltözik. Persze, lehet ez lesz a vége és majd szépen a fejére omlik a maradóknak az épület.

q8q8 # 2016.05.10. 06:53

Kedves Anna_Anna. Itt ne várjon megoldást. Én úgy vettem észre ezen a fórumon nem igazán adnak használható választ. Annál inkább olvassák a közös képviselők, hogy innen tanuljanak másoktól (miket és hogy lehet még lenyúlni).

Illetve a fórum jó, csak nem jó a címe :)

Iucundus # 2016.05.10. 11:56

Sirtos,

néhány napja írtad:

Van egy csirkefogó, nevezetesen a közös képviselő, aki a közgyűlés határozata nélkül hozzányúlt az üzemeltetési számlánkhoz és [...] ne kelljen visszafizetnie a jogtalanul felvett többlet pénzt (2 milláról van szó) VISSZAMENŐEN határozatot akar hozatni a közgyűléssel, hogy a 2012-2015 közt felvett plusz pénz neki jár és utólag szavazza meg a közgyűlés

Nekem ez ismerős: ítélt dolog "megváltoztatására" irányuló határozathozatalra hívja össze a közgyűllést.

De amikor a határozatot a közgyűlés elfogadja, és ezt a határozatot az előterjesztő közös képviselő fel is használja?

És, ha visszamenőlegesen nagyobb összeggel elégíti ki magát a közös képviselő, mint amekkorára jogosult lenne?

És, ha kiderül, hogy soha, senki alapító okirattal lérte nem hozta azt a társasházat, amelyiknek nevében a közös képviselő eljár? (n.b.törvénytelen ingatlan-nyilvántartási eljárással jegyezték be)

És, ha a közös képviselő ismeretlen tettes ellen indított büntetőeljárásban tanúként a fentiekről hallgat vagy tagadó nyilatkozatot tesz, miközben jelen van ügyvéd és, aki a közös képviselő hozzátartozója?

Nálatok ki a közös képviselő?


Ddr

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.10. 14:14

Anna_anna. a demokrácia már csak ilyen. Tudsz jobbat? Csak a fiataloknak legyen szavazata? Vagy csak a diplomásoknak?

MajorDomus # 2016.05.10. 18:23

6
Anna
Ha nem tudod magad mellé állítani a fiatalokat és azokat akik nem ládagyarban dolgoztak, akkor vagy beletörődsz, vagy elköltözöl.
Fordulhatsz felügyeleti szervekhez, de ezzel felesleges. A határozat törvényes.
Kbs leirta a lényeget.
Kerüljetek többségbe!
Azt én teszem hozzá:vagy tűrjetek.

Lilla néni # 2016.05.11. 12:11

A közös képviselő lakásába betörtek és nagyobb összeget lekönyvelt a lépcsőházi kiadások rovatába," rendőrségi jegyzőkönyv" megjegyzéssel, hogy ez a közösség pénze, azért tartotta otthon, mert valami nagyobb munkát akart másnap fizetni. Szerintem nagyobb összeget csak a bankunkban lehet tartani a ami ca 200 méterre van a lépcsőháztól,ha mégis otthon tartja ő tartozik érte felelősséggel.

bundori # 2016.05.11. 13:19

MajorDomus
Mik azok a felügyeleti szervek?
Van olyan,hogy felülvizsgálati kérelem?

MajorDomus # 2016.05.11. 19:57

Van.
Miről van szó?

MajorDomus # 2016.05.11. 19:57

Van.
Miről van szó?

MajorDomus # 2016.05.11. 20:00

Lilla néni.
Ha a bankban tartja, akkor is ő tartozik érte felelősséggel.
Azért várjátok meg a rendőrségi nyomozás végét.

bundori # 2016.05.12. 04:41

MajorDomus,
Milyen esetekre lehet fv-i kérelmet benyújtani?
Gazdasági ügyekben hova lehet fordulni?

MajorDomus # 2016.05.12. 19:34

Minden ügyben - majdnem - ami számodra hátrányos véget ért.
Ha leirnád miről van szó?

Lilla néni # 2016.05.13. 19:05

Köszi MajorDomus. A rendőrség a nyomozást lezárta, az év végi elszámoláskor pedig a több mint fél millió Ft "ellopását" egy rendőrségi jegyzőkönyvvel támasztotta alá a könyvelő a lépcsőház költségvetési mérlegében. Valaki ért hozzá? Lehet ilyet? Akkor megteheti a közös képviselő, hogy a lépcsőház összes pénzére azt mondja, hogy otthon tartotta, mert be akarta fizetni, és betörtek (nem rongáltak a betörők, mert az ablakon másztak be - ezt hazudta), elvitték az egész pénzt? Közben meg elkölti amire akarja? Egy rendőrségi jegyzőkönyvbe azt hazudok, amit csak akarok és az a mérleg alátámasztására is alkalmas?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.13. 21:21

Szerintem te nem azt kérdezed, amit valójában kérdezni akarsz. Ne csodálkozz, hogy választ sem arra kapsz.

Szomorú örökös # 2016.05.14. 06:33

Lilla néni

Én úgy gondolom, hogy ha nem "gyarapodik" meg hirtelen a saját számlája, nem kezd felelőtlenül költekezni, azaz úgy éli világát, mint eddig, akkor bocsi, de amivel vádolod, az felér simán egy rágalmazással szerintem.

Az, hogy a rendőrség tisztességes munkáját meg kétségbe vonod, az különösen kinyitja a bicskát a zsebemben. Miből gondolod, hogy ők nem vizsgáltak meg minden körülményt?

MajorDomus # 2016.05.15. 20:46

Részben egyetértünk!
Szakmailag nem indokolt :
1.félmillió ft-ot a társasház pénzéből otthon tartani.
2.nagyobb munkákat,sőt kisebbeket is,
banki átutalással szoktunk kifizetni.
3.ha mindenáron kp-ben kéri az ügyfél,kapjon egy csekket,amivel elballag 200 meterre a bankba.

Hangsúlyozom,szakmai okokból! Nem tudjuk a helyi ügyeket,kisebb házakban ha csak a saját házban képviselő előfordulhat, hogy nem is érti a giró rendszert!

Emberileg viszont tényleg -az előbbiek miatt -senkit nem illik vádolni,a rendőrök hamar lebuktatták volna ha önbetörést imitál.

Szerintem is megáll a rágalmazás.honnan veszed,hogy lopott és hazudott?
Ez 1 évig terjedő szabadságvesztéssel sujtható !

olisadebe # 2016.05.16. 06:45

Rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményeztük,10% meghaladó Th-dal el is lehetne rendelni,de a képviselő nem ismeri el a 10% ot meghaladó Th! hogyan tudnám a lakók tulajdonos lapjait igazoltan mellécsatolni anélkül ,hogy minden lakónak ki kellene váltania!
Valamivel itt hátráltat minket ,hogy talán 2 tulajdonosa van egy ingatlannak és ott csak egy aláírás lenne !?
Hogyan tudnánk legálisan elrendelni ,hogy a képviselő ha blöfföl is rá tudjuk bizonyítani a félrevezetését !

Köszönöm a válaszokat

MajorDomus # 2016.05.16. 13:24

Elrendelni? Ugyan már!
Kezdeményezhetitek, 10%tulajdoni hányaddal,ha ez megvan akkor a közös képviselő köteles összehivni!

Egyszerű!szedjetek összege 20 %-ot!

kolecsnikov # 2016.05.16. 14:06

Remélem a MajorDomus Úr? Hölgy?fog válaszolni mert Ő a közös képviselők-lakásszövetkezeti vezér igazgatok védőszentje.A minket szipolyozó vezér ÜRÜ januárban még 53 millás hitelről ugatott de evés közben jött meg az étvágya már 130 millánál tart mert egy kalap alatt kel szerinte elvégezni egy 46 éves lakóház majd 200 lakásának Kémény-Gáz-Elektromos hálózatának felújítását. A kémény kötelező még az idén.De a többinek semmi baja de ugye a 130 millának jobb esetben 26 milla a JUTALÉKA !!!! A jutalékért annyira remeg,hogy még az alacsonyabb kamatozású Fundamenta szerződést is felmondta és a magasabb kamatozású OTP vel köt új szerződést.De itt csak Ő lehet OKOS mert a Vezetőség és a Felügyelő bizottság a zsebében van!! Mi lakók csak nyelünk mint a Torkosborz mert még hozzászólási jogunk se lesz a Közgyűlésen. De a lakók már annyira belefáradtak,hogy inkább fizetik a dupla közös költséget ha tudják. De sokan még a felét most sem tudják fizetni. Mire lejár a hitel /HA LEJÁR/ ez az ÜRÜ már két lakással gazdagabban agy magán házban lakva jót röhög majd a 200 átvert balekon.

MajorDomus # 2016.05.17. 20:53

És kérdésed is van?

Szomorú örökös # 2016.05.18. 04:44

kolecsnikov
Én úgy gondolom, hogy egy 200 lakásos ház nem engedheti meg magának, hogy a közműveit elhanyagolja. Te azt írod, hogy a kémény kötelező volt, a többinek meg semmi baja (gondolom roppant nagy szakértelem is párosult, mikor ezt megállapítottad). Nos, én úgy gondolom, hogy nem tenne jót, ha a kémény hiába lett felújítva, de esetleg a gázmű gondolja úgy, hogy baj van és elzárja a gázotokat. Több cikket is olvasni erről, hogy akár télvíz idején is megteszik ezt, ha a működés biztonságát veszély fenyegeti. És ugyanez a helyzet a villannyal. Ja, és persze nyilván őt hibáztatnád akkor is, ha a szolgáltató lép, nem pedig ő...

Alapjában nem értem, miért akkor kell csak valamivel foglalkozni, amikor már nagy a baj? Nagyon sok ilyen ház van, ahol az utolsó pillanatig halogatják, utána meg persze a közös képviselő a hibás, hogy mindent egyszerre akar...holott lehet, hogy csak most sokallt be és úgy gondolta, hogy ideje egy kicsit helyére tenni a dolgokat a házban, mielőtt nagyobb lesz a baj.

MajorDomus # 2016.05.18. 20:10

Inkább forditva működik!
A fütéstechnikai cég zsarolja a házakat azzal,ha nem végeztetik el a kémények bélelését adott határidőrd,akkor a Gázművekkel kikapcsoltatja a gázt!és megteheti!

Na itt jön be a 19/2012-es kormányrendelet! Ami alapján,ha bármely okból a gázszolgáltató
elzárja a gázt,akkor adja vissza,ha az új szabványnak megfelelően alakitják ki a mérőhelyet! Vagyis heggesztett kötések a menetes (kendertömités)helyett!
Valószinű hogy ezt akarja a közös képviselő egy lépcsőben megoldani,ami helyes és takarékos megoldás, mert nem kell 3xor végigvinni a hitelfelvételi procedúrát!