Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


MajorDomus # 2016.02.24. 20:17

Nem!

Egyébként minimális összeg.

Dani001 # 2016.03.16. 14:24

Tisztelt Fórumozók!

A régi közös képviselőnk hibásan járt el 2009-ben, ami miatt a társasházat perelték be (kiadó lakásra elmaradt haszon ). A társasház a pert elveszítette, és emiatt kifizettük a kártérítést.

Kérdésem, hogy a közös képviselőt még felelősségre lehet-e vonni / be lehet-e perelni e miatt, vagy létezik-e ebben az esetben valamilyen elévülés.

Köszönöm a segítséget.

MajorDomus # 2016.03.16. 20:01

Mikor fizettek kártérítést?

Rajaxx # 2016.03.17. 23:12

Tisztelt Fórumozók és szakértők!

Igyekszem rövidre fogni.
Elég komplikált a helyzet.
Intéző bizottságunk van már 2 éve.
Nem igazán vannak a helyzet magaslatán, de ezt nem akarják belátni, rengeteg a hiba és a hiányosság és hiába hívjuk, fel rá a figyelmüket vagy nem foglalkoznak vele vagy csak ideig, óráig immel ámmal foglalkoznak vele.

És az utóbbi időben elköltöttek 8.000.000 Ft körüli összeget a ház bizonyos (általuk fontosnak talált) részeire a ház engedélye nélkül régi közgyűlésekre hivatkozva. A silány munka még hagyján, de a ház pénzének majd nem a felét elköltötték csak úgy, huss, a lakók engedélye nélkül.
A lakók 75%-ban idősekből állnak és mivel az IB is idősekből áll szimpatizálnak velük és nem foglalkoznak a problémákkal, illetve a pénz költésre meg legyintenek, hogy úgy se találnánk jobbat, mint az IB, meg ahhoz közgyűlésre kéne menni, hogy tegyenek bármit meg amúgy is.

A maradékot köztük jó magamat is viszont aggaszt a helyzet és félünk, hogy elverik a ház egész pénzét, illetve fennmaradnak ezek az áldatlan állapotok, amelyben van olyan lakó, aki 2 éve szenved egy folyamatos beázással, mert az IB nem hajlandó a tetővel foglalkozni, mert szerintük annak javítása drága lenne és sorolhatnám.

A jegyzőhöz fordultunk a hiányosságok és az engedély nélküli pénz költéssel, de ő elmondta, hogy maximum felhívja majd az IB figyelmét a hibákra, semmi egyébre ne számítsunk.

Nem szeretnénk bíróságra vinni az ügyet rengeteg a procedúra, évekig elhúzódik és a hozzá nem értésük ellenére nem szeretnénk ennek ki tenni az IB-t, de a nagy többségű idős miatt leváltani sem tudjuk őket, tud e valaki valamilyen egyéb módot, amivel tisztázhatnánk, a ház helyzetét esetleg megpróbálkozhatnánk?

Elnézést, hogy ilyen hosszúra fogtam és előre is köszönöm a válaszokat.

MajorDomus # 2016.03.18. 22:08

Szél ellen nem lehet....

Két lehetőség van, vagy magad mellé állítod a normális embereket és levalthatja őket, ha nem sikerül, akkor elköltözöl.

Első lépésként, nézd meg az SZMSZ-t!
Ha a társasházban közös képviselő
Működését írja elő, akkor máris nyert ügyed van, mert akkor nem lehet Intéző Bizottság!

Majd kezdemenyezd az összes tulajdoni hányad több mint 10 %-al közgyűlés összehívását, az Intéző Bizottság elszâmoltatása érdekében.

fagyongy # 2016.03.21. 16:06

Tisztelt Fórumozók!

Azt szeretném kérdezni, hogy mennyire támadható (?) az, ha a társasház közösképviselője a tartozókat diszkriminálja? Van olyan, akit végrehatónak ad át akár pártízezer ftos tartozás miatt és vannak olyanok, akik hosszú évek óta százezreket görgetnek maguk előtt és egy kézzel írt ejnye-bejnyén kívül semmi nem történik velük. Néha-néha fizetgetnek, de a 2-300ezer ft tartozásuk marad.

A másik kérdésem, hogy egy végrehajtási jog bejegyzés „óvatosságból” fenntartható-e bárki ingatlanán? Ugyanis erre is van sajnos precedens: 7-8 bejegyzett de már 6-7 éve kifizetett tartozás miatti végrehajtási jog „óvatosságból” nem lett töröltetve a lakó tulajdoni lapjáról. A végrehajtó perpillanat egy kisebb vagyont követel tőlük….

fagyongy # 2016.03.21. 18:01

Elnézést egy szó kimaradt:
7-8 ÉVE bejegyzett...

MajorDomus # 2016.03.21. 19:48

Tudod is, vagy csak állítod, hogy diszkriminal?

Erre való a Számvizsgáló Bizottság hogy ezt ellenőrizze.

Nem vagy hivatott ezt eldönteni ha nem értesz hozzá !
Nem azért nem indít eljárást a több százezer forinttal tartozó adós ellen mert diszkriminál, hanem azért mert ha devizahiteles és tele van a túl. Lap jelzáloggal nem tud vele mit kezdeni a moratórium lejaratáig.

Ha a végrehajtási jog fennmarad az a képviselő sara is, meg az adós hülyesége is.
Ha a tartozást kifizette az adós, a képviselő köteles az erről szóló igazolást kiadni a tulajnak, aki a vegrehajtónál kifizeti a fennmaradó költségeket, bemutatja a képviselő igazolását (megszüntető levél) ezt követően a végrehajtó eljárás a földhivatal felé a vh jog törléséről.
Ez az adós érdeke, járjon , a többlet költségeket meg verje le a képviselőn.

fagyongy # 2016.03.21. 21:51

Azért írtam és kérdeztem itt, mert nem értek hozzá! Ha jogban jártas lennék, biztos nem itt érdeklődnék!

Az, hogy négy tartozóból egyet vegzál 6 havi tartozásnál is valószínű szeretet a részéről. Kiemelten kedvelheti, már-már diszkriminálja is akár.

Csak az éppen mostanában - pont a szvb egyik tagjától - kocsit vásárolónak van lakáshitele, egy másik nótórius tartozó helyi prominens személy, a harmadik se áll rosszul anyagilag.

A szvb egyik tagjának elmondása alapján nem tudnak semmiről és nem is értik, hogy miért így történnek illetve nem történnek dolgok. Ők állítólag többször is szóltak a kképviselőnek.

A lakó kérte a törlést, de azt óvatosságból az ingatlanon tartotta a ház. Legalábbis egy, a th jogtanácsosának írt levélben így szerepel.

Rendben, le fogja verni, főleg mivel ez volt talán az egyetlen vmire való válasz!

MajorDomus # 2016.03.22. 22:13

Ilyen nincs, hogy ovatossagbol fenntartja a ház a vh jogot.

Nem teheti meg. Ha ebből az adósnak kára keletkezik, például nem kap hitelt, komoly összegeket kell fizetni a háznak kártérítésként.

fagyongy # 2016.03.23. 05:57

Pedig van...
És ahogy írtam, a közösképviselő le is írta a jogtanácsosnak, hogy kéri a korábban már kifizetett de idáig óvatosságból nem töröltett bejegyzések törlését.
Sőt az szb tag is elmondta, hogy azért kellett ez az óvatosság, hogy majd igy mindig fizetve lesz a közös költség (nem tartozás!!!!)

Valóban nem kaphattak hitelt a bejegyzések miatt 2012-ben és sajnos négy év alatt sem jutottak a cirkusz végére, talán majd most. Ha a végrehajtónak megfizeti a feleség a 72ezer ftot illetve a több mint egy éve meghalt férj a 36ezer ftot a 2006-ban bejegyzett de pár hónapra rá kifizetett közösköltseg tartozások miatt...
(Megjegyzem, hogy azt se érti senki sem, miért kell a házaspár mindkét tagjának fizetni egy közös lakás esetén, de gondolom erre a kérdésre a vh tudja a választ...)

A kintlévőségek pedig nem csökkennek, évek óta milliós tétel van három család miatt, de ehhez senkinek semmi köze a kképviselő a neki feltett kérdésekre csak a vállát vonogatja, a szb tagok pedig lerendezik azzal, hogy ez tényleg nem jól van.
Hát nem!
Köszönjük a választ!

onedin csanád # 2016.03.23. 09:28

a közös költség havi fizetése nem lehet vita tárgya, azt minden tulajdonosnak HAVONTA kötelessége befizetni, ugyanúgy mint más közüzemi számlát ..ha nem teszi meg, vállalja a következményeit és az ezzel járó kellemetlenségeket..
az elmü 3 havi nem fizetés után ( de lehet, hogy már rövidebb idő után ) egyszerűen kikapcsolja az áramot, és csak egy igen nagy büntetés kifizetése után kapcsolja vissza..a telekom is büntetést számol fel a késedelmes fizetésért, miért gondolják egyesek, hogy csak a közös költséget nem kell befizetni, csak ha éppen pénzük van ????

MajorDomus # 2016.03.23. 22:19

Azért mert az Elmű kikapcsolhatja az áramot, a társasház nem, s hónapokba telik mire a ház végrehajtás során a pénzhez jut.

jutta82 # 2016.03.27. 21:01

Kedves Fórumozók!
A szomszéd társasház aljában működő bár belső kerthelyisége megkeseríti az itt lakók életét. A közös képviselőnk azt mondja, hogy birtokvédelmi eljárást kell kezdeményeznünk a jegyzőnél, de ezt ő a társasházunk nevében nem teheti meg.. Valóban így van? Nem járhat el a társasház nevében a jegyzőnél? Mind a 100 lakónak egyenként kell panaszt tenni? Most lesz éves közgyűlés és meg kellene vitatnunk a status quo-t.
Köszi és üdv: Judit

MajorDomus # 2016.03.27. 21:47

Valóban így van. Miért nem hiszed el neki?

onedin csanád # 2016.03.30. 12:44

Kedves Fórumozók !
Megbízható és garanciákkal rendelkező Közös képviselőt keresünk a XII kerületben, 12 lakásos társasházhoz.
Van valami ötletetek, hogy kihez fordulhatnánk ezügyben ?

MajorDomus # 2016.03.30. 20:28

Javasolnám a kerületben dolgozó
Közös képviselőket.

Komolyra fordítva :

Két lehetőség van, kiirtok egy pályázatot, pld. Újság hirdetés vagy ami célszerűbb a közeli társasházakban érdeklődtök az ottani képviselő munkájáról.

C változat. A három szomszéd ház
Képviselőjének közvetlen
megkeresésével kértek ajánlatot a házatokra.

onedin csanád # 2016.03.31. 06:38

Tényleg budai képviselőre gondoltunk, mert az előző azért mondott fel, mert neki messze volt a Társasház ( Zuglóból )...
A környező házakban a tulajdonosok végzik ezt a munkát önszorgalomból,mindenféle jogi vagy más ismeretek nélkül, ingyen...nekünk viszont profi kellene, aki megbízható és a házban szükséges nagyobb beruházásokat is le tudja vezényelni...ha esetleg ismertek olyant aki megbízható és jó referenciákkal rendelkezik, kérem írjátok meg privátban...köszönöm !!!

MajorDomus # 2016.03.31. 19:01

Hirdetés

onedin csanád # 2016.04.03. 08:44

Valószinűleg hirdetés lesz a vége, kár, hogy nem tudtok itt ajánlani senkit...a régi közös képviselőnek meddig kell még tovább vinnie az ügyeket ? április 18-ra hivott össze közgyűlést a lemondására, én úgy tudom, hogy a közgyűléstől számitott max 90 napig még el kell látnia a képviseletet ha addig nem találunk senkit...

onedin csanád # 2016.04.03. 08:44

Valószinűleg hirdetés lesz a vége, kár, hogy nem tudtok itt ajánlani senkit...a régi közös képviselőnek meddig kell még tovább vinnie az ügyeket ? április 18-ra hivott össze közgyűlést a lemondására, én úgy tudom, hogy a közgyűléstől számitott max 90 napig még el kell látnia a képviseletet ha addig nem találunk senkit...

MajorDomus # 2016.04.03. 08:47

Jól tudod. 90 nap alatt 90 jelölt is fog jelentkezni.

Bár nem értem hogy egy ilyen kis házat miért nem tudtok házon belül megoldani.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.03. 11:17

Vagy senki nem vállalja, vagy senkit nem hajlandóak a többiek megválasztani. Ha cég lenne, azt mondanám, inkább végelszámolják.

MajorDomus # 2016.04.03. 18:04

Vagyis jól ismerik egymást!

Marad a hirdetés.

l.janee # 2016.04.03. 19:36

Sziasztok!

A társasházi közös képviselő 2015-ös évre 80E Ft víz tartozást szavaztatott meg a közgyűléssel a lakásomra. A lakást 2014 február óta nem lakja senki, így a tartozás teljesen irreleváns. Hogyan tudok fellépni a jogtalanság ellen?