Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


MajorDomus # 2018.12.21. 23:51

Nem a darabszám a lényeg,hanem a végzett munka minősége,és a garancia!

drbjozsef # 2018.12.21. 07:22

Kelleni nem kell. Lehet.
Hogy érdemes-e? Az sem feltétlenül egyértelmű. Van olyan munka, ahol jobb a több ajánlat, van, ahol kettőt beszerezni is macera, csak megnehezíti az előkészítést.

Ahogy akarjátok.

mabedo # 2018.12.21. 07:03

Köszönöm a válaszokat! Megfogadom és megteszem javaslatnak! 2 árajánlat bekérés az rendben van? vagy kell a 3?

köszönöm

MajorDomus # 2018.12.20. 21:39

60 nap után nincs jelentősége!

osmi # 2018.12.20. 16:58

Milloy-36
Tök mindegy, egymás kezesei vagytok a hitelnél.

drbjozsef # 2018.12.20. 14:22

Jelezheted a banknál, hátha szívatják egy kicsit a közös képviselőt, jogosan, ha valótlan tartalmú a beadott határozat.

Ellenben a társasház jogokat és kötelezettségeket vállalhat, ha a közgyűlés megszavazza, akkor nem számít, hogy a kisebbség mit akar, feltéve, hogy a jogos érdekét jelentős mértékben nem sérti a határozat.

A tető felújítása a rendes gazdálkodás körébe tartozik, arról nem kell 100% vagy kétharmados döntés, elég a sima feles többség.

Milloy_36 # 2018.12.20. 12:48

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy egy tetőszerkezet felújításhoz felvett banki hitelről kellett közgyűlésen szavazni.

A többség meg is szavazta a dolgot viszont néhány lakó (köztük én is) nem hitelből, hanem önerőből (tul. hányadra vetítve egyösszegben) szerettük volna rendezni a dolgokat így nemmel szavaztunk és a szándékunkat jeleztük a KK-nak.

A szavazás lezajlott a közgyűlési jegyzőkönyv is elkészült a megfelelő szavazási aránnyal.

Viszont a banki hiteligényléshez benyújtott határozat már nem a jegyzőkönyv eredményeit tartalmazta, hanem egyhangú döntéstől szólt, mintha mindenki megszavazta volna a hitelfelvételt.

Mit lehet tenni ezügyben, mert itt többen nem szeretnénk bajba kerülni mások esetleges fizetésképtelensége esetén. Normális dolog, hogy a képviselő más eredményeket tartalmazó határozatot ad be mint ami a valóságban a közgyűlésen megszavaztatott?

Blackjack21 (törölt felhasználó) # 2018.12.20. 10:29

ez jó ötlet, így legalább érzi magán a felelősséget.....:) (már aki ugye)

Mondjuk SZB feladatkörét ellátó tultárs lehetne 25 albetét alatt is, mint ahogy tőlem is szokták kérni az szmszhez.

MajorDomus # 2018.12.19. 21:15

Mert úgye SzB itt nincs!

MajorDomus # 2018.12.19. 21:15

16 lakás esetén sok a 300 ezer ft.

rögzitsétek úgy,hogy 6 hónapi dijazásának összegéig jogosult munkát megrendelni, és ugyanekkora összegű kártéritéssel tartozik saját hibájából bekövetkezett kár esetén.

Blackjack21 (törölt felhasználó) # 2018.12.19. 09:21

általában 3 ajánlatot szoktak bekérni, és 200e "szokott" lenni az önálló döntési kompetencia határa, 300e sem kirívó, főleg, hogy drágulnak az árak és a szolgáltatások. Olyan is van, hogy SZB tagok "ellenjegyzéséhez" kötik a szerződéskötést/kifizetést.

mabedo # 2018.12.19. 08:52

Köszönöm a választ.
Igen, de nem szándékosan vezettem félre. én is úgy gondoltam, hogy szavazat egyenlőség esetén a levezető elnök szavazata dönt. Merthogy ezt olvastam valahol. Tegnap újra utánaolvasva ennek a részletnek kiderült, hogy ez nem a közgyűlésen érvényes, (hanem valahol máshol, de megint nem találom). Szóval bocsánat, nekem is nem rég lett ez világos, hogy tévedtem.

Más téma: most kaptuk meg a leendő szmsz tájékoztató verzióját. Nem tudom mi a bevált.
Mi a véleményük ezekről:

"A közös képviselő a karbantartásoknál a 300.000,- Ft értékhatárnál nagyobb összegűeknél azok megrendelése előtt minimum 2 (két) kivitelezőtől árajánlatot köteles bekérni, és a munkát a minden tekintetben legkedvezőbb ajánlattevővel elvégeztetni."

  • Két vállakozótól elég árajánlatot kérni bármilyen munkára?
  • 300ezer froint a limit amíg még nem kell közgyűlést összehívni. Ez átlagos érték? (16 lakásos társasház)

Feleslegesen kötözködni sem szeretnék, ha ezek bevált dolgok.

köszönöm

MajorDomus # 2018.12.18. 19:29

Privátban megirtam!

egyébként félrevezeted a fórumtársakat, mert ide nem irtad le,amit nekem,hogy mi volt a szavazás eredménye,azzal a közgyűlésen ez nem lett elfogadva,mert nem volt meg a többség a javaslat elfogadásához.

mabedo # 2018.12.18. 12:29

Jó napot!

Tanácsot szeretnék kérni.
Társasázunk 3-4 éve üzemel mint társasház. Februárban költöztem ide és kiderült hogy nincs szmsz. Jeleztem a közös képviselőnek aki kiírt egy közgyűlést áprilisra egyik pontban az szmsz-el. Előtte egy szmsz mintát körbeküldött így az április közgyűlésen mindenki ötletekkel jött. Megszavaztunk egy olyan szmsz pontot, hogy a közös képviselőt 2 évente újra kelljen választani. A javaslatok alapján módosított -ügyvéddel hitelesített - szmsz mintát csak a napokban küldte körbe. Ebbe nem tette bele a közösképviselő 2 évente újraszavazását.
Mikor rákérdeztem, hogy miért nem rakta bele az szmsz-be a megszavazott pontot a következő válaszokat kaptam:

  • a társasház és a tulajdonosok között élő szerződés van mely határozatlan idejű! Miután nem lettem visszahívva így nem történt újra választás sem.
  • A képviselet választás is módosításra kerül a törvény, előírás szerint. Amit a beszámolóig kérek a tulajdonosoktól, hogy írjanak javaslatot! Azokat megbeszéljük és továbbra is a többségi szavazás dönti el mi kap hivatalos formát

Magyarul mintha mi sem történt volna az új szmsz törvénymódosításra hivatkozik, hogy nem lehet benne az újraszavazás. (megnéztem én nem találtam erre kitérő pontot) Illetve, hogy most újra kell szavazni minden pontról. Egyértelmű, hogy nem akarja beletenni, de úgy gondolom nem hagyhatja figyelmen kívül, ha meg lett szavazva, akármilyen szerződése is van.

Mi a véleményetek? Mit tehetek, ha nem teszi bele az szmsz-be?

köszönöm

MajorDomus # 2018.11.15. 18:52

December 31-i zárással,mindenképpen látsz adóslistát, mert ezt előirja a törvény (48§.f.bek).

Kérd el a szomszédoktól a 2017.évi elszámolás,amit idén fogadtak el a záró közgyűlésen! Abból már okosabb leszel.

Melinda_01 # 2018.11.15. 07:10

MajorDomus, Sentinel01,
köszönöm a választ!
A "közös képviselő" egyébként egy lakó, és nem kevés pénzért "látja el"a feladatát.És akit már többször feljelentettek, de aztán valahogy mindig elsimítódott az ügy.
Úgy értem hogy kifizetteti, hogy beleépítették ezt az összeget a havi közös öltségbe. 150ezer vízfogyasztás egyébként 250 köbméter víznek felel meg, ami nagyjából a ház háromnegyedének a havi fogasztása. Ez lehetetlen, hogy ennyien ne fizetnének, ha pedig elfolyik, ez az egyébként is nem túl jól megépített ház már romokban állna. Rákérdeztem, miért nem méretik fel a hibát és csináltatják meg, ha már elszivárog a víz, az volt a válasz, hogy 10 éve senki nem hajlandó fizetni érte, így nem csinálják meg, hanem hagyják ázni a házat (már ha elfolyik), vagy máshová kerül az a pénz.
A szomszédok szerint elfolyik, meg sokaknak van tartozása, meg biztos sumákság van mögötte, meg nem tudják, megrántják a vállukat, tipikus "nem nagyon érdekel" hozzáállással.
A számlát pedig többszöri kérésemre sem kaptam még meg.
Akitől a lakást vettük, már a közjegyzőhöz fordult, de leállították az ügyét, mert eladta a lakást, így már nem volt tovább érdekelt az ügyben.
Ja igen, vízóra minden lakásban van, van akinek saját szerződése van a vízművel, ez csak néhány lakás, a többiek, mint mi is egyelőre, a háznak a nagy közösébe diktáljuk be a fogyasztást, és ők ez alapján számítják ki a fizetendő rezsinket.
Tartozás listát még nem kaptam sajnos, de lehet jobb is...
Tehát summa summarum, kötelessége megmutatnia a számlát, ami alapján a lakóknak ezt fizetni kell.

Sentinel01 # 2018.11.15. 05:13

Melinda01

Szokott lenni olyan eset is - ha jól tudom -, hogy pár lakó valami oknál fogva egyáltalán nem vagy csak nem eleget fizet. Vagy nincs mérőjük vagy nem fizetnek és kész. Ilyenkor a többi fizető közt osztják szét a hiányzó különbözetet. Ahol én laktam régebben ott az éves elszámolás mellé volt csatolva egy lista amin a tartozást felhalmozó tulajdonosok neve és az összeg is szerepelt. Volt olyan akinek 2 milliós közös költség elmaradása volt. Persze lehet egyszerű vízelfolyás is...

MajorDomus # 2018.11.14. 20:22

1.nem a közös képviselő fizetteti ki veled,hanem a társasház költségvetésében van ez az összeg,amit a tulajdonosok jóváhagytak. Ez valószinű,ha a helyzet 10 éve fennáll.

Az más kérdés,hogy ezt az okot a képviselőnek kellene kideritenie,valószinűleg tudják az okát,10 év után.

A számlát köteles neked megmutatni. Ha nem teszi jelezd, hogy a Jegyzőnél fogod kikényszeriteni.

Miért nem beszélsz a szomszédokkal,mit tudnak erről?

Melinda_01 # 2018.11.13. 21:55

Üdv,
Segítségre lenne szükségem a következőben.
42 lakásos társasházban vásároltunk lakást júniusban, a közös költségünk 12500 Ft. Kértem tájékoztatás arról, hogy mégis mit tartalmaz ez az összeg, mert takarítás nincs, minden tiszta mocsok, lehullik, omladozik,nem működik, van egy darab szelektív műanyag ès papír kuka a 42 lakásra is.
Kérésre kaptam egy kimutatást, melyben egyéb nevetséges költségek között kifizettetnek 150ezer forint vizdijat (ez kB 250m3,ami szerintük elszivárog). A vizet egyébként bediktáljuk a közös képviselőnek, ezt egy általuk készített elszámolás alapján ki is fizetjük havonta, a 150ezer ezen a díjon felül van beépítve a közös költségbe. A vízművek sajnos, mivel nem vagyok arra jogosult, nem ad ki tájékoztatást arról, hogy milyen értékben kap a társasház számlát. A vízóra alapján nem fogyhat el egy kB 700 m3 vizmennyiség, a közös képviselőt eddig hiába kértem, nem bocsátja rendelkezésre a számlát.
Milyen jogom van nekem? Szeretném látni azt a számlát ami alapján ő kifizetett velem a bediktált fogyasztásunkon kívül további 2500-3000 Ft/lakás vizet (a 150ezer víz és csatorna kB 250m3/ho szivárgást jelent, ami ha megtörténne,nem állna már rég a ház, és amit egyébként kB 10 éve fizetettnek a lakókkal). Csak én vagyok ilyen gyanakvó, csak nekem bűzlik a dolog?
Köszönöm a segítséget!

MajorDomus # 2018.10.16. 20:08

Egy új lakóparknál a közös képviselő a lábát lejárja,mire beinditja a működést,te meg itt hisztizel.
Fizesd be az előírást.

drbjozsef # 2018.10.16. 14:31

Ha pedig nem tetszik valami a közös képviselő munkájában, döntéseiben, költéseiben, a szokásos utat lehet bejárni : rendkívüli közgyűlés összehívása, feljelentés, bíróság - attól függ éppen mit sérelmezel.
Számoltassátok el a költségekkel, akár le is válthatjátok, aztán eldönthetitek merre tovább.

Egy társasházban az, hogy neked nem tetszik valami, édeskevés.

A közös költséget meg fizetni kell, pont.

oligaliga # 2018.10.16. 13:29

Adam30

A közös költség fizetési kötelezettség független attól, hogy a Társasház mikortól kötötte a közüzemi szerződéseket. A közgyűlési határozat szerint március 1.-től vagy köteles fizetni, akkor március 1.-től kell fizetned.

Adam30 # 2018.10.16. 13:27

Üdv!

Szerződtünk egy közös képviselővel, jónak tűnt! Megbízási szerződése nincsen, nem írta le sehol mit vállal. Egy jegyzőkönyvünk van, ahol a tulajdonosok megbízzák őt mint közös képviselőt, Március 1. dátummal. Az is benne van a jegyzőkönyvben hogy az általa meghatározott közös költséget onnantól fizetik a lakók.
A közös költségben van: víz, villany, biztosítás, szemétszállítás, ltp, takarítás és az ő díja. Ez tételesen fel van sorolva a jegyzőkönyvben.
Viszont! A feladatait hónapokig nem látta el! Júniusi dátumokkal kötötte meg a szerződéseket, mindenhol látszik a dátum és nem érvényesek visszamenőleg, megkérdeztem. Eddig nem is volt szemétszállításunk, mivel új építésű lakópark, ezért a vizet, villanyt is az építtető cég fizette (mert az ő nevükről nem vette át a közös képviselő eddig) akik kijöttek a lakóktól elkérni a pénzt egyesével!
Mivel semmilyen szerződés nem volt megkötve, nem kaptunk semmilyen szolgáltatást, ezért én nem fizettem ki neki a semmire a március-április-május közösköltséget. Miért fizettem volna ki, ha olyanok vannak benne amikre még szerződés sem volt? Most viszont fenyegetőzik hogy szankciókat fog alkalmazni azok ellen akik nem fizették ki ezt a 3 hónapot! Merthogy a jegyzőkönyvvel aláírtuk azt hogy Március 1-től fizetünk.

Ilyenkor mi van? Kinek van igaza? Érdemes ügyvédhez fordulnom? Lehet ebben igazam?

solvit # 2018.10.16. 12:59

Tisztelt Fórum!

Ez alatt a cím alatt már szerepel hasonló kérdés, de mintha nem lenne rá válasz, vagy elkerülte a figyelmemet. Én ezért viszont azt kérdezném, hogy polgári peres eljárásban mi szabályozza azon túl, ha a bíró ezt tételesen úgy kéri, hogy a tulajdoni lap 30 napnál nem lehet régebbi? (Ha esetleg nincs rá jogszabály, vagy belső szabályzat (pl. bankok), akkor is a benyújtó felelősséggel tartozik az okirat tartalmáért).

drbjozsef # 2018.09.29. 20:52

Örülök neki. Ezek szerint, ha jól értem, ha én feljelentést akarok tenni, akkor nem indítják el az eljárást akkor se, ha ragaszkodok hozzá, míg elindítanak egy olyat ahol (szerinted) se ok, se vád, se sértett, se bűncselekmény. Teljességgel logikusan hangzik.