Parlagfű - kié a terület ?

nanemaaa # 2024.12.17. 09:46

Szomorú örökös
Mondjuk akkor most őt büntették volna meg a parlagfűért...bár nem kizárt, hogy ő is kapott ilyet a saját részére. :-)

Ilyen ez. Dögöljön meg a szomszéd tehene is. ;) :D

Szomorú örökös # 2024.12.17. 04:35

Majordomus

Kizárt. A tulajdonost büntetik.

Annak a gazdának épp a kérdéses terület mellett van a saját földje is:

a szüleim 20-30 éve egy szomszédos gazdát bíztak meg, hogy a saját, mellette lévő földjeivel együtt ingyenesen művelje

Én arra gondoltam, hogy már azt SEM műveli. Akkor pedig akár ő is kaphatott „saját jogon” bírságot a közterület felügyelettől.

Majordomus # 2024.12.16. 22:10

Kizárt.
A tulajdonost büntetik.

Szomorú örökös # 2024.12.16. 16:13

nanemaaa

örüljünk neki, hogy nem indított pert elbirtoklás címen
Mondjuk akkor most őt büntették volna meg a parlagfűért...bár nem kizárt, hogy ő is kapott ilyet a saját részére. :-)

nanemaaa # 2024.12.16. 14:17

Az ingatlan tulajdonosa köteles a parlagfüvet a telkéről írtani. És mint a közmondás is kimondja, a szóbeli megállapodás elszállt, a parlagfű megmaradt. Bár a lovagiasság szabályai szerint elvárható lett volna a szomszédtól, hogy szóljon, már nem műveli a telkedet (örüljünk neki, hogy nem indított pert elbirtoklás címen), de ezért felelősségre véleményem szerint nem tudod vonni.
Ennek ellenére bárki és bármikor beperelhető, elvégre az ügyvédeknek is élnie kell valamiből.

gdaniel56 # 2024.12.16. 13:21

Sziasztok!

Van egy nagyjából 2200 m2-s külterületi ingatlanom, amely rendezésével a szüleim 20-30 éve egy szomszédos gazdát bíztak meg, hogy a saját, mellette lévő földjeivel együtt ingyenesen művelje, így nekünk nem lesz problémánk a föld hasznosításával. Csak szóbeli megállapodás történt, valamint földhasználat nem került az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre. Egy hónapja érkezett egy közigazgatási bírság, amelyben parlagfű miatt 43.000,- Ft összegű bírság került kiszabásra, mivel a földhasználó tavaly felhagyott a föld művelésével, amelyről engem semmilyen módon nem tájékoztatott.

A bírságot befizettem, az lenne a kérdésem, hogy kártérítés, vagy bármilyen más jogcímen érvényesíthetném-e vele szemben a közigazgatási bírságot?

Köszönöm a segítséget!

Gsnake # 2005.09.12. 09:38

sysy: bemégy az önkormányzathoz, megkérdezed az utcához tartozó hrsz.-t, a földhivataltól meg kikéred a hrsz.-hez tartozó tulajdoni lap másolatot.

illetve a földhivataltól is tudsz cím alapján hrsz.-t kérni, de az 800 Ft/hrsz.

sysy73 # 2005.09.05. 09:03

Csak felhozom kicsit ..

sysy73 # 2005.09.01. 19:20

Honnan lehet megtudni, hogy kié a terület.
A szabályozás hogy szól, ha két utcára nyílik a telek ? Akkor mindkét utcafront a telek tulajdonosának a dolga rendben tartani ?

the big cat # 2005.08.30. 17:24

Az önkormáynzatnál kell kezedeményezni a szabálysértési eljárás, de mivel a terület nyilván az Önkormányzaté (bár a tulajdonost lehet ellenőrizni az ingatlannyilvántartásban) kérni kell azonnal a helyi eljáró hatóság kizárását, így valamelyik szomszéd Önkormányzat jegyzője fogja aszabálysértési eljárást az Önkormányzat ellen lefolytatni.

Legislator # 2005.08.30. 14:32

Én is kérdezek. Vajon az önkormányzatot ki bünteti meg, ha a saját területén nem vágja le a parlagfüvet, ellentétben a reklámban lévő "Lenyírokmindengazt" Csávóval (persze, ő is inkább marad a saját hajánál)...

Sunshine after the rain.

sysy73 # 2005.08.30. 14:04

Lehet, hogy rossz kategóriába soroltam a kérdésem, de azért leírom.
Az lenne a kérdésem, hogy kinek a kötelessége a parlagfűvet levágni , ha a telek mögötti részen senki nem lakik, csak utca van , ahol persze senki nem közlekedik.
A ház előtti részről tudjuk, hogy a ház tulajdonosának kell rendben tartani az utcai részt, de ilyen esetben kié az a rész ?
Már többször beszóltunk az Önkormányzatnak, hogy két méteres egybefüggő parlagfű van , mindig mondták, hogy küldenek embereket, akik lenyírják. De azóta sem történt semmi .
Az autópálya zajfogó palánkja után még csináltak mégegy kerítést , ott sincs levágva a parlagfű. Most az a kérdés, hogy a kerítés , és a telek kerítése közötti területért ki a felelős ?