Innen már csak matek...
Fedett terasz beépítése / építési engedély
snepi76
245/2006. (XII. 5.) Korm. rendelet az építésügyi bírság megállapításának részletes szabályairól
100.000 Ft alapbírság, plusz a beépített nettó alapterület x 140.000 Ft építményérték 30 %-a.
Plusz tervezési díj, és egyéb költségek.
Nilami.
Most nem szabad belenyúlni,mig a ház meg nem kapja a használatbavételi engedélyt és albetétesítik. Indítsátok el a Csokot,és költözzetek be.
Ha minden lezajlott,akkor nár beépitheted és átalakithatod az ingatlant. Ha kiderül,kapsz egy épitésrendészeti bírságot és pont.
Jó napot!
A férjem a házunkhoz 2 éve hozzáépített egy szobát,vagyis a már ott lévő teraszt b
eépítette szobának.
A CSOK-ot el szeretnénk indítani,de azt mondták előtte,mivel nem lett bejelentve,fennmaradási engedélyt kell kérni rá,meg bírságot fizetni.
Mennyi kb ez az összeg? tud valaki segíteni?
Köszönöm!
Ez már egy előre haladottabb dolog...
Az építtetővel jóban vagyunk, de eleve erre kapott engedélyt, ő már nem módosít rajta, igazodik az eredeti tervrajzokhoz (ha hamarabb megismerjük még alakította volna tán az igényeink szerint, de most már ragaszkodik az eredetileg elképzeltekhez).
Variáljunk mi, ha átadta úgy van vele...
Nem tudom mi lenne a jó megoldás. Nem vagyok sajnos jártas ebben. Becsattogni és engedélyt kérni (amit nem valószínű, h. megadnak, mert gondolom nem véletlen ilyen tervekkel fogadták el, na és mikor ugye). Vagy átadás után megcsinálni, ahogy szeretnénk (mert amúgy meg nem mindegy, hogy terasznak használom vagy beépítjük. Tudom vagy sejtem, hatóságilag nem, de nem találok konkrétumokat, csak fórumos ötleteléseket... Még előnye is lehet, ha beépítjük :-), hibába nagyobb a beépített felület, csendesebb egy zárt rész, mint egy terasz). Csak nem ismerem a szomszédokat, nem tudni kit mi zavar, és ezt miben mérik ugye...
Tanácstalan vagyok. CSOK-ot is igényelnénk és pont az a szobányi/konyhányi rész hiányzik egy komfortosan élhető otthonhoz, ezen árkategóriában.
Vagy: építünk és, ha szemet szúr= büntetés, bevállaljuk. De, ha bontás?! Nem tudom mi a menet, Hogyan szankcionálják. Vagy utólagos kérelem, engedélyeztetési eljárás. Hüm...
Megy az agyalás a családi/baráti egyeztetés, jó tanácsok. Mond mindenki mindent...
Attól tartok, ha bemegyek a helyi hatósághoz és azt mondják NEM (aminek nagy a valószínűsége) akkor eleve már felhívtam magamra a figyelmet és úgy még gázabb ennek ellenére tevékenykedni és beépíteni.
Plusz az idő tényező.
Dec.-jan.-ban tervezik átadni. Márc. elejéig van albérletünk.
Ha januárban átadják. akkor gyorsan beépítenénk költözhetnénk. Nem tudom az engedély elbírálás mennyi idő.
Az építtető azt mondja ne bolygassuk már, bízzunk a jó szerencsében és, hogy senki nem jelent fel.
Na azért én erre látok azért esélyt a jó magyar mentalitás alapján.
Jaj, nehéz.
De így kb. 1 M ft-ból lenne egy komfortos kertkapcsolatos ikerházunk a gyerekekkel, viszont, ha ugyanekkorát nézzünk azon régióban kb. 5 M Ft-tal több.
Csak szeret az ember nyugodtan aludni.
Először is érdemes a beruházóhoz fordulni, hogy te nem azt akarod megvenni, ami eladó, hanem nagyobb lakást. Nyilván ennek kapcsán kissé magasabb lesz az ár is. Utána majd a beruházó eldönti, hogy ő terveztet, vagy te. A többi már megy a maga útján.
Tisztelt Címzett!
Ingatlanvásárlás előtt álluk: Budapest agglomeráció,
Kb. 1113 nm közös, osztatlan telek, 2 db ikerház, 4 lakásnak albetétesítve.
Mi egy 80 nm-es lakást (ami természetben háznak néz ki) nézünk, melynek 9-10 nm fedett terasza van.
A lakást 2017 tavaszán tervezik átadni. CSOK-ot igényelnénk.
A fedett terasz konyhává alakításával és az eredeti konyha hálófülkévé alakításával válna számunkra komfortossá az ingatlan. Mik a teendőink? A fedett terasz beépítése (falazás, nyílászáró elhelyezés) engedélyköteles?
Köszönöm:
Nilami
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02