Ingatlan Adás - vétel


Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.31. 06:02

a Társasház bejegyzése az Eladón kívülálló okból meghiúsul,

Mondtuk már, hogy át vagytok verve?

isolated # 2024.01.30. 22:53

Talán fontos lenne kiemelnem, hogy NEM kaptam tulajdonjogot, pedig már több, mint fél éve megvolt a birtokba adás. Senki nem kapott még tulajdonjogot (a beruházóhoz köthető valamilyen cégen kívül)... Ezért is érdeklődöm erről.

isolated # 2024.01.30. 22:51

Sziasztok! Nem tudom, mennyire emlékeztek a korábbi esetemre, de arról a részletek most nem is annyira lényegesek.

A lényeg, hogy elkészülés előtt álló társasházban vettem lakást, és addig jutottak a dolgok 1 év várakozás után, hogy majdnem bedőlt állítólag (!) a beruházó. Még mindig az az ügy van folyamatban, a beruházó állítólag megegyezett a hitelezőkkel és megemelt áron birtokba adta a lakások többségét (én is birtokba vettem az enyémet, nekem nem kellett pluszba fizetnem).

A használatbavételi eljárást viszont felfüggesztette ősszel. A fűtést sem indította be télre, így nem lehetett bent lakni, hát eddig ennyire volt jó a birtokba vétel... Állítólag most megint megy a használatbavételi intézése, még nem járt le a 6+2 hónap határidő, de persze egyelőre nem tudom mi az igazság.

A kérdésemről:

A szerződésemben van egy kikötés, "Vevő tudomásul veszi, hogy amennyiben az Eladónak a 2.4 pont szerinti kötelezettségvállalása ellenére a Társasház bejegyzése az Eladón kívülálló okból meghiúsul, úgy a többi tulajdonossal osztatlan közös tulajdonba kerül és az ingatlan eszmei tulajdoni hányadát szerzi meg, a jelen adásvételi szerződésben körülírt ingatlanrész(ek)re vonatkozó kizárólagos használati joggal együtt."

Mit lehet erről tudni, mennyi idő alatt vagy mi alapján lehet megítélni, hogy meghiúsult a társasház bejegyzése? Ha pl. nem sikerül a használatbavételi engedély beszerzése most, akkor már kijelenthető ez? Vagy még várni kell utána is, mielőtt tulajdonjogot kaphatok? Tehát mire kell várni, mielőtt bejegyzik a tulajdonjogot osztatlan közös tulajdonra? Még mire kell figyelni ezzel kapcsolatban?

Sajnos erről nem tudok semmit, nem tudom nagy vonalakban hogyan zajlik ez a folyamat.

Nagyon megköszönök minden választ!

Majordomus # 2024.01.29. 20:12

Csak a vízvezetési szolgalom nem azonos az ingyenes vízfogyasztással.

Alapos # 2024.01.29. 09:34

ingatlanon vizet átvezetni,

Biztos lehet..Habáraz átvezetés és a bevezetés azért más.

Nálam 42 éve az elektromos szolgáltató a szomszéd teleksarkán vezette át az elektromos légvezetéket.
Az akkori tulaj az állam volt....az IKV kezelte a házat. (Ingatlan Kezelő Vállat ).3 hónapig tartott cirka az engedélymegkérése és megadása.Még valami használati díjat is akartak,de aztán ez az ötlet elhalt.

Azóta privatizálták a házat, volt legalább 4 tulajdonos,szerencsére a vezeték még ott van.

oligaliga # 2024.01.29. 08:49

Palso

A drbjozsef által javasolt megoldás a jogszerű. Egyébként szerintem lehet keresnivalód az eladóval szemben, ha a szomszéddal nem sikerül megegyezni, mert a szomszéd helyett kifizetett fogyasztás nálad kárként jelentkezhet.

Alapos

Lehet idegen ingatlanon vizet átvezetni, ha másképp nem oldható meg az uralkodó telek vízellátása, ezt hívják vízvezetési szolgalmi jognak.

Alapos # 2024.01.29. 08:14

Pelso !
Nehéz meccs lesz,de végig kell járni.

Az hogy ingyen adtad a szomszédnak a vizet, lenyeled...fél év alatt 46 m3. De mi van egy csőtörés /szivárgás esetén?
Tetemes elfolyás lehetséges és annak ura soha sem lehetsz..... csak fizetsz.

Nagy valószínűséggel a leágazás a telkeden lévő vízaknábanvan. Kérdés,hogy van e ott elzárószerelvény. Ha nincs beszereltesz egyet és azzal szabályozod a fogyasztását
A teljes elzárása tiltott.

Háború lesz a javából !

Erről az eladó birtokbaadáskor nekem nem szólt semmit
Ha nem kérdezik, miért szólt volna ?
Valószínű egy korábbi érdeklődő kiszúrta és elállt a vételtől, így örült hogy nálad átment.... sőt csak félév után derült ki ez a hiányosság.

Alapos # 2024.01.29. 07:54

Természetesen a fővízmérős megoldás a legjobb. Viszont annak költsége kb. 1 milló.
A mellékvízmérős megoldás valamivel olcsóbb. /lényegesen / Csakhogy az a társasházak albetétes lakásinak van fenntartva.

Minden társasházi lakás szerződik külön a vízszolgáltatóval.
Az általam javasolt almérős megoldás a legolcsóbb.

Általában telken belül/azonos helyrajziszámú ingatlanon belül alkalmazzák.
Különlakóegység fogyasztásának mérésére.
Azt nem tudom, hogy idegen ingatlanra át lehet e vezetni a vizet.

Az elektromos szolgáltatók tiltják a szerződéseikben a méréses átvezetést. Ingyen kábellel átvezetve.... pl. fűnyírásra, betonkeverésre mehet.

Majordomus # 2024.01.28. 21:30

És igazad is van,csak ehhez mindkét félnek bele kell egyeznie...

drbjozsef # 2024.01.28. 17:54

Ha ez a "szomszéd" egy önálló ingatlan, külön helyrajzi számmal a kérdezőtől, akkor létesítsen csak főmérőt magának. Én biztos nem mennék bele egy mellékmérőbe úgy, hogy nálam van a főmérő. Talán nem is lehet ilyet különálló ingatlanok esetén.
Ha ez a "szomszéd" egy udvari szomszéd egy osztatlan közös tulajdonban (társasház esetén nem is lenne kérdés, hogy az egyes lakásoknak önálló, hitelesített melllékvízmérője legyen, saját szerződéssel), akkor a főmérő mellé mindkettőnknek telepítenék mellékmérőt, és ügyvédei ellenjegyzett szerződéssel mennék bele, hogy mindenki a maga fogyasztását fizeti, de ha eltérés van a főmérő és a két mellékmérő értéke között, akkor azt felezve fizetjük. És akkor is csak ha bízom a szomszédban, hogy ne is tartja. Szerződjön csak ő is a vítművekkel maga inkább.

Alapos # 2024.01.28. 16:19

Pelso !
Javaslatot teszel neki egy un. almérő beszerelésére.
Ha nem megy bele, akkor radikálisan csökkentheted a fogyasztását (elzárni nem szabad, de szűkítőalkalmazása mehet )

10-15 eft -ért megvalósítható.
Plusz az eladó inkorrektségét közölheted a volt tulajjal.
Vagy megtévesztés miatt elállsz a szerződéstől.

családi házat fél éve
Annyira nagy az idő,hogy ezért irreális ez az opció.

Hage # 2024.01.28. 11:44

drbjozsef,

köszönöm szépen a válaszod!

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.28. 08:01
  1. Azzal szemben eredményesen kérhetne a szomszéd birtokvédelmet.
  2. Nem olyan súlyú az a teljesítési hiba, ami megalapozná az elállást.
Majordomus # 2024.01.27. 21:17

Vagy elzárod a vizet.
Vagy megtévesztés miatt elállsz a szerződéstől.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.27. 14:57

Perelhetsz. Vagy adod a vizet továbbra is a szomszédnak ingyen.

Pelso # 2024.01.27. 13:51

Kedves Szakértők!
Vásároltam egy családi házat fél éve és most szembesültem vele, hogy a szomszéd annak idején a vízóra után rákötött a hálózatomra.
Ez onnan derült ki, hogy a vízóra +46 m3 vízfogyasztást mutatott de én a csapot sem nyitottam ki. Meséltem a szomszédnak aki bevallotta, hogy a régi tulajdonos megengedte neki, hogy a házához elvezesse a vízóra után a vizet. Erről az eladó birtokbaadáskor nekem nem szólt semmit Mondtam a szomszédnak ki kell fizetnie a fogyasztást és váljon le a hálózatomról de szó szerint kiröhögött. Mit tudok ez ügybe tenni ??? Várom megtisztelő válaszuk !

drbjozsef # 2024.01.27. 11:29

Hage,

Meghirdethetem a telket a hirdetésben feltüntetve, hogy az épületek nem szerepelnek a tulajdoni lapon és jó eséllyel nem is vihetők fel rá?
Igen. Ennyi.
A vevő legyen tudatában, hogy bár le nem bonthatók, de nem is legalizálhatóak. Hitelt nem nagyon fog kapni hozzá.

Hage # 2024.01.27. 10:06

Kedves Fórumozók!

Laikusként szeretném a véleményeteket/tanácsotokat kérni egy problémás telek eladásával kapcsolatban.

6 éve örököltem egy gyümölcsöst, amivel azóta nem foglalkoztam, most viszont szeretném eladni. A tulajdoni lapon semmilyen épület nem szerepel, azonban a valóságban a telken áll

  • egy földpince;
  • a földpincére épített sátortető, beépítve;
  • több, kisebb, beton alapra fából épített kamra.

A földpince még a '80-as évek végén épült, ehhez megvan az akkori építési terv és építési engedély, azonban a tulajdoni lapra már nem lett felvezetve. Minden más engedély nélkül épülhetett, a műholdas fotók alapján a 2000-es évek közepén és - saját értelmezésem szerint - nem felelnek meg a HÉSz-nek.

Milyen lépések után lehet egy ilyen ingatlant eladni? Meghirdethetem a telket a hirdetésben feltüntetve, hogy az épületek nem szerepelnek a tulajdoni lapon és jó eséllyel nem is vihetők fel rá?

Majordomus # 2024.01.26. 20:30

Hááát,ha pénteken irják alá az adásvételi szerződést a hétfőn lekért tul.lap alapján,és szerdán egy másik vevőnek is eladja ugyanazt az ingatlant(ahogy megtörtént)
akkir érdekes helyzet alakul ki.

drbjozsef # 2024.01.26. 19:39

Funda26,

Milyen relevanciája lenne? Lekéri egy perccel az aláírás előtt, de csak másnap reggel nyújtja be, addig mindent is be lehet jegyeztetni. Igazából nem véd az semmitől, lényegében csak a felek adatait ellenőrzi, tényleg az eladó adja el az ingatlant. Az meg nem függ attól, hogy mikor kéri le a tulajdoni lapot.

Ne felejtsd el : nem az ügyvéd, hanem az eladó szavatol az ingatlan per-, teher-, és igénymentességéért...

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.26. 19:04

Nincs.

Van konkrét problémád is?

Funda26 # 2024.01.26. 11:56

Kedves Szakértők!
Tulajdoni lap lekérésével kapcsolatosan lenne a következő kérdésem: Van-e arra vonatkozó törvényi rendelkezés, hogy az ügyvédnek aznap, közvetlen a szerződéskötéskör kell ezt megtennie vagy történhet tegyük fel adás-vételt megelőző napon is? "2017. évi LXXVIII. törvény
az ügyvédi tevékenységről: 45. § Ingatlanra vonatkozó vagy ingatlannal kapcsolatos jog vagy tény közhiteles nyilvántartásba való bejegyzésre irányuló eljárásban való jogi képviseletre, illetve közhiteles nyilvántartásba való bejegyzés alapjául szolgáló okirat szerkesztésére irányuló ügyvédi tevékenység során az ügyvédi tevékenység gyakorlója az ingatlan-nyilvántartási adatokat és a tulajdonjogra, az ingatlannal kapcsolatos egyéb jogra vonatkozó okiratokat köteles ellenőrizni." -ezen kívül nem sikerült más szabályozást találnom erre vonatkozóan. Előre is köszönöm a segítséget!

Majordomus # 2024.01.25. 21:50

Mindenképpen forduljon ügyvédhez mert ezt a vevő nem tudja megoldani.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.25. 16:53

Én ilyet sose mondtam. A 30 nap elmulasztása miatt csak bírságolhatnak, de azt se szoktak.

drbjozsef # 2024.01.25. 16:18

kbs,

Nem te mondtad a múltkor, hogy a 30 napon belüli benyújtási kötelezettség miatt, ha a függőben tartás lejárt, akkor újra, ugyanazzal a szerződéssel nem fogja a földhivatal bejegyezni? Vagy pont az a gyakorlat, hogy a szabály ellenére sem akadékoskodnak ezzel?