Ingatlan Adás - vétel


gizi39 # 2022.11.20. 00:49

Egyszerű meghatalmazásra kiadja a Földhivatal a fiam ingatlanának
a tulajdoni lapjához mellékelt szerződést is?Tudom, hogy bárki simán lekérheti a tulajdoni lapot,
itt a szerződésen a hangsúly, ami alapján bejegyezték.

Majordomus # 2022.11.11. 22:23

Az upici meg veszített egy ügyfelet.

gylab # 2022.11.11. 06:54

8 éve vettem házamat, tele tartozásokkal. Az Émász és a UPC kivételével sikerült új szerződést kötnöm a szolgáltatóval, a tulajdoni lappal igazoltam tulajdonosi mivoltomat. Ezzel a kettővel nem, ezek csak akkor voltak hajlandók, ha kifizetem az "ingatlan tartozását". Sajna a tartozás az egyik fele, a másik, hogy az újrakötéshez az új szabványoknak kell megfelelni, ennek nyilván költsége van, hát ezt be kellett nyelnem. Az elmaradt áramdíjat az előző tulaj kifizette utólag, a vételárból. Netet meg vettem mástól.

Szomorú örökös # 2022.11.11. 04:53

Jutka70

Anno mi is úgy vettük meg egy korábbi ingatlanunkat nagyon sok évvel ezelőtt anyukámmal közösen, hogy hatóságilag lekapcsolt villanyóra volt rajta plombával lezárva. A hátsó melléképületben két lepukkant figura villanyrezsóval fűtött és túl nagy lett a számla, amit a tulaj aztán nem fizetett ki, ezért kapcsolták le. Ígéretet kaptunk, hogy majd rendezik, de nem így történt. Cserébe a szolgáltató, mint új tulajdonosnak, elengedte a lekapcsolás-visszakapcsolás díját és kizárólag az elmaradt áramdíj megfizetése után lett is áramunk. Félek, hogy ma már nem ilyen engedékenyek.

Majordomus # 2022.11.10. 20:45

Csak sötétség...
(de az nagyon van)

Az előttem szólóknak igazuk van.

Végül is nem villanyszolgáltatást vettél hanem ingatlant.

Ha szerencséd van, akkor a víz és a gáz nincs kizárva.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.10. 12:35

Az, hogy nincs a kecóban villany, nem per, nem teher és nem is igény.

osztap # 2022.11.10. 12:28

Jutka70,

A per-, teher- és igénymentességre (gondolom, nem "adósságmentesség") szerintem nem igazán alapíthatod ezt a követelést. A villamos műveknek max. egy szimpla számlakövetelése van az eladóval szemben, az ingatlannal semmi baja... (Gondolom, a tulajdoni lap tiszta.)

Emellett szinte biztos, hogy benne van a szerződésben az, hogy "megtekintett állapotban" veszed meg. Ez nem rejtett hiba, a megtekintéskor a villany felkapcsolásával könnyen ellenőrizhető. Akkor ellenőrizted? Ha igen, és akkor működött, de azóta kikötötték, jó esélyed van, hibás teljesítésre alapítva visszaköttetést vagy árcsökkentést követelni.
Egyébként nem - mivel nem tilos kikötött villannyal nyaralókat eladni, ha elállsz, az eladó sikerrel perelhetne, követelve a teljes vételár kifizetését. Ekkor a Te dolgod, hogy visszaköttesd a villanyt, ha szükséged van rá. Az eladó tartozását nem kell kifizetned, csak a visszaköttetést.

Ahhoz nem fűznék nagy reményt, hogy az eladók utólag elismerik, hogy nekik kellett volna visszaköttetni a villanyt. Hülyék lennének...

Jutka70 # 2022.11.10. 10:54

Üdv, vásároltam egy hétvégi házat nyaralót 1mft ért 5. tulajdonostól az eon óra nem aktív a szolgáltatás, holott az eladók azt mondták minden rendben van, vissza köttetése 250eft lenne, megkértem az ügyvédet ne jegyezze be mert ha nem tudunk megegyezni akkor el állok az adás vételtől, szerződésbe benne van per, teher és adósság mentesen adják el az ingatlan, készíttessek egy külön megállapodási szerződés hogy ők ezt teljes mértékben átvállalták és teljesítik, mivel ezt mondták hogy ők vissza köttetik. Jegyeztessem be a nevemre? vagy elég az adás vételiben foglaltak? mit tehetek ha nem köttetik vissza?

Majordomus # 2022.11.07. 20:05

Jaj.
Elerülte a figyelmem a "szóban megállapodtunk" rész.
.
Hát ez motoros szopóroller!

drbjozsef # 2022.11.07. 05:38

almo,

Szóban megállapodtatok? És még el is mentél vele kifizetni a tartozásait?

Tanulópénz. Szopórolleren.

Szomorú örökös # 2022.11.07. 01:44

almo

Szóban megállapodtunk, hogy ha kifizetem a tulajdoni részén lévő tartozásokat (NAV, Végrehajtó cég stb.) akkor egy x összegért megvehetem tőle ezt a z 1/12-ed részt.....Valamiért nem foglalkozik az üggyel és kinyomja a telefont is amikor hívom.....Van valami esélyem, arra, hogy a tulajdonomba kerüljön ez a 1/12-ed rész? Az utalásokról van igazolás az aplikációban.

Arra van szerintem csak esélyed, hogy fizetési meghagyást bocsáss ki ellene a helyette kifizetett összegre, azokat ugyanis nem fogja tudni letagadni, hogy tartozásai voltak, amelyeket te rendeztél. Így jó esetben visszakapod a pénzed, de hogy miként jutsz hozzá az ingatlanrészéhez, az már valóban közös tulajdon megszüntetése iránti perben lehetséges csak szerintem is.

Majordomus # 2022.11.06. 20:37

De miért foglalkozna veled amikor kifizetted az összes tartozását?
Legalább írásban szerződésben rögzitettétek?
Indits pert a közös tulajdon megszüntetése érdekében,és vátsd magadjoz az ő részét. Kérd aperben jogy számitsák be a kifizetett tartozásokat.

almo # 2022.11.06. 20:17

Üdv!
Van egy ingatlan és 11/12-ed részben tulajdonosa vagyok a tulajdoni lap szerint. Van viszont egy 1/12-ed rész amiben viszont nem. Ezt az 1/12-ed részt meg szeretném vásárolni egy személytől de ő valamiért nem akar velem foglalkozni ezáltal nem tudom tőle megvásárolni. Szóban megállapodtunk, hogy ha kifizetem a tulajdoni részén lévő tartozásokat (NAV, Végrehajtó cég stb.) akkor egy x összegért megvehetem tőle ezt a z 1/12-ed részt. Valamiért nem foglalkozik az üggyel és kinyomja a telefont is amikor hívom. Nem értem az egész szituációt. Addíg míg fizetgettem a tartozásait mindenben a segítségemre volt és jött is velem a NAV-hoz és a Végrehajtó céghez is. A tulajdoni lapon az ő részéről minden törölve lett de még sem tudom ugyebár megvásárolni tőle mert nem áll velem szóba. Mit tehetek ez ügyben!? Van valami esélyem, arra, hogy a tulajdonomba kerüljön ez a 1/12-ed rész? Az utalásokról van igazolás az aplikációban.
Köszönöm válaszukat.

Majordomus # 2022.10.25. 19:10

Szerintem is....
Nincs mitől tartanod.

Pc_boy865 # 2022.10.25. 14:53

A tulajdonlapon 1/1 tulajdon szerepelt.
Már évek óta tart a válásuk, lett volna lehetőség perfeljegyzést tenni az ingatlanra.
Így véleményem szerint ezt egymás közt kell rendezni...

drbjozsef # 2022.10.25. 09:45

Ugyanakkor él az a szabály, hogy nem hivatkozhat a házastársi közös szerzés vélelmére az ingatlan-nyilvántartásba bízva jóhiszeműen és visszterhesen szerző harmadik személlyel szemben az a házastárs, aki az ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba nem jegyeztette be. Vagyis ha a házastárs eladta az ingatlant és a vevő jóhiszeműen és visszterhesen szerezte azt és a másik házastársat nem kérdezték meg, vagy az eladó házastárs vételárat nem juttatott számára, az a vevővel szemben gyakorlatilag a kijátszott házastárs nem léphet fel, mert nem jegyezte be a tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba. Ez az ő felelőssége, ez az ő hátránya.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.10.25. 09:33

Ez nem igaz. A jóhiszeműen, visszterhesen szerző is elveszítheti a tulajdonjogát, ha bebizonyosodik, hogy nem tulajdonostól szerezte.

drbjozsef # 2022.10.25. 06:56

Pc_boy865,

Ha jóhiszeműen, ellenérték fejében, a közhiteles nyilvántartásra alapozva szereztél tulajdonjogot, akkor nincs mitől tartanod.
Házastársi közös vagyon esetén ilyenkor törvényi vélelem áll amellett, hogy a feleség is tudott az ingatlan értékesítéséről.
Ha ez nem így volt, ezt a vélelmet ő megdöntheti, de akkor követelése nem tőled lehet, hanem a férjétől, aki a tudta ésvagy beleegyezése nélkül értékesítette a nevén nyilvántartott közös vagyonelemet.

Majordomus # 2022.10.24. 19:24

Nyugi van.
Ha akar valamit,inditson pert.
Nem fog.

Pc_boy865 # 2022.10.24. 19:19

Kedves Majordomus
Köszönöm a választ.
Én is hasonlóan gondolom.

Majordomus # 2022.10.24. 19:15

Pc
A földhivatali nyilvántartás un.közhiteles nyilvántartás.
..
Ami azt jelenti hogy ami ott van, az a tény. Pont.
.
Ha a vétel napjáig a tul.lapon nem szerepelt a volt feleség az azt jelenti hogy nem volt tulajdonjoga.

Valószinűleg házastársi különvagyon volt.

Hogy a volt nej mit szeretne az más kérdés,azt már a férjétől követelje.

Pc_boy865 # 2022.10.24. 17:31

Üdv
1 éve vásároltam 3 külterületi földet/ingatlant.
Mindent hivatalosan ügyvéddel intéztünk.
Kerítést szeretnénk ezért földmérőt hívtunk, értesítettük a szomszédokat...ahogy kell.
Ekkor az egyik szomszéd, aki az előző tulajdonos volt felesége írt levelet, hogy vagyonmegosztási per zajlik kettőjük között és hogy a volt férje jogtalanul adta el a területet nekünk és ő igényt tart rá.
Perfeljegyzés nem volt látható a tulajdonlapon a férj szerződésben vallotta, hogy per és tehermentes az ingatlan.
Jogos az igénye a volt feleségnek felénk?
Köszi a választ.

detti789 # 2022.10.24. 16:21

drbjozsef, köszönöm a válaszodat! A póthatáridő tűzése egyéni mérlegelés, ajánlott vagy kötelező?

detti789 # 2022.10.24. 16:20

Ha a térképmásolat miatt nem kapnak hitelt akkor a foglaló visszajár? Az hogy tudtak róla nem is kérdés, írásbeli papír van róla...
Ilyenkor le kell futtatniuk még másik két banknál is az ügyet?

Majordomus # 2022.10.21. 19:06

Ez így van.
A másodlagos szándék vélelmezése nem jogi kategória.
.
Ami le van írva és főként mindkét fél részéről aláírva ahhoz tudsz ragaszkodni,de ahhoz nagyon! Fogadj ügyvédet!