Ingatlan Adás - vétel


drbjozsef # 2022.12.09. 07:34

ajolovas,

Ez működik mindenhol, ha nem egy kő alatt élsz, hallhattál eleget ilyenről politikusaink között is, mindkét oldalról, akik előszeretettel költöznek a várba (csak aztán negyedáron még meg is veszik a bérleményüket).
Viszont ehhez valamekkora tőke kell, hogy legalább papíron ne lógjon ki a lóláb, bár a legtöbben még a látszattal sem törődtek.
Mert a csere után papíron ugye "vissza kell vásárolnod" az ingatlanodat, amit elcseréltél. Egy kis pénzmozgás azért nem árt.

ajolovas # 2022.12.09. 06:06

Majordomus
Köszönöm, én is erre gondoltam csak azt nem tudom, hogy ez mennyire legális. Nem minősül fiktív szerződésnek? Vagy csak simán kiskapu? :)

Annamaria # 2022.12.08. 22:05

Sziasztok!
Teremgarázsban kocsibeállót szeretnék venni, de mit jelent az alapító okirat szerint hozzátartozó mellékhelyiség?
Szabadon, önálló ingatlanként megvehetem? Esetleg kiadhatom, eladhatom minden korlátozás nélkül?
Köszönöm.

Majordomus # 2022.12.08. 20:54

Nem.
nemo plus juris elv.

A tulajdonos hozzájárulása nélkül esélytelen.

Egy megoldás van.
"Elcseréled " az átadóval a lakást miután az önkormányzat beleegyezett és bérleti szerződést kötött veled. Ezt követően az átadó elköltözik és te kifizeted neki a kalkudott összeget.

ajolovas # 2022.12.08. 20:40

Sziasztok!
Kaptam egy jó ajánlatot egy önkormányzati lakásra. Van "cserealapom", de azt szeretném megtartani, az átadó is jobban örülne a készpénznek...legális keretek között lebonyolítható valahogy a dolog?

Majordomus # 2022.11.20. 21:46

A második vevő ezen nem fog kukacoskodni.
Ha bemutatod a törlési kérelmet.

drbjozsef # 2022.11.20. 19:44

LipT,

Ha az a kérdes, akár öt perccel később is köthetsz szerződést.
Hogy az mikor, és milyen feltételek mellett kerül bejegyzésre a földhivatalba, az más kérdés, az okiratszerkesztő ügyvéd tudni fogja. Önmagában az, hogy még van bejegyzés a tulajdoni lapon, nem akadálya a szerződés aláírásának.
Kockázat? Ha jól van megszerkesztve, akkor nemigen kockáztat semmit, legfeljebb egy pár napot.

LipT # 2022.11.20. 19:33

Sziasztok!

Korábbi eladásomnak elállás lett a vége, holnap megyünk megírni a papírt közös megegyezéssel, vevő hozzájárul a függőben tartás törléséhez a földhivatalnál. Ha megvan a papír, azonnal tudunk szerződni egy új vevővel? Mármint elvi akadályát nem látom. A törlést sürgősségivel küldjük, így mire az új szerződést bejegyzik, már tiszta lesz a széljegy. Van esetleg számára benne rizikó? Szeretném ha nem ijesztené el a helyzet. Köszönöm előre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.20. 18:38

A szerződés teljesedésbe ment, Ami meg mégsem, az elévült. Szóval mindenki nyugodjon bele, hogy az van, ami van.

Egyébként mindig ilyen titkolódzó vagy? "Vitat dolgokat"... Az orvosnak is azt mondod, hogy "fáj valahol, valami"?

gizi39 # 2022.11.20. 16:24

Nem tartottam fontosnak részletezni. Az egyik testvér megtartotta a haszonélvezeti jogát, és
utólag vitat dolgokat. Ezt szeretnék tisztázni egymás között.
Ezért kellene, mert egyik testvérnek sincs már meg a szerződése.
Köszönöm szépen a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.20. 11:13

Vagy. (Nem is biztos, hogy szerződés az, valószínűbb, hogy osztályos egyezség.) Mihez kellene egyébként? Be szeretnéd kereteztetni?

gizi39 # 2022.11.20. 11:04

Köszönöm szépen.
A 2000-es években örökölte négy testvér a nagyszülőktől. A többiek szerződésben lemondtak a legkisebbnek a javára.
Ezt közjegyzőnél hitelesíttették. Ennek a másolata tűnt el, és most szükség lenne rá. Vagy a kerületi közjegyzőnél meg kell lennie, aki az örökösödési eljárást lefolytatta?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.20. 10:29

"Simára" nem biztos, de egy teljes bizonyító erejű magánoikratba foglaltra igen.

gizi39 # 2022.11.20. 00:49

Egyszerű meghatalmazásra kiadja a Földhivatal a fiam ingatlanának
a tulajdoni lapjához mellékelt szerződést is?Tudom, hogy bárki simán lekérheti a tulajdoni lapot,
itt a szerződésen a hangsúly, ami alapján bejegyezték.

Majordomus # 2022.11.11. 22:23

Az upici meg veszített egy ügyfelet.

gylab # 2022.11.11. 06:54

8 éve vettem házamat, tele tartozásokkal. Az Émász és a UPC kivételével sikerült új szerződést kötnöm a szolgáltatóval, a tulajdoni lappal igazoltam tulajdonosi mivoltomat. Ezzel a kettővel nem, ezek csak akkor voltak hajlandók, ha kifizetem az "ingatlan tartozását". Sajna a tartozás az egyik fele, a másik, hogy az újrakötéshez az új szabványoknak kell megfelelni, ennek nyilván költsége van, hát ezt be kellett nyelnem. Az elmaradt áramdíjat az előző tulaj kifizette utólag, a vételárból. Netet meg vettem mástól.

Szomorú örökös # 2022.11.11. 04:53

Jutka70

Anno mi is úgy vettük meg egy korábbi ingatlanunkat nagyon sok évvel ezelőtt anyukámmal közösen, hogy hatóságilag lekapcsolt villanyóra volt rajta plombával lezárva. A hátsó melléképületben két lepukkant figura villanyrezsóval fűtött és túl nagy lett a számla, amit a tulaj aztán nem fizetett ki, ezért kapcsolták le. Ígéretet kaptunk, hogy majd rendezik, de nem így történt. Cserébe a szolgáltató, mint új tulajdonosnak, elengedte a lekapcsolás-visszakapcsolás díját és kizárólag az elmaradt áramdíj megfizetése után lett is áramunk. Félek, hogy ma már nem ilyen engedékenyek.

Majordomus # 2022.11.10. 20:45

Csak sötétség...
(de az nagyon van)

Az előttem szólóknak igazuk van.

Végül is nem villanyszolgáltatást vettél hanem ingatlant.

Ha szerencséd van, akkor a víz és a gáz nincs kizárva.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.10. 12:35

Az, hogy nincs a kecóban villany, nem per, nem teher és nem is igény.

osztap # 2022.11.10. 12:28

Jutka70,

A per-, teher- és igénymentességre (gondolom, nem "adósságmentesség") szerintem nem igazán alapíthatod ezt a követelést. A villamos műveknek max. egy szimpla számlakövetelése van az eladóval szemben, az ingatlannal semmi baja... (Gondolom, a tulajdoni lap tiszta.)

Emellett szinte biztos, hogy benne van a szerződésben az, hogy "megtekintett állapotban" veszed meg. Ez nem rejtett hiba, a megtekintéskor a villany felkapcsolásával könnyen ellenőrizhető. Akkor ellenőrizted? Ha igen, és akkor működött, de azóta kikötötték, jó esélyed van, hibás teljesítésre alapítva visszaköttetést vagy árcsökkentést követelni.
Egyébként nem - mivel nem tilos kikötött villannyal nyaralókat eladni, ha elállsz, az eladó sikerrel perelhetne, követelve a teljes vételár kifizetését. Ekkor a Te dolgod, hogy visszaköttesd a villanyt, ha szükséged van rá. Az eladó tartozását nem kell kifizetned, csak a visszaköttetést.

Ahhoz nem fűznék nagy reményt, hogy az eladók utólag elismerik, hogy nekik kellett volna visszaköttetni a villanyt. Hülyék lennének...

Jutka70 # 2022.11.10. 10:54

Üdv, vásároltam egy hétvégi házat nyaralót 1mft ért 5. tulajdonostól az eon óra nem aktív a szolgáltatás, holott az eladók azt mondták minden rendben van, vissza köttetése 250eft lenne, megkértem az ügyvédet ne jegyezze be mert ha nem tudunk megegyezni akkor el állok az adás vételtől, szerződésbe benne van per, teher és adósság mentesen adják el az ingatlan, készíttessek egy külön megállapodási szerződés hogy ők ezt teljes mértékben átvállalták és teljesítik, mivel ezt mondták hogy ők vissza köttetik. Jegyeztessem be a nevemre? vagy elég az adás vételiben foglaltak? mit tehetek ha nem köttetik vissza?

Majordomus # 2022.11.07. 20:05

Jaj.
Elerülte a figyelmem a "szóban megállapodtunk" rész.
.
Hát ez motoros szopóroller!

drbjozsef # 2022.11.07. 05:38

almo,

Szóban megállapodtatok? És még el is mentél vele kifizetni a tartozásait?

Tanulópénz. Szopórolleren.

Szomorú örökös # 2022.11.07. 01:44

almo

Szóban megállapodtunk, hogy ha kifizetem a tulajdoni részén lévő tartozásokat (NAV, Végrehajtó cég stb.) akkor egy x összegért megvehetem tőle ezt a z 1/12-ed részt.....Valamiért nem foglalkozik az üggyel és kinyomja a telefont is amikor hívom.....Van valami esélyem, arra, hogy a tulajdonomba kerüljön ez a 1/12-ed rész? Az utalásokról van igazolás az aplikációban.

Arra van szerintem csak esélyed, hogy fizetési meghagyást bocsáss ki ellene a helyette kifizetett összegre, azokat ugyanis nem fogja tudni letagadni, hogy tartozásai voltak, amelyeket te rendeztél. Így jó esetben visszakapod a pénzed, de hogy miként jutsz hozzá az ingatlanrészéhez, az már valóban közös tulajdon megszüntetése iránti perben lehetséges csak szerintem is.

Majordomus # 2022.11.06. 20:37

De miért foglalkozna veled amikor kifizetted az összes tartozását?
Legalább írásban szerződésben rögzitettétek?
Indits pert a közös tulajdon megszüntetése érdekében,és vátsd magadjoz az ő részét. Kérd aperben jogy számitsák be a kifizetett tartozásokat.