Birtokbaadás dátumára van - e jogszabály?

Zöldövezeti11 # 2013.12.16. 09:50

és a címben feltett kérdésre :

Birtokba adás dátumára van - e jogszabály?
Természetesen van.

Úgy nevezik, hogy megegyezés !

A megegyezésben rögzítetteteket kell betartani !

Zöldövezeti11 # 2013.12.16. 08:52

a lakásnak az árából kijön, hitelek nélkül, nem sok jóra számíthatok”.
Hát harmad annyi területű és értékű lakásba kell költözni. !

Ilyen egyszerű.

Zöldövezeti11 # 2013.12.16. 08:50

Kriszta_Zsolt#e-mail 2013.12.15. 17:51

Érdekes ügy. Úgy mondják szűz is szeretnél lenni, de kefélni is. Ez általában nem megy. KBS egyébként nyomban kérdés után megadta a választ !

Nincs itt semmiféle patthelyzet. És nem is te állsz nyerésre”.
Anélkül, hogy bele mennék a részletekbe - kizárt hogy értelmes ember ilyen mókába bele menne ( hacsak nem bagóért kínálod azt a lakást ).

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.16. 08:00

Ingatlan adásvételi szerződésben a birtokba adás az eladó szolgáltatásának a része, ezért ott van még a Ptk. 280. § (1) a) is.
De az iratok, a részletes körülmények nélkül csak vaktában lövöldözünk.

ObudaFan # 2013.12.16. 07:08

Vevő és köztem nem jött létre szerződéses jogviszony.

Valamilyen pénzt kaptál a vevőtől (amit te foglalónak hívsz, de hogy az lehet-e, az megint kérdés), így aztán ez nem túl valószínű.

ObudaFan # 2013.12.16. 07:07

Van jogszabály, ami rendezi a birtoklás kérdését: Ptk. 98. § A tulajdonost megilleti a birtoklás joga és a birtokvédelem.

Ehhez képest ha nincs eltérő rendelkezés, akkor a tulajdon megszerzésétől a vevő jogosult a birtoklásra.

De ezzel sokat nem segítettem rajtad, mert szerződésben nyilván el lehet ettől térni, és megint oda tértünk vissza, hogy tudni kellene, mit hoztatok össze.

monalisa1 # 2013.12.15. 22:21

Reálisan gondolkodsz.

Kriszta_Zsolt # 2013.12.15. 21:40

Igen monalisa, jó ötlet, de abból ami ennek a lakásnak az árából kijön, hitelek nélkül, nem sok jóra számíhatok. És ha még abból leszámoljuk a bérleti díjat is, akkor aztán ha nem is a híd alá, de olyan körülmények közé kényszerülnénk, amit nem hiszem, hogy épeszű ember bevállal.

Tudom, nagyon jó ajánlat és nagyon türelmes vevő, de nagyon rosszkor jött sajnos.Csak ezt akkor, amikor jött, még nem tudtam :(
ÉS most két, az egész életemre kiható dologgal kéne egyszerre megbírkóznom 1-2 napos határidőkkel, nem megy. Így inkább veszítem el ezt a vevőt, minthogy az amúgy is tönkremenő életemet még rosszabbá tegyem egy rossz húzással :(

monalisa1 # 2013.12.15. 21:35

Elírtam: a bírtokbaadás az eladónak lenne jó egy év múlva.

monalisa1 # 2013.12.15. 21:33

Eladnád a lakást de a bírtokbaadás neki egy év múlva lenne jó. Visszabérelni nem tudod mert nincs miből. Megoldás: kapj annyival kevesebbet a lakásért mint amennyibe a visszabérlés kerülne.

Muszáj engedned mert sok az eladó lakás, ezzel szemben a türelmes vevőt lasszóval kell keresni.

Azt nem írtad a vételárból mit tudnál venni, de újra kellene gondolni az elképzeléseket/igényeket, mert a visszabérléssel már kezded felélni a mai pénzt.

Külön: esetleges hitel felvételén ne nagyon gondolkodj, vélem harmadmagadra megélni is alig tudsz...

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.15. 20:24

Vevő és köztem nem jött létre szerződéses jogviszony.
Arra ne vegyél mérget.

Kriszta_Zsolt # 2013.12.15. 19:33

Még semmiféle szerződést nem írtam alá a Vevővel együtt. Vevő és köztem nem jött létre szerződéses jogviszony. Én annyit vállaltam hogy az ajánlat elfogadásától számított 5 napon belül szerződést kötünk. És én állok is elébe ezzel a kikötéssel. De lehet, hogy valamire gondolsz, amire én nem, szóval milyen eshetőségek (milyen jogviszonyra gondolsz) vannak?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.15. 19:03

Nem az a kérdés. Hanem az, hogy egyáltalán milyen jogviszony van köztetek. Ha van jogviszony.

Minden más ettől függ.

Kriszta_Zsolt # 2013.12.15. 18:32

Értem. Hát begépelni nem tudom az egészet :(.
De egyébként a kérdés elsősorban az lenne, hogy bármiféle jogszabály meghatározza-e a birtokbaadás dátumát (pl max 1 év az adásvételi szerződéstől)?

Köszönöm, hogy próbál segíteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.15. 18:26

Kész. Látni kellene, mit sikerült összebarkácsolni. Minden szónak jelentősége lehet.

Kriszta_Zsolt # 2013.12.15. 18:07

a megbízási szerződés köztem és az ingatlaniroda között jött létre, jómagam és az ingatlanos írta alá.
A vételi ajánlatot a vevő írta alá, mellyel egyidejűleg átadott 1%-ot az ingatlanosnak. Amikor aláírtam a vételi ajánlat elfogadó nyilatkozatát, akkor megkaptam ingatlanostól az 1%-ot.
Lakásra adásvételi szerződést még nem írtunk alá, abban lenne kiegészítve a foglaló 10%-ra.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.15. 17:59

Miféle foglalót kaphattál, ha nem kötöttetek szerződést?
Látni kellene azt az iratot, amelyet te "megbízási szerződésnek" nevezel. Ki írta alá?

Kriszta_Zsolt # 2013.12.15. 17:56

Ja és a vételi ajánlat megtételekor a Vevő kifizetett 1% foglalót, amit mi megkaptunk az ajánlat elfogadásakor az ingatlanirodától.

Kriszta_Zsolt # 2013.12.15. 17:53

miért írod, hogy nincs patthelyzet és nem állok nyerésre?
Van egy megbízási szerződés az ingatlaniroda felé (ebben az áll hogy birtokbaadás az új ingatlan megtalálásakor). Egy vételi ajánlatot tett a Vevő, melyben az áll, hogy a legkorábbi kiköltözés dátuma megbeszélés tárgya, és esetelegesen az eladó visszabérli az ingatlant. Ezt a vételi ajánlatot mi elfogadtuk.
Az adásvételi szerződés megkötése pedig nem történt még meg, mert elakadtunk ezen a ponton, hogy mi legyen a birtokba-adás dátuma. Én úgy tudom, hogy erre vonatkozóan nincs jogszabály. De biztosra akartam menni.
Zavaros a szitu, én is tudom. A vételi ajánlat elfogadása és az adásvételi szerződés megkötése között eltelt egy hétben történt egy olyan változás, ami miatt nem engedhetek abból, hgoy nem költözöm ki, mielőtt meglenne ahová átköltözhetek a gyerekekkel - vagy mondjuk 2015. dec. 15. pl, mert addig azért biztosan meg kell tudni oldanom a lakáshelyzetemet.

ObudaFan # 2013.12.15. 17:24

Csak van valami le is írva abban a szerződésben a birtokba adásról, gondolom. Azt meg tudni kellene, hogy mi az.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.15. 16:57

De ez a tényállás nagyon zavaros. Foglalóról írsz meg elállásról, közben pedig úgy néz ki, mintha meg sem kötöttétek volna a szerződést.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.15. 16:56

Nincs itt semmiféle patthelyzet. És nem is te állsz nyerésre.

Kriszta_Zsolt # 2013.12.15. 16:51

Adásvételi szerződést kell kötnünk a lakásunkra.
Én azt mondtam az adásvételi szerződés megkötésekor, hogy birtokba én akkor tudom adni Vevő számára a lakásunkat, ha már megtaláltam, hogy hová költözök két kicsi gyermekemmel.
Természetesen ez a Vevőnek nem tetszik, és nem is mondom, hogy életszerű, amit kérek. De az ingatlan eladására kötött megbízási szerződésben (ingatlanirodával) is ezt rögzíttettem, a Vevő vételi ajánlatában pedig az szerepel, hogy kiköltözés legkorábbi dátuma megegyezés tárgya és eladónak esetleges szándéka, hogy visszabérelje.
Egyikünk sem szeretne engedni sem és állni sem az adásvételtől: mi nem szeretnénk bukni a foglaló dupláját, csak szerződésbe foglalni a nulladik időpontban közölt kérésünket, a Vevő pedig nem szeretne gondolom foglalót veszíteni, de nem érdeke, hogy az általa vásárolt lakást mi lakjuk ki tudja meddig, miközben bérbeadhatná.

Az tény, hogy a Vevő rugalmas 90nap kiköltözési időig és utána bérelhetném tőle. Viszont én nem szeretnék két kisgyermekemmel a híd alá menni, sem 1 éven belül kétszer költözni. Pénzem viszont nincs visszabérelni. Tehát én ebben nagyon rugalmatlan vagyok amit sajnálok és szégyellek, de ennek a gyerekeimet nem teszem ki.

Ebből a patthelyzetből mi a jogi kiút? Nekem az jó lenne, ha azt mondaná, hogy eláll, de a foglalót adjuk vissza (csak annyit, és nem a dupláját), mivel erről eddig nem volt szó, hogy a birtokbaadás ilyen hosszú. Viszont ha ezt elővezetem, azt fogják hinni, hogy csak emiatt kötöm az ebet a karóhoz hogy megússzam az eladást. Merthogy ha én állnék el, akkor az ingatlaniroda jutalékát is ki kellene fizetnem...
Pedig tényleg szeretném eladni, csak épp kiköltözni nem szeretnék hamarabb, minthogy tudnám hová...