Adásvételi szerződést kell kötnünk a lakásunkra.
Én azt mondtam az adásvételi szerződés megkötésekor, hogy birtokba én akkor tudom adni Vevő számára a lakásunkat, ha már megtaláltam, hogy hová költözök két kicsi gyermekemmel.
Természetesen ez a Vevőnek nem tetszik, és nem is mondom, hogy életszerű, amit kérek. De az ingatlan eladására kötött megbízási szerződésben (ingatlanirodával) is ezt rögzíttettem, a Vevő vételi ajánlatában pedig az szerepel, hogy kiköltözés legkorábbi dátuma megegyezés tárgya és eladónak esetleges szándéka, hogy visszabérelje.
Egyikünk sem szeretne engedni sem és állni sem az adásvételtől: mi nem szeretnénk bukni a foglaló dupláját, csak szerződésbe foglalni a nulladik időpontban közölt kérésünket, a Vevő pedig nem szeretne gondolom foglalót veszíteni, de nem érdeke, hogy az általa vásárolt lakást mi lakjuk ki tudja meddig, miközben bérbeadhatná.
Az tény, hogy a Vevő rugalmas 90nap kiköltözési időig és utána bérelhetném tőle. Viszont én nem szeretnék két kisgyermekemmel a híd alá menni, sem 1 éven belül kétszer költözni. Pénzem viszont nincs visszabérelni. Tehát én ebben nagyon rugalmatlan vagyok amit sajnálok és szégyellek, de ennek a gyerekeimet nem teszem ki.
Ebből a patthelyzetből mi a jogi kiút? Nekem az jó lenne, ha azt mondaná, hogy eláll, de a foglalót adjuk vissza (csak annyit, és nem a dupláját), mivel erről eddig nem volt szó, hogy a birtokbaadás ilyen hosszú. Viszont ha ezt elővezetem, azt fogják hinni, hogy csak emiatt kötöm az ebet a karóhoz hogy megússzam az eladást. Merthogy ha én állnék el, akkor az ingatlaniroda jutalékát is ki kellene fizetnem...
Pedig tényleg szeretném eladni, csak épp kiköltözni nem szeretnék hamarabb, minthogy tudnám hová...