Lakáshitel átvállalás ügyvédi papírral

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.13. 18:10

Meghivatkoztam a jogszabályhelyet. Ha elolvasnád...

Dr.Attika # 2014.02.13. 17:47

"Azért egymás között van annak joghatása."
És mi az a joghatás?

monalisa1 # 2014.02.13. 17:14

Vélem a bank azért nem fogadta el a "csereberét" mert a barátnődet valószínűleg nem tartotta hitelképesnek. / A gyermekek szocpolja és a lakáshitel amúgy is külön téma.

Váltsd meg a feleséged tulajdonrészét - mondjuk egy újabb hitelből... -, és ebbe a hitelvállalásba próbáld bevonni a barátnődet.

A bankkal le kell ülni tárgyalni, és szépen kérni...
Szóval újra kezdeni az egészet.

......
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.13. 17:08

Mint írta, a bank nem járult hozzá, ezért a nyilatkozathoz joghatás nem fűződik
Nono. Azért egymás között van annak joghatása. Ptk. 332. § (1) második fordulat. Hasonlóan rendelkezik az új Ptk. 6:205. §

Dr.Attika # 2014.02.13. 17:03

Tisztelt Sipos Ferenc Úr!
Ez a felesége által tett nyilatkozat un. tartozás átvállalási nyilatkozat. Ez akkor hatályos, ha a hitelező ehhez hozzájárul. Mint írta, a bank nem járult hozzá, ezért a nyilatkozathoz joghatás nem fűződik. Gondolom erről az eljáró ügyvéd kolléga tájékoztatta is.

pazs # 2014.02.13. 14:50

Ha a bank nem megy bele, a szerződés nem fog megvalósulni.

fercsu # 2014.02.13. 14:49

Tisztelt Hölgyem/Uram
Sipos Ferenc vagyok tanácsot szeretnék kérni önöktől.
2008. őszén vásároltam egy lakást chf hitelből és megelegező kölcsönt is igénybe vettük (szocpolt).A hitel folyósító a Raiffeisen bank volt.
Sajnos feleségemmel életközösségünk megszűnt 2012ben de még a válást nem adtuk be. Közben mind kettőnknek új kapcsolata lett.
Többszöri próbálkozásom ellenére sem tudtam a bankkal megegyezni hogy csak a nevemre kerüljön a teljes hitel.Akkor vettük fel a kapcsolatot egy ügyvéddel.
Aki olyan lehetőséggel állt elő hogy írjuk át új páromra a hitel felét és ezért a feleségem belement abba hogy ennek fejébe ő kifizeti a szocpolt ha lekerül a lakáshitel a nevéről.
Minden szükséges papírt beadtunk amit a bank kért de sajnos a mai nappal elutasított.
Szeretném megkérdezni hogy ilyenkor van e megoldás hogy ez a szerződés megvalósuljon?
A bankkal a mai napon közöltem hogy ha ezt a módosítást nem fogadja el akkor nem áll módomba tovább fizetni a hitelt mert 2012 óta egyedül fizetem a hitelt és így eben a formában nincs tovább értelme fizetni sőt hamarosan el kell válnunk mert előző párom gyereket vár.Akkor pedig az államkincstár követelni fogja a szocpolt.

Segítségüket előre is köszönöm
Tisztelettel: Sipos Ferenc

ObudaFan # 2012.08.02. 19:29

Csak a bank hozzájárulásával. Ha valamilyen pótlólagos fedezetet sikerül esetleg felajánlani, akkor van erre esély.

wmarcsi # 2012.07.31. 17:05

Tisztelt Szakértők!

Segítségüket szeretném kérni. Anyósom halála után a gyermekei lemondtak az örökségükről apósom javára. Rengeteg hitelt halmoztak fel, ezért mondtak le. Lakáshitel,autó,hitelkártya...stb. A gondunk az hogy a férjem 2.adóstársként írt alá a jelzálogos lakáshitelnél. Apósom néha fizeti..a többi bank is felmondott mindent-ráterhelik a házra stb. Lényeg az hogy mi hogy tudunk megszabadulni ebből? Van saját lakásunk, esetleg arra is ráterhelhetik az anyósomék tartozását? Mit tehetünk? Nem fogjuk tudni még azt is fizetni! Várom válaszukat. Köszönöm

kfgabri # 2012.07.31. 16:45

van hitelátvállalás.

elanor6 # 2012.07.31. 16:15

A költségek nem jelentenek gondot, annyit ki tudnánk fizetni, csak ahhoz nincs elég tőkénk, hogy az egészre hitelt vegyünk fel.

elanor6 # 2012.07.31. 16:13

Nekem az eladó azt mondta, hogy bankon keresztül nincs hitelátvállalás. Meg nem indokolta, én meg részletesen nem faggattam ki, majd legközelebb.

Egyébként Erste bank, és a jövedelmünkbe bőven beleférne, durván a jövedelmünk 1/4-e lenne a törlesztőrészlet, tehát hitelképességvizsgálaton szerintem simán átmennénk.

espe # 2012.07.31. 15:40

Nagyon zavaros helyzetbe kerültem, nem látok kiutat. KÉRLEK BENNETEKET SEGÍTSETEK. AZ ADATLAPOM BEMUTATKOZÁS RÉSZE NAGYJÁBÓL FELVÁZOLJA A HELYZETEMET, HA VALAKI TUD TANÁCSOT ADNI ÚGY GONDOLJA, AKKOR LEÍROM A PROBLÉMÁMAT. KÖSZÍ.

kfgabri # 2012.07.31. 14:51

mindent mi sem tudhatunk :-)
komolyra fordítva, mi azt az álláspontot képviseljük, hogy egy ingatlan adásvételéhez járulunk hozzá (lízingnél másabb a szitu).
ilyenkor megnézzük az adós(okat), az ingatlant, a tartozást, és, hacsak nem derülnek ki iszonyatos dolgok, és még többet is keres, mint egy havi törlesztő, akkor kötelemből ki, kötelembe be, szevasz.
ha kiderülnek iszonyatos dolgok, igyekszünk megtámasztani fedezetekkel, alapvetően nem kívánjuk senki boldogulását egy ingatlan értékesítésekor akadályozni.

guba" # 2012.07.31. 14:45

ingatlannál könnyebben belemegyünk.

Ingatlannál a bankoknak akár a kilenc is páros.:)

kfgabri # 2012.07.31. 13:39

Attika, jelen topicban eszközölt korábbi hozzászólásaim is mutatják, hogy felvettem az ingatlan fonalát.

Dr.Attika # 2012.07.31. 13:35

Itt ingatlanról van szó.

kfgabri # 2012.07.31. 12:15

attika, ingatlannál könnyebben belemegyünk.
ingónál macerkásabb.

pazs # 2012.07.31. 12:14

És valószínűleg közjegyző is lesz a dologban.

Dr.Attika # 2012.07.31. 12:13

Jó, nyilván az ügyvédi papír nem az amit az ügyvéd használ a mellékhelységében, hanem egy szerződés a bank és a korábbi adós meg az új között. Ha a banknak esze van, akkor belemegy, de tapasztalataim szerint nem ennyire eszesek a bankok.

kfgabri # 2012.07.31. 11:50

hacsak nem vagytok többszörös aktív tartozók a khr-ben, és a jövedelmetek is legális, a bank bele fog menni az átvállalásba.
Persze költségek lesznek.

kfgabri # 2012.07.31. 11:46

a bank felé ez érvénytelen és hatálytalan.
a bankot, ha van vételi joga, kérni fogja a földhivatal, hogy járuljon hozzá a tulajdonjog bejegyzéséhez.
ha pedig zálog van és a féléves ellenőrzésen buktok le, felmondási ok.

pazs # 2012.07.31. 11:42

Hát ha a bank is belemegy, akkor persze. Azt borítékolom, hogy "az ügyvédi papír" nem lesz elég.

elanor6 # 2012.07.31. 11:41

Üdvözletem! Remélem, kapok választ Önöktől a kérdésemre.

A férjemmel néztünk egy lakást, amit hitelátvállalással hirdetnek. Tulajdonképpen meg is lehetne venni, de nincs elegendő tőkénk a vásárláshoz, és ez miatt nem vágnánk bele egy hitelfelvételbe. A törlesztő összeget természetesen tudnánk fizetni (most is annyit fizetünk egy bérelt lakásért), de a tőkénk még nem elég a banknak.

A tulajdonos azt mondta, hogy ügyvédi papírral megoldható a lakáshitel átvállalása, és ez esetben ugyanolyan jogok illetnének meg minket, mint a tulajdonosokat, és a hitel leteltekor miénk lenne a lakás.

Ez valóban működőképes?

Aki esetleg foglalkozott már ilyen ügylettel, legyen kedves válaszolni.

Köszönettel:

S. E.