Ingatlanügyek


MajorDomus # 2016.07.10. 18:30

A mama ügyvédjének van igaza. Még tulajdonos a házban,

dszusi # 2016.07.11. 14:51

Tisztelt Jogi Fórum!
Érdeklődnék, hogy ha BAR listás vagyok én felvehetném e a Szocpolt vagy a CSOK-ot lakásfelújításra?
Van egy gyermekem, októberben születik a következő továbbá részt veszünk a NET programban de sajnos önerőből nem tudom felújítani a házamat ezért szeretném igényelni az említett támogatások valamelyikét de nem tudom merre induljak el az ügyintézésben mert eddig mindenhol csak falakba ütköztem.
Kérem segítsen hol kezdjem az ügyintézést, valamint ha én nem vehetem fel a BAR lista miatt egyik támogatási formát, az élettársam aki alanyi jogon van GYES-en gyermekünkkel felvehetné e ha bejelentett munkaviszonya nem volt?
Köszönöm válaszukat előre is!!

Cranky # 2016.07.14. 14:05

Tisztelt Jogi Fórum! Az albérletet 2016.június 30-val elhagytuk. A főbérlő ma 2016. július 16-án jött átvenni a lakást, de kötelez bennünket a kifestésre és a kauciót sem hajlandó visszaadni. Megteheti-e ezt? Bár több mindent megjavítottunk a lakáson, pl: rácsot tettünk az ajtón lévő ablakra,(mert a szomszéd lakásba betörtek), a kamraablakra üveget raktunk (csak be volt kartonozva) az egyik szobaablakra fogantyút, mert csak szöggel volt zárható stb. Sajnos ezekre csak tanúink vannak, le nem fotóztuk.
A szolgáltatóknál (víz, gáz, villany) az átíratás megtörtént. A fűtés az egyik szobában életveszélyes - ezt korábban jeleztük is a főbérlő felé. De, ahogy szándékait láttuk a lakást ugyanilyen állapotban akarja ismét kiadni.Ha valami történik terhel-e bennünket ezzel kapcsolatban felelősség?
Az ingatlan kulcsát a közös képviselőnél hagyták. Van-e egyáltalán jogunk bemenni és kifesteni?
Várom mielőbbi válaszát és köszönöm a segítségét! Cranky

Zoltanuss # 2016.07.14. 16:42

Cranky !

Talán a tulajdonossal, konkrétabban a bérbeadóval kellene ezeket tisztázni !
Addig is.
Nem tudható, hogy ez a valóban sok hiányossággal rendelkező lakás mennyi bérleti díjat kóstált.

Jún 30 és júl 16 . között mi történt ? igaz ma csak 14 .-e van. Az állítólagos főbérlő aki egyszerűbben csak bérbeadó nem kötelezhet semmire sem , csak a szerződésszerinti dolgok teljesítését kívánhatja. Ha nem teljesülnek , akkor pl. visszatarthatja azt a kóciót !

MajorDomus # 2016.07.14. 20:29

Miért akar kötelezni a festésre?
Ki festve adta ki neked?

Cranky # 2016.07.15. 04:47

Az albérletet még májusban felmondtuk, a bérbeadóval ezt telefonon lebeszéltük és június végével elhagytuk.A tulajdonos (anyuka) és a bérbeadó (fia) az ország másik felében laknak és csak most (július közepén) tudtak eljönni a lakással kapcsolatban elszámolni. A bérbeadóval tartottuk mi mindig a kapcsolatot, ő csak körbenézett a lakásban és elment, a tulaj pedig maradt. Ez utóbbi szerint ő egy teljesen felújított lakást adott át nekünk!
Az albérlet díja 45e Ft + rezsi volt.
A lakást kifestve kaptuk, 7 évig laktunk benne. Mindent pontosan fizettünk.
A tulajdonos azért akarja a festést, mert - állítólag - hamarosan jön az új albérlő.
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat!Cranky

beautifuli # 2016.07.15. 19:48

Tisztelt Fórumozók!

Érdeklődnék hogy milyen lehetőségek állnak fent a következő esetben: Online árverés útján megvásárolt ingatlant utólag jogorvoslattal támadják. Érdekelne hogy mik a nyertes fél lehetőségei. Ha hiba történt, akkor az oldal hibázott! Milyen jog védi a nyertes félt? Megeshet hogy újra árverésre bocsájtják az ingatlant?

arveres.mbvk.hu

Megnyertük az ingatlant és kifizettük. Még a kérdéses napon is licitáltunk, nem volt semmi gond. A végrehajtó kezdetben azt mondta hogy minden rendben, miénk az ingatlan. Egy hónap múlva, amikor már a nevünkön kellet volna legyen, akkor megtudtuk hogy valaki jogorvoslattal élt a licitálók közül, mert elmondása szerint nem érte el az oldalt. De még ekkor is azt mondta a végrehajtó, hogy mivel az árverési jegyzőkönyvben szerepel hogy a kérdéses időszakban az oldal elérhetősége 99,54%-os volt, így a jogorvoslatokat ebben az esetben elutasítják. De legutóbb már azt állította, valószínűleg elveszítjük az ingatlant. Annak ellenére hogy Mi és mások is licitáltunk többször is. Én nem tapasztaltam hibát és a jegyzőkönyv is erről árulkodik, hogy minden rendben volt. Az ingatlant megszerettük mindenféleképpen szeretnénk élni a jogainkkal, de nem igazán vagyunk tisztában velük. Különben sem érjük hogy ha egyáltalán hibázott bárki, akkor az oldal hibáját miért ránk hárítják? Nekünk eddig csak kötelezettségeink voltak. Megnyertük kifizettük és már csak szeretnénk felújítani az épületet, erre azt kapjuk hogy lehet másfél évig húzódik az ügy és akkor is valószínű elveszik tőlünk. Közben romlik az ingatlan állapota, és ilyen hosszú időre a pénzünk nélkül lehet hogy új lakás vagy ingatlan után kell néznünk.

MajorDomus # 2016.07.15. 19:50

Van már döntés?

beautifuli # 2016.07.15. 20:06

Mindent amit tudunk leírtam, szóval még nincs. De erre mondta a végrehajtó hogy akár másfél év is lehet.

Zoltanuss # 2016.07.16. 07:14

Megnyertük kifizettük és már csak szeretnénk
Nos ilyenek a ... ?

a végrehajtók !
addig vagy érdekes amig perkálsz !

Zoltanuss # 2016.07.16. 07:26

Cranky !

Azért 7 éves lakáshasználat után ráfér egy lakásra egy festés. Hogy ki állja ?
Ahogy a megállapodásban vagyon !

Bár több mindent megjavítottunk a lakáson, pl: rácsot tettünk az ajtón lévő ablakra,- ez leszerelhető és elvihető emlékbe
a kamraablakra üveget raktunk (csak be volt kartonozva)
ki kell venni az üveget és elvinni,
az egyik szobaablakra fogantyút,
mert csak szöggel volt zárható stb.

Ennyi csak egy lakásnál a hiányosság ? a 7 év alatt.

Általában 10 - 15 tétel minimum.
szerintem a 7 év alatt ha felülárazott lett volna a lakás már, régen tovább álltatok volna.

gerbera317 # 2016.07.17. 15:51

@beautifuli

Nem szabad úgy kérdezni, ahogy kérdezel. Érdemi választ nem kaphatsz, mert rosszul kérdezel, viszont lehetőséget biztosítasz az ilyen zoltnussoknak, hogy látatlanban köpködjenek a végrehajtóra.

Ha az árverési rendszer 99,54%-ban elérhető volt, akkor az árverés megtartása jogszerű volt, és a bíróság nem fogja megsemmisíteni az árverést, és az egyéb érdekelt kifogását hamar el fogja utasítani. Ha mégis sokáig húzódik az elbírálás, - az elutasítást követően - a kifogást előterjesztőt lehet kártérítésre perelni, mert rosszhiszeműen akadályozta az ingatlan-végrehajtást és a vevő birtokba jutását.

Egyébként tényleg pocsékul kérdezel.

Cranky # 2016.07.17. 16:03

Zoltanuss!

A lakás 3 évenként megkapta a tisztasági festést. A Szerződésben annyi van hogy ,,Bérlők a bérleti jogviszony megszűnésekor a bérleményt tisztán, épen a berendezési tárgyakkal együtt rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban kötelesek Bérbeadónak a bérleti jogviszony utolsó napján átadni."
Ebben nincs szó festésről.
Az összes hiányosságot nem soroltam fel, azért írtam oda h ,,stb"
A 7 év alatt azért nem tudtunk előbb elköltözni ebből az albérletből, mert anyagilag nem tudtuk megtenni.

Zoltanuss # 2016.07.17. 16:52

mert anyagilag nem tudtuk megtenni

Az az ilyenre tellett. A jobb az drágább is lett volna.
Ha 3 évente volt festés akkor a 7 éves periódus közepén tartotok. Felét kifizetitek azután elszámoltok.

Zoltanuss # 2016.07.17. 16:56

viszont lehetőséget biztosítasz az ilyen zoltnussoknak, hogy látatlanban köpködjenek a végrehajtóra”.
Ja ,hogy én köpködök rájuk ? Konkrétan ?

Egyébként utána lehet nézni a párévvel ezelőtti végrehajtói megabotránynak !

pupac81 # 2016.07.17. 17:07

Örököltem egy fél ingatlan részt, hozzá hiteleket. Nagyjából 8 milliót ér a részem, a hitel jelenleg 2,6 millió, ami kamatozik. Nem tudom kifizetni, nem tudok hitelt felvenni. Mi történhet? Elárverezhetik úgy az ingatlant, hogy benne lakunk én is és az édesanyám is, akié az ingatlan másik 50%, ami teljesen tiszta, hitelmentes? Köszönöm

gerbera317 # 2016.07.17. 17:37

@zoltanuss

Konkrétan: „a végrehajtók! addig vagy érdekes amig perkálsz!

Igaz, hogy beautifuli szerencsétlenül kérdez, de akkor sem erre a sz@rra volt kíváncsi, hanem arra, amit én válaszoltam neki.
A "megabotrány" pedig még most is tart, nagyjából azzal, hogy nincs és nem is volt is botrány. Amit a média megszellőztetett, annak nagyjából annyi volt a hírértéke, mint a te fent idézett hozzászólásodnak.

Cranky # 2016.07.17. 18:53

Köszi Gerbera317

gerbera317 # 2016.07.17. 19:51

Nekem, mit?

siker3 # 2016.07.18. 06:07

Segìtséget kérnék egy elbirtoklàshoz.Egy földterület 11 tulajdonosàbòl kettő elhunyt 1982-ben,azonban nem lett rendezve a tulajdoni lapon még mindig ők szerepelnek tulajként.Egyiknek sincs örököse valòszínű ezért rendezetlen az ügy.Mit tehetek?Így benyújthatom az elbirtoklàst a bìròsàgra?

Dr.Attika # 2016.07.18. 06:21

Ingatlan nem maradhat tulajdonos nélkül. A két személynek mindenképpen van örököse, ha más nem, akkor a Magyar Állam, mint szükségszerű örökös. Be lehet nyújtani a bíróságra az elbirtoklási keresetlevelet. Ott a két elhunyt esetében az ingatlan-nyilvántartásban szereplő címet kell megadni. A bíróság majd ügygondnokot fog kijelölni. A lényeg, hogy perfeljegyzést kell kérni, így az elbirtoklásra vonatkozó jog rögzítésre kerül. Más jóhiszemű szerző nem lehet tulajdonos.

A_Tony # 2016.07.20. 08:20

Nem találok választ arra, mi az eljárás abban az esetben, ha egy tartósan eladási és terhelési tilalom alatt álló ingatlant (egy hrsz számon szereplő földterületet) meg akarok osztani.Mindegyik megosztott részre érvényes marad a földhivatalban bejegyzett eladási és terhelési tilalom?
Köszönöm előre is a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.20. 13:25

Szerintem nem is tudod megosztani a tilalom jogosultjának hozzájárulása nélkül.

Viktória27 # 2016.07.22. 19:29

Tisztelt Ügyvéd Nő/ Úr!

Szeretném a segítségét kérni! Elég laikusak vagyunk!
Vásárolnák egy külterületi szántót 7600 nm2, ami jelenleg nincs művelve(nincs ebben valami buktató?). A kérdésem a következő: milyen törvények, és lehetőségeink vannak, ha szeretnénk erre a szántóra építkezni, és akár egy telephelyet üzemeltetni( ez csak másodlagos). Át tudjuk minősíttetni "valamivé", hogy törvényes úton építkezzünk?
Előre is köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2016.07.23. 08:21

A helyi önkormányzathoz forduljatok.