Ingatlanügyek


Jajca # 2016.05.31. 17:13

Tisztelt Ügyvéd úr! Ingatlan árverésen sikeres licitálás útján szereztünk tulajdonjogot egy Lakásszövetkezeti lakásban. Minden átírás rendben is volt, kivéve a vízközművet. Az előző tulajdonosnak tartozása volt, emiatt 2013-ban megszüntették a mellékmérős szerződését. Az átírás során azt mondták, amit később írásban is megerősítettek, hogy addig, amíg nincs lerendezve a korábbi tartozás, addig az adott fogyasztási helyre új szerződést nem köthetnek. Természetesen Vízközmű jogszabályra hivatkoznak, én meg az 1994. évi LIII. törvényre, de nem tágítanak.
Mi lehet a megoldás?
Előre is köszönöm a választ!
Jajca

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.31. 17:14

Mi lenne? Fizeted a vízdíjat közös költségként. Nagy dolog.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.31. 17:15

,hogy ebben az esetben milyen illetékre,adózásra kell számítanunk.
Illetéket miért kellene eladás után fizetni? Az adó meg 15% - ha van jövedelem.

Bianconera # 2016.06.01. 10:10

Tisztelt Ügyved Ur!

Kerdesem a következö:

Olyan ingatlant vasarolnek, amit a jelenlegi tulajdonos Önkormanyzattol vasarolt meg 15 evvel ezelött.
A lakason jelzalogjog, elidegenitesi es terhelesi tilalom van, mert van meg tartozas az Önkormanyzat fele.
A tartozast az lakas vetelaranak elölegeböl rendezne a tulajdonos.

Ez igy kivitelezhetö ill. mire celszerü odafigyelni ilyenkor?

lajcsó # 2016.06.01. 11:26

Ez igy kivitelezhetö ill. mire celszerü odafigyelni ilyenkor?
Igen.
Mindenre! De elsősorban arra, hogy ezek a terhek törlésre is kerüljenek az ingatlan-nyilvántartásban.

Kitty87 # 2016.06.01. 18:52

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy abban az esetben ha a meglévő lakásunkat még el kell adnunk (jelenleg is hirdetve van) illetve banki kölcsönt is fel kell vennünk, milyen lehetőségünk van egy kiszemelt ingatlan lefoglalására?
Ilyen esetben adjunk inkább előleget vagy a foglaló lenne szükséges mindenképp?
Tartunk attól, hogy bizonyos határidőn belül nem tudjuk eladni a jelenlegi ingatlanunkat, s emiatt elbukhatjuk a foglalót. A banki kölcsön kapcsán már egyeztettünk a bankkal, a kölcsönt azt megkapnánk, így azzal nincs probléma, de nyilván annak is van átfutási ideje, s azt meg kell előznie az ingatlanunk eladásának.

Tudna segíteni abban, hogy mi lenne a számunkra legbiztonságosabb megoldás?

Válaszát előre is köszönöm!

Kitty87 # 2016.06.01. 18:52

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy abban az esetben ha a meglévő lakásunkat még el kell adnunk (jelenleg is hirdetve van) illetve banki kölcsönt is fel kell vennünk, milyen lehetőségünk van egy kiszemelt ingatlan lefoglalására?
Ilyen esetben adjunk inkább előleget vagy a foglaló lenne szükséges mindenképp?
Tartunk attól, hogy bizonyos határidőn belül nem tudjuk eladni a jelenlegi ingatlanunkat, s emiatt elbukhatjuk a foglalót. A banki kölcsön kapcsán már egyeztettünk a bankkal, a kölcsönt azt megkapnánk, így azzal nincs probléma, de nyilván annak is van átfutási ideje, s azt meg kell előznie az ingatlanunk eladásának.

Tudna segíteni abban, hogy mi lenne a számunkra legbiztonságosabb megoldás?

Válaszát előre is köszönöm!

Grave7 # 2016.06.01. 20:54

@Kitty87: Az a legbiztonságosabb, ha nem is nézel új ingatlant amíg a jelenlegi vételárát a vevő nem fizette ki. A második az, ha addig nem foglalózol, vagy írsz alá bármilyen szerződést, iratot.

Kitty87 # 2016.06.02. 07:07

Köszönöm a választ! Sajnos az a megoldás, hogy előbb eladjunk a jelenlegi ingatlanunkat és utána keresünk másik lakást, nem megoldható, hiszen akkor albérletbe kellene költöznünk egy rövid időszakra. Manapság azonban nem adnak ki lakást 1 évnél rövidebb időtartamra, így ezt a megoldást elvetettük. Igazából arra lennék kíváncsi, hogy milyen buktatói vannak annak, ha megállapodunk egy időszakban (pl. 3 hónap) az eladóval és addigra nem sikerül eladni az ingatlanunkat? Elbukjuk a foglalót? Illetve mikre kellene odafigyelnünk ebben az esetben a foglalóról kötött szerződés megírásakor?

Noémi32 # 2016.06.02. 09:14

Kedves Fórumozók!

Tanácsait szeretnék kérni ingatlan eladással kapcsolatban. Jelenleg egy társasházi, nem tehermentes lakásban élünk 2 gyermekünkkel, szeretnénk mihamarabb továbbállni. A kívánt környéken jó áron láttunk új építésű ingatlanokat, azonban ott most júniusban fizetnünk kellene az önrészt, ami nem biztos, hogy megoldható, hiszen azonnal nem biztos, hogy értékesíteni tudjuk a lakásunkat. Gondolom, az a szokás, hogy először eladom a sajátomat és utána nézek másikat. De találok vajon olyan vevőt, akkor megvárja azt, hogy februárban tud csak költözni? Addig béreljem vissza a lakást? Az a gond, hogy nincsen konkrét kinézett ingatlan, hogy keressek vevőt, ha azt sem tudom, mikor fog majd elkészülni az, amit majd kinézek? (Azon a környéken folyamatosan vannak építkezések, de ha elindul, azonnal fizetned kell egy részét, tehát akkor késő elkezdeni szerintem vevőt keresni). 2 gyerekünk van, rokonok nincsenek Pesten, esetleg menjünk albérletbe?? Vagy keressünk inkább használt lakást?

Hálás lennék a tanácsokért!

Köszönöm, Noémi

pazs # 2016.06.02. 15:10

Ezek nem annyira jogi kérdések, azt kell mondjam, ahogy sikerül, az összes variáció lehetséges.

MajorDomus # 2016.06.02. 15:44

Kitty
a vevővel ugy kell szerződést kötni,hogy a birtokbaadás 10 hónap múlva lesz,arra az időszakra az albérleti dij 50 %-át fizeted neki!
bele fog menni!

Éva71 # 2016.06.03. 10:48

Kedves fórumozók!
Aki esetleg volt már hasonló helyzetben vagy találkozott már ilyen esettel megköszönném,ha segítene!

19 éves fiam nevére vettem egy lakást 2015-ben.Első lakáshozjutás címen igénybevettük az "illetékmentességet",amit havi lebontásban fizetünk még.Szeretnénk eladni az ingatlant,de új lakást egyenlőre nem tudunk venni.Kérdésem az lenne,hogy ebben az esetben milyen adózásra kell számítanunk.
T.Éva

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.03. 11:16

15% a jövedelem után.

MajorDomus # 2016.06.03. 19:40

Mondjuk olcsóbb lenne a hitel!

Blur # 2016.06.03. 20:45

Tisztelet Ügyvéd Úr!

CSOK-kal kapcsolatos problémám miatt szeretném a segítségét kérni. Férjemmel igényeltük a CSOK-ot meglévő két gyermekünkre, és egy használt házat szerettünk volna venni.Az ingatlan papírjait, és a mi iratainkat is rendben találta a bank, hitelt is ígértek számunkra. Mai napon mentünk volna aláírni a véglegesített szerződést, de három nappal ezelőtt jeleztek a bankból, hogy nem kapjuk meg a CSOK-ot. Ez hideg zuhanyként ért minket, mivel hónapok óta folyamatban van az ügylet, és egy hetünk van kiköltözni a jelenlegi albérletünkből, mert ezt a házat eladták. Így pedig nem elég az önerőnk a vásárláshoz, mert az a 1,4 millió Ft hiányzik. Arra hivatkoztak, hogy a telken földhasználati jog van, ezért nem jár rá a támogatás. Utánajártam a kormányhivataloknál, és állítólag a tulajdonjog és a haszonélvezeti jog olyan tényező, ami miatt ne járna a CSOK. A telken elöl van egy kis épület, ami üzlethelyiségként funkcionált, de jelenleg üres, nem használják. E miatt az épület miatt történt ez a kavarodás. Segítsen kérem, hogy milyen úton-módon tudok tenni annak érdekében, hogy megkapjuk az a pénzt, ami szerintem megillet bennünket. Évek óta spóroltuk össze kínkeservesen ezt az önerőt albérletben, most pedig az egész életünk kilátástalanná vált..

Válaszát, és segítségét előre is köszönöm!

MajorDomus # 2016.06.04. 16:07

A hitel nem illet meg.
azt vagy megadja a bank,vagy nem.
itt most nem.

1.4 millio ft nem akkora összeg amit ne lehetne megoldani.Akár egy takarékszövetkezet,vagy egy személyi hitel,Cofidis Provident,bármi szóba jöhet.
nézzetek szét a piacon.

Blur # 2016.06.04. 17:52

Köszönöm a választ. A hitelt megadják, azzal nincs baj. a CSOK-ot nem akarják megadni.

lajcsó # 2016.06.04. 19:01

A földhasználati jogot nem lehet töröltetni? (Már ha ez a CSOK folyósításának az akadálya.)

sissy074 # 2016.06.08. 15:42

Kedves Fórumozók!
Ismét segítség kellene. Fizetési felszólítást küldenék a vevőimnek.Ezt a levelet kettőjüknek címzem az megfelelő,vagy külön külön kéne nekik(élettársak)egy-egy levél? A címük az adásvételin az az ingatlan amit eladtak,abban már nem laknak.Ebben az esetben arra a címre küldjem a levelet?Tudom hol laknak,de oda lehet nincsenek bejelentkezve.Vagy küldjem el mindkét címre aztán valahol csak átveszik?Köszönöm a segítséget.

mapali55 # 2016.06.12. 03:46

Néhány hete írtam,hogy egy ismerősöm lakást adott ki,de hónapok óta a bérlő nem fizet a szerződése már régen lejárt.Mindig kifogásokat talál a nem fizetésre.Most azért írok mert annyi változás történt,hogy a szokásos havi bérleti és egyéb díjakat szerette volna megint elkérni,de most a bérlő neki ugrott és a nyakára tette a kezét és megfenyegette.Természetesen ezután az ismerősöm elment és látleletet vetetett és egyben feljelentést tett a rendőrségen.Ezek figyelembe vételével van-e arra mód,hogy a kilakoltatást soronkivül kérje,mivel most már közveszélyes is lett a bérlő és nem tud a saját ingatlanához hozzájutni.

MajorDomus # 2016.06.12. 09:09

Nincs
inditson lakáskiüritési pert.

Syssy
ha nem fizettek,add el másnak
batilla
tökmindegy.,hogy mi a te vagy a feleséged álláspontja.

amig ketten vagytok az ingatlanon tulajdonosok,minden közterhet+közös költséget az ingatlanra terhelnek rá a jogosultak!

végső soron árverezés lesz a vége!
kérdés az,hogy ez kinek jó!?

a szolgáltatásokat kikapcsolják,és ráterhelik az ingatlanra.a közös költséggel mindaddig felelsz, mig tulajdonjogod van az ingatlanon.

pir75 # 2016.06.12. 10:56

A szomszéd nem engedi hogy a házam hátulról felujitsuk nem enged be senkit, Megteheti?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.12. 11:13

Megteszi, nem? Te meg kérheted a kötelezését.

pir75 # 2016.06.12. 11:20

Hogyan?