Csubuka
A berendezések társasházi közös tulajdont képeznek tehát ez ügyben a társasháznak kell perelnie.
A pertársaság itt nem játszik mert nem saját tulajdonról van szó.
Ingatlanügyek
Majordomus:
Köszönöm szépen a választ!
Értem. Anniy, hogy mi lakók, max tanúk lehetünk vagy ilyesmi, mert mi kaptuk a szerződés mellé a műszaki leírást (már aki odafigyelő volt és nem nemtörődöm). Azt nem tudom, hogy ilyesmit kapott-e a közös képviselet....
Igaza van MD-nek, a társasház megalapításakor az építtető a társasháznak adja át az AO szerinti közös épületberendezéseket. Azzal kapcsolatban valóban a társasháznak kell perelnie.
Szerintem tanúkra nem lesz szükség, a műszaki leírás, az energetikai tanúsítvány, a H tarifa hiánya alapján egyértelmű ezen okiratokból is a hibás teljesítés.
Viszont ajánlott ügyvéd,mert a kivitelező egy jogi csapattal fog érkezni...
Van benne tapasztalatom.
Üdvözletem!
A Lakástörvény 25. § (5) bekezdése szerint a lakbérfizetés elmulasztása esetén „"a felmondás az elmulasztott határnapot követő hónap utolsó napjára szólhat. A felmondási idő nem lehet rövidebb tizenöt napnál”. "
Ezt hogy kell érteni?
A következő hónap utolsó napja után még van egy felmondási idő is pluszban, ami minimum 15 nap hell legyen? Ezt követően szűnhet csak meg a szerződés?
Köszönöm a választ előre is!
A felek ettől eltérően is megállapodhatnak.
De ajánlatos a törvényben rögzitettet betartani.
A felek nem állapodtak meg eltérően, most viszont már (a szabályszerű de eredménytelen felszólítás után) el kell küldeni a felmondást.
Marad a kérdésem:
A következő hónap utolsó napja után tehát még van egy felmondási idő is pluszban, ami minimum 15 nap kell legyen? Ezt követően szűnhet csak meg a szerződés?
Nincs..
A törvény azt köti ki, mi az a legkorábbi időpont, amivel fel lehet mondani, de akkor is meg kell lennie a közlésétől számított 15 napnak. Ha csúszás van, akkor már csak a 15 nap számít, azt pedig, hogy hányadikával sikerül így felmondani, már érdektelen.
Eszerint, ha a fizetési felszólításban szabott fizetési határidő december 1. napján telt le és nem fizetett, akkor a felmondásba (a felmondási idő tekintetében) elegendő annyit írni, hogy a szerződést 2024 év január hónap 31. napjára felmondom?
Igen. Ha ezt január 15 előtt (igazolhatóan) közlöd vele, akkor abba belefér a felmondási idő is.
(Én azért meghivatkoznám a felmondásban ezt a pontot, és beleírnám megjegyzésbe azt is, hogy ezzel a felmondási idő is eltelik arra a napra, és legkésőbben addigra teljesen kiürítve adja át, átadás átvétel, etc, etc. Biztos ami biztos.)
Rendben, köszönöm szépen a hozzászólásokat!
Nehéz és macerás dolog szerencsére -ne kiabáljam el - még nem volt ilyen gondom egyik lakásban sem.-
Kedves Mindenki, elnézést, ha a téma nagyon eltérő, ebben az esetben készséggel megyek át másik témakörbe, de ezt tűnt kézenfekvőnek. Kérdésem: mennyire vonható felelősségre az az ingatlanos (az eladó oldaláról és újépítésű ingatlan) aki vélelmezhetően tudott komoly szerkezeti anomáliákról, aki megtévesztő információkat mondott a vásárlóknak? A kivitelezők azóta már el is tűntek (Békéltető Testülethez ügy beadva), tőle is kértünk segítséget, de teljesen elzárkózott, megjegyzem neki továbbra is van kapcsolata a kivitelezővel. Milyen lehetőségek vannak ilyen esetben? A segítséget nagyon köszönöm.
Vélelmezés esetére?
Hát arra nem sok lehetőség van.
Úgy mondanám inkább, hogy biztosan tudta, csak nem akart róla szólni. Illetve szóban történő szándékos félrevezetés is volt. Semmilyen felelősség nem terheli őket ebben az esetben?
Margareta123,
Azokban az esetekben terheli őket a felelősség, amelyeket bizonyítani tudsz. Úgymondanád, hogy "biztosan tudta"? Tehát te tudod igazolni azt, hogy ő azt a valamit tudta? Még ez is kevés, ha nem tudod igazolni, hogy mást mondott, megtévesztett, ráadásul szándékosan. Ja, hogy nem is mást mondott, csak nem mondta? Akkor nem hazudott. Kellett volna közölnie? Ez is egy érdekes kérdés...
Szó elszáll, de az írás megmarad.
A lakás szavatosságára 5 év elévülés vonatkozik (Ptk. 6:163.§(3)).
Nem volt saját műszaki vezetőd? Vásárlás előtt nem nézetted meg szakértővel?
Hát a többség utólag okosodik meg a saját kárán.
.
Abban drb-nek igaza van hogy ajánlatos a lakást szakértővel megnézetni az átvétel (és kifizetés )előtt ez igaz hogy pár százezer ft de milliós veszteségeket előz meg vele a vásárló.
A szavatossági igényeidet érvényesitheted ha van (még)kivel szemben.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Van bizonyitékod?
Üdvözletem,
Egy telephely megvásárlásban vagyok benne. Egy kivett telephely megnevezésű ingatlanról van szó, 2000nm jelenleg üres telek, ipari övezetben található.
A cégem részére szeretnék telephelyet, műhelyt fejleszteni a későbbiekben. A cégem nevére venném céges pénzből. Viszont eszembe jutott, hogy biztonságosabb lenne-e egy kisebb tulajdoni hánadot PL. 1/10 magánemberként a nevemre iratni. Gondolok itt arra, hogyha később valamilyen nem várt esremény miatt a céggel történik valami, akkor ne legyen olyan könnyű kényszerértékesíteni.
Beruházásnál, lehetnek ennek hártányai? Szeretnék majd pályázati forrást (ha lesz) bevonni telephelyfejlesztésbe, stb. Szóval nem akarok saját magammal kiszúrni, de eszmbe jutott ez az opció. Milyen előnyei/hátrányai lehetnek, ha ilyan módon osztom meg a tulajdont?
Köszönöm a válaszokat.
„Gondolok itt arra, hogyha később valamilyen nem várt esremény miatt a céggel történik valami, akkor ne legyen olyan könnyű kényszerértékesíteni.”
Gondold újra, mert könnyű marad. Egy végrehajtási árverés végén az ipari ingatlant a becsérték felén el lehet adni, annyiért lesz vevő is a 9/10-re. Utána 1-2 évbe beletelik, mire a maradék 1/10-et megszerzi tőled (ha nem működsz együtt, de ő jogszerűen jár el). De a félárba belefér.
Ha attól félsz, hogy a céged bedőlne, a helyedben kettévágnám a céget egy ingatlanos cégre és egy működő cégre úgy, hogy Te direktben vagy a tulajdonosa mindkettőnek. Ideális esetben még a vétel előtt, ha nincs időd, utána. Az ingatlanos tulajdonolja a telephelyet, és bérbe adja a működő cégnek. Amennyire láttam, voltak bérelt/bérbeadott ingatlanra pályázatok. De kristálygömböm nincs.
Ha mégis a magánszemély úton indulsz el, az áfát végiggondoltad már? Nem kis kérdés szokott lenni.
Köszi a választ. Magánszemélytől veszem, most nincs áfa. Építkezésnél már jó kérdés. Szerinted milyen szempontok szerint kell végiggondolni?
Jó ötlet a kettészedés. Talán nagyobb esélyt látok hogy a mostani cég hamarabb jut forráshoz, egyrész van már lezárt év, évek, másrészt eléggé innovatív a tevékenység, szerintem hamarabb tudunk fejleszteni, mint ha bérbeadással foglalkozó friss cég lennénk.
Mi az a tulajdonmegosztás ami már védene (elvenné a keselyűk kedvét) egy kényszerértékesítés során?
Üdv
Olyan nincs.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02