Ingatlanügyek


Alapos # 2023.09.06. 06:18

Igen a kaució visszajár !

Nagy Izabella # 2023.09.06. 06:09

Szép napot!
Adott egy 2023 június közepe óta kivett albérlet, ami gyakorlatilag lakhatatlan. Az azóta eltelt 2,5 hónapban - szeptember végére 3,5- a lakás környékén végzett utca/közmű karbantartási munkák- víz 3 hét, utca és szenyvíz 3 hét- nappalra lakhatatlanná teszik a lakást.
A felső szomszéd nyáron idecsapott lakásban szaladgáltatott unokái is, akik elefántcsordaként dübögtek a fejünk felett. Egyszerűen ilyenkor a lakásban nem lehet megmaradni a zajhatások miatt. Ez tetőződik szeptember végén min 2 hét gázhálózati épületen belüli karbantartással, amihez a trepszemle megtörtént és a boylert- vízátfolyós gázüzemelésű- nem megfelelőnek találták.
Szept. végén min. 2 hétig nem lesz gázunk, ezzel együtt meleg vizünk, fürdeni nem tudunk majd és főzni sem. Gondolom, hogy a lakhatásra alkalmas állapotban kivett lakás lakhatásáról a bérbeadónak kell gondoskonia, vis major esetek esetén is. A MVM helyi eljárásrendszere - korábbi tapasztalatok az épületben- alapján számíthatunk megnövelt szolgáltatási hiányra is.
Mi ilyenkor a teendő? A főbérlő magasról tesz az egészre, a melegvíz hiányát is odázza, a villany üzemelésű rezsón egy 3 tagú családnak megmelegíteni fürdővizet nem lehet. Ha én felmondom erre hivatkozva a 2 havi kauciós albérleti szerződést rendkívüli felmondással- felmondási idő szintén 2 hónap lenne- mivel mindkettőnkön kivül álló okok miatt a lakás lakhatatlan, visszajár a kaució? Úgy érzem, a havonta kifizetett 150-ezer ft -ért én nyugodt lakhatásra alkalmas feltételeket vettem, és nem egy agyrémet, ami hetente/ hetekre teszi lehetetlenné napközben a lakásban tartózkodást, éjszakai műszak után az alvást, a fürdést, a főzést, stb.

Köszönettel: Iza

Majordomus # 2023.08.31. 19:54

Minden megtörténhet. Még az ellenkezője is.

groszfater@gmail.com # 2023.08.31. 15:09

" ha a férfi részét megvásárolom nem kell félnem a pereskedéstől?"
Ezt innen nem-lehet tudni ezt neked kell (lene) látnod mire képes a hölgy.

László88 # 2023.08.31. 14:56

a hölgy nem akarja meg venni, még ő is el szeretné adni, ha a férfi részét meg vásárolom nem kell félnem a pereskedéstől?

groszfater@gmail.com # 2023.08.31. 14:35

Ha Te akarod megvenni azt csak akkor teheted ha a hölgy nem tudja vagy nem akarja megvásárolni.!
Hogy jó ötlet-e egy ilyen zavaros ügybe belefolyni az ízlés dolga...

László88 # 2023.08.31. 14:15

elnézést nem jól írtam, én szeretném megvásárolni a férfi részét, csak nem tudom mi lenne a kimenetele ha a nő meg perre megy, vagy ha a férfi eladja akkor már oka fosztottá válik a lehetséges per?

groszfater@gmail.com # 2023.08.31. 14:08

"Meg szabad vásárolni pl a férfi részét?"
Oly-annyira, hogy elővásárlási joga van!

drbjozsef # 2023.08.31. 13:22

Azt kérdezed, meg szabad-e vásárolni?

Igen.
Hiszen nem tiltja semmi, tehát szabad.
A gízai piramisokat is meg szabad vásárolni. Legfeljebb nem sikerül.

László88 # 2023.08.31. 12:19

még egy kérdésem lenne, meg szabad vásárolni ilyen ingatlan amennyiben a jövőben pereskedhet az egyik fél? de még nem biztos benne a hölgy, eladni mind ketten adnák egyik hamarabb másik később. Meg szabad vásárolni pl a férfi részét? vagy meg kell várni az esetleges per végét.

drbjozsef # 2023.08.31. 11:14

Mondjuk ezt senki nem írta. Sőt!

László88 # 2023.08.31. 11:11

akkor ha jól ételmezem a megtisztelő válasz, semmi esélye a hölgynek. :)

gaspen # 2023.08.31. 09:39

Köszönöm

drbjozsef # 2023.08.31. 05:31

Legfeljebb anyám után örökölhetne, de neki a legfőbb vagyona ez a ház lett volna, ami ugye már az enyém.
Akkor ez esetben, ha 10 éven belül meghal édesanyátok, akkor ki kell neki fizetned a lakás értékének a hatodrészét kötelesrészként. Főszabály szerint a haláleset kori értékét.
Ha eltelik 10 év, utána már nem jár kötelesrész sem.
Mondjuk nem automatikusan, a kötelesrészt a jogosult kérnie kell, ha esetleg tesód majd nem tud róla, akkor úgy jár (5 év az elévülési ideje).

gaspen # 2023.08.30. 20:43

Milyen alapon támadná meg? Életében mindenki azt csinál a vagyonával, amit akar.

Így gondolom én is, de nem értek a joghoz. Gondoltam kérdezek. Meg aztán van olyan ügyvéd, aki jó pénzért bármit megtámad.

attól függ, hogy mennyi örökséget kap ténylegesen

Legfeljebb anyám után örökölhetne, de neki a legfőbb vagyona ez a ház lett volna, ami ugye már az enyém.

drbjozsef # 2023.08.30. 20:06

MD,

Te valami szám vagy forint fetisiszta vagy?

Miért kérdezed meg állandóan, hogy mennyi pénzről van szó, meg mennyit ér az ingatlan?
Semmilyen szempontból nem szokott ez számítani a kérdezőknél. Tökmindegy hogy 1 millió vagy 100 millió az érték. A felének a harmada ugyanúgy számolandó, az meg, hogy kinek mi a sok vagy a kevés, az tök magánügy.

Majordomus # 2023.08.30. 19:09

Osztap

Ez esetben a felének a harmada?

gaspen mekkora értékről van szó?

osztap # 2023.08.30. 09:52

gaspen,

Milyen alapon támadná meg? Életében mindenki azt csinál a vagyonával, amit akar.

Az egyetlen dolog, hogy ha anyád az ajándékozástól számított tíz éven belül meghal, akkor az öcsédnek kötelesrész iránti igénye lehet veled szemben. De ez is attól függ, hogy mennyi örökséget kap ténylegesen

gaspen # 2023.08.30. 09:40

Üdv! Próbálok rövid lenni. Anyám az ő anyjától 20+ évvel ezelőtt megörökölte a házat, amiben most is lakunk. Néhány éve az egészet a nevemre íratta ajándékozás útján. Öcsémet erről nem értesítettük, de ez egy külön történet, megvan az oka. Ő a családjával messzire költözött és most tudta meg, hogy nincs tulajdonrésze ebben az ingatlanban.

Kérdés : van-e az ő kezében bármilyen reális jogi lehetőség a fenti állapot megtámadására ?

Köszönöm

Szomorú örökös # 2023.08.30. 05:06

László88

Nekem erről a sztoriról a Kaméleon c. nagy sikerű magyar film jut eszembe helyből! :-O

Majordomus # 2023.08.29. 21:09

Sajnos az.
A kenyai szerelmes férfi és a 30 évvel idősebb angol nő sztorija..... hazaiban.

László88 # 2023.08.29. 19:18

Üdv, ismerősöm belekeveredett egy érzelmi és anyagi kizsákmányolásban 1 éves kapcsolatba megismerkedett egy 20 évvel fiatalabb férfival, eladta házát külön ment akkori férjétől, a számlájáról utalta el az új ház árát, de a párja kikönyörögte hogy legyen fele fele hogy ő se legyen hontalan a jövőben, mikor elfogyott a plusz pénz akkor teljesen rászállt a nőre, ő kezelte a bank kártyáját, pénz nélkül hagyta, autóját vitte hozta, napokra elltünk főleg mikor a fizetését felvette. A hölgy próbált kilépni de csak úgy tudott hogy elszökött hátra hagyott mindent, autót, házat, értékeket. A kérdésem az lenne, van esélye rá hogy vissza perelheti a férfi jogtalan részét, mert rájött hogy csak kihasználták, a pénze és az érékei kellett, mai napig nem kapta vissza az autóját.

Majordomus # 2023.08.24. 19:41

Már az értékbecslésnél vetesd fel az új beépitéseket felújitásokat.

A megtéritési igény jelzése jó ötlet,ha kifogásolják az értesítés hiányát hát istenem éppen akkor volt a tulajdonosváltás.

drbjozsef # 2023.08.24. 12:12

csaba740,

Nyilván az értékbecslő nem tudja megállapítani helyszíni szemlével egy ingatlan 3 évvel ezelőtti értékét - meg hát nem is ez a feladata.

Meg fogja állapítani a mostanit. Feltehetőleg ennek tulajdonrész arányos részét fogja kérni az MVH.

Megpróbálkozhatsz alkudozni velük.
Jelzed, hogyan jelentős értéknövelő beruházásokat végeztél az ingatlanon az eltelt időben, ami után neked megtérítési igényed van a tulajdonostársaddal szemben. Ezért szerinted nem X hanem Y az az ár, amelyet fizetnél a tulajdonrészért, ha levontad X-ből a költségeidet.
Vagy megállapodtok valamiben, vagy nem.
Ha nem, megveheted a megjelölt áron, és felszólíthatod az MVH-t, hogy fizesse meg neked a felújítás-karbantartás rá eső részét. Ha erre nem hajlandó, pert indíthatsz ellene. Ez esetben az a baj, hogy nyilván az igazolható költségeidet fogja elfogadni a bíróság. Neked kell bizonyítani a költségeidet, és adott esetben a munkádat. De ez utóbbit határeset, mennyire tudod elszámolni. Részben persze a te időd is pénz, másrészt meg hivatkozhat arra a másik fél, hogy önkényesen végezted, nem szólítottad fel időben a hozzájáruláshoz, és hogy a te munkád nem is szakipari munka, ezért a minősége kétséges. Meg ilyenek.
Szóval érdemes lenne megállapodni valahogy, mert a per se nem olcsó, se nem gyors.

csaba740 # 2023.08.24. 11:26

Tisztelt szakértők
Már tettem fel kérdést ez ingatlan ügyében köszönöm az arra érkező válaszokat. Most úgy néz ki lassan a végére érek de lenne még egy kérdésem. Röviden a történetem.
2020 ban vásároltam egy ingatlant (édesapám szülöi háza), az adás vétel közben egyik unoka bátyám elhunyt így az ő tulajdon részét 2/32 nem tudtam megvásárolni. Elnyúló hagyatéki tárgyalás után örökös a Magyar Állam lett, tulajdonosi jogokat az MNV zrt gyakorolta 2021óta. Felvettem velük a kapcsolatot de nem jutottunk semmire. Most átkerült a tulajdoni rész az MVH zrt kezelésébe. Talán velük sikerül célba érnem. Most küldenek egy értékbecslőt felértékelni az ingatlant.
A következő lenne a kérdésem
2020ban amikor folyamatban volt az adás vétel az ingatlan forgalmi értéke 3 millió forint volt a helyi önkormányzat hagyatéki leltárja szerint. Fényképek vannak az akkori állapotról.
Ami részletezi az ingatlan akkori állapotát (a tulajdoni résszel rendelkező unokabáty halál esete végett készült). Én azóta jelentős felújítást végeztem az ingatlanon. Tető, nyilászáró csere, villany nemvolt víz nem volt az ingatlanban a gáz bevezetésre került stb. Részben rendelkezem számlával részben nem. Az összes munkát szinte magunk végeztük a családdal tehát arról számla nincsen. A jelenlegi értéke min 20 millió ft az ingatlannak. ilyen esetben mely érték kerül megállapításra. Köszönöm a válaszokat.