Lemondás tulajdonjogról...

Kospa # 2011.12.22. 10:15

Köszönöm az eddigi válaszokat, segítenek átgondolni a helyzetemet.
Sajnos én is úgy látom, hogy "egyenesadós" maradok egészen addig, míg a teljes hitelösszeg törlesztésre nem kerül.

Talán fontos információ az Önök számára: külföldi banknál lett a hitel felvéve, és a 3 tulajdonos egyenlő mértékben adós(társak), a banknak csak az a fontos hogy a teljes havi törlesztőrészlet rendszeresen be legyen fizetve. Hogy ebből nekem mennyit kell havonta fizetnem, azt egy magyar bírósági per határozta meg, és mondta ki hogy tulajdonjogom arányában kell hozzájárulnom, és nem hagyhatom a haszonélvezőre a teljes összeg befizetését (az már nehezen bizonyítható, hogy a teljes összeget a haszonélvező költötte el és nem is arra a célra, amire fel lett véve - nem az ingatlan felújítására... Erkölcsi alapon nem kéne fizetnem, jogilag igen....)

Attól félek, hogy a helyzet kellően összetett ahhoz, hogy magánszemély ne ruházzon be eme ingatlanba... Bár ha Önök látnak rá egy pici esélyt, még talán megéri hirdetnem...

Ami tisztább lenne az ügyben, ha a bankra átruházhatnám a tulajdonjogom az adóstársi státuszom törléséért cserébe. Vajon ez kipróbálható út? Mondjuk felbecsülné a bank a tulajdonrészem értékét és csökkentené a hiteltartozás teljes összegét vele, ezzel csökkentve az adóstársak terheit is? Vagy egy ilyen lépés nagyon távol áll a pénzintézetektől?

katalinkatalin # 2011.12.19. 14:53

Köszönöm szépen. Szép napot.

ObudaFan # 2011.12.18. 13:27

katalinkatalin

Erre az egyszerű megoldás az, ha édesapád haszonélvezetét kötitek ki a szerződésben. De egyébként a szerződéshez ügyvéd közreműködésére szükség lesz, így nem neked kell barkácsolnod.

ObudaFan # 2011.12.18. 13:25

Átruházás esetén az új tulajdonosnak is ezt viselnie kell, ha nem is egyenesadósként, hanem zálogkötelezettként.

Az odáig rendben van, csak a kérdező nem ezt kérdezte. A kérdező ugyanis nem szeretne egyenes adós maradni. Márpedig az marad.

katalinkatalin # 2011.12.18. 13:20

Kedves Sándor! Nagyon szépen köszönöm a gyors választ.
Rendben! Akkor megjelölünk egy összeget, aminek fejéban átadom a 1,2 részemet.
Egyszerűen csak azt szeretném, hogy addig ne foglalhassa el a család barátja a lakást (1,2 tulajdonára hivatkozva), ameddig Anyukám él. Mi lenne erre az egyszerűbb megoldás? Esetleg kössek az ő nevének megjelölésével egy öröklésit csak erre a 1,2 tulajdonra nézve? Köszönöm és szép napot. Katalin.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.12.18. 12:51

Nem kéne bonyolítani. A kétszeres ajándékozás fölösleges, a harmadik személy halálához mint felfüggesztő feltételhez kötés pedig bizonytalanná teszi a megajándékozott tulajdonszerzését illetve a bejegyzést.
A két cél, a barát tulajdonszerzése és a másik 1/2 tulajdonos zavartalan birtoklása sokkal egyszerűbben is megvalósítható.
(Megjegyzem, hogy ha a "segítség" fejében adod át a tulajdoni hányadot, akkor az valószínűleg nem ajándékozás, és az illeték miatt is jobb lenne, ha a szerződés sem ingyenes juttatásról szólna.)

katalinkatalin # 2011.12.18. 12:37

Üvözletem.
Anyunak és Apunak a tulajdonában 1,2-1,2 arányban van a lakás. Apu a 1,2 részét átruházza nekem (lemondó nyilatkozat?)Az így szerzett 1,2 tulajdont én szeretném elajándékozni / átadni egy olyan családi barátnak, aki segített a lakásomat megvásárolni és cserébe azt beszéltük meg, hogy nem a pénzt fizetem vissza, hanem átadom neki a lakás 1,2 tulajdonjogát. Azt szeretném, ha valamilyen szerződés születne a családi barát és én köztem, de azt is szeretném, ha neki csak akkor kerülne a tulajdonába a 1,2 rész, ha Anyu meghalna. Milyen szerződéseket kellene megfogalmaztatni egy ügyvéddel és van-e erre ilyen megoldás, amit leírtam. Nagyon köszönöm a választ. Szép napot. Katalin.

Dr.Attika # 2011.12.17. 14:57

Jó ,akkor jogászkodjunk. Feltételeztem, hogy az 56,5 EURO/hó kölcsön fedezete a zálogjog bejegyzése. Átruházás esetén az új tulajdonosnak is ezt viselnie kell, ha nem is egyenesadósként, hanem zálogkötelezettként.

ObudaFan # 2011.12.17. 11:54

Már csak azért sem, mert a tartozás átvállalásához a jogosult, jelen esetben a bank hozzájárulása is kellene.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.12.17. 11:01

A tulajdonjogot megszerző viszont a kötelezettséget is "örökli" ezt a 56,5 EURO/hó és még a többi, a tulajdonjoggal járó terhet.

Csakhogy a kölcsöntartozás nem a tulajdonjoggal járó teher. Attól nem lehet megszabadulni se ajándékozással, se adásvétellel, se cserével - nem száll át az új tulajdonosra. (Az egy kivétel az öröklés, de azt talán mégse javasoljuk a kérdezőnek, hogy akassza fel magát, akkor nem fog tartozni.)

Dr.Attika # 2011.12.17. 06:55

De szóba jöhet. A haszonélvezeti jog nem gátolja a tulajdonjog átruházását. A haszonélveztei jog a tulajdonjogi triászból csak a használat, hasznok szedésében korlátozza a tulajdonost.

bolondmelós # 2011.12.17. 06:14

Attika ugye itt a haszonélvezet miatt az eladás, csere nem jöhet szóba, max az elajándékozás?

Közös lónak és örökségnek túros a háta, tudom én ezt.

Dr.Attika # 2011.12.17. 04:12

Kedves Kospa!
Ingatlan tulajdonjogával felhagyni nem lehet. Ezt a polgári jog nem engedi. Ahhoz, hogy ne legyen tulajdonos valamilyen tulajdonjogot átruházó jogcím kell. Pl. eladás, ajándékozás, csere stb. A tulajdonjogot megszerző viszont a kötelezettséget is "örökli" ezt a 56,5 EURO/hó és még a többi, a tulajdonjoggal járó terhet.

Kospa # 2011.12.16. 20:05

Kedves Fórumozók!

Jelzáloggal terhelt ingatlan társtulajdonosa vagyok 1/4 részben. Az ingatlanon egy tulajdonostársnak haszonélvezeti joga van.
A jelzálog a tulajdonostársakkal együtt felvett hitelből adódik, melybe adott arányban kell befizetnem (56,5 euro / hó) még éveken keresztül.
Szeretnék a tulajdonjogomtól a hitel törlesztési kötelezettségemmel együtt megválni. Milyen lehetőségeim vannak, ha:

• tulajdonos- és egyben adóstársak saját törlesztőrészletük növekedését nem tudják vállalni, így nem tartanak igényt a tulajdoni részemre a törlesztőrészletem átvállalásával.
  • tulajdonostársak nem kívánnak megválni a tulajdonrészüktől (értékesítése a teljes ingatlannak nem jöhet szóba).

Ötleteket, javaslatokat örömmel fogadok. Eladás? Állami szerepvállalás?

ObudaFan # 2011.11.08. 17:55

Kerülhetsz, és végre is hajthatják rajtad. Nem ártott volna idejében megkérdezni ügyvédet, mielőtt ebbe az egyezségbe belementél. Most annyit tehetsz, hogy amit helyette fizetsz ki, azt rajta perben érvényesítheted, illetve az esetleges károdat is. Ha be lehet rajta hajtani.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.08. 17:54

A KHR a kisebbik baj. De végre is hajtanak.

nildiko # 2011.11.08. 17:47

Tisztelt Fórum!
Nem találtam fórumot,ezért nyitottam újat.
A problémám a következő!
A férjemtől elváltam,a közös tulajdonú házunk rám eső részéről válás után lemondtam a javára,azzal a kikötéssel,hogy a házon fennálló tartozást átvállalja és fizeti.Sajnos ezt nem tette meg,nem is rendezte sem a bank felé,sem a földhivatal felé a tulajdonjogot.Most a bank (lassan 3 év után)"rajtam" is keresi a tartozást.Mi tehetnék?Az ő nem fizetése miatt kerülhetek-e én BAR listára?
Előre is köszönöm a választ!