Sziasztok.Szeretnénk egy szoba-fürdőszobát építeni a padlásunk helyére,mert nagyon szűkös már így.(Anyuékkal vagyok egy szobában 21 évesen)Jól tudom,hogy ha túlságosan be van építve a telek,nem kapok engedélyt sem emeletráépítésre,sem tetőtérbeépítésre,csak padlástérbeépítésre?Ez azért fontos,mert szeretnénk igényelni állami vissza nem térítendő támogatást,azt viszon csak emelet-,vagy tetőtérbeépítésre kapunk.Köszönöm.
építési engedély
A kérdés megválaszolása a helyi szabályozás ismeretében lenne lehetséges.
A régi épület frontvonalához való ragaszkodást az egységes településkép megőrzése és kialakítása érdekében alkotott szabályzat is indokolhatja -pl.helyi építési szabályzat, rendezési terv, stb.-. De az is lehet, hogy az épület hátrébb helyezésével más műszaki feltételek nem lesznek adottak - pl:nincs 6 m tűztávolság szomszédos épületektől, új közmű elhelyezése vagy bármi-.
A gépkocsibehajtás „biztonságos ”megoldásához az önkormányzat nem köteles külön közterületet biztosítani. Ez nagyon sok helyen csak az járda és az útpadka szélességében megoldható.Saját példám, hogy én már a lakásomhoz közeli kereszteződésben nyomom a távirányítót, hogy mire a garázshoz érek csak be kelljen gurulnom, mivel a szűk utcában a megállás szinte lehetetlen.
Azt elképzelhetőnek tartom, hogy az alapvonaltól beljebb helyezett ajtóval - a hasznos alapterület rovására- meg lehet oldani a várakozás helyét a garázs előtt, de ez tervezői és nem jogi kérdés és persze akkor már nem célszerű előtte kerítés kiépítése. Mindenesetre, ha valamilyen jogforrás nem engedi a távolabb helyezést akkor nem sok esélyt látok a megoldásra. Azt nem tudhatom, hogy a kisajátítást járda kialakítása vagy útszélesítés, esetleg közmű lefektetése indokolja, de ha esetleg ez a szomszédos házakat is érinti -eltűnik az előkert-, akkor csak az egységes fellépés vezethet eredményre.
Saját telkünkre építenénk, a mostani házat lebontjuk. Ez 1 m-re van az utcafronti kerítéstől. Arra akarnak kötelezni, hogy az újat is ide tegyük, ne néhány méterrel beljebb, mint szeretnénk. Annak ellenére, hogy a rendezési terv szerint a telek első a métere kisajatításra kerül a jövőben és akkor a ház első az utcai járdán lesz, mint régen az alföldi házaknál. Nem lehet ez ellen tenni vmit? Ráadásul a garázs az épületen belül lenne, az utcafronti ajtóval, így eleve nehéz a kiállás, mivel saroktelken vagyunk és egyálalán nem belátható a forgalom. Nagyon szeretném ha vki segítene.
A hátsó szomszéd telkének hátsó részére egy 4 lakásos társasházat kíván építeni. Pontosabban egy beruházó, de az építési engedély a hátsó szomszéd nevén fut. Erre azért van szükség, mert a területen uralkodó cca. 30%-os beépítettséget így nem lépi túl a beruházó. Maga a telek 96 méter hosszú és 17 méter széles. Az első részében van egy ház és egy külön álló garázs, a hátsó részébe tervezik felépíteni a cca. 40 méter hosszú és cca. 7 méter széles társasházat, mely tetőgerince 8 méter magasan halad. A területre az 1997. évi LXXVIII. törvény 18. § (2) bekezdése szerint az illeszkedés szabályai vonatkoznak. Az építkezés lényegében egy zártkertbe történik. Egy családi házas övezetbe most odaépítenek egy bizonyára megfelelő megjelenésű társasházat, de nem ez a megfelelő hely ezen építkezés számára. Problémám se lenne az építéssel, ha megfelelő szélességű telekre történne és nem oldalhatáron álló lenne a beépítési mód.
Egyetlen egy szomszédos telektulajdonos sincs, aki ne szeretné ezen építkezést megakadályozni.
Kérdésem az lenne, hogy van-e lehetőség az építkezés megakadályozására?
Nekem is az építési engedéllyel kapcsolatban van kérdésem. Vettem egy ingatlant, amihez hozzáépíttettem egy szobát engedély nélkül. Utólag szeretnék rá engedélyt. Mi a teendőm? Megbüntetnek? Mennyire?
Természetesen szükséges a szomszédok hozzájárulása, de ha nincs valós indoka a megtagadásnak, akkor is megadják az engedélyt!
A telkemen építkezni szeretnék és érdekelne, hogy szükséges e a telekszomszéd(ok) hozzájárulása.
Ha szükséges és nem járul hozzá egyetlen telekszomszéd, mire hivatkozva teheti ezt, és mit tudok ellene tenni, hogy mégis építési engedélyt kapjak.
Válaszukat előre is köszönöm.
tisztelettel: kiskivancsi
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02