Vagyis az új ingatlanra kerül rá amire cserélem?
Jól értem? Akkor a cserébe nincs beleszólása a haszonélvezőnek?
Ingatlan csere
Elcserélheted, de az ingatlanon rajta marad a haszonélvezeti jog továbbra is.
Üdv.
Haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan cserélhető-e. Illetve milyen módon? A párom elhunyt és anyósom haszonélvezeti joga rajta van a házon. Ő özvegyi jogra hivatkozik mivel tavaly elhunyt apósom neve is rajta volt mint haszonélvező, tudtommal a haszonélvezet nem örökölhető, akkor milyen jogai vannak, ha eladom vagy elcserélem az ingatlant? Van-e valamilyen más lehetőségem? Köszönöm gyors válaszukat.
Üdv.
Haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan cserélhető-e. Illetve milyen módon? A párom elhunyt és anyósom haszonélvezeti joga rajta van a házon. Ő özvegyi jogra hivatkozik mivel tavaly elhunyt apósom neve is rajta volt mint haszonélvező, tudtommal a haszonélvezet nem örökölhető, akkor milyen jogai vannak, ha eladom vagy elcserélem az ingatlant? Van-e valamilyen más lehetőségem? Köszönöm gyors válaszukat.
Gondolom hiteltörlesztésről van szó.
Van erre lehetőség, ha van ingatlan amire átveszed a hitelt.
Egyetlen apróság nehezíti az ügyet.
A bank hozzájárulása és engedélye.
Kezd a kört a bank jogászainál.
Sok sikert.
Üdv !
Elnézést ha nem ide tartozik teljesen tanácstalan vagyok ebbe a témába . Azt szeretném meg tudni , hogy anyukámnak van egy elég nagy lakástartozása .
Már régóta nem lakik benne de most is vonják tőle a törlesztő részletet . Szeretném át vállalni a hitelét de nem arra a lakásra hanem Budapesten egy kisebbre . ilyenre van lehetőségem ??
ha valaki tud segiteni ebbe a témába kérem irjon
Mindhárom kérdésre igen a válasz.
Tisztelt Fórum!
Beépítetlen üdülőövezeti telket cseréltünk családi házrészre értékben, tehát pénzmozgás nem történt.
Kérdésem, hogy jogos-e a NAV-tól kapott, a csereszerződésben megjelölt lakásrész értékre vonatkozó 4%-os illeték kiszabás?
Az azonos érték illetékmódosító hatása csak akkor érvényesül ha lakóingatlant lakóingatlanra cserélünk?
Az új telektulajdonosnak is kell fizetni az érték 4%-át?
Egyenesági rokonok között minden ügylet illetékmentes. A trükközés meg csak elsőre tűnhet jó ötletnek, később komoly bajok lehetnek belőle. És akkor már késő.
Így van, ajándékozzátok el egymás között a két lakást, és az első lakásszerzési illetékkedvezmény is járhat a párodnak, de annak nem az a feltétele, hogy nincs a nevén ingatlan, hanem az, hogy soha nem is volt. Ha ez stimmel, akkor csak a felét kell megfizetni.
Egyébként nem érdemes azonos értékűnek nyilvánítani a két lakást, ha amúgy nem azok, az illeték alapja - ami esetetekben amugy nem kell fizetni - sose az, hogy minek nyilvánítod, vagy mit írsz adásvételkor a szerződésbe, az illetékalapot a NAV határozza meg.
Bocsánat, a Te válaszod nem vettem észre! Tehát az ajándékozás marad, és ott csak ügyvédi költségek vannak.
Nagyon köszönöm a felvilágosítást! Lennének még kérdéseim, ha szabad:
"A csaladi haz eseten Te elvileg nem fizetsz (hiszen 9 helyett csak 6 millio lesz a Te reszed erteke), viszont ha a parod nem tud lakaseladast szembe allitai ezzel a vetellel, akkor a teljes 6 millios resze utan fizet vagyonszerzesi illeteket."
Neki nincs ingatlan a nevén, és a 35. életévét sem töltötte még be. Akkor Neki majd a 3 millió után kell fizetnie illetéket? Nekem meg egyáltalán nem kell fizetnem a ház után illetéket, jól értelmezem?
A másik dolog: lakáscsere esetén lehetséges-e olyat csinálni (szülő és gyermeke között), hogy mindkét lakás azonos értékűnek nyílvánítjuk, így illetékmentes lenne? Ha az az út nem megy, mindkét felet érinti a 4%-os illeték? Vagyis pl. 1,5 millió Ft különbözet után fizetnénk mindketten 60-60 eft-ot? Esetleg olyat lehet-e, hogy ez a zsebünkbe maradjon, hogy én elajándékozom a Édesanyám nevére a lakásom, Ő pedig nekem ajándékozza az övét? Így nem kellene fizetnem illetéket?
Köszönettel!
Egyenesági rokonok között az ajándékozás illetékmentes.
Azaz ha te is és édesanyád is ajándékozza az ingatlant akkor nincs illeték.
Egyebekben drbjozsef által írtak szerintem jók.
Szerintem érdemes az illetékmentességig kihasználni a lakásértékesítésedet, és azt a részt mindenképpen a te nevedre írni, már csak azért is mert nekem eleve különvagyonodnak tűnik az a rész.
Ami után úgyis kell illetéket fizetni azt már oda tologatjátok ahova szimpatikus.
Miután mindkét lakás szerzése régebben volt mint 6 év, ezért cseréjük esetén sem kell egyik félnek sem adót fizetnie.
Viszont arra számítsatok, hogy illetékfizetés lesz.
Te eloszor fizetsz a 1,5 millio utan, mert ennyivel nagyobb értéku lakast szerzel. (felteve, hogy a NAV is elfogadja a lakasok erteket, ha nem, akkor az altaluk megallapitott ertekek utan fizettek).
A csaladi haz eseten Te elvileg nem fizetsz (hiszen 9 helyett csak 6 millio lesz a Te reszed erteke), viszont ha a parod nem tud lakaseladast szembe allitai ezzel a vetellel, akkor a teljes 6 millios resze utan fizet vagyonszerzesi illeteket.
Elvileg csokkenthetitek az illeteket ha nem 50-50, hanem 75-25 aranyban szereztek, mert akkor neked meg mindig nem kell, a parodnak meg csak 3 millio utan, de persze ez a kesobbiekben problemat okozhat.
Tisztelt Fórumozók!
Kérdésem a következő: Édesanyám és én el szeretnénk cserélni a lakásunkat. Az enyémet (amiben egyébként Édesanyám lakik nagyjából 7,5mFt értékű) 2004-ben vásároltam, amiben én és a Nejem lakik pedig Édesanyámé, amely 1996 óta van a tulajdonában, és nagyjából 9mFt értékű. A csere után azonnal értékesítenénk a lakást és vennénk egy kb. 12 milliót érő családi házat párommal 50-50% tulajdonjogban.
Várhatóan mennyi lesz az adó mértéke?
Köszönettel!
Beuska1206
Az eladási árból levonod a csereszerződésben rögzített értéket, és a különbözet után kell megfizetni a 15% szja-t.
Ha van értékkülönbözet!
Tisztelt Jogi Fórum!
A párom és az apósom elcserélnék a lakásukat. A párom lakásán jövő májusban járna le az 5 év.
A csere után eladnánk a megszerzett lakást és a vételárból valamint az én lakásom vételárából 1/2-1/2 arányban vennénk egy családi házat.
Az eladott ingatlanok fedezné a családi ház vételárát, nem szereznénk jövedelmet.
Ebben az esetben 5 éven belüli ingatlan eladásról szóló szja törvény érvényes? Vagyis az elcserélt ingatlan után kell szja-t fizetni?
Előre is köszönöm a választ.
Köszönettel: Reinicke Beáta
Van. Szerződést kell kötni.
Tisztelt Jogi Fórum!
Ingatlancserével kapcsolatban szeretném a segítségüket kérni.
Egy kis, de teljesen felújított házat szeretnénk elcserélni egy nagyobb de felújításra szoruló házra.A csere során nem lenne "pénzforgalom", mert úgy egyeznénk meg, hogy a komfortbeli különbség kiegyenlíti a méretbeli különbséget.Tehát megállapodásunk szerint a két ház azonos értéket képviselne.
Erre így van-e lehetőség, és ha van mi ennek a pontos menete.
Tisztelettel:Juhász Gábor
Sok sikert!
Tisztelt Fórumozok !
2014-ben került 100% -os tulajdonomba szüleim lakása. Ekkor vásároltam meg testvérem részét 5M forintért. Kérdésem : ha 2016-ban eladom 11M-ért akkor (sajnos jól számolom) kb 900.000 ft adót kell fizetnem :-( Akkor is ezt kell fizetnem ha veszek legalább 11M ft értékű ingatlant az eladás évében? Illetve milyen kiadásokkal kell még számolnom illeték stb ? Köszönöm a segítő válaszokat!!!!
Köszönöm szépen a segítséget.
Az elvi megoldást akartam szemléltetni a kulcsok régiek de azt nem is kérdezte vpi123.
Ettol függetlenül igazad van.
Majordomus: legközelebb csekkold le mégegyszer ha bemásolsz ide valamit. Az szja már jó ideje nem 25%, hanem 16% (jövőre 15%). A lakásszerzési illetéknél már nincs 2%, fixen 4%.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02