Társasházak jogásza!


Majordomus # 2021.09.12. 17:02

A virus majd elintézi a rugalmas ügyintézést.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.12. 10:56

Könnyen előfordulhat: az új típusú személyi igazolványt lehet azzal kérni. (Vagy utólag aktiváltatni rajta - negyed óra valamelyik kormányblakban.)

De a tételmondatod nem is a kérdező vonatkozott, hanem általánosságban fogalmaztál.

Szomorú örökös # 2021.09.12. 08:32

KBS

És gondolod, hogy a kérdező rendelkezik ilyennel? :-O

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.12. 07:27

Már most is az, ha el van látva elektronikus aláírással.

Szomorú örökös # 2021.09.12. 07:01

Mormogi

levelem megirtam, emailban elküldtem, de feladom tértisen is

Muszáj lesz az utóbbit is, mert az email soha az életben nem lesz „hivatalos közlés.

Mormogi # 2021.09.11. 20:32

köszönöm. levelem megirtam, emailban elküldtem, de feladom tértisen is

drbjozsef # 2021.09.11. 19:35

Mormogi,

Lényegében KBS válaszolt a kérdésedre.

Ha nem akarsz fizetni, akkor ne fizess, írj egy tértis levelet a közös képviselőnek, hogy a követelésük alaptalan és minden bizonnyal jogellenes is. Kérd, hogy küldje el a követelt összegre vonatkozó közgyűlési határozatot, mert álláspontod szerint az bizonyosan ellentétes a társasházi törvénnyel, és azt bíróságon fogod megtámadni. (Ha ez a levél már régen jött, lehet, célszerűbb lenne személyesen felkeresnek, mert ha a 60 nap perindítási időt lekésed, és nem tudod igazolni az önhibádon kívüli mulasztásod okát, akkor bukod a dolgot). Valamint, beleírhatod, hogy ha nincs ilyen közgyűlési határozat, akkor köszönettel vetted a tájékoztatásukat, de jogalap hiányában a kérésüknek sajnos nem tudsz eleget tenni.

Mormogi # 2021.09.11. 16:57

Thát mit lépjek erre a dologra? értem én hogy közösen kéne fizetnide itt most nem ez a helyzet. mit tehetek?

oligaliga # 2021.09.11. 10:07

Mormogi

a ház sajátossága hogy a jobb és bal oldalán kb 2 méteres talajszint különbség van, amig az én oldalamon lépcsőn kell lemenni a másik oldalon voltak a garázsok ahova simán be lehet gördülni autóval

Pont ezért látatlanban biztos vagyok benne, hogy a te lakásod is az átemelő előtt van.

Az utcai szennyvíz valószínűleg 3-4 méter mélyen, hogy a gravitáció tenni tudja a dolgát, és a folyékony dolgok folyjanak. A Társasház rákötése ennél magasabban van, kb. 1,5 méteren, mert csak így tud lefolyni a gerincbe. A pincei szint 1,5-2 méterel szokott a felszín alatt lenni, ami miatt a lakáosodból nem lefelé folyna a szennyvíz, hanem vissza a lefolyón. Ezért átemelő van beépítve.

Az talán kiderül az Alapító Okiratból vagy a tervekből, hogy az átemelő pontosan hol van. Ennek a karbantartása a teljes közösség kötelessége, ahogy a felvonóé vagy a lépcsőké vagy a tetőé.

Mormogi # 2021.09.11. 09:32

Ok ezt a vonalat engedjük el, albetétként szerepel az alapitó okiratban, a kérdés továbbra is az hogy ki kell fizetnem vagy sem, kinél reklamálhatok, mik a lehetőségeim. ha egy mód van rá elkerülném a pereskedést. az én meglátásom az ha lehet békés uton kéne rendezni a dolgot, pl a közös képviselőt felvilágositani hogy ez a dolog a társasházi törvény ez és ez a paragrafusába ütközik,. ha perre kell mennem többe fog kerülni még ha megnyerem mint ez az összeg. ha befizetem, akkor vérszemet kapnak és egy vagy két év mulva ismét előállnak valamivel. ezt szeretném elkerülni. ne nézzenek fejős tehénnek.

Szomorú örökös # 2021.09.11. 05:05

Mormogi

ugy gondolom ha nem létezne mint lakás, nem lehetne lakcim kártyám

Ne gondold! Ma már egy garázsba is simán be lehet jelentkezni. :-O

Mormogi # 2021.09.10. 18:26

kitől, honnan kérhetek alapitó okiratot?

Mormogi # 2021.09.10. 18:21

ugy gondolom ha nem létezne mint lakás, nem lehetne lakcim kártyám. illetve nem nyerhette volna meg az előző pert.
A trükközéshez nem tudok hozzászólni de a mai világban meg se lepne, de az én esetemben ez lényegtelen
ha közel 10 év után kifárad egy eszköz szerintem abba semmi meglepő nincs. a csatornát meg pelenkák és hasonló termékek dugították el a csatornatisztítók szerint, míg az alagsorban egyetlen gyerek sincs. bár ha lenne az sem lenne ok, hogy a közös csatornát néhány kijelölt lakással fizettessék meg

Szomorú örökös # 2021.09.10. 17:15

az alagsorban garázs és tárolók voltak tervezve de mivel ezeket nem tudták eladni utolag 10 minigarzont alakítottak ki

Nekem gyanús, hogy soha nem is garázst vagy tárolókat akartak azokból kialakítani, hanem helyből lakásokat..
Sajnos tapasztaltam már, hogy új háznál átadnak több olyan nagyobb lakást, amelyből a hivatalos átadást követően kettőt csinálnak. Azért csinálják, mert nincs annyi kocsibeálló vagy garázs az udvarban az adoitt helyen és ez ott előírás volna. Utólag viszont ezt már senki nem ellenőrzi. És ez csak egy klasszikus példa a trükközésre.

Majordomus # 2021.09.10. 16:43

Sz.örökösnek igaza van.
Nézd meg az Alapitó Okiratot.

Bár szerintem az épittető lezongorázta ezt a kérdést,amig ö volt az 1/1 tulaj.

Az Okiratban nézd meg benne van e az átemelő szivattyu.

Akkor lesz érdekes ha nincs!

Szomorú örökös # 2021.09.10. 15:44

Mormogi

a lakók szemét nagyon szúrja azóta is, és minden módon megpróbálnak keresztbe tenni

Ezek a minigarzonok hivatalos albetétként be is vannak jegyezve a társasháznál?
Ha nem, akkor gyakorlatilag mint lakás, nem is léteznek és így nem csodálom, ha a lakók szemét szúrja.

ez az összeg amit most velünk akarnak kifizettetni ez az elmúlt időszakban dugulás, illetve a tönkrement átemelő szivattyú költsége

Ha ezzel a többi lakó szennyvízelvezetésében is komoly gondok keletkeztek, akkor nem csodálom, hogy veletek akarják kifizettetni.

amikor vettem a lakást az épittető azt mondta az én lakásom nem az átemelőn keresztül van bekötve

Esetleg ezt szakemberrel meg kellene nézetned, mert nem vagyok benne biztos, hogy hiteles az információ.

Mormogi # 2021.09.10. 14:54

Elnézést kérek nem gondoltam hogy ennyire pörög ez a topik.

tehát. ez egy eredetileg 2011 ben épült társasház 41 lakással. akkor az alagsorban garázs és tárolók voltak tervezve de mivel ezeket nem tudták eladni utolag 10 minigarzont alakítottak ki. én már úgy vettem hogy ez lakás volt jópár éve. a lakók szemét nagyon szúrja azóta is, és minden módon megpróbálnak keresztbe tenni. 3 éve pl kitalálták hogy az alagsori lakások közös költségét többszörösére emelik. akkor bíróságig ment a dolog, el is bukták. ez az összeg amit most velünk akarnak kifizettetni ez az elmúlt időszakban dugulás, illetve a tönkrement átemelő szivattyú költsége. amikor vettem a lakást az épittető azt mondta az én lakásom nem az átemelőn keresztül van bekötve . a ház sajátossága hogy a jobb és bal oldalán kb 2 méteres talajszint különbség van, amig az én oldalamon lépcsőn kell lemenni a másik oldalon voltak a garázsok ahova simán be lehet gördülni autóval
Mindenkit megnyugtatok hogy a fejem nem járt sehol,egyszerüen semmilyen értesitést nem kaptam semmiféle egyeztetésről. nem ez lenne az első eset, furcsa módon a havi elszámolást mindig, a közgyülésre a meghivót szinte soha nem kapom meg.

oligaliga # 2021.09.09. 18:42

Se naiv, se jóhiszemű nem vagyok. Ellenben kételkedem abban, hogy minden úgy van, ahogy azt a kérdező leírta.

Majordomus # 2021.09.09. 15:19

"Az már más kérdés, hogy a kérdezőnek hol járt a feje ezalatt"

Mondjuk ez a kérdés jogos.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.09. 13:50

Ennyire naiv és jóhiszemű nem lehetsz. :)

oligaliga # 2021.09.09. 12:31

Azt senki nem vitatja (a kérdezőn kívül), hogy ez közös költség lenne, de már írtam, hogy ennek az ügynek biztosan van előzménye. A levél szerint a júniusi hónapra terhelték ezt a kiadást, szóval előtte kell legyen róla (valamilyen) döntés, szintén a levél szerint évek óta fizet a többi 51 lakás a maradék 10 helyett is, és az egyeztetés az alagsori lakások tulajdonosaival megtörtént. Ebből az látszik, hogy nem új dologról van szó. Az már más kérdés, hogy a kérdezőnek hol járt a feje ezalatt?

Majordomus # 2021.09.09. 11:21

Ettől függetlenül az közös tulajdon mivel a közös költségből vették meg.

Tehát a kérdezőt mindrnjéppen terheli a költség,más kérdés hogy a beszerzés és a rárótt terhelés kiszabása jogellenes.

Egyetértek azzal,hogy a kiadás már megtörtént,nagy valószinűséggel ezért tudtak pontos összeget közölni vele.

oligaliga # 2021.09.09. 07:53

Erre az átemelő szívattyúra csak ahhoz van szükség, hogy az alagsori lakások szennyvizét bevigyék a fő csatornarendszerbe (mert onnan felfelé nem folyik).

Ez sem feltétlenül igaz, a kérdező leírásában ez nincs benne. Azt csak ő mondja, hogy a lakása nem az átemelőn keresztül csatlakozik a rendszerre.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.09. 07:06

Erre az átemelő szívattyúra csak ahhoz van szükség, hogy az alagsori lakások szennyvizét bevigyék a fő csatornarendszerbe (mert onnan felfelé nem folyik). Ha tíz alagsori lakás van, ahhoz nem kell egy turbinaszívattyú.
Egyébként nem csak a szívattyú cseréjét szeretnék ezzel a tíz lakással kifizetteni, hanem az egész csatorna javításait, duguláselhárítását, azzal a magyarázattal, hogy ezek a hibák, dugulások azért léptek fel, mert a hálózatot túlterheli a plusz tíz lakás.
:D
Borítékolom, hogy erről a sajátos teherviselésről egyelőre nincs semmiféle közgyűlési határozat - ugyanakkor ezek a költségek már ki vannak egyenlítve.

oligaliga # 2021.09.09. 06:06

Félreérted. A kérdezőt akarják arra kötelezni, hogy tizedmagával viselje a beruházás költségeit, holott a társasházban 51 albetét van.

Nem hiszem. Az elosztani kért összegből egy ekkora ingatlant kiszolgáló szivattyúnak árának a fele sem jön ki, ez a tétel milliónál kezdődik.