Társasházak jogásza!


frozen # 2022.03.24. 21:37

Majordomus:

A újabb számvizsgáló bizottságot a kk. javasolta, a saját emberei, illetve nincs tapasztalatuk, ezt használja ki. A megbízási szerződését a mai napig nem mutatta meg. A régi szv/könyvelő fel lett szólítva írásban, személyesen vetettem át, aláírta, oszt annyi. Van egy kötelezvény és kifizetési bizonylat a birtokomban, mely szerint felvette a pénzt a munkákért a vállalkozó, de nem tud számlát adni, mivel jelenleg szünetelteti a vállalkozását, de azonnal pótolja a számlát - 3 éve... váll.pecsét, aláírás, név, lakcím, dátum. Mindez utólag, fél évvel a munkadíj kifizetés dátuma után. Magyarul feketén dolgozott, a régi tk./kk. és könyvelő meg ezt akarja elsumákolni az újjal együtt szerintem. Az anyagköltségről meg semmi sem tudtak bemutatni, pedig szerepel az éves elszámolásban. Ez az egyik jegyzőkönvben is rögzítve van, hogy szerintük ez a kötelezvény a számla, így rendben van, holott számla nincs a munkákról és az anyagköltségről sem. Fontolgatom a ügyészséget inkább, meg a NAV-ot. Csak a NAV-nál azt mondták, hogy csak a ,,vállalkozót" vizsgálnák. A tk./kk-nak számlaadási/elszámolási kötelezettsége van a th./tulajdonosok felé, akkor őket is kellene vizsgálniuk, ha nem tudnak számlát adni a társasház felé? Szerinted? Köszi ----------------
  • Ez az a per, Z.ecsém: másodfokon hatályon kívül helyez; I. fok új eljárás, új határozat; tehát van igazam.
Az I. fokot is az ügyvédnek köszönhetem...
Majordomus # 2022.03.24. 18:19

frozen

Tehetsz rendőrségi feljelentést hűtlen kezelés és sikkasztás miatt. Lefolytatják a vizsgálatot és nem kerül pénzedbe.

A bírósági per viszont igen.
Mint irtad eddig mindenhonnan elhajtottak.

Nem kellene ezen elgondolkodni?

Egyszerübb lenne konzultálnod a Számvizsgáló Bizottsággal! Ők látják a számlákat.

De ilyet kijelenteni hogy többszázezer forinttal nem tudnak elszámolni?

Ez kimeriti a rágalmazás fogalmát. Honnan veszed? Láttad a könyvelést?

Szomorú örökös # 2022.03.24. 05:16

frozen

Két éve novemberben állítólag pert indítottál a társasház ellen. Az hogy végződött? (nagyjából sejtem)

frozen 2020.11.11. 20:46
sajnos én se a jegyzővel, se az építési hatósággal, sem az új képviselővel nem jutottam semmire...Több százezer forinttal nem tudnak elszámolni, a többi tulaj meg...Jelenleg a tárgyalás időpontjára várok. Magad uram...Beadtam a keresetet a társasház ellen pár hónapja az eredeti állapot helyreállítása, a pincefödém szigetelés eltávolítása, egészségkárosítás stb. miatt. Most már letelik a 75 nap, már kellene jönni valaminek; de eddig nem kaptam semmit. Hiánypótlást nem kértek, akkor valószínűleg nem volt benne hiba, én írtam meg sk. Egyelőre csak polgári per...

Szomorú örökös # 2022.03.24. 04:27

frozen

Mivel hibás teljesítés, nincs vállalkozói számla; csak ugye a többi tulajt nem érdekli. Valószínűsíthető a hűtlen kezelés és a bűnrészesség is. A szándékosság meg egyértelmű.

Ha valóban ezek fennállnak, akkor én a helyedben a találgatás helyett inkább rábíznám egy bíróságra ezeknek a megállapítását. De valószínű, hogy mivel ezek nem állják meg a helyüket, több fórumon is elutasítottak, így ez maradt neked, hogy egy fórumon mocskolod szegény közös képviselődet tovább. Csináld csak, ha újabb pert szeretnél a nyakadba, ahol bizony nyilván már alperes leszel.

Tudtommal a társasházat a bíróságon csak tulajdonos képviselheti.

Tehát ha téged büntetőperre rendelnek be, mint gyanúsított, akkor ott te se fogadhatsz ügyvédet? Ő a társasház kezelője, közös képviselője. Próbáld meg ezt értelmezni.

”A tk./kk. nem tulajdonos, a megbízása meg vitatható, illetve tudtommal nincs a perre.

Ti a társasház kezelésére, közös képviseletre adtatok neki megbízást. Ezt akárhogy értelmezed, akkor sem kell külön megbízni, hogy egy perben képviselje a társasházat, mert ez egyértelműen kiderül a megbízásból. Bocsi, de félek, hogy ebben neked kevesen adnának igazat. Hogy te vitatod a megbízását, az a te ügyed. Főleg hogy a többség viszont nem vitatja.

frozen # 2022.03.23. 20:02

osztap: Azt írták hogy lehet, de nem jogszerű. Nem rágtam át az összes ide-oda hivatkozást. Sajnos nekem is lesz hamarosan... Köszi.
Szomorú örökös:
Mivel hibás teljesítés, nincs vállalkozói számla; csak ugye a többi tulajt nem érdekli. Valószínűsíthető a hűtlen kezelés és a bűnrészesség is. A szándékosság meg egyértelmű.
Ne kezdjük megint... Tudtommal a társasházat a bíróságon csak tulajdonos képviselheti.
A tk./kk. nem tulajdonos, a megbízása meg vitatható, illetve tudtommal nincs a perre.
Az az ügyvéd sara, kapott is a bírótól...
Köszi

Majordomus # 2022.03.23. 19:48

Én ma tartottam a 7. Közgyűlést.

osztap # 2022.03.23. 19:40

frozen,

Az Általad beidézett 2021. évi I. tv. 2. § (4) 12. ma hatályos változata meghosszabbítja az általam beidézett korm. rendelet hatályát. A korm. rend. ma hatályos változata szerint lehet közgyűlni. Ami a gyakolatban meg is történik, én például nemsokára megyek a miénkre. :)

Nyilván észrevetted, hogy a korm. rend. módosult a Brainház változatához képest.

Szomorú örökös # 2022.03.23. 18:54

frozen

Az eredeti műszaki állapotot sem állították vissza a mai napig

Miért is állította volna vissza, amíg nincs erre kötelező ítélet? :-O

A tulajdonosok nem bízták meg a perben való képviselettel, eddig közel 150E-t költött ügyvédre, felhatalmazás nélkül.

Bocsi, te a társasházat pereled, amelynek képviselője az a közös képviselő, akit a társasház jogerősen közgyűléesen megválasztott.
Ezek után ha ő nem képviselné a társasházat, akkor mégis ki lenne az, akivel perben állnál? :-O

az én ügyvédem nem jelent meg

No látod, ez már a te sarad, nem a társasházé. Ezért már nem hibáztathatod a társasházat.

frozen # 2022.03.23. 14:43

Majordomus:

Bocs, én vagyok a felperes, a társasház az alperes.
Ez még mindig a két(3) évvel ezelőtti pince födém, vakolat leverés per, elsőfokon elvesztettem, másodfokon érvénytelenítették az I. fokú ítéletet, új eljárásra kötelezték az I. fokot.
Sajnos még ugyanott vagyok, ahol két éve elkezdtem, csak az ízületeim lettek egyre ,,jobbak"...
Társasházkezelő vállalkozó ,,.látja el" a közös képviselői feladatokat, sajnos a törvényeket nem tartja be, az előző képviselőt sem számoltatta el a több százezres, számlával igazolatlan munkáról. Az eredeti műszaki állapotot sem állították vissza a mai napig.
A tulajdonosok nem bízták meg a perben való képviselettel, eddig közel 150E-t költött ügyvédre, felhatalmazás nélkül.
Ő bízott meg egy ügyvédet a társasház nevében, a tárgyaláson mindketten ott voltak; az én ügyvédem nem jelent meg... (úgy meg kevés voltam 3 ellen).

Köszi

nolina13 # 2022.03.23. 13:42

Az, hogy beköltözöm így ahogyan van a ház! Hagyom a bíróságot , mert csak a pénzem húzta le az ügyvéd és amikor cselekedni kellett volna lelépett .... A kérdésem erre vonatkozott, hogy lakhatási engedély nélkül milyen következménye lehet.... Mert rájöttem, hogy bármennyire is igazam van jogilag akkor sem jutok előre mert én csak 1000 ft-os órabérrel dolgozom és a kivitelező meg milliárdos.....senki sem segít egy folyamatos műszakban dolgozó nőnek akinek nincs se pénze se hatalma... bárhová mehetek panasszal, bárhová írhatok nem jutok előbbre csak hátrébb. Sajnos ez Magyarország ahol minden szerencsétlen embert lehúznak ott ahol csak tudnak. Egy építési vállalkozó aki tele van pénzzel bármit megtehet ....... hiába itt a szerződés hiába van igazam hiába csal, lop akkor is mellé áll mindenki! A szerencsétlen nő meg fizessen, túlórázzon, hogy ki tudja fizetni a csalót a bírót és az ügyvédeket...
Folytathatom én tovább.....kereshetek én másik ügyvédet.....milyet? Aki megint levesz pénzzel és utána cserben hagy? Erre tényleg nem lehet mit mondani már. Én csak egy házat akartam amiért egész életemben dolgoztam...nem csaltam nem loptam.... Erre tessék!
És ha segítséget kér az ember mindenhol csak bántják, megalázzák, mert nincs pénzem lefizetni senkit mást megkárosítani a saját érdekemben....Én ezt tapasztaltam ebben a 3 évben amióta harcolok a házamért amiért megdolgoztam egy életen át! Lehet ez másnak lerágott csont és kivesézett dolog de nekem nem. Én minden nap úgy kelek fel , hogy most mit csináljak hogyan fizessem ki az albérletet és a hitelt és kitől kérjek segítséget aki nem hiteget és nem csak a pénzemet húzza le mindenféle mézes madzag elhúzásával.... Mert kb ez történt. Aztán amikor már nem lehetett tőlem több pénzt kiszedni akkor kalap kabát aztán ennyi volt....
Szóval ez az új , hogy feladtam a harcot a kivitelező pénzével, befolyásával szemben és mint egy csalódott, kiégett nő beláttam, hogy soha nem lesz igazam sehol . Ezért kértem segítséget, hogy mi a következménye ha beköltözöm , mert már lassan az sem fog érdekelni ha rendőr visz el a saját házamból , mert a kivitelező ugye majd tud intézkedni ha ezt megteszem,,,,,, mert ott a pénz és a hatalom.... szóval ennyi.... Köszönök mindent!

drbjozsef # 2022.03.23. 12:56

Mi az új?

nolina13 # 2022.03.23. 11:54

Tisztelt bjozsef!
Nem más néven ugyanezen a néven......
És az más kérdés volt nem pedig ez!
Azóta változott az ügy , teljesen más most a helyzet és másra irányult a kérdésem!
De azért köszönöm szépen annak aki próbál segíteni!

drbjozsef # 2022.03.23. 11:04

nanemaaa,
Ez a kérdés már több másik topikban ki lett vesézve más név alatt...

nolina13 # 2022.03.23. 10:49

Kedves nanemaaa!
Fogadtam ügyvédet aki 2 évig húzta az időt,,,ígérte, hogy minden jár pereskedjünk. Aztán amire bekerültünk a bíróságra próbált sarkalni az egyezségre amiben én bele is mentem volna ha mindketten engedünk. Viszont a kivitelező semmit nem enged , se kötbér se hibás teljesítési kötbért nem hajlandó fizetni.
Köti az ebet a karóhoz,.... Azt mondta ügyvédem , hogy ha nem megyek bele az egyezségbe természetesen abba amit csak a kivitelező hajt , ami neki jó és tök mindegy, hogy mi járna nekem , akkor ő nem vállalja tovább,,,hát így is tett....itt hagyott a legnagyobb szarban....
Most se ügyvédem, se házam, se pénzem nincs. Ezért gondoltam arra , hogy beköltözöm és lesz ami lesz de én nem fogok 1 ft-ot sem többet fizetni a kivitelezőnek holott ő tartozik nekem a sok kötbér összegével.

nanemaaa # 2022.03.23. 10:18

A megoldás a kivitelezési szerződésben lenne. De mivel magával a kivitelezővel építesz közösen, gyanítom, hogy vagy nincs is szerződés, vagy olyan nagyvonalúan kezeli a teljesítési követelményeket, hogy azokból nem sokra fogsz menni. Mindenesetre legjobb lenne egy ügyvédet fogadnod, és neki bemutatnod minden iratot, ami az építkezéssel összefüggésbe hozható. Mivel már a leírtak szerint nagyjából készen van a ház, így műszaki ellenőr fogadást nem ajánlok, nem is vállalná el utólag senki.
Nem lesz egyszerű dolgod a bizonyításokkal, egyelőre a kivitelező kényelmesen érezheti magát.

nolina13 # 2022.03.23. 09:24

Tisztelt Hölgyem / Uram!

Segítséget szeretnék kérni!
Kivitelező nem adja birtokba a házam már 3 éve , vita alakult ki kettőnk között!
Hibás teljesítés, számlázási vita! Sajnos nem tudunk megegyezni!
Nem hajlandó kötbért se hibás teljesítési kötbért fizetni.
Albérletben lakom plusz fizetem a hitelt is .A szerződést felmondta de nem adja birtokba az épületet.
Már azon gondolkodom, hogy beköltözöm de mivel a közmű nincs a nevemen mi t tudok tenni? Talán ha beköltözöm és nem szeretné ha az ő nevén lenne a közmű mert ugye azt ő fizeti akkor birtokba adná nekem. De így meg megbüntetnek ha lakhatási engedély nélkül költözöm be? Az ikerház egyik fele az enyém a másik fele a kivitelezőé és ő már bent lakik 3 éve.
Társasházzá alakítás nem történt meg , csak csak használati megállapodást kötöttünk. Nem tudom már kihez forduljak! Nagyon el vagyok keseredve!
Ebben szeretnék tanácsot kérni !

Nagyon szépen köszönöm!

Majordomus # 2022.03.23. 08:35

Úgy érted hogy a képviselő pereskedik a társasházzal?

Fogadhat ügyvédet a saját költségén,ilyenkor a társasház az ellenérdekü fél,akkor nem ő képviseli.
Erről a közgyűlésnek kell döntenie.

frozen # 2022.03.22. 22:19

Jav.: 2021. I. törvény: 5/A. § * Ez a törvény 2022. június 1-jén hatályát veszti.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

frozen # 2022.03.22. 22:09

osztap:
E szerint még a 2020. évi I. törvény alapján nem:
https://brainhaz.hu/covid19
Valahol olvastam, nem találom.
Majordomus:
,,De ha nincs a napirendben, akkor nem is lehet elmondani..." (Vegyes/Egyéb ügyek)

A társasházkezelő fogadhat ügyvédet, ha a társasház az alperes, valamint képviselheti a társasházat a bíróságon?
Erről nincs közgyűlési határozat, elmondása szerint pedig meg kellett volna szavazni. Nem tulajdonos.
Köszi

Majordomus # 2022.03.22. 20:46

A "különfélék"-re gondolt.
Nem kötelező,itt olyan felvetések vannak ami nem igényel közgyűlési döntést. Elromlott a zár a 8.emelrten.csúszik a lépcső stb.

Nincs jelentősége,mert ebben a pontban határozat nem hozható.

Szóval ettől még "étvényes" a Meghívó.

osztap # 2022.03.22. 20:40

frozen,

Társasházi közgyűlést lehet már tartani jogszerűen,
502/2020. (XI. 16.) Korm. rendelet 11. § (1)
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

kötelező Vegyes ügyek napirendi pont
Mi írja elő, hogy kötelező?

frozen # 2022.03.22. 15:17

Üdv!

Társasházi közgyűlést lehet már tartani jogszerűen, a veszélyhelyzet tudtommal 2022. június 1-ig tart?

Ha a közgyűlési meghívóban nincs a kötelező Vegyes ügyek napirendi pont, az érvényes?

Köszönöm

Hapciusz # 2022.02.18. 06:09

drjózsi,

egyetértek sajnos.
Nekünk 4 évbe tellett hogy egy szabálytalanul működő zajongó, büdösítő vállalkozást bezárjanak. A ptk nem ember-meg fogyasztóbarát, hanem az erősebb kutya b... k elven évekig elhúzódó, kifárasztásos módszeren alapul, ahol általában a tisztességesebb húzza a rövidebbet. Nagyon nehéz ma Magyarországon érvényesíteni az alapvető emberi jogokat is.

Majordomus # 2022.02.16. 16:28

Csak a lényeget nem látom a beírásokban...

Mit nyilatkozott a felső lakás tulajdonosa????

Zoltanuss # 2022.02.16. 09:22

Szomorú...

ehhez is kell a fenti lakó eléggé konkrét hozzájárulása.

mivel a jelenlegi lakók albérlők”, azaz bérlők.
A tulajnak csak lehet erre ráhatása, hogy megtegyék.
Ha nem le is út fel is út.

A két bérlő között meg lehet tenni, az alsó is hozzájárul a költségekhez. Vagy nem.

Ja hogy ilyen esetek , meg ezer más ok miatt MO.-on nincs és nem is lesz vállalkozói bérlakás.

Csak a választási ígéretekben dobják bé arra fogékony választóknak.