Társasházak jogásza!


isolated # 2022.03.27. 15:22

Kovács Béla Sándor, senkinek nincs még bejegyezve a tulajdonjoga a vásárlók közül. A 966/10000 tulajdoni hányad valamilyen két másik cég nevén van, amelyeknek a székhelye ugyanott van, mint amelyikkel a szerződést kéne kötni mint eladó.

Osztap, igen, köszönöm ezt a linket megtaláltam én is azóta, itt írják, "Az előzetes alapítás lehetősége elhárítja az alapítás előtt a tulajdonostársak megegyezésének hiánya miatt felmerülő alapítási akadályt." Tehát ez a része nem gond.

Nekem is úgy lenne leginkább megnyugtató a dolog, ahogy javaslod. Ők eddig azt állították, hogy az már garancia, hogy csak a műszaki átadás után kell a 20%-ot kifizetni. Gondolom ezzel legalább a kivitelezői problémák ellen be lennék biztosítva.

De a használatbavételi még tényleg nem tiszta számomra, hogy ez mekkora kockázat. Ezzel milyen gyakran van probléma?

A többi esetben amiről hallottam, mindig az volt a gond és azért nem alakult meg a társasház, mert a kivitelező lelépett, ami nem tudom mit jelent pontosan.

Ha jól értem akkor 15 nap alatt megvan a használatba vételi engedély a műszaki átadás után, ha minden simán megy. Ha komoly műszaki hiányosságok lennének, akkor a műszaki átadás sem történne meg, vagy nem jól gondolom?

Pénzügyi probléma lehet még akadálya a használatbavételi engedély kiadásának?

A szerződéstervezet ténylegesen kitér arra, hogy ha eladón kívüli okból osztatlan közös maradna a ház, akkor is ugyanannyi marad a vételár. Arról még nem tudok semmit, hogy mi van ha eladó hibája miatt marad osztatlan közös.

Lehet egyáltalán felhozni hogy én a használatbavételi engedély megadása után fizetném csak ki a maradék 20%-ot? Ez bevett szokás? Mindenkinek megint nagyon köszönöm a választ!

Majordomus # 2022.03.27. 15:15

Ha megteheti!
Mármint hogy utólag fizessen.

osztap # 2022.03.27. 14:51

isolated,

Az előzetes alapítás tényének feljegyzéséről érdemes elolvasni:
http://www.kozoskepviselot.hu/?…
A kulcsmondat: „A feljegyzést követõen az épület felépülte után a használatbavételi engedély alapján a földhivataltól kérhetõ a társasház végleges bejegyzése.

Alább azt írtad, hogy a vételár kifizetése a műszaki átadáshoz van kötve (80% előtte, 20% 15 napon belül utána). Gondolom, a ház elég nagy ahhoz, hogy építési engedély és használatbavételi engedély kelljen. Szerintem a kockázat az, hogy ha a műszaki átadás után nem adják meg a használatbavételi engedélyt, akkor Neked lesz egy telekben meg a rajta levő nagy kupac téglában közös tulajdonod. Lakásod (jogilag) nem lesz.

A műszaki átadás azt jelenti, hogy a beruházó átveszi a házat a kivitelezőtől. Nyilván a beruházó meg kéne, hogy nézze, hogy a felépült épületre szerinte ki fogják-e adni a használatbavételit, de annak kiadását nem ő dönti el. Ha a hatóság nem adná meg, akkor természetesen perelheted a beruházót, akitől vetted, de a pénzt már kifizetted neki. Szerintem biztonságosabb lenne a 20%-ot a használatbavételi kiadása után megfizetni. Ha az már megvan, a többi "csak" papírmunka, és a meghatalmazások miatt a beruházó tud intézkedni.

Majordomus # 2022.03.27. 10:06

Nem jön ki a matek...

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.27. 07:39

Jelenleg amúgy az ingatlan 9034/10000 tulajdoni hányada van az eladó/beruházó tulajdonában.

A lakások 90%-a el van adva már.
Ez a kettő egyszerre aligha igaz.

Majordomus # 2022.03.26. 20:17

Na erről beszéltem...

isolated # 2022.03.26. 20:07

Ja közös költségről. Valóban van ilyen is a szerződéstervezetben: "Vevő tudomásul veszi, hogy a Társasház bejegyzését követően az Eladó az esetlegesen még el nem adott, és nem is használt, illetve nem hasznosított lakások után nem fizet közös költséget."

isolated # 2022.03.26. 20:00

Nagyon köszönöm a válaszokat megint.

Drbjozsef, Majordomus: Ez van a tulajdonlapon feltüntetve, a III. részben:

"9. bejegyző határozat, érkezési idő: xxxx/2017/xx.xx.xx
Társasház előzetes alapításának ténye
jogosult:
név: Beruházó cég neve
cím: Beruházó címe"

Ez akkor mit jelent pontosan? A lakások egyelőre nem rendelkeznek helyrajzi számmal, használatbavételi engedély még nincs, csak ez az "előzetes alapítás ténye" van meg.

És akkor így milyen kockázat marad, ami nem az eladó hibája lenne?

Jelenleg amúgy az ingatlan 9034/10000 tulajdoni hányada van az eladó/beruházó tulajdonában.

A lakások 90%-a el van adva már.

drbjozsef # 2022.03.26. 13:25

nanemaaa,

Jogos, egyterű teremgarázs beállóhelyet nem, de a beruházó azt is nevesítheti külön az alapító okiratban, és eladhatja a teremgarázs hányadot hozzárendelt használati joggal. Lényegében ugyanaz a társasház szempontjából : nem tud rendelkezni a közös területével.

Majordomus # 2022.03.26. 10:25

Nane...
Elvileg.
Nekem 3 db van albetétesitve!

Majordomus # 2022.03.26. 10:24

Az 1/1 alapitás arra jó,hogy a beruházó érvényesitse az akaratát pontosabban az érdekeit.
Olyan képviselő választása aki nem cseszegeti a garanciális javitásokkal,és nem kell közös költséget fizetnie az el nem adott lakások után.

nanemaaa # 2022.03.26. 10:22

Parkolót nem lehet albetétesíteni, csak helyiséget, önálló rendeltetési egységet.

drbjozsef # 2022.03.26. 10:18

isolated,

Biztos nincs bejegyezve a társasház?

Azt még nem létező épületre is lehet, sőt, a beruházók bőven a műszaki átadás előtt meg szokták csinálni, mert akkor 1/1-ben ők döntenek, és ez elég jó arra például, hogy a teljesen etikátlanul és jogilag is határeset módon a parkolókat albetétesítsék, és külön eladják, holott annak a közösség tulajdonába kellene kerülnie. Vagy valami más trükkre alkalmas.

Majordomus # 2022.03.26. 10:15

Isolated
Határozat? Akkor tapsikolj örömödben. Be van jegyezve a társasház!

Máris egy sor kérdésed megoldódott.
Mivel egyszenélyi alapitásu a társasház a beruházó a főnök amig a tulajdonosok többségbe nem kerülnek.
Az 5 % változás azért jó sok pénzedbe kerül ha nagyobb lesz a terület és akkor is ha kisebb(eladásnál).

isolated # 2022.03.25. 23:37

Értem, köszönöm.

A társasház bejegyzési kérelemről: ez a tulajdoni lapon a III. részben szerepel (nem tudom az mit jelent pontosan, hogy III. rész), nincs olyan feltüntetve hogy széljegy lenne. Vannak széljegyek is de ez nem azok között volt felsorolva. Bejegyző határozatként van feltüntetve ehelyett.

A kockázatról, amit említesz: van a szerződéstervezetben mindenféle meghatalmazás, ez vajon csökkenti ezt a kockázatot?

Meghatalmazás: amennyiben a földhivatal nem jegyzi be a társasházat, akkor visszavonhatatlanul meghatalmazom az eladót, hogy a bejegyzésre alkalmas alapító okiratot stb kialakítsa, módosítsa stb., teljes jogkörrel való képviselet ebből a célból stb.

Aztán van még egy másik hozzájárulás: a szerződés aláírásával beleegyezem, hogy az alapító okirat szabadon módosítható a tulajdonjogom bejegyzése előtt. Kivétel: az ilyen egyoldalú módosítás a lakás alapterületét természetesen nem érintheti 5%-nál nagyobb mértékben. És ezen túl (ami nem probléma a lakás alapterületét illetően) bármilyen módosításhoz maximálisan meghatalmazom az eladót. Kötelezettséget vállalok arra hogy kiadom ezt a meghatalmazást. Stb. Ha pedig a szerződést is módosítani kell az alapító okirat módosítása kapcsán, akkor megintcsak kötelezettséget vállalok a szerződés módosítására, és szerződést szegek, ha megtagadom.

Az eladónak maximális joga van még az SZMSZ elfogadására és a közös képviselő kinevezésére.

Szóval, ezek a kikötések csökkentik a kockázatokat? Akkor egyéb jelentős kockázat ezen a ponton már nem szokott jellemző lenni, az átadás előtt ennyire közel?

Majordomus # 2022.03.25. 22:39

A földhivatalban széljegyként szerepel a társasház bejegyzési kérelme.

Ilyen meghiusulási ok lehet, ha valamelyik tulajdonos nem irja alá az Alapitó Okiratot.!

Akkor nincs társasház.
A használatbavételi engedély feltételeinek a megteremtése az eladó feladata műszakilag és jogilag is;de aláirni nem tud helyettetek.
A kockázat az hogy nem mindenki irja alá az alapitót de ez minimális; mert az már csak a közös és külön tulajdon felsorolása,abba talán senki nem köt bele.

isolated # 2022.03.25. 20:38

Köszönöm mindenkinek. Nem tervasztalról venném. Gyakorlatilag majdnem kulcsrakész állapotban vannak a lakások. A lakásban amit megtekintettem, a laminált padló még hiányzik, kb minden más a helyén van már. A műszaki átadás is elvileg már hamarosan meglesz.

A szerződéstervezet szerint, ha az eladón kívülálló okból hiúsul meg a társasház bejegyzése, akkor a vételárért osztatlan közös tulajdont kapok. Milyen eladón kívülálló okok lehetségesek? Ha műszaki oka van annak, hogy nem adják ki a használatba vételi engedélyt és emiatt nem jegyezhető be a társasház, akkor az az eladó hibája?

Drbjozsef: Sajnos számomra nem egyértelmű a szerződéstervezetből, hogy a társasházzá alakulás előtt vagy után kell fizetni. A műszaki átadáskor gondolom még nem kell jogilag társasháznak lennie?

Zoltanuss: 80%-ot kell kifizetni a műszaki átadás előtt. A maradék 20%-ot utána, 15 napon belül.

Majordomus: Van már ilyen a földhivatalban a tulajdoni lapon: "bejegyző határozat, érkezési idő: 2017. xx. xx.
Társasház előzetes alapításának ténye" Ez jelent bármit?

A szerződésben az lenne, hogy miután kifizettem a maradék 20%-ot, az ügyvéd intézi 5 napon belül a letétben levő tulajdonjog bejegyzési engedély alapján a tulajdonjogom bejegyeztetését, és feltétele hogy már társasház legyen a ház, mert a tulajdonjog a konkrét társasházi albetétre vonatkozik.

Végül is mi a legnagyobb kockázat ha így, a lakás majdnem kulcsrakész állapotában kötöm meg az adásvételi szerződést? A műszaki átadást is most tavaszra ígérik.

frozen # 2022.03.25. 20:21

Szomorú örökös:
Bocsi, rendben, de nem hiszem, hogy úgy hívnak; de egyébként te hívhatsz bátyónak... (:
A társasházkezelő is vállalkozó, akkor elvileg vizsgálhatná a NAV?
Van számlaadási kötelezettsége a társasház felé szerintem.
Arról nehéz mélyen hallgatni, ami még meg sem történt. Csak neked még egyszer: a per ebben a szakaszában még nincs ítélet, tehát nem tudom miről hallgatnék. Ügyvéd hiba > eljárási hiba miatt > másodfok érvénytelenítés > I. fok új eljárás > új határozat > új tárgyalás majd valamikor. Sajnos ez ilyen lassú. + Pandémia, tárgyalást nem lehetett tartani, határidők, ítélkezési szünetek, fellebbezés.
""tehát azért is tök felesleges volt kattognod""

Különben meg Majordomus véleményére lennék kíváncsi...

Köszi

Majordomus # 2022.03.25. 14:43

Sajnos még ma is kockázatos tervezőasztalról lakást venni,még akkor is,amikor már áll az épület.

Mi ezt átéltük a családban. 2019.aug.31 helyett 2020.februárban adták át a lakást,a vészhelyzet kihirdetése előtt 3 héttel.
De örültünk hogy be tudtunk költözni....
Ráadásul korrekt épittetővel volt dolgunk,akinek viszont kevésbé korrekt kivitelezővel.

Engem nem vigasztalna hogy világhirű lesz a lakásom valamikor amibe nen yudtam beköltözni.

Zoltanuss # 2022.03.25. 09:54

iso... nak !
ha én megvennék egy újépítésű lakást mielőtt még kész van, mi van ha nem sikerül a használatba vételi engedély beszerzése az építtető részéről, úgy hogy én kifizettem a teljes vételárat?
a használatba vételi engedély egy építés jogi procedura eredménye. Ha beenged az építő költözzél be ! Biztos ami biztos !

Esetleg valamit félreértek és nem kell kifizetnem a teljes vételárat így, csak egy részét?
A résztől függ. ha nagy az elmaradás az építető megköszöni az eddigi finanszírozást és másnak.... más naivnak adja el a részedet. A pénzed pedig majd valamikor visszakapod.
Több esetről hallottam, hogy ilyenkor aztán évek múlva se lett használatbavételi engedély, és így társasházzá alakítás sem, maradt az egész (!) ház osztatlan közös tulajdon. Ilyenkor akkor nem kell kifizetnem a teljes vételárat?”?

Amikor a szerződést kötöd a ház még csak a tervező asztalon van.... tehát csak egy virtuális valami. Úgyan így a vételár is csak egy igérvény.
A ház... benne az egyedi lakások mire készen lesznek általában szerényebbek az igéretnél... a vételár pedig majd mindig felfelé megy. Csak az a kérdés mennyit ,

Vigasztaljon, hogy a híres sidney -i opera 12 x annyiba került mint amit az építésztervező prognosztizált. Ezért meg se hívták az átadóra . Szegény azóta már meghalt.... de az építmény sok egyéb ok miatt is világhírű lett !!

Zoltanuss # 2022.03.25. 09:36

isolated !
Ennyi mondat kérdőjellel a végén, sőt van ahol kettő is.
Sőt :
Konkrétan, ha én megvennék egy újépítésű lakást” Tehát még nem vetted meg. Akkor jobb ha elveted a gondolatot és a biztosra mész.
Azaz készpénzért veszel lakást, akár használtat akár újat. Olyan ami azonnal beköltözhető. De azok lényegesen drágábbak.

Az ilyen az un. tervező asztalról történő vétel csak erős idegzetűeknek való.
Sok buktató sok meglepetéssel !

Majordomus # 2022.03.25. 09:00

Bizakodni kell. Ha már van Alapitó Okirat akkor elindul a bejegyzési folyamat.

drbjozsef # 2022.03.25. 06:40

Ilyenkor akkor nem kell kifizetnem a teljes vételárat??

A vételárat a szerződésed szerint kell kifizetni.
Ha a abban az van, hogy társasházzá alakulás után, akkor úgy. Ha nem, akkor nem úgy.

isolated # 2022.03.25. 03:08

Kedves mindenki!
Érdeklődnék, hogyan működik újépítésű ingatlanoknál a társasházzá alakítás. Konkrétan, ha én megvennék egy újépítésű lakást mielőtt még kész van, mi van ha nem sikerül a használatba vételi engedély beszerzése az építtető részéről, úgy hogy én kifizettem a teljes vételárat? Hiszen értékcsökkentő, ha osztatlan közös tulajdonban van a lakás és én társasházi lakásért fizetnék, nem osztatlan közösért! Egyáltalán hogy lehetnek ilyen problémák?!
Esetleg valamit félreértek és nem kell kifizetnem a teljes vételárat így, csak egy részét?
Azt sem értem, hogy mikor nem sikerül a használati engedély beszerzése, társasházzá alakítás. A konkrét esetben tudom hogy az alapító okirat már elkészült de azért ez nem elég önmagában. Ha műszaki probléma van és amiatt nem lenne használatba vételi engedély és társasház akkor nem kell kifizetnem a teljes vételárat vagy igen?
Attól kevésbé félek hogy lelép a kivitelező, de persze ez is érdekelne, hogy akkor mi van. Több esetről hallottam, hogy ilyenkor aztán évek múlva se lett használatbavételi engedély, és így társasházzá alakítás sem, maradt az egész (!) ház osztatlan közös tulajdon. Ilyenkor akkor nem kell kifizetnem a teljes vételárat??
A konkrét esetben 80%-ot kell előre fizetni, a műszaki átadás után a maradékot.

Szomorú örökös # 2022.03.24. 22:57

frozen

Fontolgatom a ügyészséget inkább, meg a NAV-ot. Csak a NAV-nál azt mondták, hogy csak a ,,vállalkozót" vizsgálnák.

Naná, hogy csak őt. Ezen miért is csodálkozol? Neki van számlaadási kötelezettsége, te ezért kattogsz, nem?

Ez az a per, Z.ecsém: másodfokon hatályon kívül helyez; I. fok új eljárás, új határozat; tehát van igazam.

Szerintem nem hinném, hogy bárkit itt nevén kellene szólítgatni csak úgy, a magad kedve szerint. Előbb ha te is tisztességesen bemutatkozol, akkor fogadom el. Egyébként meg közel bő másfél év után tartasz itt, nagyon kitartó vagy. De még mindig az a sok-sok tömény marhaság - szándékos egészségkárosítás, stb. - úgy látszik, hogy nem állta meg a helyét a bíróságon. Az eredeti állapotra történő visszaállítást sem rendelte el a bíróság - talán nem véletlenül - tehát azért is tök felesleges volt kattognod. Ezekről ugyanis mélyen hallgatsz, ahogy elnézem.