Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


Glodics # 2017.02.06. 18:15

Köszönöm a válszokat. Kiötlöttem egy verziót, de ebben is vannak anomáliák. Tehát. Ami hozzá van épitve most egy 97 m-es lent leirt alapzatbol falból álló épitmény. Én az egyik falat beljebb hozom úgy hogy a belső légköbméter 100m3 alatt legyen, és azt első körben melléképület cimen futtatom (egyébként is késöbb akartam a belső felét befejezni) a maradékból nyitott teraszt hagynék. Jan 1 töl erre elvileg nem kell semmi terv v bejelentés. Egyébként a jogszabály nettó m3 értéket ir ebbe mi tartozik bele? Ki birnék hozni pl egy 3,59 es részt plusz a 3,5*9 es igen nagy nyitott terasz. Majdan ha anyagilag is beérek a belső befejezésre kérhetek az addig garázsként szolgáló épitményre emberi tartózkodásra szolgáló létesitményként hatósági bizonyitványt? Elvileg szerkezetileg meg fog egyezni a főházzal.
Nem szeretem a kiskapukat járni de amint mondtam beleszerettünk az elképzelésünkbe... Sajnos kénytelen vqgyok ilyeneken gondolkozni

Glodics # 2017.02.06. 18:16

A számok nem igaazán sikerültek. 9 szer 7 méter és 3,5 ször 9 méter

eszmilan # 2017.02.06. 21:38

Kedves Fórumozók!

Az alábbi kérdéssel állnék elétek:

Aki építésügyekkel foglalkozik, annak köztudott, hogy 2017. január 1-jével a meglévő, nem műemlék 300m2 hasznos alapterület alatti épületek bővítése is bekerült az Étv. szerint az egyszerűsített eljárás hatálya alá.

Na most nálam adott egy meglévő nem műemlék épület, amit szeretnék bővíteni, úgy, hogy befoglaló térfogata változik, tartószerkezetet érint az építési tevékenység, bővítés után sem lenne 300m2.

Mai napon telefonon folytattam beszélgetést a körzetes építésügyi előadómmal, amikor is nekem azt mondta, hogy hiába rakták bele az Étv-be ezt a kiegészítést, ők az irodavezetővel egyetértésben a 312/2012. szerint úgy értelmezik a jogszabályokat, hogy az én építési tevékenységem márpedig akkor is építési engedély köteles, és ha a fejem tetejére állok, akkor sem fogják másképp gondolni.

Kérdezném, ilyenkor mit lehet tenni?

Nem szeretnék fellebbezgetni, perelni, hasonlókat, de nincs ilyenkor valaki, aki megmondja nekik kerek perec, hogy mi a helyzet?

Vagy tényleg én nem tudok magyarul és értelmezem rosszul a nem túl bonyolult jogszabályi szöveget?

Az ügyintéző javaslatára beadtam nekik Építésügyi hatósági szolgáltatásba is a kérdésemet ÉTDR-en keresztül, de előre biztatott, hogy nyugodtan adjam csak be, majd ugyanezt visszaírják rá.

Nekem igazából nem lenne gondom azzal, hogy engedélyre beadjam, mert igazából szerintem így utánaolvasva biztonságosabbnak is tűnik, mint az új jogszabályok szerinti bejelentés, de azt meg nem szeretném, hogy ülnek rajta 15 napot, aztán megszüntetik az eljárást, mert tényleg bejelentéshez kötött.

Ha valaki tud valami jó tippet, annak nagyon köszönöm!

nanemaaa # 2017.02.07. 07:26

eszmilan
Ha lakóépületet akarsz lakóépület céljára bővíteni, akkor nem kell rá engedély, csak egyszerű bejelentés. Javasolom, hogy keresd az építésfelügyeleti hatóságot (járási hivatal), mert az egyszerű bejelentések ellenőrzése rájuk tartozik.
Ha szerintük is egyszerű bejelentés alá esel, akkor az építésügyi hatóság akár a feje tetejére is állhat. Egyébként mi a fenének akarnának minden áron engedélyezgetni olyat, ami nem engedély köteles. Megjegyzem engedély nélkül végezhető építési munkára építési engedély a jogszabályok keretei között nem is adható.

nanemaaa # 2017.02.07. 08:11

Micsoda magabiztosság a tényállás teljes ismeretének hiányában! Grat. :(

Nem biztos, hogy hülye a hatóság, legfeljebb ők ismerik a teljes tényállást.

eszmilan # 2017.02.07. 09:50

Köszönöm válaszaitokat!

Az előbb felhívtam az illetékes építésfelügyeleti hivatalt, ahol azt a tájékoztatást adták, hogy ne foglalkozzak az építésüggyel, mondhatnak amit akarnak, töltsem fel a kiviteli tervet az e-naplóba, és innentől kezdve az építésügy nem is fog tudni az egészről, mert nem hozzájuk kerül, hanem az építésfelügyelethez.

Egyébként az egész építési tevékenység arról szól, hogy lerohadtak a gerendák a tetőről, a cserepek is törnek folyamatosan, és ha már megcsináltatom, akkor olyan geometriával szeretném megcsináltatni, hogy a későbbi tetőtér-beépítést tegye lehetővé, ne kelljen bujkálni a tetőtérben.

Viszont amit elfelejtettem az embertől megkérdezni, és most nem is tudom, de ti hátha tudjátok, hogy ha elkészült az építési munka, akkor kell-e használatbavételt kérni, ha kell, akkor melyik eljárás szerint és melyik hivataltól (építésügy, építésfelügyelet)?

Az előző építkezésemben a használatbavétel tudomásulvétele volt az eljárás. Na, ott sem akarták egykönnyen tudomásul venni a dolgot. Kiírtak mindent, amit csak tudtak, hiánypótlás, felület színezés, közútkezelői hozzájárulás (tetőtér-beépítésről beszélünk).

Bea1 # 2017.02.07. 10:08

Kivett zártkerteknél engedélyköteles-e a fóliasátor?

nanemaaa # 2017.02.07. 11:06

Bea1
Nem.

nanemaaa # 2017.02.07. 11:07

eszmilan
A jelenlegi szabályok szerint az épület elkészültét követően hatósági bizonyítványt kell kérni az építésfelügyeleti hatóságtól.

Bea1 # 2017.02.07. 16:02

Köszönöm a válaszod! :)

Komolyan? 800 nm-re akár 600-at is rakhatok? Esetleg te lehet csípőből tudod a jogszabályt is?

Ugyanilyen fóliasátor pedig engedélyköteles termőföldön?

Bea1 # 2017.02.07. 16:07

Illetve az is érdekelne, hogy külterületi, út és árok közötti szántót körbekeríthetek-e betonoszlop-drótháló kerítéssel? Mivel út megy közvetlen mellette, ezért ez gyakorlatban senkit sem akadályozna, egyébként is ezen úton közlekednek a munkagépek.

Bea1 # 2017.02.07. 18:09

Köszönöm a segítséget, hasznos volt!

MajorDomus # 2017.02.07. 19:59

Mit akarsz épiteni?

Bea1 # 2017.02.08. 03:44

Fóliasátrat, csak nem volt tiszta, hogy éptésiengedély-köteles-e külterületi kivett zártkertekben, vagy szántón.

nanemaaa # 2017.02.08. 06:42

Sehol se kell rá engedély. És már méretkorlátozás sincs január 1. óta.
A kerítés építése sem. Ha helyi építési szabályzat nem tiltja, szabadon építhető.

Bea1 # 2017.02.08. 07:28

Úgy legyen!

Köszönöm szépen a segítséget!
:)

MajorDomus # 2017.02.08. 20:52

de maradj a telkeden belül.

eszmilan # 2017.02.14. 10:01

Kedves Fórumozók!

Tegnap megjött az építésügytől a hatósági szolgáltatás, amiben leírták, hogy az Étv szerint bejelentés köteles az építkezésem, nem kell rá engedély. Csak akkor mit kötötték az ebet a karóhoz telefonban, nem tudom, leírni már nem merték, pedig hogy mondták, hogy adjam be nyugodtan, majd ugyanazt leírják.

Továbbá írták ezt, amit alább bemásolok. Szeretném kérdezni, hogy egyszerű bejelentési eljárásnál ehhez van-e jogalapjuk, mivel én úgy tudom, hogy ez az irat, amit ekkor kiállítanak, az nem kell részét képezze a bejelentési dokumentációnak. Vagy ezt úgy kell értelmezni, hogy ha ezt a településképi dolgot nem csinálom meg, akkor az önkormányzat fog külön hőbörögni, független az építésfelügyelettől?

Tájékoztatom továbbá, hogy a településképi bejelentési eljárásról szóló 9/2013. (III.29.) Önkormányzati (2. kerület) rendelet előírásai szerint :
A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012.(XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm.r.) 26/B-26/D.§ -ai szerinti településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni

MajorDomus # 2017.02.14. 22:56

Van

nanemaaa # 2017.02.15. 06:38

eszmilan
Az egyszerű bejelentés a kiviteli terv elkészültét és az elektronikus építési naplóba történő feltöltését jelenti. Ehhez az építésügyi hatóságnak semmi köze, az építésfelügyeletre tartozik. Viszont a terv készítése során valamennyi rá vonatkozó szabályt be kell tartani és a településképi bejelentést is meg kell tenned. A szabályok be nem tartása szabálytalan építést eredményezhet, melynek következtében fennmaradási kérelem benyújtására is kötelezhetnek. Ez pedig onnan már építési ügy, eljárással, a végén bírsággal.
Ha viszont e településképi bejelentést nem teszed meg, akkor azért a polgármester (vagy a felhatalmazása alapján eljáró pl jegyző) büntethet meg.

MajorDomus # 2017.02.15. 19:21

60 ezef ft!

eszmilan # 2017.02.15. 21:43

Még két kérdés jutott eszembe, hátha tudjátok rá a választ.

Az épületem talajmozgás-veszélyes területen helyezkedik el, ezért az előző, 2013-as bővítésemkor az engedélyeztetési fázisban az építésügy a Bányakapitányságot, mint szakhatóságot kereste meg hivatalból, hogy döntsön, ők meg Talajvizsgálati jelentést kértek, és erre alapozva adtak hozzájárulást.

Abban az esetben, ha az építkezés bejelentési eljárásra kerül, akkor most nekem kell megkeresnem a szakhatóságot egy aktualizált jelentéssel?

Az előző építkezésemnél ezt nem lehetett volna elkövetni, mert abban az időben az volt a szabály, hogy csak a hivatal kereshette meg őket. Szerencsére pont van jogosultságom ilyen jelentés készítésére, úgyhogy plusz költséget nem okozna.

Második kérdés: akkor is kell hatósági bizonyítványt kérni (=használatba vétel) az építésfelügyelettől, ha a használatba vétel kapcsán az építési tevékenységből kifolyólag (tetőszerkezet-csere) nem kell szakhatóságot megkeresni (tűzoltó, ÁNTSZ, hasonló), illetve földhivatali bejelenteni valóm sem keletkezik?

nanemaaa # 2017.02.16. 06:44
  1. Igen
  2. Ha csak tető csere lesz, az eredeti méreteknek megfelelően, akkor az átalakításnak minősül és semmiféle engedély, vagy bejelentés nem kell hozzá. Egyszerű bejelentés csak új lakóépület építésénél, vagy meglévő bővítésénél van. Ezekre viszont kötelező megkérni a hatósági bizonyítványt, mert ha 10 éven belül nem kéred meg, akkor lebontatják az egészet. Halogatni sem érdemes a hatósági bizonyítványt, mert minél később kéred meg, annál többe kerül. A 9-10. évben már 1,4 millió forint! Így hát érdemes lenne tisztáznod, mit is szeretnél valójában. Bár ha a hatóság azt írta, hogy bejelentés, akkor valószínűleg mégis csak bővítés is szerepel a tervek között.
eszmilan # 2017.02.16. 10:52

Azért bővítés, mert a tető el lesz bontva, és más geometriában épül vissza. De onnan indul a dolog, hogy a tetőt le kell cserélni, és ha már csere, akkor úgy épüljön meg, hogy a későbbi beépítést lehetővé tegye.

nanemaaa # 2017.02.16. 14:30

Akkor most már mindent tudsz.