Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


nanemaaa # 2017.05.11. 05:36

makkosman
A kérdés még mindig az, hogy járás székhely települési jegyzőről, mint építésügyi hatóságról, vagy illetékes járási építési hatóságról beszélünk. Mert csak az utóbbinak van rá hatásköre.
Határozattal kötelezhet, nem teljesítés esetén végrehajtási bírságokkal kikényszeríttet, vagy végső esetben hatósági végrehajtás keretében kirendel egy kivitelezőt, akivel a munkát a kötelezett költségére és veszélyére elvégezteti.

nanemaaa # 2017.05.11. 05:33

padarem

  1. Nincs készen, magad is írtad.
  2. A tényleges használatbavételtől.
  3. Lényegében semmilyen. Nem.
  4. Csak, ha minden építésügyi jogszabálynak megfelel, vagy szabályossá tehető.
  5. Bármivel, ami igazolja az állítást. Tanúk, fotók, számlák...stb.
makkosman # 2017.05.11. 04:29

Igen, több mint 10 év telt el. Ugyanis szóltunk 10 éven belül, és azt hittük, hogy szabályossá varázsolják, de nem tették. (szomszéd tulaj) A veszély az állékonyságot és a vagyonbiztonságot veszélyezteti. Még csak kisebb jelei vannak, de közép vagy hosszú távon nem fog működni, hogy a csapadékvíz a ház alá folyik. Naivan várakoztunk, és már két éve levelezget az építési hatóság velünk és velük. Jó játék, de azt hittem, azért van a hatóság, hogy az állampolgárokra vonatkozó szabályokat betartassák. Nem tudom, mire várnak. Miért kéne bíróság egy ilyen hatóságilag megoldható ügyre. Vagy felhívják a tulajt, bocs felszólítják, hogy ezt és ezt kell megcsinálni. És, ha nem hajlandó?

MajorDomus # 2017.05.10. 21:15

Tanukkal

padarem # 2017.05.10. 16:39

Tisztelt Fórumozók!

A következő problémában szeretném a segítségeteket kérni.
Van egy családi ház, amit édesanyámék építettek. A tervrajztól eltértek, bővítették plusz épülettel más a tető formája és a szobák is másképp lettek falazva. Nem új építésű ház, hanem bővítették, akkor arra meg is kapták az engedélyt.
Az épület nem lett befejezve, hiányzik a színezés és apróbb munkálatok. Akkor a család építette építési napló nem készült.
Úgy döntöttünk szeretnénk eladni, viszont használatbavételi engedélyt nem kértek akkor a házra.
Olvastam hogy 10 évnél régebbi házra már fennmaradási engedélyt kell kérni.
A kérdésem:

  1. Mitől számít késznek a ház? ( fent írtam hogy hiányzik egy-két dolog.)
  2. Mikortól számoljam a 10 évet?
  3. Milyen jogi következményei lehetnek illetve kiszabható e még bírság?
  4. Jelenlegi állapotában megkaphatjuk e rá a fennmaradási engedélyt?
  5. A házban körülbelül 12 éve élnek milyen formában bizonyítható ez amit a hatóság is elfogadna?

A segítséget előre is köszönöm!

nanemaaa # 2017.05.10. 08:06

Kérdező111
Azt hiszem, nem értetted amit írtam. Az egyértelmű, hogy amire már volt engedélyed, azért utólag még egyszer nem büntethetnek. Hogy a hatóság hogyan számítja ki a bírságot, ennyi adat birtokában nem jósolható meg.
A fennmaradási engedélyezési eljárást a kérelem benyújtásakor hatályos jogszabályok alapján kell lefolytatni.

Amit én mondtam, mármint, hogy egy utólagos jogszabály változásnak nincs hatása a már kiadott engedélyre, azt jelenti, hogy ha az engedélynek megfelelően építkeztél volna, az akkor is szabályosnak lett volna tekintendő, ha közben jogszabály változik. Erre hivatkozva, mintegy áldozatnak beállítva magad, hogy azért tértél el a tervektől, már változtak a szabályok, enyhén szólva is legfeljebb önámításnak jó, a valósághoz sok köze nincs.

nanemaaa # 2017.05.10. 07:59

makkosman
Veszélyhelyzet elhárításánál nincs 10 év. Az már más kérdés, hogy milyen közvetlen veszély az, ami 10 éven túl is fenntartható úgy, hogy nem történik kár?
Minden esetre a járási építésügyi hatósághoz fordulhatsz hatósági intézkedés megtételére irányuló kérelemmel. Az eljárás illetéke 15 ezer forint.

MajorDomus # 2017.05.09. 19:46

Végig kell vinni!

eszmilan # 2017.05.09. 08:15

A kötelezési eljárásban le van írva, hogy kinek mit mikorra kell megcsinálni, különben ez meg ez lesz (általában pénzbírság ilyenkor). Ha tudomásodra jutott ez az ügy és rendelkezel is azzal a papírral amit kiadtak, akkor abban le van írva. Ha úgy látod, hogy nem történt meg, ami abban van, akkor a hatóságnak szóljál.

makkosman # 2017.05.09. 06:45

Nem szeretnék pert indítani, olyan szemét jogok vannak. És ha nem nyerek?
Ezeket a hatóságokat nem azért tartjuk, hogy az állampolgárok nem szabadon csinálnak mindent, hanem a törvényt betartatják. Mit jelent az, hogy kötelezési eljárást indított a szomszédos ingatlan tulajával. Tényleg kötelezi a szabálytalanságokat, vagy csak el levelezgetnek velük és velem?

MajorDomus # 2017.05.08. 19:51

Ezek szerint semmit!

Indits kártéritési pert!

makkosman # 2017.05.07. 15:53

Tisztelt Szakértő! Ha a házunk az építéshatóság szerint veszélyeztetve van (az állékonysága) a szomszéd telek terepszintjének feltöltése és az onnan a ház irányába gravitáló csapadékvíz miatt, mit csinálnak egy kötelezési eljárásban??? Az építésügyi hatóság mit tesz mit tehet ilyenkor?

makkosman # 2017.05.07. 15:49

Kedves Szakértő!Ha a ház állékonysága veszélyeztetve van a szomszéd felöli terepszint megemelése és a csapadékvíz rávezetése a házra miatt, hogyan kötelezik a szomszéd tulajt a kötelezési eljárásban? 10 év eltelt, de a veszélyeztetés fenn áll. Ilyenkor mit csinál az építésügyi hatóság? Köszönöm a választ!

MajorDomus # 2017.05.04. 21:26

Nem biztos!

Kérdező111 # 2017.05.04. 06:39

Tisztelt nanemaa!

Köszönöm a hozzászólást. Ezek szerint ha a földszinti falegyenig megépített melléképületre kaptam fennmaradási engedélyt, és a tető részre továbbépítési engedélyt, és a tető esetében a tervektől eltérően megnyújtottam az ereszt a saját udvarom felé, akkor ez esetben hogyan számolják ki az épületértéket és a bírságot? Tehát arra lennék kíváncsi, hogy vajon tető-felület-különbség alapján kell a bírságot kiszámítaniuk? És a készültségi fok ez esetben elvileg a jelenlegi állapot szerint ugyan 60% (hisz a tetőszerkezet elkészült), viszont a födémig megépített épületre (ami 40%-os készültségi fok a jogszabály szerint) már nem vonatkozhat a bírság véleményem szerint. Ezek szerint Ön szerint is a kettő közötti különbség, tehát 20% az a "készültségi fok", ami alapján kiszámíthatják a bírságot? Véleményem szerint nem szorozhatnak 60%-os szorzóval, hisz "csak a tetőszerkezet az, ami eltér az engedélytől".

(Egyébként időközben változtak a helyi építési szabályok, és azzal ellentétben, amit Ön írt, miszerint a későbbi jogszabályváltozások nincsenek hatással a kiadott engedélyre, a városunkban nem így történt. A hész megváltozott, ezért visszavonták az épületem engedélyét, hisz bevezették, hogy 40 méteren túl a telkek nem beépíthetőek. Ez kb. 7 évembe telt, mire az igazamat kijártam, miszerint a számomra kedvezőtlen változások nem befolyásolhatják az érvényes engedélyemet.)

Köszönöm szépen előre is az együttgondolkodását!

nanemaaa # 2017.05.04. 05:36

Az elkészült részre kaptál fennmaradási engedélyt és egyben a tovább építésre építési engedélyt. Azért már nem büntetnek meg, amire van fennmaradási engedélyed. Azért viszont simán, amit az óta építettél az engedélyedtől eltérően. A tervektől sosem "kellett" eltérned, a későbbi jogszabály változásoknak nincs hatása a korábban kiadott engedélyre. Egyébként ma már nincs kötelezés fennmaradási engedély kérelem benyújtására, legfeljebb felszólíthat rá az építésfelügyeleti hatóság, ha tisztázta a tényállást. Ennek viszont célszerű eleget tenni, mert ha nem nyújtod be a kérelmet, akkor kénytelen lesz elrendelni a bontást.

Kérdező111 # 2017.05.04. 00:35

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi problémám megoldásában szeretnék segítséget kérni. 1990-ben földszinti falegyenig megépítettem egy melléképületet engedély nélkül a lakóházam mögött. 2002-ben végleges fennmaradási engedélyt kaptam az épületre, és mivel mind az 1 évet, mind pedig a 10 évet igazolhatóan meghaladta az ingatlan építése és használatba vétele, bírság kiszabása nélkül megkaptam a fennmaradási és továbbépítési engedélyt (a tető még hiányzott). A tetőszerkezetet elkészítettem, azonban el kellett térjek a tervektől. A helyi építési szabályzat módosítása miatt, illetve a sok év alatt történt ügyintéző-váltások miatt újra fennmaradási engedély megkérésére köteleztek ezen épület kapcsán, mely során kérik, hogy tervezővel rajzoltassam meg a jelenlegi valós tetőszerkezet és a régi, fennmaradási és továbbépítési engedéllyel rendelkező tetőszerkezet tervei közötti méretkülönbségeket a BIRSÁG összegének pontos kiszámítása érdekében. Kérdésem, hogy ha egy épületre végleges fennmaradási, és befejezési, egyúttal használatbavételi engedélyt adtak 2002-ben, akkor van-e rá reális esély, hogy most, 2017-ben megbírságolhatnak a méretkülönbségek és készültségi fok, illetve a jogszabály alapján kiszámolt hatalmas összegre? Ha az Étv. 48.§-a alapján 2002-ben már nem lehetett birságot kiszabni, úgymond "tűrnie kellett a hatóságnak a jelenlegi helyzetet", akkor hogy lehet az, hogy ugyanarra az épületre (ami most már 27 éves), a tervektől kismértékben eltérő tetőszerkezet-kialakítás miatt több millió forintra terveznek birságolni? (az épület alapterülete egyébként 99 m2)

Köszönöm szépen a segítségüket!

MajorDomus # 2017.05.02. 20:47

Kérdés megéri e? Ha igen bele kell vágni!

nanemaaa # 2017.05.02. 05:41

Ha nem hát nem.

Immaculata # 2017.05.01. 20:19

:)))

Calico Jack

Bízz meg egy építészt, aki eljár helyetted.

:) A félelem az nagy úr, de talán mégis lépni kellene.

MajorDomus # 2017.04.30. 20:50

Miért nem ?

Calico Jack # 2017.04.30. 17:22

Major Domus, Nanestb =nanemaa? Ha igen, olvastam, de ő azzal kezdte, hogy a szüleim kérjék meg a használatba vételi engedélyt. Ez sajnos nem megy. Másrészről mint az előző hozzászólásomból latszik, a hatóság pont a szakszerűsegbe kötött bele. Sajnos végigolvasva egy halom hozzászólást es jogszabályt nem lettem okosabb a témában :(

MajorDomus # 2017.04.27. 21:46

Olvasd el ismét nanestb beirását!

Calico Jack # 2017.04.27. 19:42

Kedves segítők:) A szüleim meghaltak, a tulaj jelenleg én vagyok és nem ott élek. Eladni szeretnénk a házat, de a vevőket lakóépületként jobban érdekelné. Ezért próbálok valami tenni.
Először is bocs, de tegnap nem tudtam befejezni, mi volt még a hatóságtól kapott válaszban 2014 októberében .
" Tájékoztatom, hogy mivel a ... számú engedély hatálya lejárt, az épület bővítés legalizálása csak fennmaradási es egyben használatba vételi engedéllyel lehetséges . A lakoepulette nyilvánításhoz kérheti a fennmaradási es haszn.veteli eng. Benyújtásával egyidejűleg az OTEK-tol való eltérés engedélyezését , amennyiben az épület a hó technikai követelményeknek is megfelelő ."
Akkor egyrészt nem voltunk itthon másrészt féltünk ha bolygatjuk egy újabb kérelemmel, meg a büntetést is meg fizettetik velünk. A buntetestol ugy tudom most mar nem kell tartanunk, de továbbra sem világos pontosan mit is kérjek.
A: fennt. Es haszn. Vételi engedélyt OTEK eltérés engedélyezésével ? Mi az esély, hogy megkapjuk? Ad ra lehetőséget a jogszabály ? Nem kötnek bele, hogy csak 10cm a szigetelés (10 éve amikor készült meg ez jónak számított ).
B: hatósági bizonyítvány kérése ujra, csak most nem a lakóépületre való alkalmasságáról, hanem arról hogy mar akként funkcionál ?
C: egyéb megoldás ?
Meg egyszer mindenkinek köszönöm a segítő hozzászólást !

nanemaaa # 2017.04.27. 05:35

Calico Jack
Először is érdemes lenne megkérni a szüleidnek azt a használatbavételi engedélyt.
Utána hatósági bizonyítványt kérni arra, hogy az épület rendeltetése lakóépület. Természetesen ehhez annak is kell látszania, így annak megfelelően kellene berendeznie lennie.
A rendeltetés megváltoztatása során csak az a fontos, hogy a helyi építési szabályzatnak megfeleljen és a tervezett rendeltetésnek megfelelő használatra alkalmas legyen. A belmagasság nem számít, mert az OTÉK 108. §-a szerint meglévő épület esetében ettől el lehet térni. Nem beszélve arról, hogy az építési hatóság a hatósági bizonyítvány kiállítása során csak a jogszerűséget és nem a szakszerűséget vizsgálja.