Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


nanemaaa # 2013.06.12. 06:45

becky87
Nem a belmagassága, hanem a gerincmagassága van 3 m-ben meghatározva. Elvileg kérhetsz rá fennmaradási engedélyt, de azzal egyidejűleg építésügyi bírságot is fogsz kapni. A bírság mértéke 50.000 Ft bruttó négyzetméterenként.
Jobban jársz (olcsóbban megúszod), ha vagy átalakítod szabályosra, vagy elbontod és úgy kérsz építési engedélyt.

medina78 # 2013.07.06. 10:48

Tisztelt Szakértő!

Melléképületünkön tetőcsere történt. A melléképület konyhaként, a padlás részét tárolóként használjuk. Az épület a földhivatalnál, tervrajzokon szerepel. Ugyanolyan tető került vissza (még a faanyag is maradt a régi, csak a cserepek újak), csak valamivel magasabbra, mert az épületet körbe kellett koszorúzni. Kérdésem az lenne, hogy emiatt számíthatunk -e bírságra? Vagy ez így szabályos volt -e?

Válaszát előre is köszönöm!

merlott # 2013.07.08. 14:17

Tisztelt Szakértő!

A maximális építési bírság mértékét szeretném megtudni:
jogerős építési engedéllyel a kézben, de sajnos bejelentés nélkül családi házhoz hozzáépítettünk egy 10 nm-es kazánházat és beépítettük a meglévő 8 nm-es nyitott teraszunkat. Mindezt persze önerőből. A kazánháznál egy kültéri ajtó 30 centivel arrébb került a tervhez képest, és a terasznál is a bejárati ajtót kihoztuk falsíkba, szemben a tervvel ahol az ajtó 1 méterrel beljebb van a faltól, hagyva ezzel egy nm-nyi esővédett belépőt. Minden más egyébként szabályos.
A hibás tervrajz miatt kényszerültünk erre a lépésre, nem engedhettünk meg több késést ősszel a fűtés miatt (erre is 110 napot vártuk szemben a 60 napos elbírálással...)
Szeretnénk a legolcsóbban kijönni belőle. De ha százezres nagyságrend, akkor az is eszünkbe jutott hogy visszamondjuk az egész tervet és marad felépítve engedély nélkül...
Köszönet!

nanemaaa # 2013.07.09. 06:55

medina78
Szomorú hírem van, amit csináltatok, szabálytalan. Engedély kellett volna rá. Ha az elkövetkező 10 évben fény kerül rá, akkor biztosan számíthattok bírságra.
A koszorú önmagában is tartószerkezet, aminek folyómétere 45.000 Ft. Mivel leszedtétek a teljes tetőszerkezetet, onnantól tök mindegy, hogy ugyanazt a faanyagot építettétek vissza, vagy sem. Jó esetben a tetőfelület m2-e után 20.000 Ft a bírság. Legalább is a jelenlegi szabályok szerint. (az általam írt összegek már a meghatározott 50 %-os csökkentés utáni értékek)

mónika3 # 2013.07.11. 09:56

Tisztelt Szakértő!
Örököltünk édesanyám után egy családi házat, udvarral és gazdasági épülettel. A Földhivatal nyilvántartásában, a térképen nem szerepel a konyha, ami a házhoz tartozik. Édesapám elmondása szerint 1990-ben épült, engedély nélkül. Lehet-e rá fennmaradási engedélyt kérni? Milyen költségekkel járna ez? Igaz az, hogy 10 évvel a használatba vétel után már nem szabhatnak ki építésügyi bírságot? Megtudtam, hogy az építkezésnél jelen volt műszaki ellenőr is, a nagypapám személyében, viszont erről sem találtam dokumentációt. Számít-e így valamit ez az információ? Mi a menete a fennmaradási engedély kérelmezésének?
Segítségét előre is köszönöm!

nanemaaa # 2013.07.12. 07:21

mónika3
Az, hogy kaphatsz-e fennmaradási engedélyt azon múlik, hogy az építés megfelel-e a jelenleg hatályos helyi építési szabályzatnak és az országos előírásoknak. A helyi előírásokról az illetékes építésügyi hatóságnál kaphatsz tájékoztatást.
A kérelem benyújtásához tervezőre és szakértőre is szükséged lesz. A kérelmet és a terveket az építésügyi portálon található ÉTDR felületen kell/lehet elektronikus feltöltés útján benyújtani.
Jól tudod, az építési munka befejezését (használatbavételét) követő 10 év elteltével már nem lehet bírságot kiszabni, de átalakítást, vagy bontást elrendelni sem.

merlott # 2013.07.13. 13:09

Tisztelt Szakértő!

Elnézést, még nem kaptam választ a kérdésemre, ami az alábbi volt:

A maximális építési bírság mértékét szeretném megtudni:
jogerős építési engedéllyel a kézben, de sajnos bejelentés nélkül családi házhoz hozzáépítettünk egy 10 nm-es kazánházat és beépítettük a meglévő 8 nm-es nyitott teraszunkat. Mindezt persze önerőből. A kazánháznál egy kültéri ajtó 30 centivel arrébb került a tervhez képest, és a terasznál is a bejárati ajtót kihoztuk falsíkba, szemben a tervvel ahol az ajtó 1 méterrel beljebb van a faltól, hagyva ezzel egy nm-nyi esővédett belépőt. Minden más egyébként szabályos.
A hibás tervrajz miatt kényszerültünk erre a lépésre, nem engedhettünk meg több késést ősszel a fűtés miatt (erre is 110 napot vártuk szemben a 60 napos elbírálással...)
Szeretnénk a legolcsóbban kijönni belőle. De ha százezres nagyságrend, akkor az is eszünkbe jutott hogy visszamondjuk az egész tervet és marad felépítve engedély nélkül...
Válaszát előre is köszönöm!

kiax # 2013.07.13. 15:23

Tisztelt Szekértő!

kiax # 2013.07.13. 15:41

Tisztelt Szakértő!

Építési engedély nélkül végezhető, de főépítészi tudomásulvétellel rendelkező átépítésbe kezdtünk. A bontási munkák során kiderült, hogy a tartószerkezet sürgős megerősítése szükséges.

  • Mi a törvényes teendő?

Leállítani az építkezést és megindítani egy épeng. eljárást?

  • A feltárt, veszélyes födém miatt vészhelyzetre hivatkozva lehet folytatni és a statikus által előírt 10 m hosszú monolit vasbeton szerkezetet beépíteni?
  • Mennyi a büntetési tétele egy ilyen eng. nélküli tartószerkezeti megerősítésnek?
nanemaaa # 2013.07.15. 07:24

kiax
Véleményem szerint a leállítás és az engedély megkérése lenne a helyes lépés.
A 312/2012-es kormányrendelet ugyan ismer már vészhelyzet elhárítását követő fennmaradási bejelentési eljárást, de az, hogy ebből mi volt a vészhelyzet és mi az ami már nem, elég kényes kérdés. A vészhelyzetet elvileg elháríthatod dúcolással is, így a további tartószerkezet megerősítés már minősíthető akár engedély nélküli munkának is. 10 m hosszú vb gerenda bírsága 450.000 Ft lenne. Ennyit gondolom nem ér egy 15 napos eljárás elmulasztása.

MathiasRex # 2013.07.15. 11:06

Tisztel Fórum
Egy kis tanácsot szeretnék kérni első családi ház vásárlásához. A helyzet a következő:
Megtaláltuk a számunkra minden szempontból ideális házat, jó környék, megfelelő méret, jó ár. Az értékbecslést megelőzősen a papírok áttekintésekor kiderült, hogy a 2001-ben megtett bővítés, bár volt jogerős építési engedély a térképmásolatra nem került fel, valamint használatba vételi engedélyt sem kértek rá. Valószínűleg azért, mert részben eltértek a tervtől...
Mivel az építés igazolhatóan több mint 10 éve történt, így elvileg csak fenn maradási engedély kell rá kérni. A földmérő már volt kinn, hogy javítsák a térkép másolatot.
Azt viszont nem tudjuk, hogy a fenn maradási engedély mennyi idő a szerződés kötéssel várjuk meg annak jogerőre emelkedését vagy elég ha igazolja az eladó, hogy elindította a folyamatot?
Olyan információkat is kaptam (ingatlanos), hogy már nincs fennmaradási engedély elég a térképrajzot javíttatni. Ezt eléggé furcsállom, nekem úgy tűnik, hogy inkább csak a pénze miatt hajtja a szerződés kötést...
Én mindenképpen olyan házat szeretnék venni ami jogtiszta, gond nélkül beköltözhető.
A csavar a dologban, hogy már írtunk egy szándéknyilatkozatot, mely alapján július végén kéne szerződnünk. Ha én kiakarom tolni a szerződést amíg nincs meg a jogerős fennmaradási akkor bukhatom a szándék nyilatkozat foglalóját? Pedig annak megkötésekor nem volt ismert (vagy elhallgatásra került), hogy a ház bővítésére nincs engedély.
Válaszotokat előre is köszönöm

lmassy71 # 2013.07.15. 17:17

Tisztelt Szakértő !

Segítségét kérném a következő vitás ügyben:
2000. év óta tulajdonosa vagyok egy családi házas ingatlannak. Az épület 1966-ban épült. A szomszédos ingatlan felé az épület melletti részen nem épült kerítés. Majd, hogy a pontos határokat tisztátzzuk (geodéziai kitűzést követően)megállapításra került, hogy a problémás oldalon 1 m-es sáv tartozik az ingatlanomhoz. Ami a problémát okozza az az, hogy az ingatlanomhoz tartozó vízmérő óra akna ezen az oldalon(mely a föld alatt telepített) a felmérés alapján átlóg a szomszéd telkére 60 cm-el. Most több mint 40 év elteltével jutott eszébe, hogy a vízóra akna nem jó helyen épült meg és tetessem azt beljebb. Semmiképpen sem szeretném a vízóra aknát nagy költség árán és sok élőmunka igénnyel arrébb tetetni 60 cm miatt. Kérdésem az lenne mivel védhetem az álláspontomat annak fényében, hogy én már 13 éve ő pedig több mint 40 éve lakja változatlan állapotok mellett az ingatlant, és az eddigiekben kifogást nem emelt, a vízóra akna 1966-óta azon a helyen van.

Tisztelettel: Erika

nanemaaa # 2013.07.16. 06:54

Autót se veszel (vélhetőleg) érvényes forgalmi engedély nélkül. Bár lehet, hogy lopottból az autó is olcsóbb lenne.
Magyarán az eladó rendezze le a szükséges hatósági eljárásokat (fennmardási engedély + épület feltüntetés amelyek önmagukban is akár többszázezres költséget jelentenek), és ha már minden rendben a porta körül, akkor érdemes rá szerződést kötni. Ha másért nem, hát azért, hogy legalább sejtsd, hogy mit is veszel valójában.
A fennmaradási engedélyezési eljárás (amely természetesen nem szűnt meg) lényege, hogy kiderüljön, fennmaradhat-e az épület bővítményestül, vagy netán el kell bontani egy részét, vagy az egészet. Az is ezen eljárás keretében kerül vizsgálatra - és bizonyításra - hogy mikor is történt a szabálytalan építés valójában?
Azt sem árt tudni, hogy annak szakszerűségéért vállal-e valaki felelősséget? Pl műszaki vezető (aki garantáltan nem lesz), vagy ennek hiányában építésügyi szakértő.
Véleményem szerint a zsákbamacskát hagyjuk meg vásári szórakozásnak.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.07.17. 10:06

Imasssy

Ha 40 éve ott van az a vízóra, akkor az már nem a tied, hanem az övé. :) Elzárhatja, nem engedi be a leolvasót, betemetheti, ráépíthet stb.

Ezzel a hozzáállásoddal a szomszédod helyében én meg is tenném.

nanemaaa # 2013.07.18. 08:03

lmassy71

Szerintem sem vagy köteles áthelyeztetni az aknát. Legfeljebb a szomszédnak eszébe jut és bérleti díjat kér a telkének használatáért. Ha van egy kis esze, 5 évre visszamenően is kérheti (mondjuk havi 10 ezret). Nyilván így olcsóbb lesz neked is, mint pár ezerért arrébb helyezni. ;)

OlléLászló # 2013.07.24. 15:10

Sziasztok!
Zártkerti ingatlanon tulaj beleegyezése nélkül valaki a területre engedély nélkül épített, kérhető-e fennmaradási engedély, illetve szükséges-e a szomszédos ingatlanok utólagos hozzájárulása? Nem tudjátok hol tudnék utánanézni?

Köszönettel!
Ollé László

Gomba345 # 2013.07.25. 11:01

Tisztelt Szakértő!

Szeretném megtudni, hogy hogyan számítandó ki az építésügyi bírság, amikor egy épület egy része magasabbra épül az engedélyezettnél (ezt a 245/2006. (XII. 5.) Korm. rendeletből nem tudtam kiolvasni).

Köszönettel

OlléLászló # 2013.07.27. 12:59

Tisztelt Fórum!

Zártkerti ingatlanon a tulajdonos -dokumentum nélkül használatra adta át az üresen álló zártkerti ingatlanját még 2000. év környékén- viszont a tulajdonos hozzájárulása nélkül a használatra átvevő magánszemély a területre építési engedély nélkül épített hétvégi házat! Kérhető-e fennmaradási engedély, illetve szükséges-e a szomszédos ingatlanok tulajdonosainak utólagos hozzájárulása? Nem tudja valaki hol tudnék utánanézni?

Köszönettel!
Ollé László

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.07.29. 05:34

Az építéshatóságon. Lehet kérni fennmaradási engedélyt. Meg kell mondani, hogy 2000. évben épült a ház, így utólag már nem kell büntetést fizetni. A szomszédok hozzájárulását nem kell beszerezni.

nzso8 # 2013.08.01. 13:57

Zártkerti ingatlanunkon van egy nagy fedett terasz, amit szeretnénk beépíteni, azaz fallal körülvenni, viszont ez már a beépíthető 3%-ot meghaladja. Ez a tető több,mint 10 éve megvan, még így vettük, de a térképen nem szerepel. A szomszédok a 10 évet igazolnák is, a kérdésem, hogy a nyilatkozatuk mit kell tartalmazzon? Szeretnénk ezt a beépítés előtt megíratni velük.
Köszönöm a segítséget!

nanemaaa # 2013.08.05. 10:14

nzso8
A nyilatkozatnak a valóságot kell(ene) tartalmaznia.
A nyilatkozat még nem fog jogot biztosítani számodra, hogy a teraszt beépítsd, mert az már jelenkori építés, melyre a jelenkori építési szabályokat kell alkalmazni. Ha 3 %, akkor 3 és nem "amekkora már van".

Henka77 # 2013.08.28. 12:25

Tisztelt Szakértő!

Vásároltam egy ingatlant, melynek a kertjében egy támfal van. (Kőből kirakva) A támfal a mi tulajdonunk, az előző tulajdonos építette. A támfalon a szomszéd felhúzott kb 40 éve egy "összeeszkábált" garázst, nyári konyhát. A földhivatalnál nem szerepel a felépítménye, engedély nélkül építette. Viszont a támfalat eléggé megnyomta az építménye, veszélyes, omló állapotban van. Az építménye is szétnyílt, kb 20 cm repedés van rajta. Szeretném ha elbontaná, mivel véleményem szerint túlépített a mi támfalunkra, valamint eléggé veszélyes az építménye és a támfal is így. Ha elbontaná én újraépíteném a támfalat. Kérhetem-e ezt tőle? Vagy milyen jogi lehetőségeim vannak. Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy a támfal közepéből egy csatornacső áll ki, és a kertembe vezeti ki a csapadékvizet. Sajnos nem konstruktívak. Válaszát előre is köszönöm!

nanemaaa # 2013.08.28. 15:19

Igen, megkérheted. :)
Hivatalos lépésként felmerül a bíróság, ami elég nehézkesnek látszik 40 év távlatából.
Ha az életveszély valóban fennáll, akkor fordulhatsz az elsőfokú építésfelügyeleti hatósághoz (járási építési hivatalhoz). 15.000 Ft illetéket kell a kérelemre ragasztani. De ha az életveszély ténye nem igazolódik, akkor buktad a partit.

Henka77 # 2013.08.29. 05:17

Köszönöm a választ!

lilka20 # 2013.09.09. 07:54

Jonapot!
Nekem egy olyan kerdesem lenne,hogy mennyi birsagot szabhatnak ki ram ha a teto ujra lett epitve es egy kicsit meglett valtoztatva?
meg volt egy nyitott gangom amit be csuktunk es egy kb 10-20cm rel meg lett nagyobbitva?
utolag lehet kerni valamilyen fele engedelyt? vagy kell uj tervrajzot vagy alaprajzot csinaltatnom?
ez egy regi valyog falas haz, es 2 es fel szobas haz volt.belulrol lett egy kicsit atalakitva meg.egy szobara es 2 fal ki lett szedve.
nagyon fontos lenne a segitseg!
elore is koszonom.