Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


frita # 2019.09.11. 20:26

Tisztelt fórumozók! Egy külterületi ingatlanom van, azon egy lakóházzal. Ennek a lakóháznak a bővítése folyik- egyszerű bejelentéssel. A meglévő lakóépület az utcavonaltól kb. 1,5 m-re van, a bővítmény egy kicsivel hátrább- kb.3,00 m-re . A helyi építési szabályzat alapján 5,00 m az előkert mérete. Mivel a telek beépített, ezért kialakult az előkert mérete. Az építésügyi hatóság el akarja bontatni a bővítményt, mivel az nincs 5,00 m-re az utcavonaltól. Ez jogos lehet? A szomszédos telkek mind beépítettek, sehol nincs 5,00 m-es előkert, jellemzően 0-3 m között vannak az épületek. A jogszabályok alapján épületet építési helyen lehet építeni. Az építési hely az előkert-oldalkert-hátsókert által határolt hely. Én még nem találkoztam olyan építési hellyel, ahol az építési hely az utcavonal felőli része tört alakú, a kialakult és a kialakult uráni rész meg 5,00 m. Tud valaki segíteni ?

Pocahontas82 # 2019.09.11. 06:32

Folyt. Kov: A haz keszultsegi szintje felkesz, mar csak belso munkak vannak hatra, burkolas, szaniterek elhelyezese, illetve konyha berendezes. Felso szinten ajto, burkolas, festes, berendezes, konnektorok hianyoznak.

Pocahontas82 # 2019.09.11. 06:27

Nem kerdojelezem meg senki tudasat, az ep.hatosagnal azt mondtak, a haz mar all 10 eve, 2007ben kezdtek az epitest, nem hosszabbitottak meg sosem az engedekyt, igy elevultnek szamit. Birsag nem lesz.
(kulso munka sincs mar, mar csak a hasznalatbaveteli engedelyhez valo "berendezkedes" szukseges.
Valoban nincs mar meg a naplo se, statikust javasoltak emiatt. Szerkezetileg is tenyleg rendben van a haz. Nem egy takolmany.

Valoban a sok plusz "felesleges" koltsegtol tartunk.

nanemaaa # 2019.09.11. 05:57

Pocahontas82

Fennmaradási engedélyt kell kérnie az építtetőnek, vagy a tulajdonosnak. Lesz építésügyi bírság, nem is kevés. A 10 év ugyanis a kivitelezés befejezésétől, az építmény használatbavételétől számít jogvesztőnek. Mivel az épület még nem készült el, nem lett használatba véve, így a 10 év számítása még meg sem kezdődött.

Ha megveszed, az alábbiakra számíthatsz a legrosszabb esetben:

  1. Nem lehet rá fennmaradási engedélyt adni, és lebontatják az egész házat.
  2. Lehet rá engedélyt adni, akkor pedig építésügyi bírságot fizetsz, ami simán lehet akár több millió forint is a készültség függvényében.
  3. Nyilván nincs megnyitva építési napló és nincs felelős műszaki vezető se, ami a továbbépítésnél is gondot okozhat. Nem beszélve arról, hogy innentől kérdésessé válik az egész eddig elvégzett építés szakszerűsége is. Egy szakértővel nem ártana felülvizsgáltatni az egészet.

Összegezve: Akkor vedd meg az ingatlant, ha üres telekként is tetszene, és van kidobni való pár millió forintod.

nanemaaa # 2019.09.11. 05:48

Hector10

  1. Nem
  2. Ha szabályossá alakítani nem lehet, esetleg meg lehet próbálni a szomszédtól venni kb 10 m2 telket és azt telekhatár-rendezéssel a telekhez csatolni.
  3. A fennmaradási engedélyhez nem statikus, hanem szakértő fog kelleni, aki igazolja az építés szakszerűségét és az építmény állékonyságát, rendeltetésszerű biztonságos használatra alkalmasságát.
Pocahontas82 # 2019.09.11. 05:26

Kedves Forumozok!
Remelem jo helyre irok. Segitsegre lenne szuksegunk. Szeretnenk venni egy felkesz hazat. Tulajdonos nem valami segitokesz, igy nekunk kell utanajarnunk mindennek, mielott megvesszuk. Most mar osszeraktuk, nem jo helyre epult a haz. A tervrajzon 3,6m a jogi telekhatartol a tavolsag, a valosagban viszont a keriteshez merten tuztek ki, ugyanis annno a szomszed erre a telekre epitett keritest, 1,3meterre a telekhatarhoz, azaz nem lehetett tervrajzhoz kepest kituzni a hazat, mert akkor tul kozel lenne a keriteshez. Ami szinten szabalytalan.. A jelenlegi tulajdonost nem zavarta a kerites, nem akart pereskedni a szomszeddal. Minket sem zavarna (igy is nagy a telek). Foldmerovel lemerettuk a telket, es a megepult hazat (de ez majd csak a hasznalatbaveteli engedelykor fog ugye bekerulni), igy ezen eredmenyen egyertelmuen latszik, hogy a haz nem 3,6meterre epult a telejhatarhoz, hanem majdnem 5 meterre. Ezt az epiteshatosag is eszre fogja venni..
Jelen pillanatban terkepjavitas van folyamatban.
Hozzateszem, 10 eve felkesz a haz, valoszinu emiatt nem arultak a hazat. Birsag elvileg nem szabhato mar ki. Kerdes, mi lehet ezek utan a kovetkezmenye a haznak? Lebontjak? Modositani kell a tervrajzot (athelyezes)? Ez mennyi plusz koltseg? Vagy eresszuk el ezt a hazat, es keressunk mast? Jelzem, full panoramas, igenyes kivitelezes.

Hector10 # 2019.09.05. 11:51

Tisztelt Nanemaaa!

Eladnám az ingatlanomat(vevőim hitelesek) és emiatt lett fontos, valamint számomra megoldhatatlan probléma a szabályosan épült lakóházhoz 19 éve, engedély nélkül hozzáépített kétállású garázs.
Építészhez fordultam a terv elkészítése és a fennmaradási engedélyeztetése miatt.
A mai napon az építész közölte, hogy ő ugyan elkészíti a tervet de statikust kell bevonnom (kerítsek egyet) mert a vasbeton áthidaló gerendák több mint 5,4 m-esek és ez előírás.
Beadhatom ugyan engedélyeztetésre de elutasítják a statikus igazolásának hiánya miatt.
Ráadásul a maximális beépíthetőséget kb. 2 m2-rel meghaladtuk 20 éve az építkezés során, de visszabontani méretre lehetetlen.
Kérdéseim:- kötelezhetnek a bontásra a beépíthetőség meghaladása miatt:

  • a fenti problémára megoldást jelent-e a hatósági bizonyítvány igénylése?
  • esetleg milyen más módja van a rendezésnek?

köszönettel.

nanemaaa # 2019.09.05. 08:59

Az építésfelügyeleti hatóságra tartozik a kérdés, de ők mindenképpen kimennek ellenőrizni, ha máskor nem, az építmény elkészültekor benyújtandó hatósági bizonyítvány kérelem kapcsán. Bár jobb érzésű építésfelügyelet már az elején is megnézi a terveket, és ha nem megfelelő, akkor próbálnak időben jelezni. A szabálytalan építésnek ebben az esetben csak bontatás lehet a következménye.

ktoth@ # 2019.09.05. 08:03

nanemaaa
Köszönöm a választ! Mi történik akkor, ha én bejelentem az építést (ezzel teljesítem kötelezettségemet), de mivel oldalkertet építek be, ami szabálytalan, maga az épület szabálytalan lesz? Ha arrajár valaki az építésügytől és meglátja, lebontatja? Vagy csak akkor kerülök bajba, ha a szomszéd feljelent miatta? Ilyen esetben csak bontás jöhet szóba, vagy némi büntetés kifizetése után maradhat? Nagyon szeretném megcsinálni...

nanemaaa # 2019.09.05. 07:19

ktoth@
A válasz a helyi építési szabályzatban található. Első hallásra azt mondanám, hogy nem lehetséges, mert oldalkertet építenél be. A lakóépület bővítése egyébként egyszerű bejelentéshez kötött tevékenység. Szabálytalan bővítés esetén a következmény a bontás.

ktoth@ # 2019.09.04. 11:34

Tisztelt Fórumozók! Szomszédom háza a telekhatáron áll, az én házam tőle 4,9 méterre. A két ház közötti kocsibeállót szeretném befedni, az én házam tetőszerkezetének folytatásával, szomszéd házától 60 cm-re lévő 3 vasbetonoszlop adná az alátámasztást. 3 oldalról nyitott lenne a konstrukció. Meg lehet-e ezt csinálni szabályosan? Ha nem és mégis megépítem, milyen szankció várható érte?
Köszönettel!
T.K.

damaged loser # 2019.09.03. 08:50

nanemaaa
Köszönöm a választ. Nem áll szándékomban trükközni, csupán a törvények/rendeletek adta lehetőségekkel kívánok élni, amihez állampolgárként jogom van.
A „közterületi behajtó” kifejezést a határozatból másoltam ki, nem én találtam ki.
A közútkezelői hozzájárulás igénylésének mikéntjét pontosan ismerem, nem erre vonatkozott a kérdésem.
További szép napot!

nanemaaa # 2019.09.02. 09:56

damaged loser
Rossz úton jársz, nem az a trükközések ideje és helye. A hatóság tudja, hogy mit kér és miért, ha ezzel nem értesz egyet, csak a fellebbezés lehet számodra az egyetlen helyes lépés. Amiről egyébként beszélsz, az nem „közterületi behajtó”, jelentsen ez számodra bármit is, hanem közúthoz történő útcsatlakozás kialakítása, ami természetes, hogy egy építésügyi hatósági eljárás előkérdése, ha csak így lehet megoldani a jogszerű gépjármű elhelyezést. Az útcsatlakozási engedélyt maga a közút kezelője, vagy a kormányhivatalok járási hivatalainak kebelébe tartozó útügyi hatóság adja ki.

nanemaaa # 2019.09.02. 09:47

Fahejmokus
Ha túlléped a beépíthetőség maximális mértékét, akkor nincs bírság. Csak bontás van. Amit szerencsés esetben te magad fogsz elvégeztetni, szerencsétlen esetben pedig a NAV. NAV-val meg nem éri meg játszani az álmoskönyvek szerint.

nanemaaa # 2019.09.02. 09:45

Dolomus
Ha bizonyítható a korábbi bővítés 10 éven túlisága, akkor sehogy.

nanemaaa # 2019.09.02. 09:44

irina P.
Ha a helyi építési szabályzat nem tartalmaz ilyen előírást, akkor máshol nem is fogsz találni, mert az orszűgos jogszabályok már nem ismerik a melléképület fogalmát. Csak épület van.

damaged loser # 2019.08.29. 08:36

Tisztelt fórumozók!
Egyszerű bejelentéssel épített 2 lakáos ikerház hatósági bizonyítványának igénylése során futottunk bele egy fennmaradási engedélyezési procedúrába.
Az első körben beadott kérelmet a hatóság - többek között - azzal utasította el, hogy a telken belüli gépkocsibeállók számára nem csatoltuk a közútkezelői hozzájárulást a közterületi gépkocsibehajtóhoz.

Mivel egy ilyen hozzájárulás beszerzése igen időigényes folyamat (min. 2 hónap), az érdekelne engem, hogy kötelezhet-e a hatóság ilyen engedély benyújtására a fennmaradási engedély megadásához?

A hatóság arra hivatkozik, hogy ahol telken belüli gépkocsibeálló van, oda kell közterületi gépkocsibehajtót is építeni, de erre nem találtam sehol utalást.
Másrészt arra hivatkozik, hogy mivel a fennmaradási engedély kiadása egyben a használatbavételi engedély kiadása is lesz (mivel a ház be van fejezve) és továbbépítés nem lesz, ezért nem járható út, hogy később igényeljük meg a hozzájárulást, hiszen "nem építjük tovább a házat".
Ez azért hiányos érvelés részéről, mert lesznek további építési munkálatok (nincs se kapu, se kerítés), de ezek nem engedélykötelesek (vagy ha azok, akkor a majdani engedélyeztetés során kellene csak a közterületi hozzájárulást beszerezni)

Szóval a nagy kérdés az lenne, hogy milyen formában tudnám a hatóság számára igazolni, hogy nem kérhet rajtunk számon ilyen engedélyt:

  • Önkormányzattól, hogy nem ragaszkodnak a gépkocsibehajtó megépítéséhez (a telekre anélkül is be lehet hajtani gépkocsival)
  • A kormányhivatal valamely más szervétől állásfoglalás, hogy az engedély nem képezi a fennmaradási engedély (használatbavételi engedély) kiadásának feltételét, amennyiben nem épült meg?
  • Független jogi szakvélemény?
  • Igazségügyi szakértői vélemény?
  • vagy bármi más?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Fahejmokus # 2019.08.25. 13:10

Sziasztok,
Zártkerti telket szeretnénk venni, ami kb. 730 nm. Ikerházat szeretnénk rá építeni kb. 140 nm alapterülettel. A jelenlegi tulajdonosok szerint 3% a beépíthetőség, de a környéken nagyon sok a nagy ház, amin látszik is, hogy itt élnek. Kérdésem az, hogy kB. Mennyi lesz a fennmaradási bírság, illetve van olyan helyzet, amikor bontanak?
Köszönöm a válaszokat.

Dolomus # 2019.08.13. 09:48

Üdv
Nekem egy olyan problémám lenne, hogy megvettem 8 éve egy olyan ingatlant amihez kb 15m2 betonalapos üveges terasz volt építve engedély nélkül. Ez már régen, tíz éven túl készült. A csavar ott jön, hogy én ehhez még tettem 15m2 részt könnyű szerkezetből. Így kihoztuk a házat négyzet alakúra. Sajnos engedély nélküli volt a bővítés és tíz éven belüli. Amúgy a bővítmény teljesen szakszerűen lett kivitelezve. Ha megkérem rá a fennmaradási engedélyt akkor a régi toldalék hogy befolyásolja a büntetés mértékét?
Előre is köszönöm ha valaki tud segíteni.

irina P. # 2019.08.11. 19:38

Köszönöm szépen a válaszodat!

A tetőt is köteles vagyok eltűrni a telkemen?!
Egyébként 8 évvel ezelőtt került óda, amikor ők megvették a saját ingatlant, csak mivel parasztok többen vannak, ellentétben velem, így a hamis tanúzás nagyban művelik!
Voltam a jegyzőnél, "bocsi, elnéztünk", nem vették észre, hogy valaki szabálytalanul építkezett! annyit mondott.

De, állítólag, létezik olyan szabály, hogy telekhatáron épített melléképületnek teljes egészében a saját telken kell lennie.
Nem találom meg ezt a szabályt!
És nagyon kétségbe vagyok... Annyira igazságtalannak tartom ezt!

nanemaaa # 2019.08.07. 05:39

Ha 10 évnél régebbi az épület, akkor nincs.
Off
Egy ígéretnél csak az a rosszabb, ha azt valaki elhiszi. :(
ON

irina P. # 2019.08.06. 19:37

Tisztelt fórumozók!
S.O.S segítség kérés.
Tavaly vettem telket. Szomszéd melléképülete telekhatáron van!
Mielőtt vettem, beszélgettem szomszéddal, mi a szándéka a rozoga viskójával, mert a hely ép.szabály szerint nekem pont erre az oldalra építkeznem szabad. Az ő oldaláról 1 méterre. Szomszéd belátta, hogy igazam van és ám úgyis rossz helyen van a viskó, persze, hogy elbontja.
Megvettem telket...
A birtokbavétele után, szomszédom meggondolta magát.
Most az épület pont a telekhatárt képezi és a tető 60 cm hozzám átlóg, ami már építési szempontjából mínusz 1 méterben vagyok!
Van másik problémám is!
De most csak a felől érdeklődnék van egyáltalán esélyem arra, hogy eltakaríthassam legalább a tetőt a telkemről???
Köszönöm mindenkinek

nanemaaa # 2019.08.06. 05:41

Ha minden építésügyi szabálynak és a helyi építési szabályzatnak is megfelel, akkor igen.

bogdany # 2019.08.03. 00:49

Üdv!

Arról szeretnék információt kérni, hogy ha egy házhoz kapcsolódó (a vazrajzon is szereplő) melléképulet egybe lett nyitva a házzal (főépülettel) engedélyek nélkül,viszont minden feltételnek megfelel, akkor 10 év elteltével megkapható rá a fennmaradási engedély? Az melléképület teteje egy csapott tető, a házé pedig sátortető.

Előre is köszönöm a válaszokat!

nanemaaa # 2019.08.02. 09:31

Maga a tetőszerkezet és a cserépfedés nem, de a padlástér igen.