albérlet felmondása


BiGC # 2014.07.28. 12:48

Sziasztok!

Egy egyszerű kérdésem lenne hozzátok: Bnőm és barátnője kivettek egy éve egy alberletet határozott idejű szerződéssel (egy év). Utolsó két hónapra én is hozzájuk költöztem azon oknál fogva, hogy az egy év lejárta után a barátnője elmegy, mi pedig maradunk az albérletben. Szóban ezt jeleztük is a főbérlőnek ami rendben is volt a részéről.

Közben a hűtőből egy fura színű folyadék kezdett folyni amit azonnal jeleztünk a főbérlőnek, mivel az ő hűtője volt és a szerződésben is szerepelt, hogy ezek javításáért ő a felelős. Ez nem nagyon tetszett neki, mindenképp azt akarta, hogy mi költségünk legyen. Erre elhatároztuk, hogy nem maradunk, keresünk más albérletet (ez igazából a végső hülyesége volt, sajnos nagyon elviselhetetlen főbérlő volt aki folyamatosan a mi költségünkre akart mindenféle dolgot csináltatni)

Találtunk is a szerződés lejárta előtt 15 nappal. Ezt aláírtuk mivel az új főbérlőnk szerette volna ha egyből papírozunk (ne álljon üresen a lakás mivel következő hónapra már lett volna embere). Így két albérletünk volt...

Nos, mivel elkezdtünk átköltözni ezt megtudta a régi főbérlő és kiadta, hogy azonnal adjuk le a kulcsunkat mert az ő lakásába nem mehetünk többet. Ez rendben is volt, leadtuk az ott maradt lánynak és eljöttünk.

A probléma természetesen a rezsivel van. A legdrágább tétele az a víz volt, 10 000 forint. Mivel úgy gondoltuk, a kulcs leadása = szerződés felbontásával ezért nem állt szándékunkban kifizetni a teljes, 60 napos rezsit és csak 45 napnyit adunk oda. (utolsó 15 napot ugye nem ott laktuk már) Igen, tudom, elenyésző összegről beszélünk, de mivel elég sokat szemétkedett, és elég csúnyán hajtott el minket mikor elkérte a kulcsokat így azt gondoltuk, nem leszünk nagyvonalúak vele. Bár a többi rezsit kifizettük úgy ahogy kell...

Erről a szándékunkról, hogy csak 45 napot vagyunk hajlandók fizetni (hisz még mindig csak ennyit használtunk ezekből) többször, írásban is jeleztük felé illetve más emberek felé (csatolt címzetteknek). Erre semmit nem reagált, sőt, még amikor leadtuk a kulcsokat ezt akkor megbeszéltük vele telefonon, hogy oké, leadjuk de akkor nem akarunk olyanért fizetni amit nem használtunk.

Jelenleg fenyegetőzik, illetve állítása szerint tönkre tettük a lakást meg a kertet (közösen használtak a lakók egy gyomos(!) területet. Néha nyírtunk rajta füvet mivel a felettünk lakó bácsi elég idős volt már hozzá..) Erősen kétlem, hogy tehetne bármit, főleg ha 'elvette' a kulcsokat, inkább csak érdekeségnek írnám le, hogy nektek mi a véleményetek erről.

Ja igen, a 3. lánnyal megromlott a viszony, ő pedig jelezte, hiába lakott ott egyedül, nem fizeti ki...

Köszönöm, hogy végigolvastátok!

Üdv
Sz.P.

MajorDomus # 2014.07.28. 22:41

Üres duma. Ha gondja van pereljen, ilyen összegért nem fog.

matthiasi # 2014.07.30. 05:49

BiGC !

Nem fog perelni !

De miért nem a tulajjal tárgyaltatok és miért nem bérletben gondolkodtok az albérlet helyett ??,

MajorDomus # 2014.07.30. 20:40

Mert keveri a fogalmakat.

Nem kell aggódni, nem perel ennyiért!

mirtillk # 2014.07.31. 16:46

Sziasztok!
információt szeretnek kerni arra vonatkozóan, hogy az ex-foberlom utólagos követelése jogos-e?

kikoltoztunk, visszaadtuk a kulcsokat, leszamoltunk a kaucioval rendben, erre hetekkel kesobb kitalálta, hogy megrongaltuk a lakást, es követeli, hogy fizessuk ki a karát, kb 30ezer forintot. Raadasul behajtokat küldött ránk,az o költségük is minket terhel, plusz perrel fenyeget..

koszonom elore is!

MajorDomus # 2014.08.04. 21:06

Ha igaza van, Fizesd ki.

Ha nincs, kérj birtokvédelmet s jelentsd fel zaklatásért.

30 ezer Ft miatt nem fog perelni

matthiasi # 2014.08.05. 05:44

ex-foberlom
Mi az lakásokat adsz ki ?

matthiasi # 2014.08.05. 05:50

mirtillk !
30 eft bagatel összeg -ha sokáig laktatok ott. Persze egy -két hónap ott lakásnál nagyon bosszantó tud lenni. Mi lehet az a megrongálás ami a 'leszámolásnál' rejtve marad ?
Ha tényleg leplezve lett ez a rongálás akkor bizony jogos a követelés és a behajtás.
mert más a rongálás és más a rongálódás /elhasználódás - az a legjobb családban is előfordulhat.
A rongálást egyébként büntetik.

North # 2014.08.05. 17:11

Kedves Fórumozók!
Bérleti szerződés témájában lenne két kérdésem.
Az egyik, hogy az új Ptk. pontjai szerint, a határozott idejű bérleti szerződést az időszak lejárta előtt is fel lehet mondani rendes felmondással (bérlő és bérbeadó egyaránt)?
Eddig én úgy tudtam, hogy ezt csak rendkívüli felmondással lehet felmondani. Ez megváltozott vagy rosszul értelmeztem?

A másik kérdésem: a bérleti szerződésem az 1 év határozott idő lejárta után határozatlan idejűvé alakul a és rendes felmondás esetére 2 hónap felmondási időt kötöttünk ki. Ez megfelel az új törvényeknek?
Előre is köszönöm a hozzászólásokat!
Üdv, North

mirtillk # 2014.08.05. 19:12

Törött mosdókagyló állítása szerint, azt nem nagyon tudtuk volna rejtegetni, illetve elkopott csapok. Bagatell összeg, igen, de ha 200 Forint lenne, akkor sem fizetném ki, mivel én semmilyen kart nem okoztam.

köszönöm a segítségetek!

MajorDomus # 2014.08.05. 20:33

Ezt mondtam én is.

Az a szitu (szerintem) hogy hetekkel később tudta ismét kiadni a tulaj, s akkor derült ki, hogy pld. A hűtő nem hűt, vagy a bojler kiégett.

belmonte1 # 2014.08.13. 11:00

Kedves fórumozók!

Szeretném megtudni, találok-e valahol arra vonatkozóan valamiféle iránymutatást, hogy albérlet felmondása esetén milyen szintű felújítást kell a volt albérlőnek kifizetnie.

4 évig béreltünk egy 130 m2-es lakást, ami a bérbe vétel időpontjában átlagosan használt volt (semmiképpen nem újonnan festett vagy felújított) most, a kiköltözéskor a tulajdonos pl. 355.000 Ft festési és felújítási díjat szeretne kapni, plusz pl. új mosógépet szeretne a mi költségünkre venni, ami elromlott. A szerelő szerint több mint 10 éves, motorhibás a mosógép. És még több ilyen apróság, mint eltört tányérok és poharak stb.

A teljes felújítást nekünk kellene fizetni, vagy van valamilyen szokásos megoldás ilyenkor.

Köszönettel

ObudaFan # 2014.08.13. 14:52

Mivel a kisebb javításokat a bérlő köteles elvégezni, úgy kell átadni az ingatlant, hogy ezeket elvégezte. De ez teljes felújítást nem jelent.

shadoe # 2014.08.14. 20:01

Tisztelt Fórumozók!
A következőkben kérném a segítségeteket:
Volt 3 és fél hónapig egy problémás albérlőm, aki egyetlen fillért, kauciót sem fizetett az ott lakásáért. Aláírt ügyvédi szerződésünk volt. Én fizetéses meghagyásos eljárást indítottam közjegyzőnél. Perelni nem akartam, elég pénzt húzott már le az ügyvéd rólam a szerződéskötésnél. Hála az égnek, kiköltöztek. Természetesen nem kis rezsitartozást hagytak maguk után. Ezt sem hajlandóak kifizetni. Arról nem is szólva, hogy belül a ház falait nem túl szép állapotban hagyták maguk után (felújított volt a ház), a telket is tiszta gazosan hagyták ott, pedig a szerződésben szerepelt a kert rendbetétele kaució helyett.
A kérdésem az, mivel én ha leszakad az ég, akkor sem fogom kifizetni a rezsijüket, hogy mivel a villany az ő nevére volt átiratva (a víz az sajnos nem), ebben az esetben nekem, mint tulajdonosnak kell ezen idegelnem magam, hogy nem fizette a villanyt, vagy a szolgáltató behajtja rajta, ahogy tudja? A víz az nem ilyen egyszerű, de a szerződés bizonyítja, hogy ő fogyasztott ill. írtunk mérőállást a beköltözésekor.
Azt is furcsállom, hogy június közepén már megindítottam a közjegyzői eljárást, bementem júliusban, hogy mi van, és még engem oktatgattak, hogy ne legyek ilyen türelmetlen, ítélkezési szünet van.
Szóval ebben a zavaros ügyben kérném a segítségeteket. 100 ezer ft fölött már biztos van a tartozása... a per, ahogy írtam, szerinten nem megoldás, ha meg is nyerem, mi van, ha nem fizet, nincs is esetleg jövedelme?

kopa # 2014.11.03. 22:36

Sziasztok!
Egy érdekes helyzetben kikérném a véleményeteket, hogy ebben a helyzetben mit érdemes és lehet csinálni.
Szeptemberben 3 egyetemistaként beköltöztünk egy 1+3 szobás lakásba, szerződéssel és minden széppel és jó indulattal mindkét fél felől.
(Írásba foglaltuk, hogy a 2. havi kauciót a 2 havi lakbérrel fizetjük és szóban megegyeztünk, hogy októberben a lezárt nagy szobába jön egy 4. lakó)
Szeptember folyamán kaptunk egy 30.000 Ft-os távhő számlát, majd rá 10 napra megint.
Rá kb. 5-10 napra pedig egy 230.000 Ft-os távhő tartozás követelést, amire a főbérlő azt mondta ne foglalkozzunk, azt majd ő rendezi. Közben kiderült a többi közüzemre is egy kb. 40.000 Ft-nyi tartozás.

Mivel a főbérlőnk egy vajdasági magyar, a fizetés a szomszédnál történt, ahol a 2. havi lakbért kifizettük és a közüzemi számlák befizetését bemutattuk és jeleztük, hogy a kaució második részletét nem akarjuk odaadni, mivel ekkora tartozásnál nem lenne okos döntés.
Miután a főbérlő ezt megtudta, e-mailben jelezte, hogy a távhő csekkeket fizessük be mihamarabb és mutassuk be a szomszédnál.
(A történethez az is hozzá tartozik, hogy azt mondták beköltözéskor, hogy egyedi és havi távhőmérés van, tekerjük le a fűtést ha nem kell, hogy spórolni tudjunk és erre kiderült, hogy általány)

Nos a hétvégén Szerbiából felutazott a főbérlő és 24 órán belül költözzünk ki, ami nagy vita útján 8.-ra sikerült módosítani. (egy hét) Illetve ha kiköltözünk és az eddigi közüzemi számlák rendezésre kerülnek, akkor az eddigi kauciót is visszafizeti. (a kaució 75e Ft, a számlák kb. 69 Ft)

Két kérdésem lenne:

  • Ugyan a szerződésben benne van, hogy díjtartozás esetén felszólítás nélkül kötelesek vagyunk elhagyni a lakást 24 órán belül és a bérlő lecserélheti a zárat, de ezt tényleg megteheti?
  • A szerződést viszont mielőtt megszegtük a nem fizetéssel, ő is több ponton megsértette (pl. lakásra ismeretlen személy bejelentése, negyedik személy beköltözése, ingatlanos a kulcsával besétált pár érdeklődővel a lakásba egy délelőtt stb...)

Mivel az illető Szerbiában ügyvéd, nagy esély van rá, hogy beperel minket... Nos mit javasoltok? Természetesen mi is minél előbb el akarunk menni, de ha nem sikerül 4 napon belül másik albérletet találni...

Zoltanuss # 2014.11.05. 17:35

kopa 4 !

az a főbérlőnek titulált szerbiai ügyvéd csak sima tulaj.

. „(a kaució 75e Ft, a számlák kb. 69 Ft)
Pár nap plusz és már ti fogtok tartozni !!
Nem kell problémázni !

nandy # 2014.11.06. 00:22

230.000 tartozás, az valószínűleg még az előző időszakra vonatkozik, de ezt a felszólításra is rá szokták írni.
Az átalánnyal jelenleg nem tudok mit tenni, majd az éves elszámolásnál lehet számolgatni, hogy mennyi a ti részetek. Ha egyáltalán van mérő, és annak állását felírtátok.

Egyébként az a legjobb megoldás, ha mielőbb másik bérletet kerestek, mert ez a tulaj a jelek szerint nem korrekt.

ronald # 2014.11.07. 14:04

Kedves fórumozók!

Bérlő általi rendes felmondásra van kogens szabályozás?

Egy új PTK előtt kötött szerződésben az szerepel, hogy "a szerződés 2 hónapos felmondási idővel felmondható"

Ebben az esetben akkor ez az irányadó?
És 60 napot jelent vagy naptári hónapot kell nézni?
Pl., ha mai nappal mondana fel, akkor jan 1-ig vagy 7-ig kell még fizetnie?

Köszönöm!

Nikoletta1988 # 2014.12.15. 19:51

Kedves Fórumozók

Szeretném a segítségeteket kérni.Két hónapja alkudozunk egy házra.Már foglalót is fizettünk és szerződésbe foglaltuk mikor vehetjük át a házat. Ám lakik benne egy bérlő(éppen a rosszabbik fajta bérlő) akinek esze ágába sincs onnan elmenni.Nincs semmi szerződése a tulajjal ismerős által van ott. A tulaj azt akarja hogy vegyük meg a házat és a bérlő meg hagy maradjon ott amíg akar...az már a mi dolgunk.Mit tudnánk tenni hogy minél hamarabb beköltözhessünk ?

SolnesM # 2014.12.17. 17:57

Nikoletta !

A lehető legrosszabb üzlet és Te még foglalót is adtál !
Van mit tanulni !
Persze az is lehet a vételár nagyon kedvező, azt innen nem tudhatjuk.

SolnesM # 2014.12.17. 18:26

És 60 napot jelent vagy naptári hónapot kell nézni?

Van ennek jelentősége ?

Már maga a 60 napos / kettő hónapos / felmondás is egy bérlő részére megkívánni eléggé nagy tájékozatlanságra vall.
Egy bérlő akkor megy el amikor akar.

(legalább is ők így gondolják és így is tesznek ha olyan helyzetbe kerülnek ). Jó ha a szaldó a nullára beállítható. tehát :
a ki nem fizetett lakbér a hátralévő közüzemi számlák összege és a kaució egyenlege nullát mutat.
persze elvileg a bérlőre is ugyanúgy vonatkozik a szerződéses megállapodás mint a bérbeadóra, de ez megvalósítani majd lehetetlen. Csak a naívak gondolják így.
Tehát ha felmond a bérlő, had menjen.- Ha marad is némi egyenleg minusz, azt le kell nyelni.

A lényeg ,hogy nagyságrendileg nagyobb értékű ingatlan a bérbeadó birtokába kerüljön.
Egy példa : Misivel megállapodunk a bérleti díjban és a felmondásban. Pl. egy hónapban. Majd úgy 8 hónap után a Misi gondolja elmegy (mert talált úgy véli jobb bérletet vagy a mama visszafogadja ).
Szól a Misi , hogy ő holnapután menne. Igen ám , de ... de rád is vonatkozik az egy hónapos felmondás. Misi néz az ártatlan szemeivel.
Mondom, Misi ok elhúzol holnapután, semmi akadálya a fenn maradó 28 napot meg megfelezzük, azaz még 14 napi bérleti díjat l beszámítunk. az egyenleg így is nehezen jön ki a nullára.
Mondjuk 50 eft a bérleti díj, ilyenkor a kaució úgy 100 eft. Tehát ennek kell fedeznie a rezsi és a lakbér fennmaradó összegeit. Az pedig : villany 2hó 18 eft , fűtés 2 hó 32 eft, víz 3 csat díj 2hó 6 eft , közös költség 2 hó 12 eft az 68 eft + a 14 napi lakbér 24 ef,
az annyi mint 92 ef. így a Misi még kap tőlem 8 eft-ot. Ha nincs rongálás, szerencsém van.

Tehát azon rúgozni, amit nem lehet érvényesíteni, felesleges.

SolnesM # 2014.12.17. 18:29

Az előbbi monológ „ronald”problémáira lett írva. . hogy jan. 1 vagy 7 ?? Ál problem.

peti111 # 2014.12.18. 09:07

Kedves ügyvéd Urak!

A következő gondom lenne. Nem fizető albérlőm
hónapok óta nem fizet, ismeretlen helyre távozott.
Már lejárt a határozott idejű szerződése, de az ingóságai a lakásban vannak. Vele a kapcsolatot felvenni nem tudom, lakcíme nincs, e-mail-ben hol válaszol, hol nem. Mi a teendőm?? Ebben az esetben csak a lakáskiürítési per a megoldás? Az milyen procedúrával jár, illetve milyen összeget kell nekem megelőlegeznem, ha egyáltalán kell. Zálogjogom érvényes-e ebben az esetben? Köszönettel a válaszokat!

SolnesM # 2014.12.19. 10:59

Nem kell ide ügyvéd úr. Mivel mint írtad albérlő és nem bérlő , összeszeded a holmijait, dobozolod majd a lakás egy sarkában elhelyezed , tanúk jelenlétében. Erről készítetek egy jegyzőkönyvet / remélem tudod a szerkesztés szabályait ? / és te indítod meg ellene a tetemes összegű kártérítési pert.

A biróság majd megtalálja.
Ja a perhez nem árt az ügyvéd !!
A kártérítés szóljon rongálásról és elmaradt haszonról.

peti111 # 2014.12.19. 16:09

Nem vagyok jogi szakember. Mi a különbség bérlő és albérlő közt? A kártérítési pert mennyi időn belül kell elindítani? Úgy értem a szerződés lejártához képest?