albérlet felmondása


SolnesM # 2014.12.20. 10:32

Hát ehhez nem kell különösebb jogi tudás.

Ismerni kell a nyelvet, a köznyelvet és a magyar valóságot.
Régen, nagyon régen a lakások, a házak meg általában a javak többsége magántulajdonban volt / De volt azért köztulajdon is /. A lakásokat a tulaj lakta vagy bérbe adta. Az egészet vagy csak egy részét. Ezeket a rész bérleteket nevezték szobabérletnek , hónapos szobának stb.
Aztán ha a bérlő úgy ítélte, hogy nagy neki a bérleti díj, nagy lakás, akkor felmondta a bérletet és tovább állt.
Vagy ha érzelmileg kötődött a lakáshoz, ingatlanhoz, akkor annak egy részér bérbe adta annak akinek a rész is elég volt. Természetesen mindig a tulajdonos hozzájárulásával.
Aztán jöttek a dicső szociálista idők, amiknek a fő jellemzője volt a rablás, így házakat, lakásokat is elrabolták a korábbi tulajdonosaiktól és bérbe adták. jellemzően igen alacsony lakbérért. De . De a javakból mindig hiány volt, így mindenkinek nem jutott, akik bent laktak élvezték az alacsony lakbért és körömszakadtáig ragaszkodtak a bérleti jogukhoz / Nanaá /. Ha véletlenül nem volt szükségük az egész bérletre annak egy részét kiadták albérletebe. A tulajt (mert az személytelen volt) nem kérdezték. Ez az albérleti díj jellemzően lényegesen magasabb volt mint az egész bérletidíja. Ehhez a jogviszonyhoz sok hátrány, előítélet tapad és általában majd mindig magánszemélyek adták ki az általuk bérelt lakás egy részét így mára minden magánszemély által bérbeadott lakást albérletnek nevez a köznyelv. Jellemzően magasak a bérleti díjak /vélik sokan / - mert még mindig a sima bérletet nevetségesen alacsonynak vél , hisz kíván a lakosság többsége. Pedig ingyen ebéd itt sincs.

Potyázok természetesen akadnak a maradék közösségi bérlakások területén is. Ezeket a lakásokat amiknek többségük alaposan lelakott általában szerény jövedelmű emberek bérlik, a jobbakat meg a kivételezettek, a szerencsések.
Akik általában bizonyos idő után a piaci ár töredékéért, nevetséges összegekért megvásárolják az általuk lakott lakásokat.
Ez a jelenség jellemző mindenszinű politikai formációra csak a hívők általában színvakok.

peti111 # 2014.12.20. 16:39

Köszönöm a kimerítő választ. Nekünk lakásbérleti szerződésünk volt, ami 1 hónapja lejárt. A problémám az, hogy nem tudok mit kezdeni a holmijaival. Amíg azok a lakásban vannak kiadni nem tudom. A kártérítési per , vagy a lakáskiürítési per tudtommal évekig is eltart.
Lenyelném a békát, hogy mennyit vesztettem rajta, csak
sikerüljön kiadnom, de nem hiszem, hogy valaki szívesen élne együtt más ember holmijaival.Én pedig nem szívesen tárolnám máshol a saját pénzemen.

gerbera317 # 2014.12.20. 16:45

Kérdésed van, mégis elképesztő lassan, és elégtelen mennyiségben csurgatod a válaszadáshoz szükséges információt. Csurgasd még egy kicsikét, különben sosem tudod meg, mi a teendőd...

peti111 # 2014.12.20. 19:40

??? Milyen információ kellene, hogy rendes választ kapjak?

matthiasi # 2014.12.21. 07:38

peti111 !

Csak 6 hónapig kell tárolni, aztán megsemmisíthető.

matthiasi # 2014.12.21. 07:48

Már lejárt a határozott idejű szerződése, !

írja P111

Akkor már nem bérlő. „Sőt a lakást is elhagyta. de az ingóságai a lakásban vannak.
Ki lehet az ?
vagy egy börtönben ülő valaki,
vagy egy nem törődöm link alak.
De lehet valahol a kórházi ágyat nyomja.

Hogy mit kell tenned ? SM már leírta.
Van pince ? Van tároló ? Ha igen oda kell elhelyezni és dokumentálni mindent. Mondjuk ez azért elég tág :
hónapok óta nem fizet,

matthiasi # 2014.12.21. 08:00

Habár néha vannak meglepő esetek Egyszer egy bérlőm elment, annak rendje módja szerint elszámoltunk, mindent lezártunk. De 2 -3 zsák motyót itt hagyott, hogy majd jön érte.
Eltelik 1 év, nem jön, eltelik a 2. év is még sehol, majd úgy 2,5 év után megjelenik, hogy jött a zsákjaiért.
De a zsákok addigra már a lomok közé kerültek megsemmisítésre. Mivel értelmes egyén volt tudomásul vette.
Egyébként az ilyen esetekben az a korrekt eljárás, mondjuk egy év után ír egy lapot : 'elnézést, akadályoztatva vagyunk előre is köszönöm, ha vigyáz a holmijaimra ', és akkor az ember megteszi. Úgy hívják kommunikáció, illetve szolidaritás.
De a link alakok nem élnek ilyen lehetőséggel.

peti111 # 2014.12.21. 08:27

Kedves Matthiasi!

Köszönöm a választ! Igen, van tároló. A napokban oda fog lekerülni/az ötletért külön köszönet/. Tegnap megtörtént
2 tanú előtt a leltározás. A lényeg, hogy nem szeretnék
2-3 évig pereskedni , hogy a dolgai kikerüljenek a lakásomból. 6 hónapig még kibírom, hogy ott tároljam.
Kedves Gerbera! Az információim nem csupán azért lassúak,mert közben dolgozom is, hanem azért is, mert új regisztráló vagyok és a bejegyzéseim nem jelentek meg azonnal, de köszönöm a türelmed.

Lyones # 2015.01.03. 16:35

Ha egy albérletben a falak vizesek,penészeik a lakás a tulajdonos visszatarthatjae a kauciónkat??

djdome # 2015.02.12. 12:18

Üdvözlöm.

Van egy idős albérlőm, akivel szóbeli megállapodásunk van. (Nincs írásos szerződés) A közüzemi számlák nekem jönnek,tartozása nincs irányomba, megengedtem neki, hogy bejelentkezzen a lakcímre. Tavaly nyár óta mondogatom neki, hogy keressen más albérletet, mert el akarom adni a lakást. Próbáltam segíteni neki keresni, de azokat ne találta megfelelőnek. Most, hogy megyünk ki a télből újra ki szeretném adni az útját. Milyen lehetőségeim vannak? Mondjak fel neki írásban, úgy, hogy nincs is szerződésünk? Ha igen mennyi határidőt kell adnom? Ha nem akar elmenni a határidő letelte után kirakhatom? Kell nekem felajánlanom egyáltalán másik albérletet?
Segítségüket előre is köszönöm.

matthiasi # 2015.02.12. 14:09

djdome !

Felmondasz neki írásban és várod a reakcióit !
Legyél nagyvonalú, adjál néki 3 hónapot.
Írod , hogy neked jönnek a számlák. Ok. akkor elfelejted befizetni ! Majd úgy 3 hónap után.

Kell nekem felajánlanom egyáltalán másik albérletet?
hát ha visszatekerjük az időt jó 50 évvel megeshet.
de azok az idők már elmúltak.
Ő is és te is a csodákra vártok : lépni kell !!

csubuka # 2015.02.12. 22:33

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Egy albérlet felmondás ügyében figyelmen kívül hagyhatok bármit, amit emailen kapok? Egyszóval emailben kapott meghatalmazás, felmondás semmis? Sima gmail címről jön, nincs itt semmi elektronikus aláírós hókusz-pókusz...

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.13. 04:22

A korrekt az lenne, ha felhívod, hogy írásban közölje, amit közölni akar.

csubuka # 2015.02.13. 11:34

Köszönöm szépen!

Így járok el majd akkor. Bár mivel eddig csak emailben kaptam meghatalmazást arra, hogy az illető eljárhat velem szemben a testvére helyett, így nem tudom melyikőjüket kellene felhívnom.

A Bérlő a szerződés szerint az engedélyem nélkül nem vihet be mást a lakásba. Vagy ez is a Lakástörvény ellen van, így semmis kikötés?

Ha mégis helytáll a szerződés kikötése és én csak január végéig engedélyeztem (balga mód emailben) a bátyjának a bennlakást és még mindig benn van, akkor birtokháborító?

A meghatalmazás kézzel írott immár, így a két tanút lespórolhatták. Az albérlő lány teljesen más jellegű aláírással írta ott alá, mint ami a szerződésen van. A bátyja az Egyesült Arab Emirátusokba van a meghatalmazás szerint bejelentve. Írtam ez ügyben az emirátusok belügyminisztériumának. Szerintem ez nem lehet igaz, csupán a kiküldött levelek megérkezését akarják megakadályozni ilyen módon.

Őszikék57 # 2015.02.19. 12:35

Kedves Fórumozók!

Van egy lakásunk, amit több éve kiadtunk albérletbe. Van róla írásos szerződés. A szerződésben az áll, hogy határozatlan tartamú, és 30 napos felmondási határidővel bármelyik fél felmondhatja. Most úgy alakult, hogy szükségünk lenne a lakásra.
Azt gondolom, hogy ezt a tényt írásban kell közölni a bérlőkkel. Kettő fő bérli a lakást. Alá kell-e íratni mind a kettő féllel a bérleti díj felmondásáról szóló levelet?
Esetleg van valakinek ötlete, hogy még mit kell beleírni a felmondó levélbe?

Előre is köszönök minden választ!

Sherlock # 2015.02.19. 12:43

Nem kell aláíratni egyikkel sem, de érdemes, így igazolhatod hogy átvették. Azt kell, hogy mikorra mondod fel.

Gabor7214 # 2015.03.06. 10:06

Tisztelt Ügyvédek!

A kérdésem a következő, több havi közüzemi tartozás esetén azonnal felmondhatom a bérleti szerződést, vagy mennyi időt kell biztosítanom a kiköltözésre?
A helyzet a következő felhívtak az ELMŰ-től, hogy 3havi tartozásom van, majd utána kérdeztem a Tőtávnál is és ott már a Díj Hátralék kezelőnél van 3havi lejárt számla és a T-home-nál is komoly tartozás van.
Részemről ilyen esetben mi a jogos lépés,hogy tudok eljárni, hogy ebből ne legyen pereskedés.

Köszönettel
Gábor

bolondgomba # 2015.03.09. 19:53

Tisztelt Ügyvédek!

Bérbeadóként 1 éves határozott idejű szerződést kötöttem a Bérlővel.
A Bérlő rendszeresen késve fizet, ezért a szerződés azonnali hatályú felmondását fontolgatom, az egy év lejárta előtt. A Bérlő a beköltözéskor 2 havi kauciót adott, a szerződés csak arról rendelkezik, hogy ez abban az esetben nem jár vissza, ha a Bérlő egy éven belül felmond. A kérdésem, hogy ha a fizetés rendszeres késése miatt a szerződést azonnali hatállyal felmondom, visszajár-e a kaució a bérlőnek?

A másik kérdésem, hogy a fizetési felszólítást elküldhetem-e külföldről vagy jobb-e, ha a megbízottam Magyarországról, ajánlott levélként küldi el?

Köszönettel,
Anna

ttip # 2015.03.13. 09:20

Amíg fizet a felszólításra, addig nem tudsz felmondani. Már ha tényleg határozott idejű a szerződés. A rendes felmondás lehetősége ennek ellentmond.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.03.13. 11:07

A kaució visszajár. Szerintem a rendkívüli felmondás sem állná meg a helyét.

Röné72 # 2015.03.16. 17:31

Tisztelt Ügyvéd Hölgyek/Urak,

Egy olyan kérdésem lenne Önökhöz, hogy határozott idejű lakásbérleti szerződés esetében, ha a bérlő több hónapja nem fizet rezsit és a lakbérrel is akadozik, milyen szankció vezethető be ellene? Fizetési felszólítás, majd pedig a szerződés felmondása a járható út? Kikötésre került a szerződésben felmondási idő is, mivel ez kikötésre került, hogy bármely fél idő előtt felmondhatja a szerződést.
Köszönöm válaszukat.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.16. 18:14

Igen.

Röné72 # 2015.03.16. 18:32

Tisztelt Kovács Úr, haz et a rövid választ az én hozzászólásomra írta, akkor köszönöm! Még egy olyan apróság lenne, hogy a bérlő két havi kauciót adott a hozzátartozómnak ( ő a tulaj), amit a tulajdonos lefoghat a rezsi tartozás fejében? (Ez kikötésre került a szerződésben, de hátha van valami jogszabály,ami ezt felülírja...)

janost # 2015.03.17. 10:37

Tisztelt Fórumozók!
Határozatlan idejű szerződéssel kiadtam lakásomat. A bérlőnek minden hónak 10.éig kell megfizetnie a bérleti díjat és a rezsiköltségeket. Februári hónapban nem fizetett semmit, adtam neki 1 hónapot, március 10.én sem fizetett. Március 10.én kiküldtem neki egy fizetési felszólítót, hogy március 16.ig legkésőbb fizesse meg az elmaradt díjakat.

Nem fizette ki szeretném kiküldeni a felmondást. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben milyen időpont lehet a felmondás időpontja és mit tehetek ha nem költözik ki addig?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.17. 11:16

Nem lesz jó. A törvényesnél rövidebb határidővel megsértetted a törvény előírásait, a felmondásod jogszerűtlen lenne. Kezdheted elölről.