albérlet felmondása


Titiána # 2010.11.08. 12:29

enigma74
Én csak azt tudom mondani, ha nem tudtok megegyezni, otthagyod a lakást, a kaució a tulajnál marad, gondolom, beleszámolja a víztartozásba. Mivel ez - szerintem igazságtalan, hiszen ő a tulaj, ok, Te is figyelhettél volna -, akkor viszont Te mehetsz a bíróságra, mivel visszatartja a kauciót, mert a vízdíjjal nem tudtok megegyezni. Vagyis, Neked van követelésetek. A kaució a havi közüzemire, berendezésre van, nem pedig arra, hogy ha közösen nem veszitek észre a lyukas vízcsövet. Legalábbis vmi ilyennel érvelnék. Ha én így járnék, maximum a felét fizetném ki, vagyis ennyit tartson vissza, de + pénzt nem adnék. Ennyiben érezném magam hibásnak, hogy nem gondolkodtam a nagy vízfogyasztáson. Igaz, írtad, hogy az első számlánál szóltál, de akkor mi tartott idáig, amíg kiderült, hogy lyukas a cső? Minden hónapban rágtam volna a fülét, mert ez tényleg nagy fogyasztás.

MajorDomus # 2010.11.08. 21:58

Ajánlatos ügyvédhez fordulni.

twidi # 2010.11.09. 07:42

Tisztelt Ugyved Ur

Kisvarosi ingatlan evek ota kevehaznak van kiadva. Harom honapja kiderult,a berbevevo eladta cégét s az uj cegtulajdonost az ingatlan tulajdonosanak megkerdezese nelkul jegyeztette be. Az ugyre akkor derult feny,amikor az uj cegtulajdonos nem fizette a berleti dijat.Az ugyved aki a berleti szerzodest evekkel ezelott keszitette azt mondta,varni kell kicsit,gazdasagi valsag,uj cegtulajdonos,biztos fog fizetni,egyebkent is 30 nap alatt ki lehet tenni oket az ingatlanbol. Kozben ugye eltelt 3 honap s masfel hete irt az ugyved egy felszolitast,hogy 3 napon belul azonnali hatallyal hagyjak el a berlemenyt.Erre nem reagaltak.Most mar azt mondja az ugyved,lehet,hogy ki sem lehet oket tenni csak birosagi uton.

Kerdesem: jogaban allt e a korabbi cegtulajdonosnak az ingatlan tulajdonosa megkerdezese nelkul masra ruhazni a ceget. Nem all e fenn ebben az esetben a rosszhiszemu ingatlanfoglalas -talan igy ki lehetne oket azonnal tenni-.

Tenyleg birosaghoz kell fordulni ha nem mennek ki -ez ugye evekig eltart,addig folytathatjak a kavehaz uzemelteteset?

A kozuzemi szamlak mar az uj cegtulajdonos nevere vannak iratva -ez hogyan fordulhat elo az ingatlan tulajdonosanak beleegyezese nelkul?-
kikapcsoltathatja e az ingatlantulajdonos az aramot,futest stb.

Elnezeset a hosszu beirasert. Varom valaszat.Szivelyes udvozlettel

lewho # 2010.11.09. 07:48

twidi!

Ha te egy cégnek adtad ki az ingatlant, akkor tökmindegy, hogy kié az a cég. A bérleti jogviszony ugyanúgy fennáll a két fél között, vagyis közted és a cég között. Nincs semmiféle rosszhiszeműség!

MajorDomus # 2010.11.09. 19:05

A cegbejegyzeshez meg a cégbíróság engedélye kell nem a tulajdonose.

Inzulin # 2010.12.03. 14:33

Váratlan helyzet miatt el kell költöznünk az albérletből. Én is és a párom is munkanélküliek lettünk, fizetésképtelenek. Főbérlővel nem tudunk megegyezni a kaucióról. Nem adja vissza, nem lakhatjuk le, hiába szóltunk egy hónappal előre, hogy el kell költöznünk. A szerződés kiköti, hogy ha hamarabb költöznénk el, a kaució összege nem jár vissza ( bár alapvetően a kaució célja a lakást érintő károk fedezése, ami nem történt!). Nem tudom mit tegyünk. Mi annak a következménye, ha fizetés nélkül hagyjuk itt a lakást, mondván, hogy a kaució összege fedezi az itt maradt költségeket? Tehet valamit ellenünk a tulaj? Kérlek segítsetek! Köszönöm

matthiasi # 2010.12.03. 17:33

Inzulin !
Úgy kell tenni ahogy szerződtetek !!

( bár alapvetően a kaució célja a lakást érintő károk fedezése, ami nem történt!). Nem tudom mit tegyünk
Jól tudod. Alapvetően az !
Meg ez :

hogy ha hamarabb költöznénk el, a kaució összege nem jár vissza

Nem tudom mit tegyünk.
Dehogynem : meg kell egyezni.
Felezzétek azt a kaució !!
vagy úgy gondolod titeket nem köt a szerződéses fegyelem ??? !

matthiasi # 2010.12.03. 17:36

De az mi , hogy hamarabb ? Mitől ?
egy hónap, az már nem lehet, mert mint mondtad már előtte eggyel szóltatok, tehát hány hónappal előbb/hamarabb ??

Inzulin # 2010.12.03. 18:12

matthiasi
Köszönöm a hozzászólásod.
Gyakorlatilag a jelenről van szó. Tegnap szóltam a főbérlőnek, hogy fizetésképtelenek lettünk, ezt a hónapot még csak csak kit tudnánk nyögni, ha akkor a kauciót visszakapjuk, mert anélkül....
Mondta, hogy nem adja vissza és nem lakhatjuk le, és nem felezi meg és még az anno saját maga által felkért ingatlan közvetítő díját is levonná belőle. Tehát esélytelen vele megegyezni, pedig én kompromisszum képes lennék.
Annyit tudok, hogy amennyiben nem fizetek a tulaj írásban felszólíthat a fizetésre 8 napon belül. Ha nem teszek eleget a fizetésnek (mert nem tudok), akkor 8 napon belül írásban kérnie kell a költözésünket, amelyre elvileg van még 15 napunk. Csak az azutáni következményeket nem tudom? Nincs jövedelmem, abból nem lehet levonni, nincs semmi a nevemen és a megadott lakcímem sincs már a család tulajdonában, ill. hamarosan telefonszámot fogok cserélni.
Én nem ezt szerettem volna, de nem tudunk mit csinálni.

albika1963 # 2010.12.23. 20:39

Sziasztok!
Tudnátok segíteni?
Lakásomat több mint 1 éve lakják a bérlők. 2 havi kaució van, ki van kötve, hogy bérleti díj nem fizetésére felhasználható.
Eddig mindig fizettek, kisebb nagyobb csúszásokkal. Egyszer háborodtam fel, hogy nem kaptam meg a pénzt 5helyett 25-én sem, mert akkor nagyon kellett.(utána fizették) Most lett a 2. alkalom, hogy kértem próbálják meg még most 23-val rendezni az albérlet díját. Erre ők háborodtak fel, és jött, hogy közös megegyezéssel írjak papírt. (persze ezt eszem ágában sem lenne, hisz ők nem fizettek) aztán most újabb verzióval álltak elő, hogy a 2 havi kauciót lelakják vagyis 1havi a mostani hónapra+ 1 havi a következőre, és utána elmennek és majd rendezik a számlákat.
Sajnos én ebben nem bízok, hogy tutira kifizetik a rezsiszámlákat, hisz már semmi nem kötelezi majd őket, és párszor csalódtam már az ígéretükben.
Szinte nincstelenek, semmi nincs a nevükön, nincsen rendes munkahelyük.
Legszívesebben azonnal felmondanék nekik, de most olvastam, hogy kell 8 nap a felszólítástól, és ha az letelik akkor a 9. napon egyből felmondhatok nekik 1-2 nap határidővel???(ezt itt nem értem igazán) mert ha már több napot (9-10napnál többet) maradnak a lakásban, én leszek mínuszban, és akkor már biztos nem fogják kipótolni a hiányzó összeget.
Vagy hagyjam a 2hónapot lelakni és bízzak, hogy fizetnek utána rezsit??
Köszönöm a mielőbbi segítséget!

Titiána # 2010.12.27. 14:25

albika1963: ezt a felmondást én sem értem, nem tudom, mikor fogom megérteni. De semmi esetre se hagyd, hogy lelakják a 2 hónapot. A kaució nem a havira van, hanem a számlákra, a károkozásra. Ha legközelebb találkozol velük és van vki nagydarab, aki elkísérne, az jó lenne, hogy tudják, hol a helyük...

albika1963 # 2010.12.28. 05:58

Köszi a válaszod.Mi nem ilyenek vagyunk,meg tartok is az ilyen típusú elintézi módtól, mert mi van ha ugyan kimegy a lakásból 2nap alatt, de közben kienged még 1000 m3 vizet..stb...én sokkal rosszabbul járhatok, ha nem normálisan járok el.Tudom,hogy nem lakhatná le a kauciót..... De ez a szégyen, hogy ha nem fizet még majd másfél hónapot lakhatja a lakást. Miért nincs olyan, hogy 5 nap alatt elbúcsúzunk egymástól ilyen esetben? Vagy mivel tudja bebiztosítani magát az ember jogilag, hogy oké lakják le a kauciót, de rezsiket tuti kifizetik. Erre keresnék választ, hogy mit tudok velük aláíratni?
És egyébként ha legközelebb beleveszem a szerződésbe, hogy nem fizetés esetén mindenféle felszólítás nélkül 2-3 napos határidővel felmondhatok, az már úgy törvényes?

Titiána # 2010.12.28. 12:24

albika1963
Sajnos, olyannak kell lenni... Én csak tanu vagyok, de mi is kiadtunk egy lakást, meg is lett az eredménye, mert a tulaj nem olyan... Nem kell rögtön arra gondolnod, hogy fenyegetéssel, meg stb., határozottabb fellépés is már megteszi.
Jobban jársz, ha nekiülsz és visszaolvasod ezt a topicot, nem azért, mert én nyitottam, az én sztorimmal, de időközben más is segítséget kért és kapott. Ill. van még egy ilyen is, albérleti szerződés, ez hosszabb, de itt is vannak történetek, javaslatok.

Van szerződésetek? Ha igen, akkor az elfolyasztott m3 vizet rajta követelheted.
Jogilag? Ha van szerződésetek. Abban szerepel, hogy mettől-meddig, mit vett ki, mennyiért, remélhetőleg szerepel benne, hogy milyen közüzemit fizet ő. Ha szó nélkül elmegy, akkor jön az ügyvéd, fizetési meghagyást kell kérni, végső esetben bíróság, ennek megvan a pontos folyamata, ezt pontosan én nem tudom.

A szerződésbe beleírhatod, hogy 2-3 nap, de az az igazság, hogy a bérlő akkor költözik el, amikor ő gondolja, vagyis olyan nincs, hogy letelik x nap és kimegy a rendőr a házhoz és kirakja őket. Nehéz volt nekem is megértenem, de itt a fórumon sikerült.

A többi kérdésedre is megtalálod a fórumon a választ, tényleg végig kell olvasnod, hogy tisztán láss, ha mégis ügyvédhez kell fordulnod, akkor már ismeretekkel felvértezve menj, ne kelljen előlről kezdenie mindent. Sok szerencsét kívánok! Ha sikerül vagy ahogy alakul, megírhatod, okulásképpen.

albika1963 # 2010.12.28. 17:15

Köszi!
Van szerződés, minden le van írva mit meddig kell fizetnie, sőt minden pénzátadásról van átvételi elismervény is. Ma odamentem a lakáshoz, és rámvágta az ajtót, hogy majd 3-án beszélünk. Megfogtam az ajtót, hogy csak egy fizetési nyilatkozat aláírását kérném, és ha a hajlandóság megvan benne a fizetésre akkor ez nem gond. No kihívta a rendőrőket, hogy beléptem a lakásba az ajtóbecsapás megakadályozás végett. Persze rendőr megmondta neki, hogy bemehetek a lakásba szerződésbe aláírta+be is vagyok jelentve ő meg nincs, mit akar mégis?:-)
Sokat olvasgattam mit lehetne csinálni,csak mindegyik eset más és más.
Majd 3-án kiderül mit ír alá mit nem...és persze megírom majd.
köszönöm

Titiána # 2010.12.30. 11:25

albika1963
Nagyon helyes, hívja csak a rendőrséget, a miénk csak fenyegetőzött, de sajnos nem hívta ki. Sajnos, fel kell keresnetek egy ügyvédet, aki levelet ír - vhogy legyetek tisztában a időpontokkal, felmondás határidejével, tv mennyit enged meg, mi van a szerződésben, mert a miénk még a dátumot is képes volt elírni..., így nulla volt az egész, az ügyvéd küldhette újra a saját költségén, néhány napot megint csúsztunk -, ez a szabály, ha tényleg nem akarják elhagyni az ingatlant, akkor kell, hogy legyen egy "papír" a kezedben, hogy felszólítottad erre meg erre. Ha végrehajtóra, fizetési meghagyásra kerül sor tartozás miatt, fogják kérni ezt a "papír"-t, ami lehet ügyvédi de lehet saját is, ha megírod és ajánlva elküldöd. Csakhát ugye a szemfüles bérlő képes minden hibába belekapaszkodni, amit - jogismeret nélkül - könnyen elkövethetsz. :(

Valóban, minen eset más, de azért vannak hasonlóságok, új ismeretek kapni, okulni, ötletet meríteni lehet a hsz-okból.

brrrr # 2011.01.30. 12:44

Segítséget szeretnék a következő ügyben. 30 napos felmondási idővel írtuk alá a szerződést, de megegyezéssel hamarabb kiköltöztünk a lakásból. Viszont kiköltözés, kulcsátadás után jelezte hogy a szerinte keletkezett károkat fizessük ki neki. Kulcsátadáskor a rezsi hátralék elrendezésre került, a kauciót ebbe beleszámolta és aláíratott egy papírt ami tanusítja hogy rendezve van. ezek után követelhet e valamilyen címen tőlünk bármit, illetve igényt tartanánk a lakás bérleti díjáról számlára, mivel ennek Áfáját vissza tudnánk igényelni jogunkban áll e ez a követelés? Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2011.01.30. 13:50

Ha tényleg okoztatok kárt, és az azután derült ki, hogy aláírta, hogy nincs követelése, akkor követelhet, de mindezt neki kell tudnia bizonyítani.

airboy # 2011.06.14. 06:13

A következő lenne a problémám:

2010. október 1-én kötöttünk bérleti szerződsét, határozott időre, egy évre. A doglo úgy alakult, hogy a bérbeadó el kívánja adni a másik lakását, és azt akarja, hogy elköltözzünk. Persze mi erre nem vagyunk hajlandóak, megegyezésre pedig nem lehet vele jutni. Beleegyeztünk volna, ha ő a költözés költséget, plusz egy hó albérletet fizet és elenged, de ez mindegy is. Időközben hozzánk került a nővérem cicája, amibe ő szóban beleegyezett. Aztán az ügyvédtől kaptunk egy levelet, hogy mivel a bérbeadó macskaürüléket talált állítólag a padlón, amit tudom hogy nem mert én takarítok, távolítsuk el a macskát vagy rendkívüli felmondás. A gond az, hogy úgy jött be a bérbeadó a lakásba, hogy nem voltunk itthon, és a szomszéd hölgy is bejött vele, tehát elvileg tanúm is van rá, és meg is mondtam a szomszédom, hogy ez nem az első eset, hogy így jött be. Arról már nem beszélek, hogy hetente ellenőrzi a lakás rendeltetésszerű használatát, persze nem előre egyeztetett időpontban, hanem csengetéssel jelzi, hogy itt van. Ha perre megy a dolog, mivel számolhatok?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.14. 07:05

Neki kell bizonyítania. És addig is bent laktok. Hamarabb telik le az egy év, mint ahogyan a per jogerősen véget érne.

Egyébként mit rugózik? Eladhatja azt a lakást így is; a vevő majd a bérlet lejártával fog beköltözni.

egyfőbérlő # 2011.06.20. 09:10

Egy sürgős segítségre lenne szükségem.
Van egy lakásom ami ki van adva albérletbe. Sajnos bejelentve nincs a hatóságoknál az albérlet, de szerződést azt kötöttünk egymással.
Én elköltöztem egy másik városba és meg volt hagyva az albérlőnek, hogy mindig tárgyhó 10.-éig utalja el nekem a bérleti díjat.
Ez ebben a hónapban nem történt meg és többszöri megkeresésemre sem válaszolt.
Meghagytam egy rokonomnak, hogy nézze meg a lakást bement megnézte és annyit mondott, hogy a lakással minden rendben van nincs randalírozásnak nyoma, de félig már ki vannak belőle pakolva az albérlőm cuccai.
Lent megkérdezte a házinénit és ő azt mondta, hogy már 3 hónapja nem fizeti a közösköltséget.
Én azonnal küldtem neki sms-ben és e-mailben (mivel nem tudom a postai címét) egy fizetési felszólítást.
Ezek után felhívtam a közműveket és kiderült, hogy 100.000 Ft-os közmű tartozása van (a nevére lettek íratva a víz kivételével a dolgok).
Addig nem engedik visszaírni amíg ez ki nincs fizetve. (addig ugye nem tudom újra kiadni valamint eladni sem...)
Mivel egy hónapot nem fizetett ezért a 2 havi kaukcióból már csak 1 maradt ami közel sem fedezi a már mostanra felhalmozott majdnem 150.000 Ft-os tartozását.
Mi ilyenkor a teendő? Elérni nem tudom hívtam már többször, de azt sem akarom, hogy zaklatásnak vegye. Semmire nem válaszol se sms-re se e-mailre.
Hogyan tudom behajtani rajta a közmű tartozást?
Ha feljelentem abból nekem milyen bajom adódhat ha kiderül, hogy nem volt bejelntve az hogy kiadtam a lakásomat?
Kérlek Titeket mielőbbi válaszra/válaszokra. Eléggé kétségbe vagyunk esve.

Köszönöm előre is!

Grád András # 2011.06.20. 12:41

Kedves Egyfőbérlő!

Elég rosszak a kilátásai. Elvben persze beperelheti (feltéve, hogy tudja a lakcímét, ahonnan majd idézheti a bíróság), de ha nincs neki se ingatlana, se bejelentett jövedelme, szinte biztosan nem fogja tudni végrehajtatni az ítéletet. A bíróság nem értesíti az NAV-ot (volt APEH), de ha az albérlő felnyomja, akkor tuti bírságra számíthat, ami valószínűleg jóval több lesz, mint a mostani kintlevőség. Valószínűleg kénytelen lesz a kaució és a kifizetetések közötti különbséget veszteségként leírni. Csak azzal tudom vígyasztalni, hogy sokkal rosszabbul is járhatott volna, láttam már többmilliós kárt is. Üdvözlettel:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

MajorDomus # 2011.06.20. 19:10

itt a jogi tanács nem megoldás.
csereld. le a zárat . tartsd vissza a holmikat a tartozás fejében.

egyfőbérlő # 2011.06.21. 08:36

rendben tegyük fel lecserélem a zárat és visszatartom a holmijait (úgy tudom a ruhái kivételével a tartozás fejében mindent visszatarthatok tehát műszaki cikket bútort...)
De mi van akkor ha bedühödik feljelent vagy felnyom a NAV-nál?
Akkor rosszabbul járok nem?

MajorDomus # 2011.06.21. 20:48

nincs miért.
az adobevallasodban a bevételt csak jövőre kell feltuntetned . akkor meg majd kifizeted az adót.
idén meg nincs miért aggódni mert azért rugod ki mivel nem fizetett. adót fizetni nem a bérbeadás hanem a befolyt jövedelem után kell s az nagy különbség.

egyfőbérlő # 2011.06.22. 11:30

Köszönöm az eddigi segítségeket.
Történt egy kis fejlemény idő közben a semmiből megérkezett a aszámlámra a lakbér teljes összege.
Nem tudom mi tévő legyek, mert a tartozásai a közművek felé továbbra is fennállnak.
Próbáltam elérni minden módon de sehogy sem sikerült.
A fizetési felszólításban csak annyit írtam, hogy fizesse be a lakbért és az elmaradt közös költséget mert arról nem tudtam, hogy ilyen nagy közmű tartozásai vannak.
Mit tegyek írjak neki új fizetési felszólítást, hogy fizesse ki a közmű tartozást is? Vagy hogyan működik ilyenkor a rendszer.
Illetve még egy kérdés amennyiben lejár a kétszer 8 nap és a lakásban maradnak még cuccai azokkal mit csináljak? Rakjam ki az utcára dobjam ki a szemétbe vagy mit tegyek?
Mi ilyenkor a helyes eljárás (természetesen olyan dolgokra gondolok amiket nem lehet pénzzé tenni)