albérlet felmondása


Szomorú örökös # 2021.05.23. 06:12

Bérlő36

kijárási tilalom volt,és éjfél után is itt hangoskodtak

Ez azért még nem sérti a jogszabályt. Ha nem mentek utána haza hanem a lakásban maradtak, akkor nem sértették meg a kijárási korlátozást, mivel a házibulizás - persze korrekt szinten - nem volt tilos, mint ahogy szilveszterkor is lehetett máshol tartózkodni, mint a lakóhelyed. A hangzavarral már nyilván más a helyzet, de én az idézett részre reagáltam csak. Főleg hogy mától kezdve már erre sem lehet hivatkozni, mivel éjfél óta hivatalosan is megszűnt.

Ahogy MajorDomus is írta: „Szerintem egyezzetek meg. Elmentek,s lemondasz a kaucióról. Igy a legolcsóbb.” Ez esetben adtok gyakorlatilag x hónapot, amiből a kaucióra futja, hogy új bérlőt keressen a tulajdonos magának.

MajorDomus # 2021.05.22. 21:00

Amennyiben határozott idejű a szerződés,azt 2 évig nem lehet felmondani.
Szerintem egyezzetek meg.

Elmentek,s lemondasz a kaucióról. Igy a legolcsóbb.

Bérlő36 # 2021.05.22. 19:02

Kedves Tagok!
Pár hónapja lakunk egy ingatlanban,2 éves szerzödésünk van. Sajnos a szomszédjaink nagyon hangosak,egyetemista fiatal lány bérli a lakást, hétvégén mindig buliznak. Volt hogy rendőrséget kellet hívni,mert pl kijárási tilalom volt,és éjfél után is itt hangoskodtak. Fiatalok vagyunk mi is,de van egy gyermekünk aki tartósan beteg és érzékeny a hangokra. Ezt a tulaj is tudta az elejétől fogva. Amikor szoltunk neki a szomszédok miatt,mindig mondta hogy beszél az lakás tulajdonossal hogy szóljon a fiatalokra. Felszeretnék mondani a szerződést és elköltözni,mert így nem jó a gyereknek,meg nekünk se. Azt szeretném kérdezni hogy van esetleg ilyenkor bármi mód hogy a kaukció visszajár vagy lelakható egy hónap vagy bármi. Van szerződés,rendesen bejelent a tulaj,de a szerződésben semmi ilyen opcio nincs. Meg amúgy is,nem hétköznapi az ilyen ok. Mire van nekünk mint bérlők ilyen esetben jogunk? Tulajdonos eddig nagyon normális volt,de azért szeretnénk tudni hogy ilyen esteben mi lehetséges. Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.

oligaliga # 2021.05.22. 16:17

Zöldövözeti11

Lőrinci

Rosszabb, az csak majdnem pesti, de az arrogancia ugyanaz.

Most komolyan, trollkodsz, vagy ennyire nem vagy tisztában a magyar valóssággal? Vagy harminc éve ki sem mozdultál a kerületből?

drbjozsef # 2021.05.22. 15:52

Tehát harminc éve adsz ki lakásokat, és azóta abban a tévhitben élsz, hogy lakbér elmaradás, közüzemi tartozás, és egyéb károkozások csak vidéken történnek?

Én azt se értem, hogy lélegzel ennyivel.

Zöldövezeti11 # 2021.05.22. 15:18

tns161#e-mailJelentem!2021.05.20. 10:44

Tehát van elmaradt lakbér, nem tudni mennyi, lehet némi közüzemi tartozásuk is és lett 500 eft kár.

Akkor mennyire rentábilis egy bérletbe adás vidéken ?

Semennyire.
El kell adni !!

Zöldövezeti11 # 2021.05.22. 15:14

oligaliga az egyik mini lakásomat 45 eft ért kifestette a volt bérlő. Plusz az anyag 10 eft.-
Olyan lakást aminek 450 eft a festése, nem adunk ki.
Immár 30 éve adok ki lakásokat.
Úgy általában sohasem volt olyan kívánságom, hogy kifestve kell visszaadni.
De mindig akadt olyan aki jutányosan elvállalta.

Zöldövezeti11 # 2021.05.22. 15:05

oligaliga#e-mailJelentem!2021.05.20. 20:
kérdezed :

Pesti vagy-e?
Nem ! Lőrinci.
Nézz át a vizes témát csócsáló topikba !

MajorDomus # 2021.05.21. 19:56

1.Nem
2.Nem

marrachi # 2021.05.21. 13:59

Tisztelt Fórumozók!

Rendes felmondással felmondtam az albérletemet, július 31-ével. A Bérbeadó belehajszolt abba, hogy azonnal meghirdeti a lakást kiadásra, de úgy hogy július 1-jével már az új bérlő beköltözhessen. Tehát én júni 30-án átadom az ingatlant. Én tartom magam a megállapodáshoz, már folyamatban van az új helyen a szerződéskötés, ő viszont igényt tartana a júliusi bérleti díjra, ha neki nem sikerül bérlőt találnia. Ez így rendben van?

A másik kérdésem: Amikor beköltöztem, a Bérbeadó megkért, hogy szervezzem meg a festést, mert ő külföldön tartózkodik. Persze igyekeztem megfelelni, és levezényeltem az egészet még a beköltözésem előtt, a költségeit pedig a bérbeadó utólag megtérítette. (olcsóság volt a fő szempont neki) Akkor azt gondoltam, hogy a festés azért történik, mert egyébként is aktuális. Most a felmondásnál viszont követeli, hogy festessem ki a lakást, arra hivatkozva, hogy így kaptam én is. Utánanéztem, most legalább a dupláját kéne kifizetnem egy szakembernek, mint amit ő fizetett anno. És ismételten nekem kéne az összes szervezési munkát elvégezni. A szerződésben nincs szó festésről, csak ennyi "A bérleti jogviszony megszűnésével Bérlő köteles a Bérlemenyt a birtokbavétellel azonos, a rendeltetésszerű használatnak megfelelő műszaki állapotban Bérbeadónak visszaszolgáltatni "

Ez elég arra, hogy kötelezhessen a festésre?

köszönöm a válaszokat

oligaliga # 2021.05.20. 18:37

Zöldövezeti11

Pesti vagy-e?

Vidéken eleve nem üzlet a lakás kiadás , aki kiveszi általában fizetési hajlandósággal csekély mértékben rendelkezik... mindenütt de főleg vidéken van olyan vélekedés , hogy a lakhatásnak az olyan 10 rendű.
kiadásnak kell lenni.

Javaslom nézz körül a vidéki albérletárakban, igen komolyan meglepődnél.

450 eft egy festés vidéken ? Jól vastagon fog a helyi vállalkozóknak a ceruzájuk.

Ez még 8 évvel ezelőt sem volt sok, még Pesten sem, egy kétgyerekes lakás kifestésére.

tns161 # 2021.05.20. 18:01

Majordomus köszönöm a válasz, fotók készültek.

Zöldövezeti11 # 2021.05.20. 16:37

Hát nem tudom. Ennyire nem vagyok képben !

450 eft egy festés vidéken ? Jól vastagon fog a helyi vállalkozóknak a ceruzájuk.

Amúgy 2020 aug. 01 től eltelt idestova 8,5 hónap ennyi idő alatt csak ránéz az ember egy kiadott ingatlanra. Ha nem is havonta, de 2 havonta biztos. a második szemle után csak akadtak volna gyanús jelek.
Ja plusz a takarítás az 50 eft.
A panaszos kérdései :

a helyreállítás költségeit, követelhetem tőlük,

Lehet, de az eredményesség kétséges
Valamint kérhetek e kárpótlást a bevétel kiesés miatt?
persze a vidék és vidék között nagy a különbség. lehet falú és lehet prosperáló egyetemi város.
Ha az utóbbiban adunk ki lakást, azért havonta - max kéthavonta megszemléljük.

Szintén lehet, de az eredmény még kétségesebb.
Vidéken eleve nem üzlet a lakás kiadás , aki kiveszi általában fizetési hajlandósággal csekély mértékben rendelkezik... mindenütt de főleg vidéken van olyan vélekedés , hogy a lakhatásnak az olyan 10 rendű.
kiadásnak kell lenni.
Persze van egy facér lakás nem nagy, szerény, csak meglehet ezt is próbálni.
Inkább értékesíteni célszerű.

Amit a topiktársak javasoltak az is érdekes. feljelenteni ! lehet fel sem fogták, hogy rongáltak. Az életmódjukból következik. De próba szerencse.
A másik a polgári per.
kitartó munkával lehet eredményt elérni... ítélet szintig, de a végre hajtás azért beláthatatlan időbe vész.

MajorDomus # 2021.05.20. 15:50

Állapotrögzítés,fotó +videó dátumozós fényképek,majd rendőrségi feljelentés. Ez azért kell,mert akkor ők helyszínelnek rongálás miatt. Ráadásul felkutatják őket. Irásos felszólitás a károk megtéritésére 30 napon belül. Ezt követően helyreállitod,a számlákkal bizonyitott összeg erehéig Fizetési Meghagyást inditasz. Ennyi.

Szomorú örökös # 2021.05.20. 11:20

tns121

Én simán fel is jelenteném őket.

tns161 # 2021.05.20. 08:44

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni az alábbiakban.
2020.08.01-én kiadtam a lakásomat.
Idén április 30-án felmondtam a szerződést, mivel a bérlő többszöri felszólításra sem fizette meg az elmaradt hátralékát. Két gyermekes családról beszélünk, ezét voltam olyan korrekt, hogy nem azonnali hatállyal mondtam fel hanem a szerződés szerint 2 hónapot adtam nekik.
Mivel megállapodásunk úgy szólt hogy a víz-villany óra állásokról havonta fotót küldenek, május 09-én kértem a fotókat a diktáláshoz.
Ekkor közölték velem, hogy ők már kiköltöztek, még kifestik a lakást, és júniusban kifizetik a tartozásukat.
Másnap kaptam, egy üzenetet miszerint a lakáskulcsok a postaládában vannak.
Mivel én Budapesten élek, a lakás pedig vidéken van, így 16-án hazautaztam és kértem őket, hogy 10 órakkor találkozzunk az ingatlannál.
Természetesen nem jöttek el. A lakásba belépve, lebénultam, nem hogy kifestve, kitakarítva sem lett. Az ajtótokok (műanyag) összetörve, üveg kitörve, konnektor leszerelve, konyhaszekrény hátulja leszakítva.
Próbáltam őket hívni, nem vették fel a telefont, írtam nekik a fb-on, amit a mai napig nem nyitották meg annak ellenére, hogy szinte a nap minden órájában elérhetők ott.
A lakás így kiadhatatlan.
Azonnal felvettem a kapcsolatot szakemberekkel és árajánlatokat kértem. Csak a sima tisztaságifestés 450000Ft, a komplett takarítás 50000Ft, a többire még nem kaptam ajánlatot
Kérdésem, hogy a helyreállítás költségeit, követelhetem tőlük, - gondolom polgári peres úton -, mivel szerződésben szerepel, hogy frissen festett tiszta lakást kaptak, és kiköltözés esetén, ugyan így kell visszaadni.
Valamint kérhetek e kárpótlást a bevétel kiesés miatt?
Előre is köszönöm mindenkinek a választ.

MajorDomus # 2021.04.28. 16:37

Csak megállapodás kérdése a tulajjal(aki nem főbérlő),mert határozatlan idejű a szerződés...

drbjozsef # 2021.04.28. 13:35

Esferi,

Ez elsősorban a szerződésetek, másodsorban a főbérlővel megegyezés kérdése.

Általában a bérlő felmondása esetén van az, hogy tökmindegy ott lakik-e a felmondási idő alatt, azt ki kell fizetnie. Nem kötelező ott lakni.

A bérbeadó (gondolom, nem főbérlő, vagy ő is csak bérli?) felmondása esetén nyilván fordítva van, nem rakhat ki az időn belül, ha nem találsz előbb másik helyet, de ha találsz és elmész, akkor bele szokták írni, hogy nem kell kfiizetni a hátralévő időt.

Ha nincs erre rendelkezés, akkor főszabály szerint ki kell fizetned a felmondási időre is a bérleti díjat.

De szabad szerződéskötés, és így módosítás is van, közös megegyezéssel bárhogy dönthettek.

Esferi # 2021.04.28. 13:31

Tisztelt Hölgyek, Urak!

Határozatlan idejű albérleti szerződést 2 hónap felmondási idővel kötött a párom. A főbérlő felmondta az albérletet, viszont nem várnánk meg a 2 hónapot, hanem előbb kiköltöznénk. Erre van lehetőség úgy, hogy a főbérlő ne követelje a maradék időre a lakbért?

Válaszukat köszönöm!

SolnesM # 2021.04.22. 05:58

Akkor ahogy ígértem !
Egy cs. tag kb. 25 éve vett egy VI. vagy VII. ker lakást / A Józsika u. ban.

25 éve amikor a nagy potyaprivatizációnak már vége volt , lefutott.

Meg nézték vagy 3 x, mégis befürödtek alaposan.

Úgy kettő - kettő és félhónap után jöttek a hírek, elkeseredtek, semmi kiút, padlón vannak.
Kiderült miért.
A lakás sötét mint a barlang.... földszint udvari és borzasztóan hangos. Azaz bizonyos lakótársak a belső udvarban dupla - tripla hangerővel kommunikálnak, a 4. ről az elsőre a körgangon megy a diskurzus. Órákon át. Szóvá tette ezt a naiv új tulaj.. verés lett a vége.

Az eladás körülményei : a tulajeladó a mustrát mindig esti időre tette amikor már eleve villanyt kellett használni, a hangos szomszédok jelenlétét is ismerte.. tehát hiába a 3 mustra ezek nem tűntek fel.
Megvették, éltek benne vagy 10 évig, aztán a halál megoldotta a problémát.

Nem 2 hónapi 'kócióról' volt szó, hanem... mostani áron olyan 20 milla.

MajorDomus # 2021.04.21. 17:41

Ez így van.
Gond akkor van ha ők is tulajdonosok!

SolnesM # 2021.04.21. 05:58

És akkor mit tehet a lakás tulaj ha belefut ilyen helyzetbe ?
Neki nem pár százezer... ha ügyes, gyakorlatilag semmi sem forog kockán, mint egy méltatlankodó bérlőnek !

Neki sok millió ! Sok, nagyon sok !
Nos erről jön a következő helyzet leírás... majd !!

MajorDomus # 2021.04.20. 17:42

Háát??
Sok mindent nem lehet hozzátenni....

Úgye elviekben a bérbeadó szavatol azért,hogy a lakás a rendeltetésszerű használatra alkalmas legyen.

Na most hogy a kisebbségi lakótársak életvitele ebbe beletartozik vagy sem????!

SolnesM # 2021.04.20. 13:27

harmankardon !!
Sok lehetőséged nincs. Ha úgy érzed, hogy átvertek... igazságtalan dolog történt veled akkor tűrsz, lelakod a bent maradó kauciót. Kettő hónap általában, ehhez jön még a rezsi az is tetemes összeg lehet. Nagyjából 3 hónap és nulla szaldót csinálsz. A kaució.. a bánatpénz nagyjából egyenlő lehet az általad nem fizetett összeggel.
És ekkor eltűnsz ! Nem törvényes, de azért nem akkora az összeg , hogy a bérbeadó jogi lépéseket tegyen.

Az új helyen szemfülesebb leszel !!

Olyan erőkkel, olyan jelenséggel állsz szemben amit megoldani se te se a lakás kiadó nem tud.

Hangoskodó más rétegből származó valakik... a napbarnítottak !!

SolnesM # 2021.04.20. 13:16

Nos a 20 .pont előtti (valószínűleg a 19 pont vagy annak egy része ) jó hosszú mondat sorolja az azonnali felmondás lehetőségének eseteit.
Tehát fizetési kötelesség nem teljesítése... ez csak a bérlőre vonatkozik. Mit kéne a bérbeadónak fizetnie ? A következő már húzósabb... elsőre. A lényeg, hogy ezt azt idővel javítani ill. cserélni kell.
Kezdve a kiégett izzó cserétől a meghibásodott automata mosógépig széles a skála. Nincs ebben a tökéletes szerződésben felsorolva, hogy mik ezek az elromlandó gépek berendezések-gépek... mikor mit és kinek kell javíttatni.
Ilyen készít egy közjegyző !! Nem semmi !!
Aztán az épület karbantartási munkálatainak akadályozása !
Nyilván csak a bérlő akadályozhatja... gondolom én.
Hab a tortán ez :
bérbeadó előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül biztosítják harmadik személy számára az ingatlan használatának lehetőségét,

Használni lehet vendégként egy két három napig meg több hónapos ott lakással életszerűen... nem ártott volna tisztázni. Ráadásul írásban ! Mármint az engedély !!
Nos nekem volt vagy 30 -40 bérlőm... több ingatlanban több évig, de azért ilyent nem vettem a szerződésbe. Ha kérdezték visszakérdeztem : ha elférnek miért ne !

Így utólag azért erre ki kell térni egy szerződében, mert mi van ha az áram agyoncsapja a vendéget vagy a szívességi lakáshasználót ?? Akkor bizony gáz van.
Aztán ez is :
a bérlők nem tartják meg az ingatlan szerződés-, illetve rendeltetésszerű használatára vonatkozó kötelezettségüket, vagy az ingatlan olyan állapotban van, hogy használata az egészséget” Ez is közhely ami azért főleg a bérlőre vonatkozik. Ez az olyan állapot
Egy ingatlan lehet
pedánsan tiszta,
tiszta,
nagyvonalúan lezser,
rendetlen, borzasztóan rendetlen,
koszos disznó ól. Hova tegyük ezen a skálán a z elvárásainkat ?

Nos egy kis szemezgetés egy közjegyző által készített szerződéből.
Érdekes a zajról netán annak mértékéről semmi, de semmi.

Nyilván így kérték a szerződő felek !!