albérlet felmondása


Titiána # 2011.06.23. 16:49

egyfőbérlő: a lakás kipakolásával még várj, inkább olvass vissza ebben a topicban vagy egy másikban: nem megy ki a bérlő címmel,keresd meg csakegylány hsz-át, 2011.02.24. 12:06, neki sem ment ki a bérlője, ő bement, majd a rendőrségen találta magát, stb. stb., elég hosszan beszélgettünk vele a fórumon.

Jobb, ha visszaolvasol, mert nem vagy egyedül. Én azt mondom, hogy ok, fizetett, de inkább mondj fel neki a felhalmozott közműtartozás miatt, azt ne említsd, hogy addig nem írják vissza az órát. A közmű végül is tőle fogja behajtani, nem rajtad, de megnehezíti vagy eltűnhet. Ha valami csoda miatt befizetné a közműtartozást, utána is felmondhatsz neki, bizalmatlansági alapon, vagy vmi okból, megbízhatatlan, költözzön el, szeretnéd eladni a lakást.

kalcedon # 2011.07.31. 17:22

Sziasztok!
Segítségre,tanácsra lenne szükségem.Albérlőm eltűnt a lakásból nem értem el őket a zárat lecseréltem mivel tartozása volt(utólag kiderült h több helyről fizetés nélkül távoztak és volt olyan hely ahonnan a tulaj ingóságait is elvitték).Felhívott telefonon h elvinné a cuccait megbeszéltünk egy időpontot de nem jött el,még egy idő pont akkor sem jött el és még egy időpont akkor sem jött a cuccaiért.Beszéltem egy ügyvéddel aki azt tanácsolta h küldjek neki egy sms-t h nem biztosítom tovább a lakást 8 napon belül szállítsa el az ingóságait.Kérdeztem ha nem jön a cuccaiért mit tehetek és azt mondta h 8 nap után azt csinálok a cuccaival amit akarok de jobb egy darabig megőrizni.Pár nap múlva felhívott és megbeszéltünk egy időpontot de nem jött.A 8 nap már letelt.Azt szeretném megtudni h mennyi ideig kell őriznem a cuccait?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.08.01. 11:27

Ha a felhívás is megtörtént és abban a 8 nap is szerepelt, akkor kidobhatod, ha mégsem, akkor újabb felhívás, újabb időpont megjelölés.

andika6 # 2011.08.03. 12:19

Tisztelt Szakértők!
Jogi tanácsot szeretnék kérni,az alábbi ügyben.
Párommal együtt vettünk ki, határozott időre egy albérletet.A szerződésben mindketten szereplünk,mint albérlők.Kapcsolatunk időközben nagyon megromlott, de megbeszéltük ,hogy tekintettel a határozott idejű (1 éves) albérleti szerződésre, továbbra is együtt lakunk a lakásban, lakótársakként. De mivel azóta szóban és tettlegesen is többször bántalmazott, nem tudom fenntartani ezt a helyzetet és nem tudok vele lakni tovább.
Kértem ,hogy menjen el, én maradnék az albérletben ,de ő nem akar menni és én sem. De egy fedél alatt élni sem tudunk így tovább.

Ha a saját részemről felmondanám az albérletet, a kötbér rám eső része szerződés szerint engem terhelne ,amit nem tudok és nem is szeretnék finanszírozni, hiszen a felmondásom oka a volt párom agresszivitása lenne ,amiről végképp nem én tehetek.

Megoldás lenne ,ha ő menne el az albérletből, de ekkor pedig neki kéne kötbért fizetnie, amit pedig ő sem akar.

A jelenlegi állapot tehát az ,hogy én is és ő is maradni akarnánk ,de az együttélés már a testi épségemet veszélyezteti.

Tudok-e valamit is tenni ilyen ügyben? Nem a kötbér jogosságát vitatom ,mert az a szerződésben szerepel, hanem hogyan tudnám elérni azt ,hogy ő menjen el, vagy én úgy mehessek el, hogy ne nekem kelljen kifizetnem a rám eső kötbért?

Előre is köszönöm a segítséget!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.08.03. 12:27

Ezt a kapcsolatot olcsón megúsztad. Nincs a kötbéren kívül egymással elszámolni valótok.

Nyeld le a kötbért nagyvonalúan és költözz el.

albis # 2011.08.03. 15:44

Sziasztok!

Kissé tanácstalan főbérlő vagyok, hátha Ti tudtok segíteni...A lakásom albérletbe van kiadva 2 bérlőnek. Van korrekt szerződés, kaució és kötbér, ha idő előtt felmondják a szerződést.
Az egyik bérlőtől tudomásom van róla, hogy a másik a lakásban drogot fogyaszt és tárol, és itt nem egy füves cigiről beszélünk...Kézzel fogható bizonyítékom nincs rá, csupán a másik bérlő állítja mindezt.
A kérdésem az ,hogy megüthetem-e emiatt én a bokámat, ha mindezt bérlőként az én tulajdonomban lévő lakásban teszi?
A másik kérdés pedig az ,hogy megtehetem-e, hogy erre való hivatkozással kitegyem, úgy, hogy az ne részemről, hanem részéről minősüljön szerződésszegésnek?

Köszönöm a válaszokat, véleményeket!

ObudaFan # 2011.08.03. 16:53

Amíg kézzel fogható bizonyítékod nincs rá, addig erre rendkívüli felmondást annak jogellenességének a kockázata nélkül nyilván nem alapozhatsz.

soskifli # 2011.08.04. 12:06

Szervusztok!

Lakásomat határozott időre (1 év) albérletbe adtam ki, melyből fél év telt csak le. Magam is albérletben lakom barátommal, akivel a kapcsolatunk nagyon megromlott, és lehetetlenné vált a további együttélés (alkoholproblémák és következményei). Kérdésem, hogy felmondhatom-e és milyen következményekkel saját lakásom bérbeadását, hogy visszaköltözhessek?
Köszönöm mielőbbi válaszukat!
Kinga

xdri # 2011.08.04. 12:13

Kedves soskifli!
A saját lakásod bérbeadását nem mondhatod fel csak az 1 év elteltével.Megkérheted Őket hogy elköltözzenek és ha elmennek köszönd meg!
www.drhalasz.eoldal.hu

soskifli # 2011.08.04. 13:03

Köszönöm szépen a gyors választ, ezek szerint csak azt tehetem, hogy egy általam megfizethető albérletbe költözöm el fél évre..amennyiben nem kötik ki az 1 éves bérleti időt. ördögi kör...
Kinga

kérdésfeltevő # 2011.08.05. 09:27

Üdv!

Segítségre lenne szükségem! Február végén költöztünk egy albérletbe, amit egy ingatlanirodán keresztül találtunk meg. Szerződéskötéskor az ingatlanos hölgy hozott is papírt, amin a szerződést megkötöttük, egy évre. A tulaj 2 havi kauciót kért, plusz egy havi bérleti díjat. Jelenleg úgy állunk, hogy három hete nincs meleg víz a lakásban, merte a tulaj nem fizeti számláit, de tőlünk minden hónapban bevasalja a rezsiköltséget. Közöltem vele, hogy ez így nem ok, erre az volt a válasza, hogy jóval a szerződés lejárta előtt, augusztus 31-el felmondja a szerződést. A kauciót sem akarja visszaadni, állítólag nincs pénze. Kérdezném, hogy mit tehetek, hogy a pénzem visszakapjam. Nekem a költözés sem két forint, szállítók kellenek hozzá, mint mondtam három hete nincs meleg víz a lakásban, a kaucióm is veszélyben. Az iroda akin keresztül béreltem felelősségre vonható? Mit tegyek, hogy napokon belül visszaszerezzem a pénzem? Addig nem tudok költözni, a kauciót nem hagyom, de hideg vízben nem vagyok hajlandó tovább fürdeni! Köszönöm előre is, üdv

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.05. 09:33

Határozott idejű bérleti szerződést nem lehet rendes felmondással megszüntetni.

kérdésfeltevő # 2011.08.05. 09:47

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm válaszát, gondoltam, hogy nem lehet felmondani. De! Hogy szerezzem vissza így napokon belül a pénzem, mint mondtam, nem kívánok tovább hideg vízben fürdeni, már ezzel is szerződést szegett gondolom... Ha jövő héten tudnék költözni másik lakásba, csak a kaució kéne hozzá, akkor mit tegyek???? Köszönöm a választ előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.05. 09:51

Te sem szüntetheted meg rendes felmondással a határozott idejű szerződést. Szólítsd fel, hogy gondoskodjon a melegvíz-szolgáltatás helyreállításáról.

Ahhoz nyilván csoda kellene, hogy a kauciódat néhány napon belül visszakapd, még akkor is, ha jogszerű lenne a felmondásod.

kérdésfeltevő # 2011.08.05. 09:58

Hát ez remek! Három hete folyamatosan felszólítom, leszarja, állítólag nincs pénze.... Magyarul csak ügyvéd segítségével tudom megoldani, vagy ha sikerül vele megállapodni. Köszi, üdv!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.05. 10:33

Egy héten belül ügyvéd segítségével se. Ha nem akarja önként visszafizetni, akkor a legjobb esetben sem kapod vissza két hónapnál hamarabb. Ez ilyen.

Titiána # 2011.08.09. 15:05

kérdésfeltevő: maradj a lakásban és ne fizesd a bérleti díjat. Tudom, hogy szerződésszegés, de az is, amit a lakás tulaja művel, vmivel meg kell fognod.

Azt viszont nem értem, hogy hogy nincs melegvíz? Úgy értem, a szolgáltató ilyen gyors?? Nekünk is volt nemfizető bérlőnk, de eszük ágában sem volt még csak korlátozni sema vizet, igaz ez egy, másfél éve volt, lehet, azóta észbekaptak...

punto09 # 2011.08.10. 11:18

Üdvözlök mindenkit. Nekem is kellene egy kis segítség. Mi van akkor ha olyan albérletbe költöztem, ahol banki árverés lesz, majd valamikor. Előre kifizettem a bérleti díjat, amit szerződésben foglaltam. Engem is kilakoltathatnak?

SolnesM # 2011.08.10. 15:08

punto09 punto09 !
mennyit fizettél ki ? egy hónapot ? kettőt ?
majd csak eltelik !!
Aztán kidobnak !!

standi85 # 2011.08.11. 06:27

Üdv!

Albérlő vagyok, most készülök elköltözni. Az a kérdésem, hogy a tulaj megítélése szerint a lakásban töltött 1 év alatt "tönkretettem" a 20 éves parkettát. Mert már nem fényes, pedig a lakótömben többen is tanúsítják, hogy az milyen szép volt. Kötelezni akar, hogy kiköltözés előtt csináltassam meg, persze szakemberrel.
Kérdésem az, hogy ha én rendeltetés szerűen használtam a parkettát, és az megkopott, meg kell-e csináltatnom. Elvégre a használatért havonta fizettem a bérleti díjat.
Kauciómat emiatt nem szeretném elbukni.

Köszönöm a válaszokat.

lili.54 # 2011.08.11. 06:45

Kiadtam a lakásom albérletbe 2 évvel ezelőtt, egy nagyon szinpatikus Erdélyi magyar párnak. Állampolgársági papírok intézése miatt, szükségük volt állandó lakhelyre, és én aláírtam az állandó bejelentkezésüket a lakásba. Azóta is rendesen fizetik az albérleti díjat, a rezsit, mindent. A lakás szép tiszta, rendezett.
Nincs bajom velük, DE: ha kb. 1 év múlva el akarom majd adni a lakásom, /az ördög nem alszik/ tudnak nekem kellemetlenséget okozni?

lili.54 # 2011.08.12. 05:54

Üdv.Mindenkinek!
Nos most ijedtem meg igazán, hogy nem reagált senki a kérdésemre!

parapali # 2011.08.12. 06:29

Lili.54!

Még reggel van és azért nincs válasz!:-)
Amikor elkezded a lakás eladást intézni akkor közös ügyintézéssal kijelented Őket! Kellemetlenséget mindig tudnak okozni!:-)Ha eddig normális a viszony velük akkor ebből se lesz gondod(Talán)
Remélem megnyugodtál???:-):-)

Titiána # 2011.08.15. 10:59

lili.54: szólj minél hamarabb, hogy mi a terved, gondolom, ők sem nálad tervezik a nyugdíjat megélni, ha tudják előre, hogy max 1 év, sokkal nyugodtabb lesz Neked is, nekik is, nem kell 1 hónap alatt összecuccolniuk.
Kérdezd meg az okmányirodában, hogy állandó lakhellyel rendelkező bérlőidet hogyan jelenthetsz ki. Azt tudom, hogy ideiglenesnél nem kellenek a kijelentéshez, az állandót nem tudom.

lili.54 # 2011.08.15. 14:13

Köszönöm a válaszokat! Úgy eladnám, de hát semmi értéke nincs, akkor inkább ez a kevéske pénz, ez mégis valami, nem nekem kell fizetnem a közös költséget.