albérlet felmondása


zenobya # 2011.08.16. 09:52

T. Cím!
1 hónapja bérelünk egy kis családi házat. A tulaj úgy hírdette meg, hogy eladó vagy kiadó. Mi béreljük, rendberaktuk, kifestettük stb saját költségen. Zártkerti külterületes ingatlanról van szó, mondtuk a tulajnak, hogy intézzel az építésügynél, hogy átminősítsék lakóingatlanná és intézzük a hitelt, szeretnénk megvenni. Most a hétvégén költöztünk bele tulajdonképpen rendesen. Amint ezzel megvoltunk, a tulaj szólt, hogy vevőt hoz. A vevőnek nagyon tetszik a ház, nagyon úgy néz ki, hogy meg is veszi.
Megmondom őszintén kicsit furcsa a dolog nekem, ugyanis szerintem el kellett volna döntenie, hogy akkor eladja vagy kiadja.
A bérleti szerződésünk határozatlan időre szól 2 hónapos felmondási idővel.
Tehetek valamit, vagy bele kell törődnöm, hogy onnan menni kell 1 hónap takarítás, festés stb után?
Válaszukat várva
Köszönettel
zenobya

soskifli # 2011.08.16. 10:16

Információt szeretnék kérni arra vonatkozóan, hogy fel lehet-e számolni, és ha igen, milyen mértékű késedelmi díjat, ha az albérlőm nem fizeti a bérleti díjat időben? A megkötött szerződésben minden hónap 10-e szerepel, mint fizetési határidő, amit még egyszer sem sikerült a bérlőimnek tartaniuk (rengeteg telefont, egyeztetést, időkiesést és felesleges várakozást és bosszúságot okozva ezzel).
Köszönöm előre is a választ!

Kinga

ObudaFan # 2011.08.16. 11:29

Ptk. 301. § (1) Pénztartozás esetében - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - a kötelezett a késedelembe esés időpontjától kezdve akkor is köteles a késedelemmel érintett naptári félévet megelőző utolsó napon érvényes jegybanki alapkamattal megegyező mértékű kamatot fizetni, ha a tartozás egyébként kamatmentes. A kamatfizetési kötelezettség akkor is beáll, ha a kötelezett késedelmét kimenti.

Lavyka20 # 2011.08.16. 16:05

Szijasztok!!
A párom anyukája körülbelül kettő évvel ezelőtt olyan
hibába esett, ami azt jelenti, hogy egy albérlőt
fogadott a lakásába és utólag kiderült,hogy nem írtak
szerződést. Két hónapi lakásbérrel + rezsivel van
elmaradva, holnap jár le a fizetési határidő az adott
hónapra, de az elmúlt napokban folyamatosan hívjuk a
telefonján, de nem veszi fel. Ez a fizetés két év
alatt hol rendszeres vagy rendszertelen volt és
megelégeltük hogy nem fizet rendszeresen, szeretnénk
felfüggeszteni a lakhatását. Érdeklődni szeretnénk,
hogy ezt a problémát, hogyan is tudnánk megoldani.

B.A.

Floranda # 2011.08.19. 11:25

A következő ügyben szeretnék segítséget kérni:
A párommal augusztus 15-i kezdettel kivettünk egy tapétás albérletet. Amikor a kaució egy részét foglalóként kifizettük, még a szerződés aláírása előtt megkérdeztük a tulajdonost, hogy kifesthetjük-e a lakást. A dolog két szempontból volt döntő, mivel a lakásban a tapéta koszos, másrészt mivel poratkaallergiával poros tapétás lakásban élni elég kellemetlen. A válasz az volt, hogy a tapéta mosható. A lakás átvételekor a tulajdonos feleségét is megkérdeztük a dologról, ő is azt mondta, hogy lefesteni nem lehet, mert a tapéta már 10 éves és már kétszer volt festve, de mosható. Azután egy későbbi telefonos egyeztetés során azt mondta, hogy tévedett és csak egyszer. Emiatt azt hittük, hogy lehet festeni, de kiderült, hogy arra gondolt hogy amennyiben lyukakat fúrunk, akkor a lakás elhagyásakor ki kell festenünk a tapétát. Miután azt nem engedte, hogy kifessük, akkor se ha lukat nem fúrunk, rátértünk arra a megoldásra, hogy lemossuk. Ezért újból megkérdeztük a tapétáról, hogy mivel mossuk, nehogy a 10 éves tapéta épp emiatt foszlódjon le a falról és mi saját költségen újra kitapétázzunk. Ekkor derült ki, hogy a tapéta ugyan mosható, de a festék, ami rajta van nem. Állítólag nekünk ezt is kérdezni kellett volna. Szóval a tények:
a tapéta tíz éves, koszos, poros,egy tetőtéri szagelszívó nélküli lakásban található, és az elhangzottak ellenére mosni festeni tilos, nekem pedig poratkaellergiám van. Egy éves határozott időtartamú a szerződés. Mit tehetünk? Bonthatunk úgy szerződést, hogy visszakapjuk a kauciót?

ObudaFan # 2011.08.19. 11:29

Ha továbbra sem enged festeni a tulajdonos, és felszólításra maga sem javítja ki ezt a hibát, akkor véleményem szerint igen.

Zoltanuss # 2011.08.20. 06:56

Nem kötelező az 'albérleteben' maradni, ott lehet azt hagyni.

Zoltanuss # 2011.08.20. 07:00

zenobya zenobya !

Természetesen a ráfordított költséget le lehet lakni, de csak abban az esetben, ha ez meg volt beszélve.
Az hogy valai csak úgy festeget nem jogosítja fel semmire.
Előbb utóbb úgyis menni kell.
és mint mindenügyben tárgyalni, kell a tulajjal !!

Zoltanuss # 2011.08.20. 07:03

standi85 standi85 !

A kérdés érték arányosan fizettél é ??

qwerty21 # 2011.09.20. 11:19

Üdvözletem!

Abban kérném a segítséget,hogy ha egy albérlő a bérbeadó azon kérését folyamatosan megszegi,hogy ne vigyen fel idegen személyt a lakásba akkor mi a teendő?Ez magánlak sértésnek minősül?
Nyilván a bérbeadó,már nem bízik,meg többé a bérlőben és nem akarja,hogy ott lakjon!
Azonnal kiteheti a lakásból és felbonthatja vele a szerződést?

ObudaFan # 2011.09.20. 11:22

Ha ez így benne van a szerződésben, hogy nem vihet fel senkit, és ez rendkívüli felmondás alapja lehet, akkor persze. Ha nincs benne, akkor meg nem. Marad a rendes felmondás.

hkingatlan.kriszti # 2011.09.24. 08:48

Segítséget szeretnék kérni, mit tehet a főbérlő?
2011. március 1-től kötöttünk bérleti szerződést albérletünkre, 2 évre. A főbérlő közölte velünk, hogy a végtörlesztés lehetősége miatt, eladná a lakást és nekünk
költöznünk kell 6 hónap után. Ezek szerint hiába ír alá határozott idejű szerződést valaki, bármikor nem a mi hibánk miatt, felmondhatják. Köteles vagyok kiköltözni? Azért tettük rendbe a lakást, amit előtte lelaktak, hogy most közöljék hogy költözzek?

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2011.09.24. 08:52

A határozott időre kötött bérletet a bérbeadott dolog vevője nem mondhatja fel, kivéve ha őt a bérlő a bérleti viszony fennállása vagy lényeges feltételei tekintetében megtévesztette.

hkingatlan.kriszti # 2011.09.24. 09:53

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ. Tehát akkor nem mondhatja fel a tulajdonos a szerződést, és ki sem költöztethet. Igaz nem erőszakkal, hanem szép szóval próbálta nekünk mondani, hogy értsük meg az ő helyzetét. Azt mondta, hogy ő rendes és elővételi jogunk van, vegyük meg mi a lakást, hanem akkor eladja.Ha mégis azt mondja hogy költöznünk kell, akkor kérhetünk kártérítést, milyen mértékűt? Ő köteles nekem másik albérletet keresni.

Üdvözlettel!

ObudaFan # 2011.09.24. 09:56

Olyan mértékűt egészen biztos, amennyivel drágább bérleti díj mellett sikerül lakást találni, ha az új lakás nem sokkal jobb, mint a mostani és nem is kirívóan magas az újonnan fizetett bérleti díj.

De azt is megtehetitek, hogy csak simán nem költöztök ki, és ha valaki ki akar költöztetni, birtokvédelmet kértek.

hkingatlan.kriszti # 2011.09.24. 10:19

Köszönöm szépen én is úgy gondoltam, hogy azért véd minket a határozott idejű szerződés, főleg úgy hogy még csak a negyede telt le.

Zoltanuss # 2011.09.24. 17:24

qwerty21 qwerty21 !

Valószinű fogalom zavarban vagy.
Ez most albérlet vagy normálbérlet ?
Az albérlet az amikor a főbérlő - a tulaj beleegyezésével (lényeges a magyariak ezt nem tudják ) a lakás egy részét kiadja albérletbe.
Ilyenkor általában a főbérlő is ott lakik.
És az együtt lakásnak vannak írott és íratlan szabályai, amit az együtt lakók megbeszélnek és betartanak. Nyílván a főbérlőneki aki egyetemlegesen tartozik fellő séggel a tulaj felé azért domináns szerepe van - természetesen mindent nem kérhet, mert egy embernek alapvető joga , hogy vendéget fogadjon.
Senki nem szereti ha a lakásas átjáró ház !!
Ha bérleti jogviszony - tehát a bérlő egyedül használja a lakást, akkor is illik azért tisztázni, hogy végül hányan használják a lakást.
Más a vendég és más az életvitelszerűen ott lakó egyén.
Ez magánlak sértésnek minősül?
Elvileg nem ,de lehet szószegés és az se egy jó tulajdonság.
A kérdés miben állapodtak meg ???

Zoltanuss # 2011.09.24. 17:29

saját prakszisomban is előfordult már olyan szituáció, hogy a bérlőm ( nem albérlőm ) a lakásba befogadott valakit. Sőt nem is szólt, de mint minden ez is kiderült.
Na ilyenkor mérlegel az ember. Jó bérlő nem jó bérlő.
Mivel az enyém jó bérlő ( fizeti a kialakudott lakbért és a rezsit ) napirendre tértem felette.
Nem csináltam ügyet.
De az ördög soha sem alszik. Lehet pl. egy baleset és olyankor előfordulhat nagyon kellemetlen szitúáció is .

Zoltanuss # 2011.09.24. 17:35

ObudaFan !
Szép megállapítások, de a bérlők /akik magukat albérlőnek nevezik / ha menni akarnak, akkor mennek.
Na én ezért nem kötök soha határozott idejű szerződést - Magyarországon az értelmetlen.
egyébként Mo. -on bérletet találni nem nehéz ( természetesen reális áron )

annus25 # 2011.09.26. 13:27

Kedves Fórumozók!

Párommal júliustól közös albérletbe költöztünk. Az előző helyen egy szobát bérelt 2010. februártól 1 havi kaucióval. Megállapodás szerint mindig az adott hónapban érkezett számlákat fizette, nem az aktuális fogyasztását. Nem a legszerencsésebb, de így egyeztek meg és ez alapján fizetett is minden hónapban rendesen. Most azonban a felmondáskor problémák merültek fel. A kauciót sikerült júniusban lelakni, a júniusban érkezett számlák ki lettek fizetve. Viszont a tulajdonos szeretné behajtani a páromon a júliusi albérleti díjat és az akkor érkezett rezsiszámlák ellenértékét is időarányosan, arra hivatkozva, hogy ő nem talált albérlőt csak július közepétől. Természetesen nem akarunk fizetni semmit, hiszen minden ki lett tisztázva arra az időszakra, amíg ott lakott.
A kedves tulajdonos nem hajlandó belenyugodni ebbe, személyesen és telefonon is beszéltünk többször - azaz mi ezt mondtuk, ő amazt. Odáig jutottunk, hogy már engem is folyamatosan hivogat, de nekem már nincs mit mondanom, még a munkahelyemre is bejár - pedig én soha egy napot sem laktam nála.
Természetesen bejelentve nem volt a párom, semmilyen pénzmozgásról nincs papír, minden kp-ben történt.
Mit tehetünk ellene hogy ne zaklasson minket azért a pénzért, ami nem is jár neki? Ráadásul mind a páromat, mind engem kellemetlen helyzetbe hoz a munkahelyünkön.
Hogyan bizonyíthatjuk, hogy nem jár neki a pénz? Az ő szava áll a miénkkel szemben tulajdonképpen.
Érdemes egy ilyen ügyet hivatalos útra terelni?

ObudaFan # 2011.09.26. 13:40

Bizonyítania neki kell, hogy jár, de azért látni kellene ezt a szerződést a válaszhoz.

annus25 # 2011.09.26. 13:49

Szerződés szintén nincs...

annus25 # 2011.09.26. 13:57

Egyébként teljesen pontosan levezette, hogy szerinte mi jár még neki. Az összes számla precízen megvan (nekünk is).
Egyszerűen azt nem érti meg, hogy ha a párom már februárban beköltözéskor fizette a rezsit, akkor neki már júliusban - mikor ott sem lakott - nem kell fizetni egy fillért sem.
Ráadásul 2010. év végén költségmegosztókat szereltek fel a lakásban, így onnantól kezdve szinte nem is fűtöttek, mindenhol el volt zárva a fűtés, hogy ne legyen magas a számla. A FŐTÁV természetesen nyárig a megszokott díjakat számlázta légköbméter alapján, amit a párom szintén fizetett. Elvileg a tulaj kap majd még vissza pénzt leolvasás után, hiszen szinte semmi fogyasztás nem volt, havonta mégis 15-20 e Ft közötti távhőszámla volt.

Tamas74 # 2011.09.26. 22:03

Üdv
2004ben egy alapitvany berelt egy önkormányzati ingatlant ,és ezt mi tovább az alapítványtól . Az önkormányzat az 5evre szoló szerződést két hónap után felmondta az alapítvánnyal ezért nekünk is menni kellet . A birkát az önkormányzatnak adott igazat. Mi persze kártérítési pert indítottunk az önkormányzat ellen .2011 elején kiderült hogy az alapítvány be sem volt jegyezve! Kérhetünk e Perujitast az új információra hivatkozva?
Köszönettel
Tamas

Tamas74 # 2011.09.26. 22:05

Bocsí de telefonrol írom az uzit ezért nincs mindenhol ekezet