albérlet felmondása


berlo89 # 2015.09.05. 22:01

Segitséget szeretnék kérni!
Kedves fórumozók!

Én és párom most kezdtük meg a nagybetűs közös életünk és már is hatalmas problémába ütköztünk. Albérletet béreltünk de nem kicsit lettünk csőbe húzva. Jöttünk megnézni a lakást..kedves hölgy jött mondta h van 3 percünk h megnézzük mert h itt van már a következő ember aki megnézné és nem akarja váratni."kicsit állott szagvan. reggel nyitottam ki az ablakot" "az előző lakó sosem szellőztetett és emiatt bepenészedett a lakás de most tapétáztattam ki és már nincs" hangzottak el a mondatok...3 perc alatt megvitattuk párommal h nagyonkellene a lakás mertmár régóta kerestük.....na ezután derült ki h nem állot szag volt hanem igen is rengeteg a pehnész a lakásban ...na és mi meg asztmásak vagyunk...befizettükszépen a kauciót is(megjegyezném h a lakásban a mosógép nem jó meg sok sok egyéb hiba amit nem sorolnék fel) na most telik le az első hónap és énszeretnék szerződést bontani és szeretném vissza a kaucióm mert a penészt szándékosan titkolta el és ránk nézve igen veszélyes...nem tudom mit mondjak a nőnek h ne vegye támadóan és h vissza kapjuk a kauciót is..na mert ugye 1 éves a szerződés...nem vagyunk gazdagok mostkezdtük az életet é nehezen kuporgattunk össze170 ezer forintot h be tudjuk fizetni kaucióra. kérem segitsenek

matthiasi # 2015.09.07. 15:22

mondta h van 3 percünk h megnézzük mert h itt van már a következő ember aki megnézné és nem akarja váratni.”"
3 perc alatt csak rossz döntést lehet hozni !
Ott a következő szemléző ?
Hát meg kelél várni aztán újra bejelentkezni.

Én és párom most
A jó taktika, hogy te is és a párod is külön szemlézi meg a mustrára bocsátott bérletet.
Aztán nyugodtan megvitatjátok.
Nálam úgy 20 -25 perc jutott egy egy mustrára, de másnap megvolt az ismétlés lehetősége.

Bea1 # 2015.09.07. 15:36

elvileg a szerződésben van olyan rész, hogy "lakhatásra megfelelő állapotban kell átadnia" a bérbeadónak. a sok penész lehet felmondási alap: azonban ezt jelezni kell a bérbeadónak, elősször, írásban, ami lehet e-mail is, időt kell adni neki, hogy elhárítsa a hibát, amit, ha nem tesz meg, elvilegegy jó ügyvéd meg tudja oldani a problémát.

elösször is nézzétek meg a szerződést, hogy van-e benne ilyen rész. sajnos a penész hidegben szaporodni fog, nem kicsit... még jó is, hogy most léptek, mert hidegben simán a nyakatokba varrná, hogy miattatok van.

az egy dolog, hogy asztmásak vagytok, az meg egy másik, hogy vannak-e tünetek, ha a lakásban vagytok...

MajorDomus # 2015.09.07. 20:24

tárgyalás tulajjal, ha nem megy, ügyvéd de rögtön

matthiasi # 2015.09.10. 12:27

Üdv a Fórumozóknak !
A kérdésem a következőkkel lenne : Lesz egy bérleti jogviszonyt ( a szereplők albérletnek nevezik, de nem az ). Szóval lesz egy jogviszony, amiben a bérbeadó a szokásos kezdetkor kér 1 havi bérleti díjat és kettő havi kauciót. Konkrétan 100 eft a bérleti díj és 200 eft a kaució. Össsz. 300 eft.
Na most a bérbevevő - a leendő bérlő - azt mondja, hogy ő fizet 2 havi bérl.díjat és egyhavi kauciót előre. Látszatra ugyan az- A kulcsok átadásakor kell 300 eft -ot fizetni.
Nagy hévvel magyarázza ezt a bérbevevő.

Mondtam a lányomnak, hogy nem ugyan az. mert így a következő hónapban már nem fizet mondván az a bérleti díj is kivan egyenlítve. Csakhogy aki már az elején manipulál, azt jobb kihagyni a mókából. Nyilván később mással jön majd elő.
Vélemények ??

matthiasi # 2015.09.10. 12:35

Mint írtam „ berlo89” panaszával kapcsolatban 3 perc szemlézés semmire sem elég. Csak felületes rossz döntést lehet hozni.
Kell időt hagyni a leendő bérlőnek a nézelődésre, a kérdés feltevésre. Persze közben a bérbeadó is mustrálja a leendő bérlőjét, hogy kicsoda micsoda.

Bea1 # 2015.09.10. 12:43

ezenkívűl nem mindegy, hogy egy 100 000 ft-os bérleti díjjú ingatlannál 100 000 ft, vagy 200 000 ft kaució van: ugyanis ezen összeg, azaz ezen kaució hivatott fedezni az esetleges kárt is, ami csak bizonyos feltételek teljesülése esetén jár vissza részben, vagy egészben.

ha nekem ezzel jönne az albérlőm, elmagyaráznám neki szépen, hogy ez nem vita tárgya: 2 havi kaució a minimum. egy bejárati ajtó 100 000 ft!!! 2 havi víz gáz villanyszámla, közös költség télen szintén elérheti a 100 000 ft-ot.

lehet, hogy csak nem érti, vagy kevés a pénze: ettől még lehet jó bérlő, miként egy ügyvéd, aki mindent ért, és pénze is van, mégis az is lehet rossz bérlő.

lakva ismerszik meg az ember, ebben nektek kell döntenetek.

matthiasi # 2015.09.10. 15:56

Hát nálam a kaució sohasem lehet alku vagy vita tárgya.
Magából a bérleti díjból mértékkel lehet alkudni, de a kaucióból soha.

MajorDomus # 2015.09.10. 21:05

Az a biztos

Vicababa # 2015.10.01. 21:47

Sziasztok. Van valahol valami szabyozas arfol hogy a felmondasi idore jar a tulajdonosnak a berketi dij? Pl 30 nap felmondasi ido van a szerzodesben 18-aval lett a felmkndas mevirva atadva es 5-en koltoznenek de csak addig fizetnenek. Amennynire eddiv kibogohgam el ikeg a teljes idore jar a berleti dij de a ptkt elokvasva nem.lettem okosabb mint egy otodikes...a szerhodesben erre konkretan nincs irva semmi csak annyi higy kotelesek kiurigeni a lakasg illeltve higy a ptk szerint kell eljarni a nem szabalyozott kerdesekben. Tudnagok nekem segiteni?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.02. 07:48

Miért kellene erről külön szabály?

Zöldövezeti11 # 2015.10.02. 17:15

Vicababa Vicababa !

Miért ha előbb kimégy a moziból akkor az időarányos részt visszakéred ?
Tehát megegyeztetek 30 napban és te felmondasz 18 -án, akkor a következő hó 18,.-áig tied a kégli, természetesen kifizeted a lakbért is. Ja hogy 5 - én mennétek, a más. tehát 18 i-g még van 13 nap. elvileg ott maradhatsz.
Na de meg lehet alkudni is.
pl. úgy hogy a hátralévő napokat felezitek, az az még plusz 7 napot fizetsz, de azonnal eltűnsz. te is jól jársz és a bérbeadó is. Az alatt a 7 nap alatt takaríthat, javíthat.
Persze ehhez rugalmas gondolkodás kell mind a két részről.
Szabál ? Hát te mindent csak szabálozva tudsz elképzelni ??
ma 2 -a van így 5 .- éig még lerendezhető az ügy. A számlák rendbe vannak ??

Zöldövezeti11 # 2015.10.02. 17:23

Vicababa ! Most képzeld el, hogy mint munkavállaló felmondasz és 30 nap után mégy el de addig nem kapsz munkabért !!
az óminozus kérdés :

a felmondasi idore jar a tulajdonosnak a berketi dij?

Ez egy komolyan átgondolt kérdés lett volna ?
Egyes vélekedések szerint a felmondási idő eleve nem 1 hónap, hanem 3 hónap. Ezen logika szerint 3 hónapig ingyen lakhatna valaki.
Tényleg mennyi most a felmondási idő , nem tudom, de vélelmezem ez a 3 hónap csak akkor áll fenn, ha valamiért a felek nem foglalták a szerződésbe .

Hogy is van ez ??

Bori Bori # 2015.10.02. 20:28

Az a tévhit járja, hogy az utolsó 2 hónapban "lelakják" a kauciót, és ez így van jól. Holott a kaució az esetleges károkozások fedezésére szolgál, kiköltözéskor kell elszámolni vele. Például utolsó este a bérlő tisztességes állampolgár módjára lakásbúcsúztató alkalmával jól leissza magát, és ebben az állapotában szétveri a lakást. Pénze nincs, hogy kifizesse a kárt, másnap el is költözik szépen, ahogy illik. A kauciót már lelakta.

titus # 2015.10.06. 10:08

Tisztelt Forumozok!

Segitseget szeretnek kerni az alabbi ugyben:
Alberlo vagyok/voltam 8evig. Szerzodes 2007ben kotettet, lenyegi tartalma:

  • elso ket havi berleti dijjat (2x85eft) a szerzodeskoteskor atad, alairassal igazol.
  • legalabb 60 napos felmondasi ido.

A szerzodes hatuljan meg egy kezzel irott plusz egy havi kaucio atvetelet igazolo iromany. (szinten 85eft)
Iden februarban jott a foberlo, h kellene a lakas, akkor azt mondta, h kauciao marad festesre es az utolso honapot nem kell kifizetni mert lelakhato.
Aztan pont kikoltozes elott ket hettel azt mondta, h megse kell mennem, maradhatok meg egy evig. Rakerdeztem tuti. Azt mondta tuti. (ezt tudom nem jelent semmit iras nelkul). A lenyeg, h most fel ev utan azt mondta mennem kell. Na most amivel gondban vagyok:
Mivel nem szerettem volna ezek utan ott maradni ket honapot, ezert gyakorlatilag egy honapon belul kikoltoztem (meg takaritok). Kertem adja vissza az utolso honap lakberet. Azt mondtak, h ok szeretnek ugy visszakapni a lakast ahogy atadtak (ami ertheto, hisz tiz ev utan azert meglatszanak a butoraim nyomai a falon kivul kore a por stb), tehat kaucio marad festesre, plusz mivel mar amikor bekoltoztem is 110eft volt a tisztasagi festese az 50 nm lakasnak, kernek szamlat es azt levonjak a fennmarado lakberbol.
A szerzodes szerint egy havi kaucio es 2havi elore fizetett lakberem van, tehat az utolso havi lakber visszajarna. Ezzel osszecseng, h marciusban azt mondta, h az utolso honap lelakhato. Ehhez kepest most kicsit ugy erzem szeretnek megtartani a penzt.
En nem szeretnek acsarkodo lenni, de oda sem szeretnem azert csak ugy dobni azt a sok manit. A tisztasagi festest megertem, de akkor miert nem kertek magasabb v. ket havi kauciot? Tudvan azt, h amikor odamentem azt mondta, h a tv is benne van az arban, aztan kiderult, h lefizette a bekoto embert, amikor meg kikotottek akkor mondtuk neki, h akkor legyen szives levonni a havidijjbol a nem letezo elofizetest, plusz adot sem fizet, szoval elemes ember. Ettol fuggetlenul mas gond nem volt koztunk es halas vagyok a 10 evert, csak nem eset tul jol, h ennyit er a szobeli igerete (minek utan o hajtogatta, h megbizunk egymasban). A lenyeg, h nem szeretek rossz szajizzel elvalni, de hulyet sem szeretnek csinaltani magambol, tehat mi lehet az esszeru megoldas az utolso havi dij ugyeben?
koszonom szepen

Bea1 # 2015.10.06. 10:52

mond el ezeket neki, és üljetek le egy számológéppel, meg a papírokkal.

ha 10 éve nemfizetett adót... annak a dupláját behajthatják rajta, plusz akár letöldendőre is ítélhetik. ezt azért tudnia kell neki is....

titus # 2015.10.06. 11:36

Koszonom a hozzaszolast!
Mint mondtam nem szeretnem elovenni ezt az adut, elvileg ugye nincs is kozom hozza, h fizet-e adot v. nem. Tehat szeretnek talani egy kompromisszumos megoldast, ami mindkettonknek jo, viszont ehhez szeretnem azt is tudni, h mi a pontos jogi helyzet az esetemben.
De pl, most azt mondta az egyik kollegam, h a tisztasagi festes es a kaucio az ket kulonbozo dolog. A tisztasagi festes a berbeado dolga, nincs kozom hozza. Mashol meg azt olvasom, h a berlonek kotelezo. A szerzodesben nincs rola szo. Mostanra teljes a kaosz a fejemben...

Zöldövezeti11 # 2015.10.06. 14:19

A tisztasagi festes a berbeado dolga, nincs kozom hozza. Mashol meg azt olvasom, h a berlonek kotelezo.

Annak a dolga akit a szerződésben megjelölnek erre .
Azér t egy 8 éves ott lakás után marha kicsinyességre vall a bérbeadó részéről ilyent kérni. Az viszont aki 3/4 év után elmegy, ott lehet ilyent kérni. Mármint hogy a lelépő állja a festésköltségét.

Timi10 # 2015.10.09. 11:26

Közel egy hónapja kivettem egy lakást 145.000.- ft bérleti díj + rezsiért.(bútorozott)

A szerződés megkötése előtt többször jártam a lakásban, de annyira zsúfolt volt, hogy gyakorlatilag csak a beépített dolgokat láttam. (konyha , fürdő) Éppen festettek, bútorok és egyéb dolgok kitöltve a lakás minden négyzetméterét. A nappali ill. háló bútoraiból csak a színüket láttam, le volt takarva.
Ígéretet tettek arra, hogy kifestenek, a parkettát felcsiszolják.
Amikor megírtuk a szerződést, és kifizettem, még akkor is itt voltak a dolgaik, a kettő helyett egy kulcsot adtak, elköltöznek, még takarítanak. Erre hivatkoztak.
Másnap, amikor birtokba vettem a lakást, szembesültem három dologgal. Koszos, kopott és rossz.
Ennyi pénzért nem luxust, de igényességet szerintem elvárhatok.
Még aznap írtam egy mailt, hogy így nem szeretnék itt maradni, kérem vissza a pénzt és felejtsük el egymást.
Jött a tulajdonos, győzködött, hogy mindenben segít, hogy jól érezzem magam.

Egy bútorozott lakásban:
Nem volt függöny, de még függönycsipesz sem. Nem volt mosógép, amit később pótoltak ugyan, de azzal is csak nekem volt a macera. Használt, nem tökéletes, szerelőt hívni, venni hozzá ezt azt.
Csupa zsír, kosz minden, molylepkék ki a szekrényből, a bútorok olyan gusztustalanok, hogy inkább vettem, a hálóban véres matrac....a wc öblító rossz, a mosdó lefolyója rossz, a bejárati ajtó alig csukódik.
A felcsiszolt parketta, még rosszabb lett, a hozzá nem értés eredménye. Még szőnyeggel sem lehet eltakarni. Nem is festettek ki minden helyiséget.
Akkor azt mondta, fizeti a függönyt vegyem meg, fizeti a csipeszt, szintén vegyem meg.
Az eltelt 1 hónapom azzal telt, hogy teszem rendbe a lakást, ahol elvileg nekem csak ki kellett volna pakolnom.
Egy csomó pénzemben van már és szerintem lehetetlen rendbe hozni.
Ha 80 ezret fizetnék, nem is szólnék, hiszen annyi pénzért ez jár, de szerintem 145.000.- forintért már elvárhatok valamit.
Ami még zavaró. Hetente megjelenik. Tudom ellenőrizheti a lakást, de ezt már nem lehetne lejjebb lakni, ezen már csak szépíteni lehet. A szomszéd a súgó, itt volt a családom, telefonált , hogy jön, mondtam nem alkalmas, de ő akkor is megjelent.
Később azzal magyarázza, hogy segítene, persze úgy akar, hogy adjak kulcsot és majd ő várja a mosógépszerelőt. Nem is értem, hogy gondolja.
Gyakorlatilag nem hagy itt élni.
Most meg jön a következő havi bérleti díj, október 15-ig. (szerződésben ez áll) Ő már szeptemberben megkérdezte, hogy mikor adom, mert problémái vannak.
Most ott tartunk, hogy a beígért, általam megvett függönyt se akarja kifizetni, elvitte a tévét, sőt a "mindig tv" modemet is, pedig azt nekem hagyta. Szóbeli ígéretek.
Úgy érzem már nem tudok vele együttműködni, keserű lett a szám íze.
Nem akarok itt maradni, szeretném a kauciót lelakni, hiszen 1 hónap alatt nem lehetett a lakást tönkre tenni, annál is inkább, mert le volt pusztítva és ha nem lakom le, akkor biztos vagyok benne, hogy elveszik. Két éves szerződést írtam alá. Szerettem volna itt maradni, de ezek után semmi kedvem.
Tudom ha egyszerűen nem fizetek, akkor se tud kitenni addig, de nem akarok így....
Én korrekt voltam, ezután is szeretnék az maradni. Az elégedetlenségemet ő nem érti.
Fotóim is vannak a koszról stb...

Mit tehetek? Újabban már csak a főbérlőknek lehet igazuk?

Vicababa # 2015.10.11. 15:28

Köszi a hozzászólásokat de én a tulaj vagyok és az albérlőimnek volt ezzel problémája de megbékéltek nagyjából..cserébe jó koszosan hagyták ott a kecót :( de elmentek és most ez a lényeg a nálam maradt kaucióból fizetem a mostani számlákat meg ami még esedékes rájuk nézva és kapják vissza a maradékot.

Zoltanuss # 2015.10.12. 02:29

Ha elmentek, akkor kellett leni egy végelszámolásnak is.

monika1355 # 2015.10.18. 09:19

segitségeteket kérném aug elsején kibéreltem egy lakást 2 havi kaucioval ami 276000ft 1 havi bérleti dijjal és közösköltséggel plusz töbletem volt 12000ft al szeptemberben 100000ft tudtam fizetni maradt rezsi tartozásom 56000ft oktoberben nem tudtam 15.ig fizetni fizetésem csuszása miadt okt 8 án irásbeli felmondást kaptam ma kiakarnak tenni van bérleti szerzödédés de a lakásba nem jelentett be a tulaj azt szeretném kérdezni ma kitehet e a kaucio böven fedezi a tartozást és a teljes havi bérleti dijat rezsit

MajorDomus # 2015.10.19. 20:52

Ki.

Bea1 # 2015.10.20. 04:26

a kaució nem arra való, hogy hitelkeretként működjön a lakbérre és/vagy a rezsire.

a nem fizetés felmondási indok.

esetleg ha előrre szólsz a tulajnak...

segíts # 2015.10.20. 07:44

Van egy albérlővel határozott időre kötött bérleti szerződésem mely határozatlan idejűvé vált, mert szóban megegyeztem vele a meghosszabbításban, erről semmilyen irat nem készült.
A kérdésem:

  1. A bérleti szerződés tartalmában is megváltozott?
  2. A felmondási idő mennyi lett, a határozatlan idejűvé vált szerződésben meghatározott, vagy attól eltérő?

Mobilügy!
A fiam iskolatársa kölcsönkérte a mobilját zenehallgatásra, helyette emelt díjas SMS-eket küldött 290.000 Ft.értékben. Ez minek min?sül