Valóban úgy van, ahogy írta.
Ingatlan adás - vételi szerződés felbontása
Nem ez van a törvényben.
T. bppolgar!
A MEGSZÜNTETÉS közös akaratnyilvánítás, amely alapján a jövőre nézve szűnik meg a szerződés.
A FELBONTÁS közös akaratnyilvánítás, amely alapján a megkötésre visszaható hatállyal szűnik meg a szerződés.
Az ELÁLLÁS egyoldalú akaratnyilvánítás. amely alapján a megkötésre visszaható hatállyal szűnik meg a szerződés.
Mindazonáltal, ahogy ObudaFan is írta,
Önök nem felbontani fogják (amelynek oka, hogy a a haszonélvezeti elem miatt ún. vissza nem fordítható, eredeti állpotba vissza nem állítható, irreverzibilis része is volt a szerződési szolgáltatásnak), hanem új szerződéssel Ön átruházza az ún. állagot a jelenlegi haszonélvezőre, amiért megkapja a korábbi vételárnak megfelelő összeget.
Úgy tűnik, mintha az eredeti álapot állna heklyre, de ez kicsit másképp van. Az eljáró ügyvédtől kell részletes tájékoztatást kérni.
ObudFan nár elmagyarázta az adó-és illetékjogi vonatkozásokat.
T. Dr. Mohos Gábor!
Az első válaszból nem következik szerintem, hogy pont az esetlegesen kikötött visszavásárlási jog gyakorlására kerülne sor, persze lehet ez is.
"A szerződés megszüntetése esetében a szerződés a jövőre nézve szűnik meg"
akkor hogyan van visszagható hatálya??
Ha jól értettem, az első válaszadó azt írta, hogy a korábbi tulajdonos visszavásárlási jogát gyakorolja és egy adásvételi szerződést köt a kérdezővel.
Az Inytv. pedig azt írja, hogy a tulajdonjog bejegyzési kérelem az Inytv. rendelkezéseinek megfelelő alakiságokkal rendelkező okirat alapján visszavonható.
A Ptk szerint:
319. § (1) bek. A felek a szerződést közös megegyezéssel megszüntethetik vagy felbonthatják.
(2) A szerződés megszüntetése esetében a szerződés a jövőre nézve szűnik meg, és a felek további szolgáltatásokkal nem tartoznak. A megszűnés előtt már nyújtott szolgáltatás szerződésszerű pénzbeli ellenértékét meg kell fizetni, amennyiben pedig a már teljesített pénzbeli szolgáltatásnak megfelelő ellenszolgáltatást a másik fél még nem teljesítette, a pénzbeli szolgáltatás visszajár.
(3) A szerződés felbontása esetében a szerződés megkötésének időpontjára VISSZAMENŐ HATÁLLYAL szűnik meg, és a már teljesített szolgáltatások visszajárnak.
320. § (1) Aki szerződésnél vagy jogszabálynál fogva ELÁLLÁSRA jogosult, e jogát a másik félhez intézett nyilatkozattal gyakorolja. Az elállás a szerződést felbontja.
Vagyis az elállással is visszamenő hatállyal szűnik meg a szerződés, csak az elállás egyoldalú, a felbontás kétoldalú jognyilatkozat.
igen
Köszönöm a válaszod.
Mi a különbég a "szerződéstől való elállás" és a "szerződés felbontása" között..jogilag? Én eddig úgy tudtam, hogy a szerződéstől való ELÁLLÁS-nak van visszaható hatálya ( a szerződés aláírásának időpontjára) a "felbontás" pedig adott időpontra vonatkozik...ezek szerint tévesen tájékoztattak?
Felbontani szerződést csak a keletkezésére visszamenőleg lehet. Ti nem a szerződést fogjátok felbontani, hanem egy új szerződést köttök, a haszonélvezőnek visszterhes szerzési illetéket kell fizetnie. Neked meg csak azért nem kell személyi jövedelemadót, mert ezek szerint ugyanannyiért adod vissza, mint amennyiért megvetted.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. 2004-ben vásároltam egy ingatlan (lakás) amelyre az eladó haszonélvezeti joga be lett jegyezve. A szerződés szerint - és ténylegesen is!- az ingatlan birtokába nem léptem, azt a haszonélvező használja. Ezt a lakást egy előzőleg eladott lakásom árából vettem, ezért akkor 2004-ben nem kellett illetéket fizetnem.
Most úgy néz ki, hogy külföldre megyek dolgozni, és esetleg ott is maradok..nincs szükségem arra, hogy birtokba lépjek. Az eladóval közösen megegyeztünk, hogy felbontjuk az adás-vételit az ő tulajdonjogát viszajegyzik, haszonélvezetét törlik, én visszakapom a pénzem. Megegyeztünk ebben, nincs vita ez a megoldás mindkettőnknek oké!
A kérdésem: Így utólag kiszabhatja-e az Apeh a visszterhes vagyonszerzési illetéket - amit eltörölt 2004-ben , mivel egy előző lakás árából vettem az ingatlant- számomra? Tehát az illetékmentességre jogosult voltam. A szerződést nem visszamenő hatállyal, hanem MOST bontjuk fel.
Kérem, aki tud az válaszoljon. Köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02