Közös tulajdon megszüntetése.


elmax # 2011.01.21. 23:04

Köszönöm a tanácsot Immaculata-nak!

elmax

ObudaFan # 2011.01.22. 09:22

Ricuska

Pert lehet indítani a közös tulajdon megszüntetése iránt. Ha van hagyatéki hitelezői igény is, akkor azt is lehet érvényesíteni, illetve beszámítani az örökösnek a tulajdoni hányadáért fizetendő összegbe.

gyonkusz23 # 2011.01.25. 11:50

a közös vagyonba beleszámít az együtt felvet kölcsönök mint személyi hitel?
SOS

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.25. 13:01

Főszabályként igen.

moha1107 # 2011.01.29. 17:54

Jó napot kívánok!
Olyan kérdésem lenne,hogy a nagynénémmel van egy közös ingatlanom,ahova beköltözött „pár hétre“a lánya és a családja!Ennek már 9 éve!De neki nincs lehetősége megváltani tőlem a részemet!S mi úgy döntöttük hogy megváltanánk tőlük az ő részüket!!Az lenne a kérdésem hogy én hogyan tudom a tulajdon jogaimat érvényesíteni!Én mondhatom nekik hogy költözzenek ki a házból,mert nekem ilyen terveim vannak?Vagy ha nem adom beleegyezésemet abba hogy ők bent lakjanak,akkor is bent lakhatnak?Mert a 9 év alatt csak lelakták!Mert az idő nagyon sürget!De az elég szégyen,hogy a saját tulajdonomért kell kuncsorogni!Nekik ez kényelmes,de nekem annál kényelmetleneb­b!előre is köszönöm a válaszokat!

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/32/25957#…

monalisa1 # 2011.01.29. 18:22

A nagynénéd fele részben bizonyára tulajdostárs, valamint valószínűleg özvegyi jogon holta napjáig haszonélvezettel rendelkezik a te tulajdoni hányadodra.

A haszonélvező mondja meg ki lakhat a házban és ki nem.

A nagynénédtől megvásárolhatod a tulajdoni hányadát ha a vételárben meg tudtok egyezni, DE az eladásra nem kötelezheted. (Legfeljebb bírósághoz fordulhatsz a közös tulajdon megszüntetése végett, mely nagy valószínűséggel árverezést jelent majd.)

Ha el is adná a tulajdoni részét a haszonélvezet holta napjáig akkor is megmarad, tehát nem vagy előrébb...

A tulajdonos(társak) kötelessége az állagmegóvás, a javítás, a felújítás. (Ha az ezen munkálatok költségeit/kiadásait az egyik nem hajlandó magára vállalni, és ha a másik elvégezteti a munkákat, a felmerült költség felét követelheti tőle.)

Mint tulajdonos(társ) mondjuk negyedévente egy alkalommal előre megbeszélt időpontban 5-10 percre jogosult bemenni a házba és az épület állagáról, az esetleg szükséges javításokról meggyőződni. (A haszonélvező köteles tűrni a javítási munkálatokat.)

Nem rossz elgondolás, hogy megvennéd a ház másik 1/2-ed tulajdoni hányadát, mert lakottan bizonyára olcsóbb mint majd a nagynénéd halála után amennyit az örököse(i) kérhet.

A haszonélvezet azonban várakozásra kényszerít...

monaLuis
laikus hozzászóló

moha1107 # 2011.01.30. 10:12

Kedves Monalisa 1!

Lehet első levelemben rosszul fogalmaztam. Az ingatlan mindkettőnkre örökség útján szállt, mert egy másik nagynénink (akinek gyereke, és férje nem lévén)úgy rendelkezett, hogy kettőnkre hagyta házát. Ezért nagynéném is , mint én csak tulajdonostárs.Nincs haszonélvezete rajta már senkinek.Haszonélvezet csak a nagymamánkon volt, aki meghalt, már 2 éve.

A ház 1/2 részével rendelkező nagynénim, 9 évvel ezelőtt, mikor az ingatlant megörököltük, költöztette be "pár hétre" a nagymamám engedélyével lányát, azaz az unokanővéremet. Ő azóta is benne lakik. Az ingatlan értékmegőrzése érdekében nem tett semmit, még egy festés sem volt, ez idő alatt. Pár éve hirdetjük a házat eladásra, de ez sikertelen volt, lehet nem véletlenül. Nekik ez az állapot nagyon kényelmes, mert banki bárlistán szerepelnek, így tőlem a részemet megváltani nem tudnák, és saját otthont sem tudnának teremteni maguknak.

Ezt megunván, gondoltuk úgy, hogy megváltanánk mi nagynénémtől az ő 1/2 tulajdonrészét. Kértük unokatestvéreméket költözzenek ki az ingatlanból, hogy mi is el tudjuk indítani a hitelfelvételt, és költözhetővé tudjuk tenni a házat.A ház megvételéről szóbeli megegyezés történt, ami az anyagiakra is kiterjedt.Eztán mindig csak ígéretet kaptunk, közben több helyről halljuk , hogy nem áll szándékukban kimenni.

Tehát kérdésem továbbra is az lenne, hogyan tudnánk megoldani ezt a problémát, hogy a tulajdoni viszonyokat mihamarább rendezhessük. Úgy gondolom, , mivel unokatestvéremnek tulajdon része nincs az ingatlanban, csak az anyjától kapott engedéllyel van még ott, nem kéne gátolja a megoldást. Ingyen és bérmentve laknak a házban immár 9 éve, biztosítást sem fizetnek a házra, és kitudja milyen közműtartozásuk van még a házra.

Meddig vagyok köteles "jótékonykodni" ? Az általam kínált tulajdonrész megváltással, ők is rendezni tudnák lakhatási viszonyaikat, illetve nekem is fontos lenne, mert júliusban érkezik a kisbabánk, addig rendbe kéne hozni a lelakott ingatlant. Mik a lehetőségeim? Esetleg ha árverést kérnék, lenne elővásárlási jogom?

Előre is köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2011.01.30. 10:30

Ha meg lehet egyezni, akkor elég elmenni ügyvédhez, ha nem, akkor közös tulajdon megszüntetése iránt kell pert indítani. Ha a szakértő által megállapított érték szerint valamelyikőtök meg tudja váltani az ingatlant, akkor a bíróság valószínűleg eszerint dönt, és nem árverést rendel el, de ha a bentlakó meg tudja váltani a te részedet, akkor ebből a szempontból előnyben van.

monalisa1 # 2011.01.30. 11:25

moha1107

Én a következőket írom még: az jó hír, hogy a házon nincs haszonélvezet, így távozásra szólíthatod fel az unokatestvéredet - tértivevényes levéllel hasznos lehet ezt dokumentálni.

Ha 30 napon belül nem költöznek akkor az önkormányzat jegyzőjénél kérj bírtokvédelmet., ha a hivatalos felszólításra nem távozik elkezdhetik bírságolni.

Ha sehogy se akkor nincs más mint bírósághoz fordulni és kérni a lakáskiürítést. (A moratórium őrájuk nem vonatkozik.)

Addig is kérj lakbért tőle, legalalább is a bérleti díj fele téged illet. (Ezt is írásban tedd, a nemfizetés miatt utóbb majd végrehajtás indítható - valamikor csak lesz letiltható jövedelmük...)

Külön: ha az egyik-másik közműóra netán a te neveden lenne mint tulajdonostárs, elérheted, hogy a házat kapcsolják ki a szolgáltatásból...

Amit a házon rendbe kell majd hozni, annak fele költségét a tulajdonostárstól (örökösétől) követelheted. Mindenről valós számlád legyen.

monaLuis
laikus hozzászóló

moha1107 # 2011.01.30. 12:14

Nagyon szépen köszönjük a segítő válaszokat!

ObudaFan # 2011.01.30. 13:34

Nekem a kérdésből úgy tűnik, hogy az unokatestvér a nagynéni hozzájárulásával lakik bent, akkor pedig az ingatlan felét használhatja.

moha1107 # 2011.01.30. 14:16

Obudafan

Ha jól értelmezem, akkor ezek szerint az ingatlan másik felébe akár egy hajléktalant is beköltöztethetek az én hozzájárulásommal?

ObudaFan # 2011.01.30. 15:00

Nem, a hajléktalan nyilván nem lesz közeli hozzátartozó.

Lina8181 # 2011.02.05. 17:38

Tanácsot kérnék:

A volt élettársammal van egy közös ingatlanunk 1/2-1/2 arányban. Én már nem lakom az ingatlanban-elköltöztem, ő viszont benne él. A hiteltörlesztést 1/2-1/2 arányban fizetjük így is. A kérdésem a következő lenne:

  • mivel én nem használom az ingatlant, mennyivel kevesebb törlesztőrészletet kellene havonta befizetnem? (% arányban)65 e Ft/fő jelenleg, én 45 e-t gondoltam részemről- ezt így korrektnek gondolom -nem tetszik neki, mert azt mondja annyit kell fizetnem, amennyit a bankban aláírtam. Tudom, hogy kérhetek többlethasználati díjat, ennek az összegét hogy állapítják meg?
  • jelenleg munkahelyváltáson dolgozik, mivel szeretné az ingatlant megtartani, így ő átvállalná az egész törlesztőrészletet, ügyvéd előtt leírnánk, hogy x. naptól egyedül ő törleszt, míg hivatalosan is nem kerül teljesen az ő nevére. Ebbe így belemehetek?
  • ha bizonyos időn belül mégsem sikerül egyedül átvállalnia (munkahelykérdés), kérjem-e bírósági úton a közös vagyon megszüntetését? Ennek mi a menete?
Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.05. 20:08
  • A közös tulajdont nem használó tulajdonostárs csak akkor követelhet térítést az azt használó tulajdonostárstól, ha az akadályozza őt a használatban.
  • Bele, de tudnod kell, hogy a kölcsönadóval szemben ettől nem mentesülsz,neki továbbra is egyetemlegesen tartoztok.
  • Hát azt te tudod. De mielőtt bíróságtól kérnéd, kérd tőle. Hátha megy per nélkül is. Olcsóbb.
monalisa1 # 2011.02.05. 20:18

Azért mert nem laksz az ingatlanban ez nem jogosít fel arra, hogy a saját törlesztődet önkényesen csökkentsed - kérdezd csak meg a bankot.

Lina8181 # 2011.02.05. 20:26

Köszönöm a gyors válaszokat, viszont lenne még két kérdésem:

  • ha mégsem sikerül elrendeznünk, tehát nem tudok kiszállni hivatalosan, viszont idővel plussz vagyonra teszek szert (értem azt újabb ingatlan, de egy másik féllel -idővel férjhez megyek-közös otthon), és a volt élettársam nem fizetné a havi törlesztést vmi oknál fogva, a bank ráteheti a kezét az újabb vagyonomra is, amit mondjuk a leendő férjemmel szerzünk? Ezt hogy lehet kivédeni? Irassunk mindent a ő nevére?, de akkor hol lesz nyoma annak, hogy nekem is van benne részem?-mert gondolom ennek csak a tulajdoni lap a hivatalos formája, ügyvédi/közjegyzői okirat nem elég.?
  • A törlesztőrészletet köteles vagyok ugyanúgy 50%-ban fizetni, ha nem lakom már az ingatlanban?

Előre is köszönöm a válaszokat.

monalisa1 # 2011.02.05. 20:55

Házasság előtti vagyonjogi szerződés melyet javasolt ügyvéddel/közjegyzővel elkészíttetni.

A volt pároddal ha netán bebuknátok a jelenlegi közös hitelt, a bank bármelyik adóstól/adóstárstól követelheti az egyösszegű tartozásrendezést - egyetemlegesség van. (Aztán egymásközt valahogy majd elszámoljátok a túlfizetést.)

Azt hogy egyikőtök-másikótok miből is tudja befizetni a bizonyára nem kis összegű summát, vagy szerződésmódosítással megpróbálni egymagára vállalni a további hiteltörlesztést, azt itt megválaszolni nem lehet.

Ameddig nem veszel fel új hitelt a bannak nem lesz tudomása arról, hogy egy másik ingatlanban érdekeltségre tettél szert, ergo ne csicseregjél...

Igen, köteles vagy VÁLTOZATLAN százalékban fizetni a jelen havi törlesztőt, ez nem "a" bentlakástól függ.

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2011.02.05. 21:09

Ha a volt pároddal netán bebuknátok a jelen közös ingatlant, és ha egyikőtök sem tudná rendezni a bank felé a közös tartozást, a bírósági végrehajtó sajnos "kellemetlenkedhetne" az új ingatlanrészed esetleges elárverezésével, elvégre a bank mielőbbi pénzt akar látni az adóstól.

Továbbra is normális kapcsolat javasolt a volt pároddal, hogy a sajátját rendben fizesse, nehogy esetleges bosszúból kicsesszen veled.

Minden jót, és remélve rendben mennek majd a dolgaid.

És ha bármikor problémád adódik, messze megéri egy ügyvéd fél órás konzultációját megfizetni, mintsem esetleg évekig pereskedni és slamasztikában maradni.

Lina8181 # 2011.02.05. 21:34

Megfordult a fejemben az is, hogy bedöntöm a hitelt, igaz elviszik a házat, bar-lista, utána levonják a fizum max. 50%-át, de lehet, hogy még ez is jobb, mint a fönnmaradó 17 éven keresztül csak fizetni, amiben a volt párom lakik és élvezi.Ha levonják a fizum havi 50%-át akkor is jobban jövök ki, mint ha feladom a havi törlesztőrészletet.
Külömbséget tesz a bank nem fizetett hiteltartozás vagy közös tulajdonviszony megszűntetése között? (tudom, hogy árverés a vége).

fmakkai # 2011.02.10. 12:02

Tisztelt Ügyvédnő/Úr!

Vállalkozásunk tulajdonában van egy lakóház (társasház) pincéjének, amit vállalkozásunkhoz kapcsolódó tevékenységekre használunk is.
A társasház fűtésszámlájának rendezése (nagymértékű kintlévőségei vannak) miatt tulajdonosi arányban kívánják megosztani a kifizetés terhét, amire a társasházi törvény jogalapot is ad.
Vállalkozásunkat ez (erről közgyűlésen szavazás volt) nagymértékben megterheli (törvény szerint kifizetjük a részarányt). A további kellemetlenségek elkerülése végett,
úgy döntöttünk, hogy le kívánunk csatlakozni a társasház fűtésrendszeréről, és az épületen kívüli gázcsőről, külön mérőórával kívánjuk használatba venni a bejövő gázt.
Kérdésem az, hogy ezt megtehetjük e a közősképviselő jóváhagyásával, vagy pedig közgyűlést kell összehívni,
és bizonyos százalék szavazatával tehetjük meg a változtatást.
Tisztelettel várom válaszát.
M. Ferenc

kavalkád # 2011.02.16. 08:56

Tisztelt Ügyvéd Úr !

Osztatlan közös tulajdonban lévő telkünk van a testvéremmel. 1/2-1/2 arányban vagyunk tulajdonosok.
A testvérem részét elárverezték és az árverésen a lánya vette meg.
Sajnos a viszonyunk rossz , megegyezni nem tudunk semmilyen formában.
A telek 10 éve gondozatlan ,eleinte én kaszáltam az egészet nehogy büntit kapjak a parlagfű miatt.Az egész teleknagyság 2455m2.
Mivel semmilyen formában nem tudunk megegyezésre jutni , bírósághoz nem akarok fordulni a hosszadalmas ügyintézés és az anyagi vonzata miatt.
Az lenne a kérdésem hogy ha lekeríthetem-e a felét, azt művelném , rendben tartanám megtehetem ezt ?
Ha csak az ő beleegyezésével tehetem és azt nem kapom meg akkor milyen lehetőségeim vannak ?
Ha mégis lekerítem a saját tulajdonrészemet a másik tulajdonos mit tehet ?
Ne értsen félre törvénytisztelő ember vagyok , de már elfogyott a türelmem és hozzá szeretnék jutni a saját tulajdonomhoz valamint aggódni sem akarok az esetleges büntetés miatt.
Válaszát megköszönve,
Mazsola

pazs # 2011.02.16. 09:14

Kavalkád: egyrészt nem kerítheted le, mert mindkét tulajdonos jogosult az egész használatára, másrészt ha le is keríted, továbbra is az egészért felelsz (te is, meg a tulajdonostársad is egyetemlegesen) például az önkormányzat felé a parlagfűmentesítés miatt. Nem osztható meg a telek? MErt ha megosztható, mégiscsak egyszerűbb lenne jogilag is rendezni a helyzetet.

kavalkád # 2011.02.16. 12:42

De megosztható lenne ha a tul.társ is hozzájárulna. Kb.1 éve azt mondta hogy odaviszi a kutyáit és ott tartja őket.Dolgozni nem akar rajta semmit.Ez a "betartunk ahol tudunk" szindróma.
Arra gondoltam hogy ő sem akadályozhat engem ,vagy igen?
Hány évig lehet ezt a játékot játszani , gondolom engem sem kötelezhetnek arra hogy ingyen és bérmentve gondozzam más tulajdonát.
Vagy ilyen a jogrendszerünk ? Akkor ezzel valami nagy baj van.
Nincs valakinek valami használható ötlete hogy végre már rövidre zárjam az ügyet ?
Köszi előre is.......

pazs # 2011.02.16. 13:23

Kérd a telekmegosztást. Ha ahhoz nem járul hozzá, akkor nincs más út, mint a bíróság.
Nem a más tulajdona. Közös tulajdon.