Közös tulajdon megszüntetése.


Blanka1993 # 2014.07.20. 15:54

Kedves ObudaFan!
Köszi a választ, a mi ügyvédünk örül a segítségnek, valószínűleg azért, mert sok ügye van és leterhelt. A kutakodásunknak köszönhetően nyertünk, vagyis nem veszítettünk el közel 5 Millió Ft-ot, melyet lakáshasználat és többlethasználat jogcímen követelt az ellenérdekű fél. Azt hiszem, ez nem ellehetetlenítés, hacsak nem arra játszanék, hogy dirrekt pervesztes szeretnék lenni. Én utálom a hazugságot, a törvénytelenséget, ezért nyilván harcolok az igazamért, segítek az ügyvédemnek.
Köszönöm, Blanka

ObudaFan # 2014.07.20. 15:21

Egy ingatlan 2012-es es és 2014-es forgalmi értéke nem feltétlenül azonos. Egyebekben a szakvélemény ismerete nélkül sokat mondani nem lehet. Talán még annyit, hogy a jogi képviselő tevékenységét el tudja lehetetleníteni azért az ügyfél.

Blanka1993 # 2014.07.20. 13:47

Kedves ObudaFan, köszönöm a választ.
A szakértő saját magának mondott ellent. Készített egy szakvéleményt 2012-ben, és készített egyet idén, ugyan arról az ingatlanról. Arra nem vette a fáradtságot, hogy megnézze, mit írt először, így Önmagával került ellentmondásba. Ezeket összegyűjtöttük a bíróságnak, azt gondolom ettől meggyőzőbb bizonyíték nem kell, és kértük mi is új szakértő kirendelését.
Az ügyünket ismerő jogi képviselőnknek is mi találtunk BH-kat, és a BD tárakból az esetünket segítő irányelveket.
Azért kérdezek ezen a fórumon is, mert azt gondolom, hogy segíthetik egymást a fórumozók a tapasztalataikkal.
Nekem segít, aki ír valami hasznosat, én meg segítek talán azzal, hogy leírom a problémámat, és esetleg elolvassa valaki, akinek hasonló ügye van.
Sajnos a 10 év pereskedés alatt rájöttünk, hogy nekünk is utána kell nézni a dolgoknak, nem elég csak az ügyvédünkre hagyatkozni.
Köszönöm a segítséget.
Blanka

Ha érdeklik a szakvéleménnyel kapcsolatos BH-k, BD-ket a következő levélben becsatoljuk szívesen.

gerbera317 # 2014.07.20. 11:54

A szakértő szakértett, ahogy szakértett, a bíróság pedig döntött, ahogy döntött. Szerintem hallgass az ügyvédedre, mert igaza van. Ha mégis minden áron szabadulni akarsz a tulajdonostárstól, akkor adj meg érte minden árat.

OFF Ezt a felézést nem lehetne magyarosabb kifejezéssel kiváltani? Hányás, ahogy fogalmazol... ON

ObudaFan # 2014.07.20. 11:50

Blanka1993

Mondjuk az ügyet ismerő jogi képviselődet kellene kérdezned, de nyilván ő is el fogja mondani, hogy a ti általatok beszerzett magánszakvélemény polgári perben nem sokat ér, az adó- és értékbizonyítvány sem ér sokat a szakvéleménnyel szemben. Lehet kérni a szakértő meghallgatását a tárgyaláson, illetve ha a leírtaknál lényegesen jobban alá lehet támasztani azt, hogy a szakvélemény hibás, akkor lehet másik szakértő kirendelését kérni.

Blanka1993 # 2014.07.20. 11:37

Kedves Fórumozók!
Volt férjem megszerezte a különvagyoni ingatlanom 17/100 részét. Ezt én szeretném megváltani napi piaci áron, de a bíróság által kirendelt szakértő irreálisan magas értékre értékelte, mely szerint a volt férjem tulajdonrésze pont annyi így, mint amennyi pénzt már a per elején akart volna tőlem kapni.
Ezt észrevételeztük a bíróság felé, becsatoltunk az önkormányzattól beszerzett értékbizonyítványt és egy okleveles ingatlanos írásbeli értékelését az ingatlanomról, melyek szerint lényegesen kevesebbet ér az ingatlan. De a napi hirdetésekben található, hasonló paraméterekkel bíró ingatlanok árai is azt igazolják, hogy a szakértő úr kicsit, 30 %-kal többre értékelte, mint amennyiért most éppen el lehetne adni.
Mit tegyünk? Jelezzük a szakértői kamara felé? A bíróság még nem reagált a beadványunkra, ősszel lesz a következő tárgyalás.
Ügyvédem azt is mondta, hogy ne váltsuk meg, úgysem fog odajönni hozzánk. Én inkább mégis megváltanám, tűnjön el örökre az életünkből.
Köszönöm a segítséget!
Blanka

Bazsa71 # 2014.07.19. 20:50

Jól értem ? Ha elárverezés lesz bíróságilag, bármelyikünk megveheti nyomott áron? Nem csak egy harmadik fél?

Köszi a választ!

MajorDomus # 2014.07.18. 21:01

Félhetsz.
Mint társtulajdonosnak elővételi joga van.

Az ügyvéded nyilatkoztassa meg hogy erről lemond, ha nem akkor 15 napon belül tegye le a pénzt a részedért.

Ha nem, akkor lásd lentebb.

Bazsa71 # 2014.07.18. 08:24

Üdvözlök mindenkit!

Elváltam,a ház 50-50%-ban, férjem maradt benne.
Megállapodtuk,hogy eladjuk. Mikor jött a vevő, exem azt mondta, hogy nem adja el, majd ő megveszi a részemet.
Ez a mai napig nem történt meg, mindig van valami gubanc a szerződéssel. Meguntam.
Ha megakarom szüntetni a közös tulajdont, akkor félhetek-e attól, hogy esetleg az jár a fejében, hogy nyomott áron majd lecsap a házra?

Köszönöm a választ!

MajorDomus # 2014.06.16. 19:56

Amit leirtál.
Ha nem tudtok megegyezni, kérned kell a bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését.

Nem tart évekig, 4 hónap alatt megvan.
Ha nincs egyezség árverezés lesz a vége nyomott áron, jobb ha megegyeztek. Ezt mondd el nekik a per előtt.

Mari953 # 2014.06.15. 13:34

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az alábbi ügyben kérném tanácsát. Édesanyám nemrég bekövetkezett halála után néhai bátyám lányaival közösen örököltük meg édesanyám családi házát. Férjemmel ugyanabban a városban, saját házban élünk, ahol a megörökölt és jelenleg lakatlan ingatlan található. Nekem 50 %, bátyám lányainak 25-25 % tulajdonjog jutott az öröklés révén. Unokahúgaim , mindketten születésük óta Budapesten, illetőleg most már évek óta életvitelszerűen Angliában élnek, egyikük Budapesten saját tulajdonú lakóingatlannal rendelkezik. A megörökölt, balatoni kisvárosban lévő, a tótól nem messze található, kertes, falusias lakóingatlant ők szeretnék megtartani elsősorban nosztalgiából, illetve évenkénti pár hét nyaralás céljából. Egyik gyermekem férjével és 3 gyerekükkel az elkövetkező hónapokban költöznek vissza a fővárosból környékbeli munkalehetőség miatt, ezért felmerült annak a lehetősége, hogy kivásároljam unokahúgaimat, illetőleg eladjuk édesanyám ingatlanát és a vételáron megosztozzunk. Sajnos unokahúgaim nem mutatnak készséget egyik megoldásra sem, de megvenni ők sem kívánják, illetve nem tudják az én tulajdonrészemet. A közös tulajdonú és általuk főleg nyaralási céllal megtartani kívánt ingatlan rám eső költségeit nem kívánom hosszú távon fizetni, szeretném a közös tulajdont mielőbb megszüntetni, különös tekintettel arra, hogy lányom és családja lakhatásának megoldása érdekében sürgősen pénzre, illetőleg az esetleges kivásárlás révén a megörökölt ingatlanra lenne szükségünk.
Mit lehet tenni egy évekig tartó és mindkét fél számára költséges bírósági jogvita elkerülése érdekében, amennyiben nem tudunk egyezségre jutni a megörökölt ingatlan sorsát illetően?
Válaszát megköszönve: Mari

MajorDomus # 2014.05.22. 21:59

Nem rövid történet,s nem a kérdezőnek áll a zászló

Wildmann # 2014.05.20. 18:59

A haszonélvezeti jognak ellenértéke van.
Lásd itt:
http://nav.gov.hu/…kk.09.09.pdf

A haszonélvezeti jogot meg lehet váltani pénzért. Értsd vedd meg, hogy eltűnjön a tulajdoni lapról. Illetékköteles.

A haszonélvezeti jogról lemondhat a jogosult. (ez ajándéknak minősül és ez is illetékköteles)

Végül megvárod még meghal. Ekkor a haszonélvezeti jog egyszerűen elmúlik.

Ő is megveheti a te tulajdonjogod. Ezt nem hiszem, hogy meg fogja tenni, mert haszonélvezeti joga alapján birtokolhatja az ingatlan, szedheti hasznait, stb.

MajorDomus # 2014.05.19. 22:07

Ő diktálja a feltételeket.
A haszonélvezet holtig tart.

Nyuiszimama # 2014.05.18. 16:08

Párommal 3 éve élünk együtt. Saját ingatlanom értékesítéséből vásároltam a jelenlegi ingatlant, melynek a tulajdonjoga az enyém, de haszonélvezeti joga a páromnak lett. Kapcsolatunk befejeznénk, milyen módon rendezhető: én, mint tulajdonos -mi a jogom, a kötelességem a haszonélvező irányába? És fordítva: ő felém?
Köszönettel
MSmanyi

Wildmann # 2014.05.18. 12:13

Ár tekintetében kell kérni egy értékbecslést.
30.000,-Ft-ból simán meg lehet úszni.

A tulajdonszerzési jogcímek közül csak kettőt emlegettek, az adásvételt és az ajándékot emlegetitek.

Létezik a tulajdonközösség megszüntetése is ami ide találó lenne. Az hogy ez ingyenes (mint az ajándék) vagy visszterhes (pénzért, vagy valami másért, mint az adásvétel) az már egy másik kérdés.

Lehet úgy tulajdonközösséget megszüntetni visszterhesen, hogy mindenki ad valami vagyontárgyat a másiknak ellenértékként. A lakás felét adom a BMW feléért.

MajorDomus # 2014.05.06. 21:19

De ismét vagyont szerez,tehát illetéket fizet.

A fél ingatlan ára a felek szabad megállapodása szerint alakul,mivel másnak nem tudná Eladói
Ezért jóval a piaci ár alatt készül a szerződés,
legfeljebb az illeték kiszabásnál nem értenek egyet.

olcsóbb mint az ajándékozás

Stockton12 # 2014.05.06. 13:20

Az ingatlan 1/2-e nem ajándékozás jogcímén került az exbarátnőmhöz hanem adás-vétellel. Sajnos ahogy olvasom ez esetben az ajándékozás nem jelent megoldást.
Akkor vehetem úgy, hogy az adás-vétel lenne a legolcsóbb módszer számunkra? De ilyen esetben ha nem értékeljük alul az ingatlanhányadot és valós árat adunk meg a későbbi problémák elkereülése céljából, akkor hogy lehet jogilag megoldani, hogy ne követelhesse rajtam az összeget?

pazs # 2014.05.06. 12:53

Az elvileget arra értettem, hogy elvileg volt ajándék (mert akkor meg ajándékozási illetéket kellett volna fizetni, ami meg magasabb, mint az adásvételé) és elvileg lehetne ajándék visszakövetelése.

Lyonee # 2014.05.06. 12:33

Hogy lehet illetéket elvileg fizetni?

Lyonee # 2014.05.06. 12:33

Hogy lehet illetéket elvileg fizetni?

pazs # 2014.05.06. 11:03

Lyonee: persze, elvileg. Mert gyakorlatilag valószínűleg nem ajándék volt az és a tulajdoni lapon sem ajándékozás szerepel jogcímként.

Lyonee # 2014.05.06. 10:31

"felajánlotta, hogy teljesen ingyen lemond a részéről, mert az ingatlant én vásároltam, a hitel az én nevemen van, ő adóstárs, és tőlem vonják a havi törlesztőt.
Mivel Stockton12 vásárolta az ingatlant, ajándékozta a volt társának a felét, ajándék visszakövetelésével -ami egyszerű lenne, mert a társa lemond róla- is kellene illetéket fizetni?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.05.06. 06:38

Nagyon előre szaladtál.

Ha túl jutottál a bankon, akkor lehet tovább gondolkozni.

Mivel a bank gazdasági okok alapján dönt, ezért a 2 adóstárs mindenképpen több az egynél. Minden valószínűség szerint ha belemegy a tulajdon átruházásba, akkor kérni fog egy újabb adóstársat, vagy kezest.

Stockton12 # 2014.05.06. 05:07

Köszönöm a válaszokat!
A bank szempontjából nem lesz gond szerintem, mivel én magam minden olyan opcióval rendelkezem ami szükséges ahhoz, hogy kiengedje az adóstársat a szerződésből a pénzintézet.
Ravaszkodni nem szeretnék, mert belátó ember vagyok, csak azzal nem vagyok tisztában hogy esetemben lehet-e spórolni az illetéken azzal, hogy például adás-vétel helyett ajándékozással oldom meg, vagy egyéb módon.
És azzal sem vagyok tisztában hogy az illeték %-ban kifejezve mennyi?
Ha forgalmi értéket számolnak az illeték alapjául akkor újra fel kell becsültetni az ingatlant? Másfél éve volt az adásvétel maga. Ezért sok számomra a kérdőjel.