Igen úgy gondoltam az ügyvédi költségét kifizetem.
adás - vétel
Az ingatlan adásvétel csak írásban érvényes.
„Ptk.
6:4.§(2) Jognyilatkozat szóban, írásban vagy ráutaló magatartással tehető.
...
6:6.§(1) Ha jogszabály vagy a felek megállapodása a jognyilatkozatra meghatározott alakot rendel, a jognyilatkozat ebben az alakban érvényes.
...
6:215.§(2) Ha az adásvételi szerződés tárgya ingatlan, az eladó a tulajdonjog átruházásán felül köteles a dolog birtokának átruházására is. Ha a szerződés tárgya ingatlan, az adásvételi szerződést írásba kell foglalni.”
Ugyanakkor, ha már odáig jutottatok, hogy a vevő a szerződést is elkészíttette, akkor ún. "biztatási kár" alapján az arra költött összeget követelheti tőle, hogy fizesd meg.
„Ptk.
6:587.§ A bíróság a kárnak egészben vagy részben való megtérítésére kötelezheti azt, akinek szándékos magatartása más jóhiszemű személyt alapos okkal olyan magatartásra indított, amelyből őt önhibáján kívül károsodás érte.”
(helyben egy vételi szándéknyilatkozatot kellett volna az orrod alá tolnia, hogy azt fogadd el, írd alá, az kötött volna az eladásra)
Tisztelt Szakértők! Ingatlant adtam el eddig szóban. A vevő jelölt az ügyvéddel megíratta a szerződést, de meggondoltam magam nem szeretném mégsem eladni az ingatlant. Van-e valami jogi következménye?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02