Ingatlan megközelítés

Lajmantin # 2024.10.25. 19:45

"hagyod, hogy pereskedjenek ők."

OK. köszönöm, így világos.

osztap # 2024.10.26. 08:27

levelet írtak az önkormányzatnak, aláírták vagy 50-en.
Az nem jogforrás. Ha beadod a kérelmet, el lehet utasítani, de biztos nem amiatt, mert a szomszédok levelet írtak. A kérelemre a földhivatalnak kell hoznia egy határozatot, abban adnia egy részletes indoklást, jogszabályi hivatkozásokkal, és az a bíróságon megtámadható. A helyedben kiugrasztanám a nyulat a bokorból a kérelemmel. És hamarost, mielőtt az önkormi megkezdené a HÉSZ módosítását, vagy mondjuk telekalakítási tilalmat rendelne el.

eulimen # 2024.10.26. 10:46

@Lajmantin
Igen, adásvételkor az eladó nyilatkozott, hogy az ingatlan per-, teher- és igénymentes.
Akkor minden, a szolgalommal kapcsolatos, téged kényszerítő eljárás költsége, illetve a később, az esetlegesen perrel kimondatott szolgalom miatti értékcsökkenés utólag leverhető rajta egy külön perben, hibás teljesítés címen - ahogy drbjozsef is írta.
Kivéve persze, ha jófej vagy, és dalolva (magyarán: proaktívan) te lépsz először a hőbölgők helyett és földmérővel-földhivatallal megcsinálod az átjárási szolgalmat, esetleg a sávot átminősíted magánútnak (el nem felejtve, hogy az átjárási szolgalomnak mindig kell legyen uralkodó telke, azaz a szolgalmat élvező "gazdája", helyrajzi számmal azonosítva).

Akadályoznak engem a birtokom használatában azzal, hogy ők akarják használni és használják is.
Hát akkor lekeríted az egészet, és onnantól te használod az egészet. Ebben nem a jegyző fog segíteni, hanem saját magad: húzd fel azt a kerítést mielőbb. Na ebben a helyzetben viszont már nem te leszel az, aki a lekerített (saját) telek használatának jogát kéri a jegyzőtől. Erre akartam utalni.

Lajmantin # 2024.10.28. 18:11

@osztap
Oké, értem. Az azért elég hajmeresztő lenne, ha telekalakítási tilalmat rendelnének el közvetlen azután, hogy építési övezetbe vonták a területet. Már dolgozik rajta a földmérő, azóta beszéltem újra a helyi hivatallal, de ezt a lehetőséget nem vázolták fel, csak azt, hogy most már mindenképp lakossági fórumot kell összehívni. Az általam felajánlott 1 méter széles út elvérzett, mert szerintük új útként csak 6m széles út létesíthető. Így hát arra az álláspontra helyezkedtem, hogy nem lesz semmilyen út.

@eulimen
Érteni vélem. Bár az átjárási igényt sokan aláírták, nyilván nem kerülhet rá ennyi jogosult. Hacsak nem a szomszédos közút hrsz lesz a szolgalom jogosultja, már ha ez lehetséges.
De ahogy áll a helyzet, nem lesz itt semmiféle út. Én biztosan nem fogok fizetni érte, márpedig az utcabeliek nyilván ingyen szeretnék a jogot. Ha pedig nem lesz telekalakítás, akkor átjárás sem. Most ez lesz a tárgyalási alap.

Az út mindkét végére kitettük már a "behajtani tilos (magánút)" táblát, ahogy az erdőknél is szokás, faoszlopra. Igazság szerint nem nagyon néztem utána a táblaelhelyezés szabályainak, magánterületen van, kamerával figyelem, egyelőre ennyi. A kerítésépítés több idő, addig hagyom hogy megszokják.

Köszönöm mindenkinek a segítséget.

eulimen # 2024.10.29. 09:24

@Lajmantin
Az út mindkét végére kitettük már a "behajtani tilos (magánút)" táblát,
Akkor még mindig nem érted. Okosabb lett volna kitenni a "belépni tilos! magánterület" táblát. A környékbelieket arra kellene kellősítened, hogy amit ő útnak látnak, az qrvára nem út.

Az azért elég hajmeresztő lenne, ha telekalakítási tilalmat rendelnének el közvetlen azután, hogy építési övezetbe vonták a területet.
Márpedig változtatási tilalmat épp azért szoktak elrendelni, hogy a HÉSZ módosítást elkészíthessék és bevezethessék. A változtatásra okot adó körülmány bekövetkezte pedig jogossá tenné a változtatási tilalmat.

Próbálj meg leszakadni végre a jegyzőtől, a polgitól, a főépítésztől, meg az ajvékoló szomszédoktól, mint telekalakítási eljárásban nem közreműködő "hatóságoktól", és vitesd végig a telekalakítást egy, az építéshatósági jogszabály közelmúltbéli változásával már megismerkedett szakemberrel.
Inkább olvasd el alaposan az építéshatóságról szóló 281/2024. kormányrendelet VII. fejezetét, amely a telekalakítást is szabályozza.
https://njt.hu/…24-281-20-22

nanemaaa # 2024.10.29. 13:28

Akkor azt hiszem, az lesz az első megoldási kísérletem, hogy meghagyok egy 1m széles gyalogutat, és úgy adom be a kérelmet.
És akkor az állami főépítész biztosan nem fog hozzájárulni a telekalakításhoz, mert nem felel meg a helyi építési szabályzatnak.
Két kérdést kell magadban tisztáznod:

1. Ki és hogyan akadályozza meg, hogy bekerítsd a telkedet? És ha semmi, akkor sopánkodás helyett miért nem teszed?
  2. Ha a szomszédok beperelnek szolgalmi jog biztosításáért, meg fogják-e nyerni, ha egyébként valamennyinek a telkére történő bejárása (behajtása) közterület felől biztosított? A "csak" nem igazán indok egy bíróságon.

+1. Egy helyben toporgás helyett miért is nem adod be a földhivatalhoz a telekalakítási engedély kérelmet? Sokba kerül a földmérő? Gondolj arra, hogy egy korábban fillérekért megvett telked értéke azáltal, hogy beépíthető építési telekké vált, legalább 5-10-szerese lett.