Ingatlan megközelítés

Majordomus # 2024.10.13. 16:59

Küldd el Kbs-nek.

eulimen # 2024.10.13. 16:59

van-e olyan szabály amely akár egy Önkormányzatot tud kötelezni a szolgalmi jog bejegyzésre.
Nincs. Legalábbis a személyes szükségleteidet szolgáló átjárási szolgalmi jog kötelező földhivatali bejegyzésére nincs (közérdekű szolgalmi jogra [pl. vezetékjog] van, de az más tészta).
Ellenben van települési szabályozási terv (helyi építési szabályzat önk. rendelet melléklete, NJT-ben megtalálod) amin látszik, hogyan tervezi a településfejlesztést, utcakialakítást és -fejlesztést az önkormányzat, úgy 10-20 éves időhorizonton.

VargaIstvan # 2024.10.13. 15:54

Köszönöm szépen az eddigi hozzászólásokat. A szomszéd beleegyezik a szolgalmi jogba, ezzel nincs gond. Csak én nem ezt a megoldást szeretném. Felajánlottam már az önkormányzatnak, hogy fizetem a felmerülő költségek illetve a tereprendezést is, de nem akarnak szolgalmi jogba beleegyezni. Vételi ajánlatot is tettem az önkormányzati telek egy részére, de az egész terület kb 90000 nm, ezt nem tudom megvenni. Erre eddig nem kaptam választ. Ezekkel természetesen tisztában voltam a vétel előtt is. Csak azt szerettem volna megtudni, hogy van-e olyan szabály amely akár egy Önkormányzatot tud kötelezni a szolgalmi jog bejegyzésre. Semmilyen kapcsolat nincs jelenleg közúttal. Akinek ez a szakterülete és lenne oly kedves ránézni a térképre, annak szívesen átküldöm. Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2024.10.13. 15:11

Nem tudjuk, István. A korrekt válaszhoz térképet kellene nézegetni, tulajdoni lap kivonatokat, adásvételi szerződéseket.

eulimen # 2024.10.13. 12:23

ezeken érdemes lett volna az ingatlam megvásàrlása előtt törpölni, és rendezett szolgalommal megvásárolni.
De biztos jó olcsó volt a szolgalom hiányában!
Most már azt is tudod, miért.

Az utcában bevett szokás
az a baj, hogy az ingatlanjog ezt a felállast sajnos nem ismeri.

Te azt gondolod, az átjárási szolgalmi jog bejegyeztetése neked ingyen jár, a szóba jöhető ingatlantulajdonosok pedig nyilván nem akarnak kártalanítás nélkül jozzájárulni. Mi lenne, ha pénzt ajánlanál az önkormányzatnak vagy a szomszédnak? Mondjuk a piaci négyzetméterárat a szolgalommal érintett területre.

Amúgy a Ptk. 5:160. szakasz (2) bekezdése szerint "Ha valamely föld nincs összekötve megfelelő közúttal, a szomszédok kötelesek tűrni, hogy az ingatlan mindenkori birtokosa földjeiken átjárjon".
Nem vagyok jogász, nem vagyok abban biztos, hogy a fenti Ptk rendelkezés művelésből kivett, beépített területre is vonatkozna.
Ha pedig igazából van közútkapcsolata az imgatlanodnak (csak nagy kerülő, nem aszfaltozott, nincs kiirtva rajta a csihatag), akkor egészen biztosan nem jár a ptk szerinti átjárási szolgalom a szomszédoktól.

VargaIstvan # 2024.10.12. 21:50

Sziasztok!
Egy belterületi ingatlanról lenne szó. A telek egy zsákutcában található, melynek az az érdekessége, hogy útkapcsolattal rendelkező házak mögött, szintén ingatlanok találhatóak más helyrajzi számokon. Az utcában bevett szokás, hogy az utcafronti és a mögötte lévő ingatlan tulajdonosa együtt használja az udvart( szolgalmi jog bejegyzése nélkül), hogy a hátsó telek tulajdonosa is be tudjon menni a házához. Ebben az utcában vásároltam meg a zsákutca utolsó hátsó ingatlanát. Fontos megemlíteni, hogy a zsákutca folytatása egy nagy önkormányzati tulajdonú telek. Tehát az én epületem előtt van egy szomszédos telek, a telkem egyik oldalán pedig az önkormányzat területe. Az előttem lévő telek mindössze 200 nm nagyságú( a rajta lévő házzal együtt), így autóval áthajtani rajta lehetetlen, még a tulajdonos sem tud beparkolni csak a háza elé. Ez miatt felvettem az önkormányzattal a kapcsolatot, akik azt ígérték, hogy az utat meghosszabítják a telkemig, de az idei évtől érvényes új szabályozási tervben ez mégsem teljesült. Ezután újra felvettem velük a kapcsolatot, hogy mi történt és mit tehetünk? A válasz az volt, hogy az út meghosszabítását nem tartják indokoltnak, illetve szolgalmi jogot sem szeretnének a részemre bejegyezni, mert ez lehet, hogy "egy esetleges későbbi szándékot akadályozna". Azt mondták jegyezzek be szolgalmi jogot az előttem lévő telekre. Én ezt nem tartom jó megoldásnak a telek mérete, illetve a szomszéd kutyája miatt sem. Tudok valamit tenni? Az önkormányzatot nem lehet kötelezni szolgalmi jog bejegyzésére?(főleg annak tudatában, hogy az önkormányzati telek ugyanerre a részére, már szennyvízelvezetési jog bejegyzésre került) Esetleg egyébb megoldás? A válaszokat előre is köszönöm.

Tisztelettel, Varga István