Közös tulajdon bérbeadása

Szomorú örökös # 2024.07.08. 05:28

Gabi9967

Édesanyámmal közösen tulajdonosai vagyunk egy háznak....Egyikünk sem lakik a házban, üresen áll. (Eladnánk, de nem veszi meg senki.)
Jelenkezett egy házaspár, hogy kivennék a házat, én ki is adnám nekik szívesen, viszont anyám azt mondta, hogy ő nem akarja kiadni.

Anyukád jogosan tart a bérbeadástól, mert akkor aztán végképp a kutya se fogja megvenni (tapasztalatból írom).
Minden jelölt azért fog aggódni, hogy nem fogod időben tudni átadni neki az ingatlant, mert a bérlő nem költözik ki.

drbjozsef # 2024.07.08. 05:26

Gabi9967,

Ha az a 100ezer forint reális, akkor az 1/8 része.
Ha nem, és a bíróság azt mondja, hogy a piaci bérleti díj mondjuk magasabb, akkor annak az 1/8 része.

Ezen felül hivatkozhat a tulajdonostárs mindenfélére, hogy lelakják a lakást, tönkretették a berendezéseket, satöbbi, satöbbi, és arra kártérítést kér, de ezeket neki kell bizonyítania. Ha kiadod, alaposan dokumentáld mi van bent az épületben, és az milyen állapotú, én írnék egy leltárt, két tanúval aláíratva, benne mindennel ami az ingatlanban van, és körbefényképezném 1000 fényképpel, hogy minden pontosan rajta legyen, hogy vita esetén lehessen látni, hogy bizony az ablakkeret nem színaranyból volt, hanem szétrohadt fából.

Ha érvényteleníti, akkor ki kell költöznie a lakóknak. De a bérleti díj részarányos részén, és a tulajdonostársat esetlegesen ért káron kívül külön büntetést nem kapsz.

Gabi9967 # 2024.07.07. 19:45

elnézést, a másolásban hibát csináltam...

Gabi9967 # 2024.07.07. 19:44

Köszönöm a gyors, és kimerítő válaszát!
Számszerűsítve ez mit jelenthetne?
Havonta mondjuk 100e Ft-ért kiadnám a házat, mennyi lehetne a többlethasználati díj, illetve a kártérítés?
És ha érvényteleníti a bíróság a bérleti szerződést, akkor mire számíthatok? (pénzbelileg)

drbjozsef#Jelentem!2024.07.

drbjozsef # 2024.07.07. 19:22

Igen.
Bármikor, bármelyik tulajdonostárs kérheti, és egészen ritka kivételeket leszámítva - a ti esetetek semmiképp sem ilyen - a bíróság meg is szünteti a közös tulajdont.
Megveheti egyik tulajdonos a másik részét, eladhatják közösen, de ha nem tudnak megállapodni, akkor elárverezik az egészet, és a befolyó pénzt elosztják.

Gabi9967 # 2024.07.07. 18:17

"bíróságon kérheted a közös tulajdon megszüntetését"
ha jól értem, a bíróság dönthet úgy, hogy el kell nekem adnia a házrészét?

Gabi9967 # 2024.07.07. 18:13

Köszönöm a gyors, és kimerítő válaszát!
Számszerűsítve ez mit jelenthetne?
Havonta mondjuk 100e Ft-ért kiadnám a házat, mennyi lehetne a többlethasználati díj, illetve a kártérítés?
És ha érvényteleníti a bíróság a bérleti szerződést, akkor mire számíthatok? (pénzbelileg)

drbjozsef # 2024.07.07. 18:00

Ha édesanyád hajlandó pereskedni, akkor bíróság lehetséges, és feltehetőleg többlethasználatí díj megállapítása. (Kártérítés az más). Legrosszabb esetben érvénytelenítheti a bíróság azt a bérleti szerződést.
Börtön nyilván nem.

A legtisztább az lenne, ha megvennéd anyukád 1/8-ad részét, vagy, ha eladni nem hajlandó, de meg tudnád amúgy venni, akkor bíróságon kérheted a közös tulajdon megszüntetését.

Ha egyik se, add ki - már ha tényleg lakatlan, és nincs rá valamilyen különleges és nyomós indoka, méltánylást érdemlő oka édesanyádnak, hogy nem akarja kiadni. Elvégre az üresen állással meg ő akadályoz téged a tulajdonod hasznosításában.

Gabi9967 # 2024.07.07. 17:27

Ha édesanyám nélkül kötök bérleti szerződést, akkor milyen következményekre számíthatok?
Gondolok itt bíróság, kártérítés, börtön :D

Gabi9967 # 2024.07.07. 16:51

Üdvözletem!
Édesanyámmal közösen tulajdonosai vagyunk egy háznak. Az én részem 7/8, anyukámé 1/8.
Egyikünk sem lakik a házban, üresen áll. (Eladnánk, de nem veszi meg senki.)
Jelenkezett egy házaspár, hogy kivennék a házat, én ki is adnám nekik szívesen, viszont anyám azt mondta, hogy ő nem akarja kiadni.
Bérbeadhatom-e a házat édesanyám beleegyezése nélkül?
Én szerződnék a bérlőkkel, adót is fizetnék.
Köszönöm válaszukat!