Eltűnt örökös


Baranyai Agnes # 2024.04.15. 12:50

drbjozsef, nagoyn szépen köszönöm a választ.

drbjozsef # 2024.04.15. 12:36

Baranyai Agnes,

Nem, az adásvétel esetén nem járhat el ügygondnok helyette.

Ha nincs meg, azt tehetitek, hogy eladjátok ti kilencen a részeteket a vevőnek, az pedig vagy megpróbálja, hogy kibekkel 15 évet, és elbirtokolja, vagy pert indít bíróságon a közös tulajdon megszüntetése miatt. Ha ennyire elérhetetlen az illető, akkor nem kockáztat sokat a várakozással, használja az ingatlant, ha mégis felbukkan az örökös (vagy majd az örökös örököse, vagy majd...), akkor megveszi tőle a részét.

Ha nem találtok ilyen vevőt, akkor megtehetitek, illetve, bármelyikőtök megteheti, hogy kéri a közös tulajdon megszüntetését a bíróságtól. Mondjuk egyikőtök nevére kerül az egész, ez persze problémás, ha nem bíznak a felek egymásban, és nincs senki közöttük, aki maga ki tudná fizetni a többieket.
Végső esetben a bíróság elrendelheti az árverést, ezzel biztosan mindenki része az árverési vevőé lesz, kérdés, hogy milyen áron, ebben pedig ez a kockázat.

Baranyai Agnes # 2024.04.15. 12:02

Sziasztok!

Tizenegyed-magammal örököltem egy ingatlant, amit szeretnénk eladni. A tizenegy örökösből azonban egy eltűnt, nem tudjuk, él-e, vagy sem, a rokonságból senki nem tud róla semmit kb. 10 éve. A hagyatéki eljárás során kirendelt ügygondnok járt el helyette.
A kérdésem, hogy a lakás eladása során mi a teendő? Ugyan úgy ügygondnok járhat el, mint a hagyatéki során? Egy vevő már elállt az ingatlan vásárlásától, mert "tisztázatlanok" a körülmények. Sajnos az örökösök az ország különböző pontjain élnek, így elég nehézkes gördülékenyen levezényelni az ügyet.
Előre is köszönöm, ha kapok iránymutatást.
Szép napot,
Ágnes