Tulajdonképpen azt, hogy akkor a szerződésbe beírható az, hogy január 1. napját megelőzően került kifizetésre a vételár készpénz formájában?
Termőföld szerződés
Nem fogod elhinni: akkor az ki van fizetve.
Tulajdonképpen mit akartál kérdezni?
Tisztelt Hozzáértők!
Az új Földforgalmi törvény értelmében a vételárat csak utalással vagy ügyvédi letéttel lehet teljesíteni. De mi a helyzet olyankor, ha már korábban kiegyenlítésre került készpénzben a vételár?
Na ezért nem veszek én földet. Ami van azt is eladom.
ne fáradj, köszönöm. megtaláltam
nem értek hozzá, nem tudom hogy működik...
ezért vagyok itt. bizony a szörnyű gyanúd beigazolódni látszik. de a "kifüggesztést" azért simán lehetne így is érteni.
akkor ezek szerint én már szerződök az eladóval és ezt " függesztik ki" erre jöhet elővásárló " földműves szomszéd"?
30 nap után pedig érvénybe lép a szerződésem, ha nem jelentkezik senki?
Miről beszélsz? Ha letelt a 30 nap, akkor a vevőé, akivel szerződést kötött.
(Van egy szörnyű gyanúm: te a "kifüggesztésről" azt hiszed, hogy az egy hirdetés, hogy kell-e valakinek a föld.)
Köszönöm
De miután a 30 nap lejárt, magánszemélyként, sima adásvételi szerződéssel megvehetem?
Vagy ezzel is plussz köröket kell majd futnom?
„tehát ezek szerint őstermelői igzolvány kiváltásával , szakképesítés nélkül nem válok azzá?”
Nem.
Legalább egy aranykalászos gazda képzés. Bár inkább : "képzés".
„ezek szerint ha mondjuk az utcában, vagy a szomszédos utcákban lakik "földműves" az hamarabb megveheti a kifüggeszetés alapján, mint a közvetlen szomszéd?”
Igen. Helyben lakó, vagy legalább 3 éve 20kmen belüli lakóhelye van. Fftv. 18.§
Köszönöm
tehát ezek szerint őstermelői igzolvány kiváltásával , szakképesítés nélkül nem válok azzá?
ezek szerint ha mondjuk az utcában, vagy a szomszédos utcákban lakik "földműves" az hamarabb megveheti a kifüggeszetés alapján, mint a közvetlen szomszéd?
Valóban, tavaly július óta 30 nap. (Nem tűnt fel, hogy gyorsabb lenne az ügymenet.)
Földforgalmi törvény 5. § E törvény alkalmazásában
7. földműves: Magyarországon nyilvántartásba vett belföldi természetes személy, illetve tagállami állampolgár, aki e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú szakképzettséggel vagy szakképesítéssel rendelkezik vagy ennek hiányában igazoltan legalább 3 éve
- mező-, erdőgazdasági tevékenységet, illetve kiegészítő tevékenységet saját nevében és saját kockázatára folyamatosan Magyarországon folytat, és ebből igazoltan árbevétele származott, vagy az árbevétel azért maradt el, mert a megvalósult mező- vagy erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, vagy
- a legalább 25%-ban tulajdonában álló, Magyarországon bejegyzett mezőgazdasági termelőszervezet olyan tagjának minősül, aki mező-, erdőgazdasági tevékenységet, illetve mező-, erdőgazdasági és az azokat kiegészítő tevékenységet személyes közreműködésként végzi;
Köszönöm.
Hogy tudnék akkor "fölműves" lenni, hogy akkor elővásárlási jogom legyen a szomszédos gyümölcsösre.
új szabály szerint 30 nap.
Ha nem vagy földműves, nincs elővásárlási jogod. (Attól még nem válsz - a földforgalmi törvény alkalmazásában - földművessé, hogy gyümölcsös művelési ágú ingatlan tulajdonosa vagy.)
(A "kifüggesztés ideje 60 nap, és nem az eladó végzi.)
Üdvözlet!
Gyümölcsös elővásárlási jogom van. Szomszédos telekről van szó.
30 napra ki fogja függeszteni az eladó, aztán én gondolom majd jelzem valahogy a vételi szándékomat, és az elővásárlási jogomat.
Ezt igazolandó a következőkről ír a törvény:
" Elővásárlási joga van az olyan földművesnek, aki helyben lakó szomszédnak minősül.
(Az elővásárlási jogosultság fennállásának bizonyítása történhet különösen: földműves igazolással, lakcímet igazoló hatósági igazolvánnyal, 15 napnál nem régebbi tulajdoni lap másolattal, ingatlan-nyilvántartási térkép másolattal.)
A kérdésem az lenne, hogy földműves igazolásom nincs. Sosem volt. A szomszédos gyümölcsös van a nevemen.
Ezt nem kell kell beszereznem., vagy a tul. lappal ez igazolható?
Köszönöm
Majd számolj be...
Nem ijedtem meg. Megköszöntem a választ.
Föl kell hívni a földhivatalt, beszélni kell azzal az ügyintézővel, aki a földhasználati nyilvántartást vezeti. Meg fogja adni a választ.
Én a magam részéről meguntam azt, hogy idejön valaki, megkapja a válszt, amitől úgy megijed. hogy eltűnik.
További sok silert, nyugodt életet mindenkinek.
Hát azért ez szerződésszegés...
2013. évi CXXII. törvény
a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról
"70. §
(2) E törvény hatálybalépése előtt megkötött haszonbérleti, feles bérleti, részesművelési, szívességi földhasználati szerződések módosítására e törvény rendelkezéseit kell alkalmazni, ha a szerződés módosítása a fölhasználati jogosultság időtartamának meghosszabbítására, illetve ha a módosítás a haszonbér mértékének a csökkentésére irányul.
12. A haszonbérlet időtartama
44. § (1) A haszonbérleti szerződés határozott időtartamra, legalább 1 gazdasági évre, és – a (2) bekezdésben meghatározott kivételekkel – legfeljebb 20 évre köthető meg.
58. § (1) * A haszonbérleti szerződés módosítása esetén ebben az alcímben foglaltakat akkor kell alkalmazni, ha a módosítással a szerződés időtartama kerül meghosszabbításra, illetve ha a módosítás a haszonbér mértékének a csökkentésére irányul. A szerződés meghosszabbított időtartama nem lépheti túl a 44. §-ban meghatározott maximális időtartamot.
(3a) * A haszonbérlet időtartama meghosszabbítása esetén a mezőgazdasági igazgatási szerv kizárólag azt vizsgálja, hogy a szerződés meghosszabbított időtartama megfelel-e a 44. §-ban meghatározott követelményeknek."
Ha nem akarod meghosszabítani a szerződést, akkor januárban írj egy levelet a földhivatalnak -megjelölve a helyrajzi számot -, és kérd, hogy a szerződés lejárta okán töröljék a haszonbérlőt a földhasználati nyilvántartásból. Ha ez nem tetszik majd neki, akkor perelheti a földhivatalt.
Utána lesz lehetőséged új szerződést kötni.
És joggal!
A bérlő erre nyugodtan hivatkozhat.
Arra viszont nem hogy a bérleti díj is változatlan maradjon.
Köszönöm a válaszokat! Én is a Majordomus által kiemelt pont miatt vagyok bizonytalan.
A szerződésben az van.hogy automatikusan meghosszabbodik ha nem jelzik fél évvel előtte a másik szándékot.
Ez nem számit?
A Földforgalmi törvény szabályai szerint termőföldre max. 20 éves időtartamra lehet haszonbérleti szerződést kötni, Ez érvépnyes a Fftv. hatályba lépése lőtt kötött szerződésekre is. Az ominózus szerződést meg lehet hosszabítani 5 évvel, ha erre a feleknek van akarata, de ez hatósági jóváhagyáshoz kötött. Ha a bérbeadó nem akarja meghosszabítani, akkor a szerződés a 15 év leteltével megszűnik.
Ezután a tulajdonos újra haszonbérbe adhatja. Ha a jelenlegi bérlőnek akarja bérbe adni - új feltételekkel, bérleti díjjal -, akkor ebben az esetben még a szerződés lejárta előtt ildomos megkötni az új szerződést, hogy a jelenlegi bérlő élni tudjon előhaszonbérleti jogával. De ehhez föl kellene veni a kapcsolatot egymással.
Ha a tulajdonos új bérlőt szeretne, akkor várja meg míg letelik a bérleti idő.
Minden szerződést fel lehet mondani. Olyan meg a mesében sincs hogy ujabb 15 évre változatlan díjjal bérelje a földet.
Fordulj úgyvédhez.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02