Vételi szándéknyilatkozat érvényesség lejárta

Majordomus # 2023.06.27. 20:40

Örülj annak ha a foglaló elvesztése nélkül jössz ki ebből a buliból.

Szomorú örökös # 2023.06.27. 15:13

TomTavanen

az eladó jobban tárgyalt és utólag 1-2 dolgot másképp írnék a szerződésbe

Van egy vételi szándéknyilatkozat konkrétumokkal, amit mindkét fél már aláírt.
Ezen ismeretek alapján mitől is szeretnél eltérni, hogy másként legyen?
Nyilván közös megegyezéssel bármi lehet, de ha csak te akarod, akkor az nem fog menni.

Szomorú örökös # 2023.06.27. 15:11

TomTavanen

Reális az, hogy erre hivatkozva kihátráljak, hogy az érvényességi idő lejárt,
nem az a dátum kerül az adás vételibe mint ami a szándéknyilatkozatban áll?

Ha vársz a sültgalambra, akkor valóban kifuttok a határidőből. De ha keresel egy másik ügyvédet, akkor máris ez nem lesz igaz.

bedobhatom-e azt, hogy elállok az egésztől, amennyiben 1-2 feltételt nem változtatunk meg, s ha nem, akkor elállok?

Ez színtiszta zsarolás - mi több, azt büntetik is - szóval nem teheted meg, én úgy gondolom.

S ha tényleg elállásra kerülne a sor részemről, a foglalót visszakapom-e,
tekintve hogy ez alapvetően se nem az eladó se nem az én (vevő) hibája lenne, véleményem szerint legalabbis.

Szerencsére csakis a te véleményed szerint van ez így. Ha elállsz, az egyedül a te hibád és bukod a foglalót.
Egyetlen jogod marad csak, másik ügyvédet keresni, hogy határidőn belül elkészüljön a szerződés és beadják a Földhivatalba.

TomTavanen # 2023.06.27. 10:38

Köszönöm a választ, valóban át lehetne hidalni ilyen módon.

Ám mégis, ilyenkor ez mit jelent az én szempontomból? Reális az, hogy erre hivatkozva kihátráljak, hogy az érvényességi idő lejárt, nem az a dátum kerül az adás vételibe mint ami a szándéknyilatkozatban áll? Ha jól sejtem nem vagyok köteles elfogadni, hiszen ilyen alapon akkor bármi egyebet is át lehetne írni, akkor meg mire az egész vételi szándéknyilatkozat.

Elárulom miért érdekel ez: az eladó jobban tárgyalt és utólag 1-2 dolgot másképp írnék a szerződésbe - tehát bedobhatom-e azt, hogy elállok az egésztől, amennyiben 1-2 feltételt nem változtatunk meg, s ha nem, akkor elállok? S ha tényleg elállásra kerülne a sor részemről, a foglalót visszakapom-e, tekintve hogy ez alapvetően se nem az eladó se nem az én (vevő) hibája lenne, véleményem szerint legalabbis.

Szomorú örökös # 2023.06.27. 04:03

TomTavanen

A vételi szándéknyilatkozat érvényességi határideje XY. Az ingatlanos cég saját ügyvédje készíti el az adás vételi szerződést......az ingatlanos jelezte szóban utólag, hogy az ügyvéd végül csak e dátumot követően fog ráérni néhány nappal.

Mivel nem az eladó és nem is az ingatlanos határozza meg kötelező jelleggel, hanem többnyire a vevő dönti el, hogy kinél lesz megkötve az adásvételi szerződés, szerintem a legegyszerűbb egy másik ügyvédet keresni hozzá, aki rá is ér és akkor nem jár le idő előtt a határidő.

TomTavanen # 2023.06.26. 22:47

Tisztelt Fórumozók!

A következővel kapcsolatban szeretném kikérni a hozzáértők álláspontját:

Adott egy ingatlan, amihez kapcsolódóan vételi szándéknyilatkozat kitöltése megtörtént, eladó el is fogadta az ajánlatot írásban, ingatlan iroda számára foglaló leadása is megtörtént részemről.

A vételi szándéknyilatkozat érvényességi határideje XY. Az ingatlanos cég saját ügyvédje készíti el az adás vételi szerződést. Az XY dátum lenne elvileg az a dátum, amikor az adás vételi szerződést elfogadjuk aláírjuk, viszont az ingatlanos jelezte szóban utólag, hogy az ügyvéd végül csak e dátumot követően fog ráérni néhány nappal.

Mivel a vételi szándéknyilatkozatban az áll, hogy amennyiben az ajánlattevő hibájából a fenti érvényességi határidőig adásvételi szerződés vagy előszerződés nem köttetik, úgy a foglaló elvész, így az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben lehet-e bármi veszély ebben számomra, ha az érvényességi határidő után jönne létre adás vételi szerződés? Nem kellene-e újra írni vagy módosítani a szándéknyilatkozatot? Illetve ez kinek a hibájának számít? Szigorúan nézve az ingatlaniroda ügyvédének a hibájának gondolnám, de jogilag ez minek számít?

Illetőleg, adott esetben, amennyiben ez nem Ajánlattevő (azaz az én) hibámnak számít, jogomban áll-e erre hivatkozva (tehát hogy az érvényességi idő túl lesz lépve) a foglalót visszaigényelni és elállni? Ugyanis ezzel más dátum kerülne az adásvételire, mint ami a szándéknyilatkozatban áll - lehet-e erre hivatkozva visszalépni és a foglalót visszakövetelni?

Tehát röviden, más szavakkal: az ingatlaniroda ügyvédje nem tudja tartani a szándéknyilatkozatba foglalt érvényességi határidőt, csak x nappal utána ér rá. Lehet-e ebből nekem mint vevő problémám, illetve el tudok-e állni az egésztől adott esetben anélkül, hogy a foglalót elveszítsem (hiszen meglátásom szerint ez az ingatlan iroda s annak ügyvédének hibája, nem pedig eladó vagy vevőé).

Előre is nagyon szépen köszönöm annak, aki tud válaszolni.