Kedves Fórumozok,
Elég összetett kérdéssel, problémával fordulok Önökhöz.
Kizárólagos szerződést kötöttem egy ingatlanirodával, amely természetesen a teljes hirdetési, vevőkeresési folyamatot magára vállalta.
2 hónappal ezelőtt hoztak nekem egy vevőjelöltet, akik ajánlatot is adtak és így bánatpénz átadására is sor került az ingatlanközvetítő által. A vevők statikust bíztak meg az ingatlan átnézésére. Természetesen apróbb hibákat talált a statikus (nem építésügyileg minősített tetőfólia, nem szakember által végzett szigetelés), de egy használt ingatlanról van szó, melyet saját magunk újítottunk fel és az irányára is ez alapján lett meghatározva. Statikailag teljesen rendben volt, rejtett hibái nem voltak viszont arra is hivatkoztak, hogy félre lettek tájékoztatva (nem betonfödémes a ház, hanem fafödémes). Ezzel kapcsolatban én nem tudtam állást foglalni, mert nem voltam jelen a teljes bemutatáson és őszintén, nem néztem át az ingatlanos által kezelt hirdetéseket. Az ingatlanos kérdezett, hogy tudom-e milyen födémmel rendelkezik a ház, de nem tudtam neki megválaszolni. A vevő most kéri vissza a bánatpénzt. Természetesen tudom, hogy anyagi megfontolásból lép vissza, mert az árfolyam nem a számára kedvező módon alakult. Ezt én visszautasítottam és már az ügyvédjük fenyeget, hogy ha a bánatpénzt nem fizetem vissza hiánytalanul, akkor ők a FOGLALÓ kétszeresét fogják követelni rajtam, annak ellenére, hogy ők léptek vissza az adás-vételi szerződéstől. Úgy érzem, hogy itt már pernek nézek elébe, mert teljes mértékben elzárkózom a bánatpénz visszafizetésétől, de bízom az igazamban. Kértem már ügyvédi segítséget, de szeretnék független megerősítést is kapni ebben, mert félő hogy az ügyvédek a vesztes ügyeket is elvállalják.
...és akkor ma egy másik problémával is szembesültem. Az ingatlaniroda követeli rajtam a bánatpénz felét. Az ingatlanosomat felvilágosítottam, hogy éppen levelezek a vevőjelőlt ügyvédjével, mert követelik rajtam a bánatpénz teljes összegét. Az ingatlanos arra hivatkozik, hogy ők átadták nekem, tehát jogszerűen megilleti őket az 500.000 Ft fele. Ekkor megkérdeztem, hogy mennyire tartja azt korrektnek, hogy én leadózom az 500.000 után, kifizetem az ügyvédi költséget előre az ő lehetséges baklövésük miatt és ők tisztán megkapják a 250.000 Ft-ot, miközben lehet hogy nekem még rá kell fizetnem a meghiúsult adás-vételre. Közben a szerződésem is lejár velük, szóval eléggé erőszakosan sürgetnek.
Mit tudok ez ügyben tenni? Jogosan követelik-e a teljes bánatpénz felét? Kinek a felelőssége az adás-vétel meghiúsulása? Jogosult a vevő a bánatpénzre?
Előre is köszönöm a választ.