Albérlet -

karola70 # 2023.09.18. 02:15

@Majordomus,

igen, biztos, hogy így fogok tenni, nagyon szépen köszönöm az eddig segítségedet!

Zoltanuss # 2023.09.18. 16:23

Üdv. !
Gödöllő , panel, másfél szoba 200 eft /hó.
Sok vagy kevés ??

drbjozsef # 2023.09.18. 16:34

Igen.

Majordomus # 2023.09.18. 19:37

Kissé túlzott.
Ennyiért Pesten is kapsz másfelest,igaz nem belvárosban. Üllői út, Kispesten.

ezmostmi? # 2023.09.19. 06:31

Győr 3 szobás 2. emeleti 120-ért sok?

Zoltanuss # 2023.09.19. 08:24

Mivel Győr egyetemi város és virágzó ipari központ nem tűnik soknak.
De függ azért a felszereltségtől és a mikro környezettől is.
Alap szituáció -bérlőnek minden sok.

Egy kádári beidegződés - alakhatás alapvető emberi jog, olcsó,a bérlőt a széltől is óvjuk,kitenni szinte lehetetlen. Stb.

Az eredményhatalmas lakás hiány , lepusztult városképek korupció.
A felejthetetlen kádárkorban és az elődjében a lakás egy adományvolt. A lakást nem vették, bérelték,hanem kapták.....az arra méltók. Főleg városi jelenség volt az un.tanácsi bérlakás..olcsó volt néha jó, jó helyen, de inkább gyenge minőségű.

És mint írtam csak a kiválasztottak és a szerencsések jutottak hozzá.
Vidéken,főleg falun csak az elit lakott tanácsi bérlakásban.
A többség épített magának. Amit még meg is bélyegeztek. Kispolgári csökevénynek tartották.

Az ügyesek és szerencsések főleg a városi lakosok létrehozták a szociálista albérlet intézményét.

A lényege, hogy a bagóért bérelt lakásaik egy részét kiadták a bérleti díj többszöröséért,a szerencsétlen albérlőiket sok szabállyal regulázták,néha alázták.
Tévedés lenne azt hinni, hogy az albérlet csak a szociálista rendszer sajátossága.
Ez egy városi létforma. Egyedülállóknak,csonka családoknak. Nevezték hónapos szobáknak meg másnak is. Majd mindig bútorozottan. És általában rövid időre.

Majordomus # 2023.09.19. 20:26

Győrben egy másfélszobás lakás reális ára a 120 ezer ft!

Háromszobás ennyiért ajándék..

Beegee01 # 2023.09.20. 19:24

Sziasztok!
Kiadtuk lakásunkat közjegyző közbenjárásával. 1ev után a hűtő borításán repedések jelentek meg. Garancia szerviz elvinné a hűtőt. A bérlők nem adják, mert nem tudnak hűtő nélkül lenni az ügyintézés alatt. A szerviz nem ad cserekészüléket. Tőlem kérnek a javítás időtartamára csere készüléket. A közjegyzői okiratra hivatkoznak, hogy abban gépesítetten adtuk ki a lakást, tehát a bérbeadónak folyamatosan biztosítani kell a gépesítést. Minden fórumon csak az a téma, hogy ki fedezi a javítást, de arra nem találok útbaigazítást, hogy tényleg köteles vagyok a javítás idejére csereeszközt biztositani. Szerintem nem elvárható magánszemélytől, hogy legyen egy plusz hűtőm, amit oda tudok adni. De szerencsére pont van egy, igy felajánlottam, hogy vigyek el. De nem tudják elvinni, oldjam meg én. Szerintük a szállító eszköz bérlés is az én felelősségem, ők nem szeretnék azt a költséget vállalni. Mit mond a szakvélemény? Meddig vagyok köteles aláfeküdni a bérlő elvárásainak?
Üdv,

Majordomus # 2023.09.20. 19:47

Rossz a felfogásod!

Nem vagy köteles "aláfeküdni " a bérlő elvárásainak.
Arra viszont köteles vagy hogy a normális lakhatást biztositsd számukra.

Harminc fokos melegben nem lehet hűtő nélkül élni egy családnak.

A bérlőnek viszont azt kell megértene hogy ha nem javitják meg most a hűtőt akkor a garancia lejárta után az a saját költséged lesz.

Az egyik lakásom bérlője jelezte hogy a fagyasztórész meghalt a hűtőben(18 éves) de kellene.

Mondtam vegyen egy olyat ami neki megfelel és a szeptemberi bérleti díjból jóváírjuk.

Vett 124 ezer ft-ért és 8000 ft volt a szállitás.
Ezért rezsivel együtt csak 8.300 ft-ot fizetett szeptemberre.
Viszont 3 éve pontosan fizet nekem.

Abba a 20 ezer ft(oda-vssza) szállitási költségbe nem halsz bele,viszont folyamatosan jön a bevétel.

A bérlőnek igaza van.

Majordomus # 2023.09.20. 19:50

Abba a 2.5 millió ft-ba amit eddig kifizetett nekem,belefér egy új hűtő.

Számold ki mennyit fizetett a bérlőd eddig s belátod hogy nem egy fuvarköltségen kell fennakadni.

Beegee01 # 2023.09.20. 21:31

Félre érthető voltam. Nem a furvarköltségen rugózok, hanem azon, hogy ha nem lenne egy plusz hűtőm, akkor vennem kellene egy másikat csak azért, hogy a garis szerviz idejére legyen pót?
Mellékszálon egyébként ugyanazt a hűtőt adnám oda, amit tavaly lecseréltettek, hogy rossz, de mi egész nyáron használtuk kinti party hűtőnek. Emellett múlt hónapban a mosogatógépet kellett javítani, mert az elmaradt tisztítás miatt eldugult a zsírszűrője. Jövő hónapban a zuhanykabint cseréljük, mert elrepedt az egyik fala (plexi, nem üveg). És még ők kapják fel a vizet, ha 20-án rákérdezek, hogy mikor szándékoznak fizetni...

Zöldövezeti11 # 2023.09.21. 08:56

Harminc fokos melegben nem lehet hűtő nélkül élni egy családnak”.

Elődeink megoldották. Néha jól néha kevésbé.

Alapos # 2023.09.21. 09:19

Meddig vagyok köteles aláfeküdni a bérlő elvárásainak?

Az attól függ, hogy milyen jellegű az a bérlet.

Lakni lehet szállodában (királyi lakosztályban ) ill. szerényebb szállodában,panzióban, arbn -es szálláson különféle bérletekben.
Különféle felszereltségű lakások lehetnek.
A bérleti díj is ezek figyelembevételével állapítandó meg.
Beegee01 setében azért az a közjegyző jobban megnézhette volna azt a szerződést.

Rugalmasság kell mind a két fél részéről.Bérbeadó - bérlő.

Esetemben általában mozgatható háztartási gépeket nem biztosítok a bérlőnek (hűtő, mosógép, mosogató, tv készülék stb. majd ha hoz magának, akkor lesz.

Alapos # 2023.09.21. 09:54

Saját terminológiám szerint un.„maradék lakásokat” adok ki. Megörököltük, nagyon jó feltételekkel lehetett megvenni stb.
A gyerek még nem nőtt bele, stb.
Ezekben a lakásokban majd mindig van maradék bútor, néha egykét használt háztartási gép is. Ezeket kidobni felesleges lenne.
Az alapelven az, hogy a lakhatáshoz kell egy zárt tér,fogas - fogasok,fekhely ,fekhelyek, asztal,leülési lehetőségek és minimális tárolási lehetőség.Főzési és mosogatási lehetőség, na meg a hígéniai feltételek. Plusz hogy ne legyen rút a lakás kell az ablakokra függöny. Aztán még szőnyegek.
De ezen kívül még fél teherautónyi egyéb berendezési tárgy.A teljesen pöre üres lakás gyakorlatilag ha nincs újonnan kifestve kiadhatatlan. Már csak ezért is jó a minimális bútorzat.
A teljesen berendezettnél pedig a bérlő igényeit eltalálni szintén lehetetlen.
Néha persze előfordul,hogy pont az van a leendő bérlőnek is ami már ott van. Van minimális raktározási lehetőségem,de néha egy egy jelölt elveti a sulykot. " Ez kell, az nem kell stb ".
A végén mondom valószínű svéd asztalra gondolt,de itt nem az van.

Létezik guruló bőröndös, válltáskás bérlő és teher autóval jővő bérlő is.
A kettő között kell megtalálni az ideálisat.

Majordomus # 2023.09.21. 20:19

Zöldövezeti

Elődeink nem panelban laktak a 8.emeleten hanem a hűvös pusztán.

Ja és kumiszt ittak melegen nem 2.8 %-os tejet.

Alapos
Jórészt egyetértünk.
A 4 fal kiadhatatlan.

Egy hűtő 20 évre szól,jó pár bérlőt kiszolgál.

Akkor van ennek jelentősége mikor az érdeklődő lapozza a hirdetéseket.
Full extrás felújitott,
Közepes állapotu alapgépekkel,
Vagy a nagymama bútoraival.

Általában a közepes a legkapósabb. Én is ezt a szintet árulom.

karola70 # 2023.09.25. 03:54

@Majordomus,

követem az írásaidat, nagyon szimpatikus a hozzáállásod , ezért lenne egy kérdésem, amit elfelejtettem megkérdezni. Nem hagy nyugodni továbbra sem az a tény, miszerint olyat akar velem kifizettetni a tulajdonos, amit én abszolút és teljes mértékben rendeltetés szerűen használtam, inkorrekt hozzáállásnak tartom, hiszen 4 éve pontosan fizetek, igaz, ezt nem tudom igazolni átvételi elismervénnyel sajnos, még abba is simán beleegyeztem - nyilván már nem is akarja, hiszen elküldtem a felmondásomat, egy hónap és itt sem vagyok - hogy jöjjön a fotós, elpakolom a személyes holmikat, jöjjenek a vevők, ami nyilván teher lett volna, de mivel abszolút működött közöttünk a Bérbeadó/Bérlő kapcsolat, úgy voltam vele, oké, ha menni kell, menni kell, ne legyek útjában a gyors eladásnak. A kérdésem az lenne, köteles vagyok ezt elfogadni és lenyelni, hogy mérhetetlenül cinikusan követeli rajtam az összeget? Tovább megyek, az átadásnál akkor ebből kiindulva minden olyat rám fog verni és vonogatni, amit szintén nem én okoztam, ebből az esetből kiindulva egyértelmű, hogy arra megy ki, ne adjon vissza annyi, vagy semennyi pénzt. Hozzáteszem, vállalom bármi olyanért a felelősséget, amit én pusztítottam le, ez azonban nem az!

Majordomus # 2023.09.25. 19:50

Nem kell mindent eltűrni!

Jelezd a tulajnak hogy pert inditasz ha a kauciódat nem adja vissza.

Jelezd neki hogy 3 nappal előtte jelezze az átadás-átvétel idejét mert az ügyvéded jelen kiván lenni és a 2 tanut is értesítened kell időben.

Ez elég lesz.
Nyillván azért nem ad átvételi elismervényt mert nem fizet adót.

Neki sokba kerül az, ha a Nav vizsgálatot indit ez ügyben.

A blöff sok esetben hatásos. Élj vele.

karola70 # 2023.09.26. 05:13

@Majordomus,

így fogok tenni, rengeteget segítettél, nagyon szépen köszönöm Neked !

drbjozsef # 2023.09.26. 10:06

karola70,

Te aztán tudsz élni. Több, mint 3 milliós kauciót adtál? Klassz kis kéró lehet.

karola70 # 2023.09.26. 14:21

@drbjozsef,

veled mi van? Szimplán gyűlölöm az inkorrektséget, az átvágást, főleg úgy, hogy az elmúlt pár évben nulla ocsmány megnyilvánulása nem volt a tulajdonosnak, ahogy nekem sem! De neked nem magyarázkodom, red fleg a kommented.

Majordomus # 2023.09.26. 19:00

"Több, mint 3 milliós kauciót adtál? Klassz kis kéró lehet"

Ezt honnan veszed?

A turai kastélyra kérnek ennyi kauciót!

drbjozsef # 2023.09.27. 04:16

Ezt honnan veszed?

Hogy hogy honnan? Hát nem a professzor úr javasolta karolának a per indítását? Azt pénzkövetelésre csak afelett lehet indítani, ugye...

karola70 # 2023.09.27. 07:05

drbjozsef,

nekem ugyan csak főiskolai végzettségem van, mégis értettem, mit akar felém közvetíteni Majordomus...

'A blöff sok esetben hatásos.. Élj vele"

drbjozsef # 2023.09.27. 09:05

A blöff?
Az mi is?
Szimplán gyűlölöm az inkorrektséget, az átvágást...

karola70 # 2023.09.27. 10:50

A blöff ebben az esetben azt takarja, amit az inkorrekt tulajdonos megérdemel. Ha ő le akar húzni úgy, hogy éveken keresztül pontosan megkapta a pénzét és bármiben számíthatott az együttműködésemre, most azonban mohó módon előjött a jellemvonása, akkor igen, lemegyek szint alá. Nem fogtál meg drbjozsef.