Ingatlan adás / vétel


diemd08 # 2008.07.31. 09:27

Szép napot mindenkinek!

S.O.S, kérdésem volna:
Szeretném kérdezni, hogy ha lakást vásároltunk és a szerződésben kivan kötve, hogy a régi lakónak 2 hete van a kiköltözésre és ő ezt nem teszi meg (mert lakásfelújít, kisgyerek van a háznál és nem tudnak félkész lakásba menni stb) akkor milyen lehetőségeim vannak arra hogy betartsák a kiköltözési határidőt, illetve nekik milyen lehetőségeik vannak az idő kitolására?
Előre is köszönöm a válaszokat!

Nettti # 2008.07.30. 20:38

üdv! kérdésem:
ingatlan adás-vételi szerződésnél az eladónak nem KELL ügyvéd (de jó, ha van)

... vajon mennyit kérnek egy szerződés átnézéséért? (nem ellenjegyzés, de persze, felelősségteljes átnézés)

válaszaitokat várom - remélhetőleg lesznek - és köszönöm!

orwell # 2008.07.29. 09:38

Bocsi és elfelejtettem megköszönni:-)

orwell # 2008.07.29. 09:37

Kedvesek vagytok. És nagyon tetszett, hogy szerintem fiatalok vagytok, és rendes választ kaptam. Sok fórumon, másképp volt sajnos.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.07.29. 09:13

Annyira bosszantó, hogy egyre többen írják, mennyire gyengék az ingatlanközvetítők. Az a baj, hogy elég ha egy irodában 1 képzett van, a többinek nem kötelező a képesítés. Pedig az oktatásuk elég alapos jog, pénzügy területén, mivel összekapcsolódik az értékbecsléssel.

Neked van igazad Orwell. Az eladási árból levonod, a szerzés értékét, vagyis amennyiért vetted, aztán az illetéket, amit kifizettél, aztán az ügyvédi költséget, egyéb költség is lehetséges, itt van például az ingatlanközvetítő jutaléka (ne felejts el számlát kérni róla), aztán a mostani ügyvédi költség és idén annak a 25%-a. Ha csak jövőre tudod eladni, akkor a végöszegből 10%-ot levonhatsz és a 90%-nak a 25%-a.

Méltányossági kérelem mindig lehetséges, meg kell próbálni. Ennyi idősen megpróbálnám, pláne a munkaképességcsökkenésre hivatkozással.
Beleírnám, hogy szükségből kellett eladni, hogy a szülőket támogathassátok.

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.07.29. 09:09

te gondolod jól. A jövedelem után adózol, ami a vételi és az eladási ár közti különbözet

orwell # 2008.07.29. 08:57

Tisztelt Fórumozók, és a profi Jogászok a fórumon.
Kínomban találtam az oldalra, mivel feleségemmel, szeretnénk a lakásunkat eladni. Ingatlan közvetítő irodákon keresztül.

Tisztelt Jogászok!
A probléma az, hogy ahány ügynök annyiféle magyarázatot ad. Mi itt Budapesten 2007.02.01 földhivatali bejegyzéssel vettünk egy lakást. Most családi okok miatt, (feleségem szülei elég öregesek és betegek lettek) megkértek minket, hogy költözzünk hozzájuk egy szabolcsi kisvárosba. Mi sem vagyunk fiatalok, magam 58 éves vagyok. A lényeg. Szeretnénk a budapesti lakást eladni, és az egyik ügynök azt mondta, hogy ezután a teljes eladási ár után kell adózzunk. Én úgy tudtam, hogy levonható a lakás vételára, és az illeték, a vételkor történt ügyvédi költség. A lakásközvetítő szerint nem.
Amit én találtam az APEH oldalon Eladási ár minusz vételár, ez a jövedelem, és ezekből levonható amiket még írtam.Mást nem találtam. Ja és a maradékot 25%-al kell a következő adóbevallásnál megadózni. Időközben feleségem szülei megelőlegeztek egy ottani kis ház vásárlást és közművesítést.(feleségem nevére) Sajnos már olyan ideges vagyok, hogy hosszúra sikerült a hozzászólás.
Kérdésem, végül is mindegy milyen adónak nevezem, mit kell megadóznunk?
Válaszukat előre is köszönöm. Még egy. Van e méltányossági lehetőség, mivel 50%-os munkaképességcsökkenésem van, és októbertől megszüntetik a munkahelyem.Munkanélküli leszek.
Mégegyszer köszönöm.

tszabi # 2008.07.21. 14:19

Köszönöm a válaszokat.
Akkor marad az adás-vétel. Mivel lakáshitelt vennék fel rá, gondolom nem is nagyon van más lehetőség.

Egyjogász # 2008.07.21. 09:14

És azt se felejtsék el, hogy a húgának meg adóznia kell az eladásból számazó jövedelem után (persze ha nem illeti meg valamilyen adókedvezmény).
Úgy hogy - adókedvezmény hiányában - neki jobb lenne az ajándékozás, az kétségetlen, hogy ebben az esetben az illeték viszont nagyobb.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.07.21. 09:02

A legalacsonyabb illetéket akkor kell fizetnie, ha adásvétel útján szerzi meg az 1/2-ed tulajdoni hányadot. Nem számít első lakás szerzésnek, tekintve, hogy ön a nevezett ingatlan 1/2-ed tulajdoni hányadának a tulajdonosa.

tszabi # 2008.07.21. 08:45

Tisztelt Tanácsadók!

Tanácsot szeretnék kérni.
A hugommal ketten birtokolunk egy családi házat 1/2-1/2 arányban.

1. Át szeretném íratni az ingatlan rá eső részét az én nevemre (azért nem írok adás-vételt mert nem biztos hogy ez megfelelő szó rá). Kérdésem: hogy lehetne megoldani hogy az ingatlanügylet után fizetendő illeték a lehető legkisebb legyen? Mivel a hugomat ki kell fizetni a lakásra hitelt is kell felvennem.
Mi lenne az ideális? Adás-vétel? Ajándékozás?(erre viszont nem tudok hitelt fevenni?)

2. Ha megvenném az említett 1/2 részt, az nekem első lakásvásárlásnak számít (hitel miatt)? Az eddigi 1/2 rész ajándékozással került a tulajdonomba.

nandy # 2008.07.18. 23:05

Nincs már lakásszerzési kedvezmény (legfeljebb méltányosságból lehet kérni), ezért az eladási ár és a szerzésre fordított összeg különbözete számít jövedelemnek, melynek 70%-a lesz az adóalap.

biborli # 2008.07.18. 22:55

Tisztelt Jogászok!

2000-ben vásárolt építési telket a szüleim, mint haszonélvezők, s én mint tulajdonos közösen eladtunk (mint telket, mert ház nem épült rá), úgy h az adásvételi szerződésben szerepel a vételár fele-fele arányban való megoszlása.
Ha én a saját részemet (5 millió Ft-ot) 1 éven belül egy új építésű lakás vásárlására fordítom (szoc.pol-t és hitelt igénybe véve) akkor milyen fizetési kötelezettségeim vannak nekem és szüleimnek?
Köszönettel:
Biborli

Egyjogász # 2008.07.18. 06:10

Az ügyvédnek van igaza az alábbiak miatt:

Szja tv. 62. § (1) Az ingatlan, a vagyoni értékű jog átruházásából származó bevételből le kell vonni az átruházó magánszemélyt terhelő következő igazolt költségeket, kivéve azokat, amelyeket valamely tevékenységéből származó bevételével szemben költségként elszámolt:

a megszerzésre fordított összeget, és az ezzel összefüggő más kiadásokat;
az értéknövelő beruházásokat;
az átruházással kapcsolatos kiadásokat, ideértve az adott ingatlannal kapcsolatban az állammal szemben vállalt kötelezettség alapján igazoltan megfizetett összeget is.

(2) A megszerzésre fordított összeg az átruházásról szóló szerződés (okirat, bírósági, hatósági határozat) szerinti érték, a cserébe kapott ingatlan, illetve vagyoni értékű jog esetében a csereszerződésben rögzített érték, ezek hiányában az az érték, amelyet az illeték megállapításához figyelembe vettek.

Öröklés esetén a megszerzésre fordított összeg az, amelyet az illeték megállapításához figyelembe vettek.
!!!!!

nandy # 2008.07.17. 21:30

tarkabab:

A, B és C ingatlanok 5 évnél régebben szerzettek

Ha ezek lakóingatlanok, és mindegyiket 2004.01.01. előtt szereztétek, akkor egyik eladása után sem kell adót fizetni.

Lényegtelen, hogy az apukának vesztek másik lakást, mivel idéntől nincs lakásszerzési kedvezmény (legfeljebb méltányosságból).

Már csak az illeték kérdéses, de ebben a témában nem vagyok járatos. Talán más.:)

nandy # 2008.07.17. 21:26

Így van. Nem kell adót fizetni, mivel hasznod nem származik az eladásból.

Goodwitch # 2008.07.17. 19:39

Kedves Rezeda!

Az ügyvédnek.


Goodwitch

rezeda # 2008.07.17. 16:10

Kedves kbs!
Megtörtént az adásvételi szerződés aláírása . Az ingatlanközvetítő szerint a vételár 25%-át kell majd adóznom, az ügyvéd szerint 0 Ft-ot, hiszen az eladási ár azonos az öröklött ingtatlan összegével. Sajnos nem volt alkalmam szembesíteni kettőjüket. Vajon kinek van igaza?

tarkabab # 2008.07.17. 15:49

Elnézést, nem tudom pontosan, mi a lényeges információ és mi nem, a későbbi új építésű lakást azért említettem, mert a vásárlásánál szeretnénk a szocpolt igénybe venni.
köszönöm

tarkabab # 2008.07.17. 15:47

Egy elég bonyolult ingatlanügyben kérnék tanácsot.
Élettársammal eladunk egy ingatlant (A), hirdetési ára 16 M Ft. A testvére szintén elad egyet (B), hirdetési ára 26,5 M Ft. Mi abba a lakásba költözünk, ahol eddig élettársam szülei laktak (C), ez kb. 38 M Ft-ot ér. Édesanyja meghalt, utána testvérével megosztva öröklik a C lakás felét. Édesapjának egy másik lakást (D) vásárolunk 22,5 M ft-ért. A, B és C ingatlanok 5 évnél régebben szerzettek. Élettársam testvére családjával az USA-ban él, a lakásuk árát szeretnék Magyarországon ingatlanba fektetni. Nem kizárt, hogy mi később egy új építésű lakást vásárolunk.

A kérdés lényege az, hogy C és D lakásokat kinek a nevére érdemes venni ill. íratni, hogy a család összesen a lehető legkevesebb illetéket és adót fizesse.

Előre is köszönöm a segítséget!

rezeda # 2008.07.16. 17:56

Köszönöm a gyors választ. Az ingatlan közvetítő szerint 30 nap alatt jogerőre emelkedik a tulajdonjogom, addig az ügyvéd függőben tartja az adásvételi szerződést.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.16. 10:01

Ja, és nem kerül kevesebbe.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.16. 10:01
  1. Nem. Olyat is leadhatsz, amiről nem hogy papírod nincs, de még nem is a tied.
  2. Ha jelzálogkölcsön akar lenni, azt így, hogy nem vagy bejegyezve tulajdonosnak, nem fogja megkapni.
rezeda # 2008.07.16. 09:45

Tisztelt Tanácsadók!
Egyik testvérem megvásárolná örökrészemet, egy 2 millió Ft értékű ingatlanhányadot. Hagyatéki tárgyalás már volt június végén, de földhivatali tájékoztatót még nem kaptam a tulajdonjog bejegyzéséről. Az adásvételi szerződés megkötésére holnap kerülne sor egy ügyvédi irodában. Kérdéseim: 1. Nem követek el törvénytelenséget azzal, hogy olyan tulajdont adok el, amiről még nincs is papírom? Az ingatlanközvetítő szerint ezt így is lehet, és kevesebbe kerül.
2. A testvérem hitelből fizet, amit állítólag augusztus végén utal a bank a folyószámlámra.
Rendben van ez így? Valami rossz előérzetem van az ő kapzsi élettársa miatt. Vagy csak rémeket látok?

noanoa # 2008.07.16. 07:50

Nagyon nagyon nagyon köszönöm! :)))))

noanoa