Ingatlan adás / vétel


faramuci # 2008.08.07. 14:15

Kedves Fórumozók!

Férjem '98-ban, egy előző évben kelt adásvételi szerződés módosításaként szerzett tulajdon testvére és édesapja tulajdonában, oly módon, hogy az apa 1/2 th-át adta el fiának. Az ingatlan haszonélvezettel terhelt, jelenleg a bátty, a másik tulajdonos él benne. A probléma az, hogy most derült ki, hogy ezt a bizonyos '98-as adásvételi szerződés módosítást nem vezették át a földhivatalban, elképzelhető, hogy be sem nyújtották annak idején. Alakilag megfelelő, ügyvéd által ellenjegyzett, minden szerződő fél aláírta. Ilyen esetben mi a teendő? Utólag benyújtható a földhivatalba, ha igen van valamilyen "bírság", amit kiróhatnak a késői beadás miatt? Sajnos a férjem viszonya nem a legjobb a testvérével és az édesapjával, ők is tudomást szereztek arról, hogy az ingatlannyilvántartás szerint nincs közünk az ingatlanhoz, így hitelt akarnak felvenni v. esetleg gyorsan értékesíteni és kisemmizni a férjemet az ingatlanból. Mit tehetünk?

Jamina # 2008.08.07. 12:37

Kedves Fórumozók,

A köv. ügyben szeretnék tanácsot kérni. Egy tőlem 160 km-re levő városban szerettem volna lakáshoz jutni és mivel önerőm nincs, lízingelni szerettem volna egy kulcsrakészen azonnal költözhetően hirdetett lakást. Mivel a párom abban a városban él, megkértem foglalózza le a lakást a legminimálisabb összeggel csak hogy ne adják el másnak. (Sajnos volt már egy rossz tapasztalatunk amikor is mindent előkészítettünk megvettük előre a vonatjegyet és aznap hívtak fel hogy eladták előttünk a lakást.)
A párom meg is tette, összeszedtünk 100e Ft-ot, amit adott az építtetőnek, rendes pecsétes igazolást kaptunk és hogy tudomásul vették hogy lízingelni fogjuk. Kértem időpontot menjünk le, intézzük el a papírokat amit akkorra már előkészítettem :közüzemik, munkáltatói, stb. Minden elő volt készítve, az 1 éves gyerekünk összecsomagolva, ötszáz motyóval nyaralást előtt odafurikáztunk. Természetesen az ügyvezető sehol, dilettáns értékesítő viszont igen, aki átirányított az ugyanazon épületben levő hiteliroda szintén dilettáns ügyintézőjéhez (akinek köze nincs az építtető céghez) aki közölte nem lehet lízingelni "mert a többi lakás tulajdonosa is hitelt vett fel" valamint "az építtető nem fogadja el hogy szakaszosan folyósítanak neki" és mivel gőzük nincs mikor lesz használatba vételi és így csak max 90%-ot utalnak neki. Át se vették a papírjainkat, ők sem adtak semmit (műszaki leírás, stb.) így már a nyaralás alatt postán tértivevényesn adtam fel a papírjaim hogy kitöltve küldjék vissza. Ez természetesen a mai napig nem történt meg, a tulajdonost általában nem lehet elérni - ha igen akkor is néhány lerázó szó után leteszi, a 100 000.- Ft-om náluk van egy hónapja. A lakás problémás , nincs alapító, nincs használatba vételi és nagy jóindulattal is csak emeltszintű szerkezetkésznek mondható.

Meddig vagyok köteles várni? Meddig fogják a pénzem használni? Hány felszólítót írjak?
Jogos e ha 200ezret követelek vissza? Ennyi idő alatt ugyanis már akár másikat is találhattam volna.

Az ide-oda utazgatások, telefonálgatások, és levélküldözgetés is 10 ezres költségre rúg. Az ügyvezető sem a cég munkatársai ahhoz nem veszik a fáradtságot hogy a telefont megemeljék.

Mit tehetek?

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.08.07. 06:00

Immaculata!

Iszol és szexelsz te eleget?

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.08.07. 05:55

Az előszerződés köti mindkét felet.

Előfordult már a történelemben, hogy az eladó úgy egyezik meg a vevővel, hogy bérleti díjat fizet a kiköltözésig.

Megoldást kell találni mindenféleképpen, rokonok, ismerősök segítéségét kérni, vagy albérletet keresni.

tyra # 2008.08.06. 16:31

a vételár banki átutalással jön- más ötlet?
/azért köszi/

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.08.06. 15:28

Sajnos, ez általában így van - tényleg nagy hülyeség.
Meg kell próbálni húzni az időt, nem venni át a pénzt, egyszerűen nem kiköltözni - ha csak pár napra van szükséged.Persze nagyon kellemetlen, mert a vevő tombol és mindenáron jönni akar.

tyra # 2008.08.06. 14:09

Kedves Mindenki,
csak egy vélemény-kérés: mit tennél /ami persze jogilag lehetséges, mert egyébként...:-) / ,ha az ingatlan-adásvételi előszerződésben a vételárkiegyenlítés és birtokbaadás napja egyezik-nagy hiba,mert idő kell a költözésre,ahonnan más is költözik - és a véglegesben a vevők ehhez ragaszkodnak, de az eladó ezt fizikai képtelenségnek tartja ( tudom, jobban oda kellett volna figyelni az aláíráskor és egy kompetens vevővel lehetne egyezkedni, mi kerüljön a véglegesbe,de jelen eset nem az )
Köszönöm
(és hát a foglaló átadás már megtörtént persze..)
(igazán szerényen kérném: Obuda Fan?, KBS ? )

monalisa1 # 2008.08.05. 22:16

Nocs, eltértem a kérdéstől.

monalisa1 # 2008.08.05. 22:16

Nemrég egy mecseki községben egy kisebbségi családhoz betörtek kp. keresve, de "aprón" kívül nem találtak semmit. A helyszínelők az öregasszony tv-nézős foteljának üléskárpítja alól több mint négy millió forint készpénzt halásztak elő - az egész család rég elfeledkezett róla már...

monalisa1 # 2008.08.05. 22:08

A kedves mama derékalájában és/vagy befőttes üvegében volt a pénz (...) ki tudja mióta már, és most elővette - ezzel letudható a probléma - szerintem. (Ha csak nem "akkora" összeg volt az az ajándékozás.)

nandy # 2008.08.05. 22:01

Atyaisten, most adtam Anyámnak a születésnapjára egy bizonyos összeget, le kel illetékelnie utána?:)

:) Ha jól emlékszem, ha 150 ezer forintnál kevesebb értékű volt az ajándék, akkor nem kell illetéket fizetni.

nandy # 2008.08.05. 21:59

Tudom, hogy igazad van,

?) Tudod hát, hisz tőletek tanultam.

Egyjogász # 2008.08.05. 21:44

"Ha nektek akarja adni az eladási ár egy részét, az ajándékozásnak minősül, mely illetékköteles."

Atyaisten, most adtam Anyámnak a születésnapjára egy bizonyos összeget, le kel illetékelnie utána?:)

(Tudom, hogy igazad van, csak az életidegen, a "sarc mindenek felett" típusú jogszabályi rendelkezésektől feláll a hátamon a szőr. És még történelemórán a török adószedőkről beszéltek nekünk úgy, mint elrettentő példáról, szerintem a mai "adókitalálók" mellett elbújhatnának.)

nandy # 2008.08.05. 20:58

Feltételezem, hogy édesanyád egyedüli tulajdonosa az ingatlannak.

Az eladás után már nem kell adót (szja) fizetni.
Ha nektek akarja adni az eladási ár egy részét, az ajándékozásnak minősül, mely illetékköteles. Kivéve akkor, ha bankon keresztül átutalja "ajándék" közleménnyel, mett akkor nem kell illetéket sem fizetni.

Az ügyvédi költséget általában a vevő állja - ő hozza az ügyvédet is.

Más költség már nem nagyon merülhet fel.

4-Ha lakasvetelre kerüle sor (növerem Dubaiban, anyu Mo-n, en nem tudom,hol), akkor milyen ktsg-gel lehet szamitani. Mi a helyzet az illetekkel?

Mindig az ingatlan fekvése szerinti állam törvénye a mérvadó.

5-Szamithat az is adott esetben meltanyossagi szempontbol, hogy mindket szülö rokkant nyugdijas, apunak van uj csaladja gyerekkel,s en meg nem dolgozok teljes allasban?

Ha illetékre gondolsz, arra inkább részletfizetést lehet kérni.

fadora78 # 2008.08.05. 17:25

Tisztelt Szakertö!

Szüleim 1985-ben vettek ingatlant es epitkeztek rajta. Anyu 1987-ben költözött be. Egy ideig üresen allt, de most el tudnank vegre adni, aron alul, 11 mio-ert. Anyu szeretne felosztani a ket lanya es maga között. Növerem (akinek a forumneve alatt irok,mert ö most nem erhetö el) ebböl par honapon belül lakast akar venni Dubaiban (a cegem is terjeszkedi arra,lehet,h en is ott kötök ki), es meg nem tudom, hogy ha vegzek, akkor hol települnek le. Anyu is varna meg tovabbi vetellel,edesanyja miatt,akit jelenleg apol.

1- Stimmel, hogy egyaltalan semmilyen adot nem kell fizetnünk? Azt a penzt anyu egy az egyben feloszthatja es ideadhatja kp-ben?
2- Az ügyvedi ktsg-et kik/hogy rendezik a praxisban?
3- Jön meg le valami ezen kivül az eladasi arbol (11 mio)?
4-Ha lakasvetelre kerüle sor (növerem Dubaiban, anyu Mo-n, en nem tudom,hol), akkor milyen ktsg-gel lehet szamitani. Mi a helyzet az illetekkel?
5-Szamithat az is adott esetben meltanyossagi szempontbol, hogy mindket szülö rokkant nyugdijas, apunak van uj csaladja gyerekkel,s en meg nem dolgozok teljes allasban?
6. Tudnatok segiteni, hogy mit csinalhatnank a penzzel, amig nem derül ki,hogy hol elnenk? (tehat a 2/3-resszel)? Mi az, ami biztos, es inflacio sem fenyegeti ugy,de nem olyan „vegleges“, mint egy lakasvasarlas? Vagy lakast kene inkabb venni? Ti mit csinalnatok? Egy masik forumban Mohos ur aranyatvetelt ajanlott...
7.Ha mi a növeremmel megkapnank a reszünket, es azt Nemetorszagban szeretnenk hasznalni, azaz euro-ban kellene, mi a legjobb megoldas az atutalasnak? Vagy kapjuk kp-ben es megnezzük, hol a legjobb a valtas?
Mas gondolatebresztönek is örülnek nagyon, mert nem ismerjük ki magunkat…

Ezer köszönet,
fadora2


afa

szk0271 # 2008.08.04. 15:50

Kedves guba, értem. Az olyan hiba nem javíthatatlan már, aminek valódi javításhoz a 2 szintes házat vissza kell bontani az alapokig vagy a födémig? (szakértő szerint a fenti fszoba szennyvízcsőlevezetés szakszerűtlen) Vagy ki kellene minden nyílászárót bontani és újra berakni, valamint vakolást teljesen leverni az ablakoknál és újravakolni, festeni és vakolható tokos redőnyöket ismét beépíteni, de szakszerűen?
Vagy feltört és nem szakszerűen visszabetonozott aljzatokat ismét feltörni, de teljesen 4 helyiségben és újra aljzatozni? Persze mindezekhez az összes lerakott csempét feltörni, majd újrarakni(majd leperegnek maguktól).Kialakított kaput (autós és bejárati) újra készíteni, de úgy, hogy a kukatárolót 10-15 cm-rel odébb rakni, az abba beépített villanyórával és gázórával együtt és a földben vezetett vezetékeket is vele odébbtenni..
Mindezekre (ja és a kémény is beázik, mert szerintük abban a városkában vízszintesen esik az eső) némi árengedményt szeretnénk, a "javításokra" kitalált kényszermegoldásokkal kell együttélni évtizedekig és hitelt fizetni 20 évig. Az Igazságügyi szakértő szerint jogosan jár árengedmény,ha a minőség nem I.osztályú vagy a megoldás szakszerűtlen és ő ezeket ellenőrizte az építkezés folyamán is, nem utólag csak. Valamint lakhatási engedélyhez a szükséges papírokat nem akarják megmutatni (bár bármit beszereznek, mindenki a csókosuk) ezért pl. a szakértő az ár 8%-át tartaná vissza, amit megkapnak, ha megvannak a papírok.Az alapoktól jeleztük a hibákat, mindig az volt a válasz: a mennyiségi készültség megvan, a minőséget a 100%-nál kérjük számon. Most ez volna soron.Nagyon rosszak a törvények-rendeletek, mert a végén valamiből csak úgy lesz 100 %-ban I.osztályú, ha a részek is azok.Persze azok, akik kiglancolt lakást-házat vesznek, nem látják, mi van alatta.Mi láttuk és fényképek is vannak, tanúk is.Nos?

guba # 2008.08.04. 04:45

szk0271, jogotok van az ellenszolgáltatás arányos részét a kijavításig visszatartani, viszont egyoldalúan nem jelenthetitek ki, hogy a hiba javíthatatlan, ezért csak értékcsökkenésről vagytok hajlandók tárgyalni.

nandy # 2008.08.03. 22:01

Csökkenteni nem lehet.

Ajánlom figyelmedbe:

Szja. tv. 63. § (7) Az állami adóhatóság az adó fizetésére kötelezett magánszemély kérelmére jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire, valamint az ingatlan vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem felhasználási körülményeire figyelemmel (különös tekintettel, ha a felhasználás saját maga, közeli hozzátartozója, a vele egy háztartásban élő élettársa, volt házastársa lakhatását biztosító célra történik) az (1) bekezdés szerinti adót mérsékelheti vagy elengedheti.

boltos # 2008.08.03. 19:46

Köszönöm a segítséget. Ezek szerint (sajnos) jól értelmeztem a tv-t. Tudnának még segíteni abban, hogy csökkenthető-e bármilyen módon az adó mértéke?

szk0271 # 2008.08.03. 17:11

Be kellene lassan költöznie a fiaméknak.
Viszont ha a teljes vételárat kifizetjük, és a javíthatatlan hibák miatt olyan gondok lesznek,hogy lakhatatlanná válik vagy valamit más szakemberrel kell megcsináltatni (mert ez a cég -hiába van garancia -, úgysem fogja javítani)nincs rá tartalékpénz. Ha egy szolgáltatás a szerződés ellenére nem I. osztályú és bizonyítja a szakértő, akkor jogunk van értékcsökkentést kérni, nem?

Dr. Lee # 2008.08.03. 16:52

Ebből lehet, hogy per lesz...

szk0271 # 2008.08.03. 16:40

Segítene valaki? Építési vállalkozó cég nem I. o. munkát és javíthatatlan hibákkal bíró házat akarna átadni a szerződésben lévő teljes vételárért. Műszaki szakértő-ellenőr-igazságügyi szakértő véleményét adtam át nekik, mennyi az értékcsökkentés, amit kérünk, egyezetést ajánlva. Válaszul lezárták az ingatlant, behegesztették a kertkapukat.A telek teljesen ki van fizetve, a tulajdon bejegyezve. A ház (építés) ára 80 %-ban kifizetve és minden pluszköltség kifizetve. A 80%-os készültségről nem küldtek számlát (banki hitel) és mégis várják az utalást.Joguk van kizárni? Joguk van megtagadni a birtokbaadást? Mi a teendő?Köszönöm!!

Zoltanuss # 2008.08.03. 16:28

zuzupet -nek !

És mia probléma ?
Sokat kér ? Olyanért is kér ami nem illeti meg ?
Vagy Te mennyit akarsz adni neki ?
Reálisat, azt megilleti , vagy semmit. ?
Segített - ez nem vitás, sőt számlái is vannak ! Csak meg tudtok egyezni. Nyilván ő valamit kér , esetleg Te sokalod. Nem ismerjük a helyzetet részletesen.
De azért azt mond meg neki, gondolom együtt laktatok - a lakhatásnak vannak költaségei - ezt neki kell tudni, viszont neked azt, valami megilleti.
Mérleget kell készíteni. ! Vita esetén birósághoz fordulni !

ObudaFan # 2008.08.03. 10:04

Hatalmas tévedés, Mohos Kolléga.

Szja. tv. 62. § (4) Az ingatlan átruházásából származó jövedelem, ha az átruházás a megszerzés évében vagy az azt követő öt évben történik, az (1)-(2) bekezdés rendelkezései szerint kiszámított összeg (e § alkalmazásában: számított összeg). Ezt követően a jövedelmet úgy kell megállapítani, hogy a számított összeget csökkenteni kell, ha az átruházás - a megszerzés évét követő évet első évnek tekintve -,

  1. a hatodik évben történik, a számított összeg 10 százalékával,
  2. a hetedik évben történik, a számított összeg 20 százalékával,
  3. a nyolcadik évben történik, a számított összeg 30 százalékával,
  4. a kilencedik évben történik, a számított összeg 40 százalékával,
  5. a tizedik évben történik, a számított összeg 50 százalékával,
  6. a tizenegyedik évben történik, a számított összeg 60 százalékával,
  7. a tizenkettedik évben történik, a számított összeg 70 százalékával,
  8. a tizenharmadik évben történik, a számított összeg 80 százalékával,
  9. a tizennegyedik évben történik, a számított összeg 90 százalékával,
  10. a tizenötödik évben vagy később történik, a számított összeg 100 százalékával.

(6) A (4)-(5) bekezdés rendelkezéseitől eltérően, az ingatlanügyi hatóság nyilvántartása szerint

  1. lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró építmény és a hozzá tartozó földrészlet (ideértve azt is, amelyet a lakáshoz tartozó földhasználati jog terhel),
  2. lakásra vonatkozó vagyoni értékű jog

átruházása esetén a jövedelem a számított összeg1. 100 százaléka a megszerzés évében és az azt követő évben,
2. 90 százaléka a megszerzés évét követő második évben,
3. 60 százaléka a megszerzés évét követő harmadik évben,
4. 30 százaléka a megszerzés évét követő negyedik évben,
5. 0 százaléka a megszerzés évét követő ötödik és további évben.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.03. 10:03

Ez tévedés. Csak a lakásingatlanra vonatkozik az 5 év, egyéb ingatlanok esetében a 16 évtől mentes az adó alól a jövedelem.
[Szja tv. 62. § (4)]