Ingatlan adás / vétel


nandy # 2008.09.03. 12:58

mira:

a telek eladására továbbra is a 15 éves szabály vonatkozik, tehát adózni kell. A szerzés évét követő 11. éven történő eladásnál a jövedelem (eladási ár - szerzési ár) 40%-a lesz az adóalap, mely után 25% szja-t kell fizetni.

Lakásszerzési kedvezmény már nincs, tehát nem lehet levonni a vásárolt lakás/ház értékét.

Lehet kérni méltányossági alapon a fizetendő adó mérséklését ill. elengedését.

nandy # 2008.09.03. 12:55

az eladó nem állhat el a szerződéstől

Illetve elállhat, de akkor a foglaló kétszeresét kell visszafizetnie a részedre.

nandy # 2008.09.03. 12:54

ancsika:

Nem vagyok jogász, de a fórumon már többször szó esett arról, hogy a vevő késedelmes fizetése (főleg, ha csak néhány hétről van szó) nem ad alapot a szerződés felmondására.
Tehát erre hivatkozva az eladó nem állhat el a szerződéstől és nem tarthatja meg a foglalót sem.

Javaslom, hogy fordulj ügyvédhez és ő írjon egy kedves levelet az eladónak. Ennyit megér szerintem.

mira81 # 2008.09.03. 12:18

Kedves Fórumozók!

Egy kissé összetett kérdésben szeretnék segítséget kérni, de ha valaki csak részeben tud segíteni, azt ismegköszönném!
Férjem '97-ben ajándékozás utján kapott egy telket, ami azóta belterületi, de még nem közműves. Mi ezt szeretnénk eladni értéke most kb. 12 millió Ft. ugyanakkor szeretnénk egy használt lakást is vásárolni, 10,5 millió Ft.- ért, de nem ebből az összegbő, hanem részben hitelből.
Kérdésem lényegében, hogy a 1. a telek eladása után kell-e fizetni végül? (mivel az öt év letelt, de a tíz évnél is találtam 50%-os "dolgokat")
2. Mennyiben járnánk jobban, ha a telek árából vásárolnánk meg a lakást?

Köszönöm a segítséget!

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.03. 09:33

almaata:
Az első lépés az, hogy a tulajdoni lap adataiból meggyőződik arról, hogy az adott ingatlannak jelenleg ki a tulajdonosa. Ha ön a tulajdonos, akkor tájékoztatja az ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonost arról a körülményről, hogy a folyamatban lévő hatósági eljárás érintheti az adott ingatlant. A tulajdon megállapítási pert a tényleges birtokos az ingatlan-nyilvántartás szerinti tulajdonos ellen indítja. Tehát ön, mint alperes fog az eljárásban szerepelni.
A földhivatal a bíróság ítélete alapján jegyzi be a nyilvántartáson kívüli tulajdonos tulajdonjogát a tulajdoni lapra.

almaata # 2008.09.03. 08:03

Dr. Mohos Gábor:
köszönöm a választ. az lenne még a kérdésem, hogy tehát akkor az adóhatóság előtt én továbbra is tulajdonosként fogok szerepelni /várhatóan a földhivatalhoz hasonlóan nem fogják elfogadni a megsárgult adásvételit/ a per lezártáig illetőleg a földhivatalhoz való benyujtásig? Egy ilyen pert hogyan képzeljek el? szükséges jogi képviselőt fogadnom vagy ezt a mostani birtoklónak kell megtennie és nekem nem is kell részt vennem a folyamatban? amennyiben nem hajlandó ezeket megtenni akkor hogyan tudnám ösztökélni ,hogy lépjen pláne hogy egy jó kis mulasztási bírság is kinéz neki? Érdekes viszont, hogy eddig semmilyen hatóság, szolgáltató nem keresett az ingatlannal kapcsolatban. Lehetséges, hogy az APEH adatai nem helytállóak? -tudom el kell sétálnom a földhivatalba-

mégegyszer köszönöm

ancsika74 # 2008.09.03. 07:33

Tisztelt Ügyvéd Úr,
Férjemmel egy újépítésű lakást vásároltunk, amelyre első körben előszerződést kötöttünk. Eladtuk családi házunkat, ennek tudatában aláírtuk a végleges adásvételit. A szerződésben vállaltuk, hogy szept. 5-ig fizetjük a házunk árából származó összeget. A problémánk, hogy a mi vevőnk időközben visszalépett a szerződéstől, amelyet mi akkor az ügy gyorsítása érdekében kölcsönösen felbontottuk, hogy házunk minél előbb újra eladhatóvá váljon (vevő lekerülése a széljegyről). Sajnos új vevő nem jelentkezett, az újlakás-építő pedig fel akarja bontani velünk a szerződést, nem-fizetésre hivatkozva. Semmiféle módosításra nem hajlandó. Időközben ők már újra árusítani kezdték a lakást (a tudtunk nélkül! erre van joga???), sőt már konkrét vevője van a lakásra. A foglalót (2,4 M Ft!!) visszafizetni nem hajlandó (pedig az ő érdeke a szerződésünk bontása, és hogy mi ebben a pillanatban nem tudtunk teljesíteni, azért történt, mert a vevőnk visszalépett 1 hónapja)
KÉrdésem, a fentiekre tekintettel követelhetjük-e a foglalót?
Köszönettel és üdvözlettel

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.03. 06:33

Karola: bérleti szerződést kössenek. Azért van erre szükség, mert az adásvételi szerződést az ellenjegyzéstől számított 30 napon belül kell benyújtani a földhivatalba.
Más hozzászólók elmondják, hogy abban az esetben, ha ebben az évben értékesíti az ingatlant, akkor az adóalapot mennyivel csökkentheti az időmúlásra tekintettel.
Álláspontom az, hogy az idei évi eladás néhány ezer forintos többletköltsége egészen biztosan biztonságosabb az ön számára. Vagy várjon 1 évig, évente 6-7 %-al nő az ingatlanok értéke.

Almaata: A jelenlegi, ingatlan-nyilvántartáson kívüli birtokosnak( tulajdonosnak) kell tulajdonjog megállapítása iránt pert indítania.

almaata # 2008.09.03. 06:18

Üdv,

a következő lenne a problémám: 93-ban kiskorúként értékesítettem egy zártkerti ingatlant amiről most egy vagyonosodási eljárás során kiderült, hogy a nevemen van még mindig vagyis az akkori vevő elmulasztotta a földhivatalban bejelenteni a tulajdonosváltozást. Miután ez elég régen volt én semmire nem emlékszem a megmaradt irat pedig egy ügyvéd által ellen nem jegyzett magánokirat /szülőm szerint akkoriban ennyinek is elégnek kellett lennie/. 15 év eltelt tehát már jócskán beszélhetünk akár elbirtoklásról is a mostani használó részéről de nekem nem mindegy a tulajdonosváltás időpontja. Nem tudom mi ilyenkor a gyakorlat de azt sejtem hogy a földhivatal már nem fogja elfogadni a régi ügyvéd nélküli adásvételit.

köszönöm

Karola # 2008.09.02. 19:48

Tanácsot szeretnék kérni kicsit összetettebb ingatlan eladással kapcsolatban.Szeretném eladni a házamat 2009-ben mivel akkor telik le az 5 évem, hogy ne fizesek adót.Most azonban jelentkezett egy vevő, de ő azonnal szeretné megvenni.Mivel én ragaszkodom a 2009-es eladáshoz tett egy ajánlatot.Megegyezünk most egy vételárban (9 millió), ő most beköltözik havonta fizet 40 000 ft-ot és jövőre amikor letelik az 5 évem kifizeti a fennmaradó összeget, tehát akkor történik meg a tényleges adás-vétel.Én szeretnék biztosra menni ez ügyben, ezért érdekelne, hogy lehet-e ennek valamilyen számomra rossz kimenetele?Így első hallásra nekem nem tűnik roszz ötletnek.Tud valaki abban segíteni esetleg, hogy ilyen esetben milyen szerződést köthenénk most?

Előre is köszönöm.

tanácstalanul # 2008.08.28. 13:06

Köszi a gyors válaszodat.
Ezek szerint saját nevemre kell venni, akkor tudjuk legkevesebb pénzből összehozni, végül is most fontosabb, hogy a kispénzünkből vegyünk, minthogy a nevén legyen. Kicsit megnyugodtam, hogy összejöhet anyagilag.

lawkoto@freemail.hu # 2008.08.28. 12:54

adózás szempontjából a mostani vásárlásod már mindegy, adót az öröklés és eladás közti jövedelem után kell fizetned.
ha a gyereked nevére veszed, akkor fizetni kell illetéket, ha a magad nevére akkor a különbözet után.
terhek: illeték, ügyvédi költség, földhiv. eljárás díja

tanácstalanul # 2008.08.28. 12:48

2007. év végén egyedüliként ingatlant örököltem. 2008. tavaszán eladtam. Gyermekem nevére szeretnék venni +kölcsönnel lakást, magasabb árért mint eladtam. Mire kell figyelnem, jól tudom, hogy adó nincs, illetéket hogy fizetek, 1 éven belül vagyunk még, de új jsz szerint van valami 0-5 évig sávosan megosztás vagy ilyesmi a fizetésnél, ha új lakást veszünk nincs illeték? Egyáltalán milyen terhek várnak még rám ennek kapcsán, saját névre vásárlással jobban járok? Köszönöm szépen.

kata83 # 2008.08.27. 16:17

Helgu!

Halkan megjegyzem, én pont könyvelő vagyok, de nagyon szívesen segítek, amiben tudok, ha esetleg még vetődne fel kérdésed a témában. Ingatlan adózásban nagyjából otthonosan mozgok:) Az illeték témában viszont nem vagyok jártas.

Helgu # 2008.08.27. 16:13

Köszönöm a választ,így már világosabb.
Sajnos a ügyvéd akinél legutóbb voltunk,nem tudott a kérdésünkre válaszolni mondván hogy ő nem könyvelő,ezért próbálom más úton összeszedni az infókat,mivel a témában járatos könyvelőt nem ismerek,így a neten keresztül.
Még egyszer köszönöm!

kata83 # 2008.08.27. 10:31

Helgu!

mivel 2005-ben vettétek az ingatlant, az szja alapja a jövedelem 60%-a lesz.Jövedelem= 9,2M-8,1M-egyéb szerzéssel és eladással kapcsolatos, igazolt költségek (ügyvédi díjak, illetékek stb.). Legrosszabb esetben is az 1,1 M*60% után kell (ez esetben 165 e Ft-ot) személyi jövedelemadót fizetni, de majd csak 2009. május 20-ig. Van lehetőség mérséklés kérésére az apeh-tól. Az illetéket illetően sajnos nem tudok segíteni.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.08.27. 10:02

Hol hallotta, ki mondta ezt a 2007-es dolgot. Ha vett egy lakást, akkor, szükségszerűen egy ügyvéddel is találkoznia kellett. Az ügyvéd főszabály szerint köteles tájékoztatni a szerződő feleket.

Helgu # 2008.08.27. 09:51

Kedves Fórumozók

Egy olyan kérdésem lenne hogy milyen kiadásokra kell számítanom lakás eladás illetve vásárlás után? Sajnos elvesztem az információk között,2005. novembere óta lakunk a lakásban amit 8,1 millióért vettünk anno,most sikeresen eladtuk 9,2 millióért és vettünk egy másikat 8,3-ért, a napokban zajlik az adás-vétel.Ha jól olvastam 2008.január óta 25%-os adót kell fizetni az eladás után,de ez csak a 2007 után vásároltakra vonatkozik? Így csak az illetéket kell fizetnünk?
Nagyon köszönöm a választ előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.24. 13:54

Ha találsz vevőt. De elővásárlási joguk is van.

öröklő # 2008.08.24. 12:26

kérdésem az lenne hogy úgy eladhatom a részemet, ha rajtam kivül van 2 társtulajdonos, és az nem egyezik bele az eladásba.
tehát?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.24. 09:20

Cseresznye. Nem hogy a tulajdonosa nem lehetsz a társasház közös tulajdonában álló pincerekesznek, de még bérbe se adhatja neked a vevőd, sőt számomra még az is aggályos, hogy a használatát átengedje.

Nem volt jelen ügyvéd amikor azt a szerződést ilyen ügyesen összehoztátok?

diplomatikus # 2008.08.23. 22:30

Tud-e valaki segíteni? Évekkel ezelőtt eladtam a társasházi lakásomat - de a pincerekeszt (ami osztatlan közös tulajdon) megtartottam. A szerződésben rögzítettük, hogy az új lakástulaj a javamra lemond, sőt, ha nevemre íratom a pincét, ellenszolgáltatás nélkül hozzájárul. De hogyan tudom a nevemre íratni?
(az eladott lakás-számmal azonos a pincerekesz száma is, ha ez fontos)
Nos. Hallottam, hogy társasházi lakásoknál az "osztatlan közös tulajdon" egy ideje már tulajdonjogilag átírható, egy egyszerű bejegyzéssel.
Kérdésem: Hogyan kerülhet végre a nevemre a pincerekesz?
(egy "tudor"-tól választ kérhetek-e diplomata@vipmail.hu e-mailre?) Köszönöm!!!

gybrilla # 2008.08.21. 15:53

Részaránytulajdont mezőgazdasági telekként 2000 ben írta nevemre a földhivatal. értékesítéskor mennyi a terület szerzéskori értéke?

Köszönöm a választ.

nandy # 2008.08.21. 09:15

Feltéve, hogy 2008-ban adtad el a lakást...

Ha 2007-ben, és a szerződés 2007.12.31-ig beért a Földhivatalba, akkor még a régi szabályok érvényesek. De akkor az szja-bevallásban (melynek határideje május 20. volt) szerepelt volna az eladásból származó jövedelem, fizetendő adó.

nandy # 2008.08.21. 09:10

Nincs már lakásszerzési kedvezmény, így az adóalapot nem lehet csökkenteni a vásárolt lakás értékével.